Go Back   Форум српских патриота > Дискусија > Култура

Обавештење

Култура наслеђе цивилизованог човека

Одговори

Thread Tools Display Modes
Old 03-09-08, 11:20   #1
Алекса
Гост

Придружио се: Mar 2008
Поруке: 1,576
Алекса is a name known to allАлекса is a name known to allАлекса is a name known to allАлекса is a name known to allАлекса is a name known to allАлекса is a name known to all
Question Порекло ћирилице

Подстакнут следећом констатацијом члана форума bf_109_g_6:

Цитат:
cirilicu ne volem jer nije nashe ,nego grchko pismo napravljeno da unishti slovensku pismenost
отварам тему о пореклу ћирилице.

За почетак ћу рећи да се ни у ком случају не слажем с овом констатацијом. То би значило да су Грци (или по бугарашкој теорији - Бугари; они се радују оваквим констатацијама) направили писмо којим се служе православни народи од Балкана до Сибира. Шта више, очевидне сличноси између ћириличног и Виначнског писма не дају места сумњи у званичну верзију, по којој су Ћирило и Методије аутори ћирилице; по мени, они би једино могли бити њени модификатори.

Какво је ваше мишљење?
Алекса is offline   Одговори уз цитат
Old 03-09-08, 13:14   #2
Младен
Члан

Боравиште: Стара престониц&
Поруке: 1,057
Младен is a name known to allМладен is a name known to allМладен is a name known to allМладен is a name known to allМладен is a name known to allМладен is a name known to all

Има у ћирилици грчког елемента то је несумљиво, али више у овој данашњој коју ми користимо него у старој пре Вука или у средњевековној. И глагољица има грчке елементе, али и многе симболе за које се ни до дан данас не зна одакле су преузети. А ово да ћирилица није ,,наше писмо'' сам видео и на форуму расоналиста, који прилично форсирају латиницу, која, је ипак много мање србска од ћирилице.
Old 03-09-08, 15:13   #3
Бф 109 Г6
Друг Члан

Бф 109 Г6's Avatar

Поруке: 536
Бф 109 Г6 is a jewel in the roughБф 109 Г6 is a jewel in the roughБф 109 Г6 is a jewel in the roughБф 109 Г6 is a jewel in the rough

gde me nadjoste sad na temu ovu .... bojim se da ova tema ne izazove neku svadju i razdor ,poshto ovo shto cu da kazem nije bash prihvatljivo svima ...

kad neki narod hocete da pokorite ,pamcenje prvo mu uzmite - da ne zna ko je i shta je . a najlakshe to je ako je narod nepismen - ako ne moze da prochita i razume ono shto su mu preci ostavili .onda je lako prichati mu bajke . tako mi danas imamo prichu o svetim cirilu i metodiju ,dobrodushnim grcima koji iz velike ljubavi napravishe azbuku nepismenim slovenima i uvedoshe ih za svoga zivota u svetlost hriscanstva.

istina je malchice drukchija . cirilo i metodije hriscanstvo doista shirahu - ali iz razloga vrlo sebichnih . stara vizantija beshe izgubila svoje zube ,pa se manje sluzila silom a vishe lukavstvom. a koje je grchko lukavstvo vece od pretvaranja da su prijatelji - i da pod maskom prijateljstva ostvare duhovnu vlast nad narodom slovenskim. vekovima posle toga preuzimanja hriscanstva , grchki patrijarsi i arhiepiskopi behu vlast nad stadom slovenskim , a knezovi zeljni vlasti klahu svoj narod da uspostave vlast jahvea tamo gde nekad behu kipovi perunovi i svetovidovi .

ali vratimo se cirilici . chak i da verujemo u genijalnost cirilovu ,ipak je teshko od nule napraviti neshto chega nema . zato to tako i nije bilo. uporedimo li grchko ustavno pismo i cirilicu - sve ce nam biti jasno .slicnost je velika i nesumnjiva i ne ostavlja primisli o poreklu . ali da li bash tako lako grchko pismo sidje medju narod slovenski ?

