|
|
|
#1 | |
|
Гост
Придружио се: Mar 2008
Поруке: 1,576
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Подстакнут следећом констатацијом члана форума bf_109_g_6:
Цитат:
За почетак ћу рећи да се ни у ком случају не слажем с овом констатацијом. То би значило да су Грци (или по бугарашкој теорији - Бугари; они се радују оваквим констатацијама) направили писмо којим се служе православни народи од Балкана до Сибира. Шта више, очевидне сличноси између ћириличног и Виначнског писма не дају места сумњи у званичну верзију, по којој су Ћирило и Методије аутори ћирилице; по мени, они би једино могли бити њени модификатори. Какво је ваше мишљење? |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Члан
Боравиште: Стара престониц&
Поруке: 1,057
Има у ћирилици грчког елемента то је несумљиво, али више у овој данашњој коју ми користимо него у старој пре Вука или у средњевековној. И глагољица има грчке елементе, али и многе симболе за које се ни до дан данас не зна одакле су преузети. А ово да ћирилица није ,,наше писмо'' сам видео и на форуму расоналиста, који прилично форсирају латиницу, која, је ипак много мање србска од ћирилице.
|
|
|
#3 |
|
Друг Члан
Поруке: 536
![]() ![]() ![]() ![]() |
gde me nadjoste sad na temu ovu
.... bojim se da ova tema ne izazove neku svadju i razdor ,poshto ovo shto cu da kazem nije bash prihvatljivo svima ...kad neki narod hocete da pokorite ,pamcenje prvo mu uzmite - da ne zna ko je i shta je . a najlakshe to je ako je narod nepismen - ako ne moze da prochita i razume ono shto su mu preci ostavili .onda je lako prichati mu bajke . tako mi danas imamo prichu o svetim cirilu i metodiju ,dobrodushnim grcima koji iz velike ljubavi napravishe azbuku nepismenim slovenima i uvedoshe ih za svoga zivota u svetlost hriscanstva.istina je malchice drukchija . cirilo i metodije hriscanstvo doista shirahu - ali iz razloga vrlo sebichnih . stara vizantija beshe izgubila svoje zube ,pa se manje sluzila silom a vishe lukavstvom. a koje je grchko lukavstvo vece od pretvaranja da su prijatelji - i da pod maskom prijateljstva ostvare duhovnu vlast nad narodom slovenskim. vekovima posle toga preuzimanja hriscanstva , grchki patrijarsi i arhiepiskopi behu vlast nad stadom slovenskim , a knezovi zeljni vlasti klahu svoj narod da uspostave vlast jahvea tamo gde nekad behu kipovi perunovi i svetovidovi . ali vratimo se cirilici . chak i da verujemo u genijalnost cirilovu ,ipak je teshko od nule napraviti neshto chega nema . zato to tako i nije bilo. uporedimo li grchko ustavno pismo i cirilicu - sve ce nam biti jasno .slicnost je velika i nesumnjiva i ne ostavlja primisli o poreklu . ali da li bash tako lako grchko pismo sidje medju narod slovenski ?postoji jedna velika tajna - a zove se glagoljica ! ne zna se ko je napravi ,ali zna se da je gonjahu i katolichki pape i pravoslavni patrijarsi ... ima u njoj kazu uticaja sa raznih strana - pismena grchkih cirilici slichnih ,ali i shara slichnim arapskim i slova nepoznatih narodima sveta :P . i na tom pismu kazu , prve su slovenske knjige pisane .ali dal bash behu prve ? jer tesho da slavjani slavjahu isusa nazarecanina pored bogova svojih - bliskijih i duhom i jezikom ... crnorizac neki hrabar ,sluga boga izrailjskoga ,ali krvlju ipak sloven - reche chrtama i rezama preci pisahu ... ostashe li neke od tih reza u knjigama glagoljskim ? . bogovi naroda vasheg tajnu znaju - vratite im li se ,mozda vam tajnu kazu ...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Гост
Као што рекох већ, оваквом разматрању највише се радују - Бугари. Св. Климент и Наум, Св. Ћирило и Методије, сви они су Бугарског порекла, па су тако Бугари нас Србе научили да пишемо, знаш.
