|
|
|
#1 |
|
Нови члан
Придружио се: Apr 2009
Поруке: 23
![]() |
Људи,
Колико се трудио да нађем, гуглујем, википедујем, никако да нешто нађем о историји кола. Има ли неко неке информације на ову тему? Неку е-литературу? Одакле коло води порекло? Да ли су етничке границе кола мађарска, румунија, грчка?
|
|
|
#2 |
|
Људина
Придружио се: Jun 2009
Боравиште: река понорница
Поруке: 183
![]() ![]() |
Основни облик наших кола (затворено) потиче од имитирања кружнице, односно облика Сунца. И сама реч "коло" користи се за круг, код Руса има више сачуваних старословенских термина што почињу са кол.. и свуда значе круг..
Чак и примењено на колбасицу (кобасицу) и колац .где је круг у пресеку. Код нас се још користи (славски) колач, кољиво (зрно жита), кола (точак ) Ти сад види у које је време то могло бити кад су се Срби ухватили за руке први пут
Kazu da sam divljak i da nisam u pravu sto branim svoju kucu,svoj krst i krsnu slavu..A oni meni u mojoj rodjenoj Zemlji udaraju medje, prekrajaju tapije i pecate crvenim voskom prozore, vrata, kapije. Trpaju na moje plece svo belosvetsko smece i cekaju da padnem da posrnem ili bar da se zgrbim..ali ja stojim ko krst..ko Hristovo raspece i ponosim se sto sam Srbin! Dobrica Erić 1993. |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|