postoji jedna velika tajna - a zove se glagoljica ! ne zna se ko je napravi ,ali zna se da je gonjahu i katolichki pape i pravoslavni patrijarsi ... ima u njoj kazu uticaja sa raznih strana - pismena grchkih cirilici slichnih ,ali i shara slichnim arapskim i slova nepoznatih narodima sveta :P . i na tom pismu kazu , prve su slovenske knjige pisane .ali dal bash behu prve ? jer tesho da slavjani slavjahu isusa nazarecanina pored bogova svojih - bliskijih i duhom i jezikom ... crnorizac neki hrabar ,sluga boga izrailjskoga ,ali krvlju ipak sloven - reche chrtama i rezama preci pisahu ... ostashe li neke od tih reza u knjigama glagoljskim ? . bogovi naroda vasheg tajnu znaju - vratite im li se ,mozda vam tajnu kazu ...

Бф 109 Г6 is offline   Одговори уз цитат
Old 03-09-08, 20:45   #4
Алекса
Гост

Алекса is a name known to allАлекса is a name known to allАлекса is a name known to allАлекса is a name known to allАлекса is a name known to allАлекса is a name known to all

Као што рекох већ, оваквом разматрању највише се радују - Бугари. Св. Климент и Наум, Св. Ћирило и Методије, сви они су Бугарског порекла, па су тако Бугари нас Србе научили да пишемо, знаш.

Е сад ћу ја да ти покажеш линк на jew/pedii, http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%8B%...B8%D1%86%D0%B0

Прво - територија на којој се пише, или се писало ћирилицом:

Тамне површине су оне где је ћирилица главно писмо, а оне светле, где се користи као споредно, уз нека друга.

Друго - списак језика који користе, или су користили ћирилицу:

* индоевропски језици
o словенски језици
+ руски
+ украјински
+ белоруски
+ бошњачки (који уз ћирилицу равноправно користи и латиницу[тражи се извор])
+ српски (који уз ћирилицу равноправно користи и латиницу)
+ македонски
+ бугарски
o индо-ирански језици
+ осетски
+ таџички
o романски језици
+ румунски (до 19. века а у Молдавији између 1940 и 1989 (види молдавски))
o остали индоевропски језици
+ ромски (у Србији и земљама бившег СССР)
+ курдски (код Курда који живе у земљама бившег Совјетског Савеза)

* алтајски језици
o турански језици
+ азеријски (1939-1991)
+ татарски
+ туркменски (1940-1994)
+ узбечки (1940-1998)
+ киргишки
+ казашки и гангушки (од 1957)
o угро-фински језици
+ удмуртски
+ килдински саамијски
+ мордвински
o остали, махом алтајски језици
+ абаски
+ абхаски
+ адиџеји
+ ајсорски
+ алтајски
+ аварски
+ балкарски
+ башкирски
+ бурјатски
+ чеченски (1940-1991)
+ чувашки
+ чукчијски
+ даргваски
+ дунгански
+ евенкски
+ кабардијански
+ калмички
+ карачејски
+ каракалпачки
+ карелијански
+ какаски
+ кантски
+ комијски
+ корјачки
+ кумички
+ лачки
+ лезгијански
+ мансијански
+ маријски
+ монголски
+ нанајски
+ ненецки
+ ногајски
+ оријатски
+ селкупски
+ табасарански
+ татски
+ тувански
+ удекански (удегански) и јакутски језици)

* вештачки језици
o словио
o нова лингва франка

Према томе, по званичној теорији (а и по теби), испада да су ова два Грка (или Бугара, јел`те), описменили све ове народе, учећи их ћириличном писму. Ако мене питаш, мало им је много.

Сад ћу даље, да не правим папазјанију у једном посту, наставак стиже одмах.
Old 03-09-08, 21:05   #5
Алекса
Гост

...Ко што рекох друже авијоне, а мислим да се ту слажемо, историја је, поготову ова наша, словенска, препуна наметнутих фалсификата и нетачности. Последње што треба да урадимо, то је да се и ми сами поводимо за тиме. Лепо си рекао, кад неки народ хоћете да покорите, одузмите му сећање. Пази ово:

Azbuka Lepenskog Vira iz VII i VI milenijuma pre naše ere

Даље, поређење модерне ћирилице и латинице, са писмом Лепенског вира:

Ко оно беше измислио ћирилицу? А руне, јесу ли оне само нордијске, или је још неко писао њима ?