![]() Е сад ћу ја да ти покажеш линк на jew/pedii, http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%8B%...B8%D1%86%D0%B0 Прво - територија на којој се пише, или се писало ћирилицом: Тамне површине су оне где је ћирилица главно писмо, а оне светле, где се користи као споредно, уз нека друга. Друго - списак језика који користе, или су користили ћирилицу: * индоевропски језици o словенски језици + руски + украјински + белоруски + бошњачки (који уз ћирилицу равноправно користи и латиницу[тражи се извор]) + српски (који уз ћирилицу равноправно користи и латиницу) + македонски + бугарски o индо-ирански језици + осетски + таџички o романски језици + румунски (до 19. века а у Молдавији између 1940 и 1989 (види молдавски)) o остали индоевропски језици + ромски (у Србији и земљама бившег СССР) + курдски (код Курда који живе у земљама бившег Совјетског Савеза) * алтајски језици o турански језици + азеријски (1939-1991) + татарски + туркменски (1940-1994) + узбечки (1940-1998) + киргишки + казашки и гангушки (од 1957) o угро-фински језици + удмуртски + килдински саамијски + мордвински o остали, махом алтајски језици + абаски + абхаски + адиџеји + ајсорски + алтајски + аварски + балкарски + башкирски + бурјатски + чеченски (1940-1991) + чувашки + чукчијски + даргваски + дунгански + евенкски + кабардијански + калмички + карачејски + каракалпачки + карелијански + какаски + кантски + комијски + корјачки + кумички + лачки + лезгијански + мансијански + маријски + монголски + нанајски + ненецки + ногајски + оријатски + селкупски + табасарански + татски + тувански + удекански (удегански) и јакутски језици) * вештачки језици o словио o нова лингва франка Према томе, по званичној теорији (а и по теби), испада да су ова два Грка (или Бугара, јел`те), описменили све ове народе, учећи их ћириличном писму. Ако мене питаш, мало им је много. ![]() Сад ћу даље, да не правим папазјанију у једном посту, наставак стиже одмах.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Гост
...Ко што рекох друже авијоне
, а мислим да се ту слажемо, историја је, поготову ова наша, словенска, препуна наметнутих фалсификата и нетачности. Последње што треба да урадимо, то је да се и ми сами поводимо за тиме. Лепо си рекао, кад неки народ хоћете да покорите, одузмите му сећање. Пази ово:![]() Azbuka Lepenskog Vira iz VII i VI milenijuma pre naše ere Даље, поређење модерне ћирилице и латинице, са писмом Лепенског вира: ![]() Ко оно беше измислио ћирилицу? А руне, јесу ли оне само нордијске, или је још неко писао њима ? ![]() Славјанске руне ![]() Хвала господину Радивоју Пешићу за своја истраживања. Жалосно је што оваква сазнања по правилу наилазе на зид ћутања и догматског оповргавања. Цитат:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Друг Члан
cirilo i metodije su grci ,nemaju veze sa bugarima (zvali su se konstantin i mefodi pre zamonashenja ,otac ima se zvao lav i bio je vizantijski vojskovodja
) . shto se tiche slichnosti pisma lepenskog vira sa latinicom i cirilicom ,ona postoji - poshto su se oba ta pisma tada formirala ,samo ne znam kakve to veze ima sa nama slovenima ,kad tu nismo ziveli u to vreme ...koliko sam ja uvideo ,slovenima su pripisuju 2 vrste pisama : jedno oblije pisano na drvenim dashcicama i drugo grublje i oshtrije ,pogodnije za rad na kamenu . nijedno od tih pisama nije slicno ni cirilici ni latinici ,koje vode poreko od uncijale : |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Српски добровољац
Придружио се: Jun 2008
Боравиште: Дубоко у шуми
Поруке: 147
![]() |
За мене је ћирилица српско писмо и нећу да пишем шокачким хироглифима(Латиницом)
|
|
|
#8 |
|
Друг Члан
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Сакупљач мудрости
Боравиште: Све-Мир
Поруке: 679
Цитат:
Vlesovitsa или власовица, карактеристично је писмо на којем је писана и Велесова књига.
Преправио bogsvarog; 05-09-08 у 00:41. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Члан
Поруке: 504
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ја лично мислим да је ћирилица у неком облику постојала и пре Ћирила и Методија... Јер ми не делује логично да нам њих двоица измисле комплетно ново писмо, кад им је било много једноставније да нам просто наметну своје грчко и науче нас њему и тиме прошуире византиски утицај и културу.
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|