Славјанске руне

Хвала господину Радивоју Пешићу за своја истраживања. Жалосно је што оваква сазнања по правилу наилазе на зид ћутања и догматског оповргавања.

Цитат:
Младен
А ово да ћирилица није ,,наше писмо'' сам видео и на форуму расоналиста, који прилично форсирају латиницу
Па да, они су увек најпаметнији.
Old 04-09-08, 17:04   #6
Бф 109 Г6
Друг Члан

Бф 109 Г6's Avatar

Бф 109 Г6 is a jewel in the roughБф 109 Г6 is a jewel in the roughБф 109 Г6 is a jewel in the roughБф 109 Г6 is a jewel in the rough

cirilo i metodije su grci ,nemaju veze sa bugarima (zvali su se konstantin i mefodi pre zamonashenja ,otac ima se zvao lav i bio je vizantijski vojskovodja ) .

shto se tiche slichnosti pisma lepenskog vira sa latinicom i cirilicom ,ona postoji - poshto su se oba ta pisma tada formirala ,samo ne znam kakve to veze ima sa nama slovenima ,kad tu nismo ziveli u to vreme ...

koliko sam ja uvideo ,slovenima su pripisuju 2 vrste pisama : jedno oblije pisano na drvenim dashcicama i drugo grublje i oshtrije ,pogodnije za rad na kamenu . nijedno od tih pisama nije slicno ni cirilici ni latinici ,koje vode poreko od uncijale :

Old 04-09-08, 19:59   #7
simeonsrb
Српски добровољац

simeonsrb's Avatar

Придружио се: Jun 2008
Боравиште: Дубоко у шуми
Поруке: 147
simeonsrb will become famous soon enough

За мене је ћирилица српско писмо и нећу да пишем шокачким хироглифима(Латиницом)
Old 05-09-08, 00:16   #8
Бф 109 Г6
Друг Члан

Бф 109 Г6's Avatar

Цитат:
simeonsrb View Post
За мене је ћирилица српско писмо и нећу да пишем шокачким хироглифима(Латиницом)
svet se ne okrece oko tebe ,a latinica je pismo latinsko i ima isto poreklo kao i cirilica ,shto se vidi po broju istih grafema .
Old 05-09-08, 00:31   #9
bogsvarog
Сакупљач мудрости

bogsvarog's Avatar

Боравиште: Све-Мир
Поруке: 679
bogsvarog is just really nicebogsvarog is just really nicebogsvarog is just really nicebogsvarog is just really nice

Цитат:
Slavic Runes were called "Runitsa", "Cherty y Rezy" ("Strokes and Cuts") and later, "Vlesovitsa". The Cyrillic system ("Cyrillitsa") was created in the 9th century by Sts. Cyril and Methodius based on a combination of the Greek alphabet and the Slavic Runes. Vlesovitsa continued to be used by the Pagans, while Cyrillitsa was used by the Christians. During the "war" against Paganism, the Christians destroyed each document that contained Runic instead of the Cyrillic writing, usually along with its owner. This was done so effectively that according to most sources, the ancient Slavic peoples had no written language at all. Therefore the nearly all records of the rituals, temples and idols/gods of the ancient Slavs come from the very people sent to destroy them. This, along with the fact that very little information on Slavic Mythology and Magick has been translated into English, makes studying the subject extremely difficult.
http://members.aol.com/hpsofsnert/beli.html
Vlesovitsa или власовица, карактеристично је писмо на којем је писана и Велесова књига.

Преправио bogsvarog; 05-09-08 у 00:41.
bogsvarog is offline   Одговори уз цитат
Old 05-09-08, 09:08   #10
Весели пламичак
Члан

Весели пламичак's Avatar

Поруке: 504
Весели пламичак is just really niceВесели пламичак is just really niceВесели пламичак is just really niceВесели пламичак is just really niceВесели пламичак is just really nice

Ја лично мислим да је ћирилица у неком облику постојала и пре Ћирила и Методија... Јер ми не делује логично да нам њих двоица измисле комплетно ново писмо, кад им је било много једноставније да нам просто наметну своје грчко и науче нас њему и тиме прошуире византиски утицај и културу.
Весели пламичак is offline   Одговори уз цитат
Одговори

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules