Страна 1 од 2 12 ПоследњеПоследње
Одговори 1 до 10 од 17

Тема: Лековито биље

 1. #1
  Живо биће Живана's Avatar
  Придружио се
  Mar 2008
  Боравиште
  Живејска гора
  Поруке
  1,360

  Default Лековито биље  СТОЛИСНИК или ХАЈДУЧКА ТРАВА


  У нашим крајевима називају је столисник, биљка са стотину а не хиљаду листова. Најпознатија је ипак по свом народном имену хајдучка трава. Наиме, по предању, хајдуци су, за сваки случај, прашак ове биљке увек носили са собом у платненој врећи око врата. Зову је и јалови месечњак, петровско цвеће, спориш или хајдучица.
  Стотинама година хајдучка трава користила се за лечење и спречавање ширења заразе, код спољашњих, али и унутрашњих крварења, женских болести, за избацивање слузи и ублажавање унутрашњих упала.

  У народној медицини познато је њено лековито дејство у смиривању упала коже и слузокоже, а пре свега лечењу рана. Хајдучку траву као лековито средство признаје и званична медицина.
  Употребљава се за лечење желудачних и цревних обољења, грознице, повишеног крвног притиска, код мождане и срчане тромбозе.
  Ова биљка чини део лековитих трава, мешавина чајева за чишћење, против појачаног лучења жучи, за умирење.

  Хајдучица је врло ароматична и има горак укус. Хајдучка трава расте као коров поред путева, на камењарима, од низије до планинских предела и шума. Код нас расту и неке друге врсте овог рода (Achillea) које се, међутим, не употребљавају у медицини.
  Хајдучица је вишегодишња зељаста биљка која има усправну маљаву стабљику, високу чак и метар. Листови биљке су тројно перасто подељени на велики број сићушних режњева. Цветне главице распоређене су у облику штита на врховима грана и изграђене су од језичастих цветова бело-розе боје на ободу и цевастих жућкастих у средишњем делу. Биљка се бере током лета. Секу се горњи делови (дужине до двадесет пет центиметара) или се пак само сакупља цваст. Одсечени делови биљке се суше. Стабљика не садржи никакве лековите састојке, користе се само лист и цвет. Од хајдучке траве прави се чај, тинктура, вино, уље, сокови, прашак, али и креме за лечење вена.

 2. #2
  Живо биће Живана's Avatar
  Придружио се
  Mar 2008
  Боравиште
  Живејска гора
  Поруке
  1,360

  Default Ртањски чај  Важи као афродизијак и покретач имунитета.


  Ртањски чај у народу назван и планински чубар, латински Сатуреа монтана иако успева и на Сувој и Старој планини, сматра се да су његова лековита својства најизраженија на Ртњу. Због богатог садржаја етарског уља, танина, беланчевина и угљених хидрата, ова биљка се користи у лечењу дијабетеса, болести органа за дисање, варење и мокрење. У местима подно ове планине, ртањски чај је познат и као афродизијак, а у народној медицини се користи и као лек за побољшање потенције.

  Припрема се на неколико начина. Ако се у врелу воду стави неколико осушених гранчица, онда је потребно да одстоји око пола сата, док је филтер кесици потребно само пет минута. Мештани Мужинца осушену биљку стављају у хладну воду, па кад прокључа, прекину кување. Препоручују да се чај пије с медом, јер се тако појачава његово лековито дејство.


  Дуго сам у овом послу, сретао сам се и с берачима из других крајева, читао и тврдим да нигде у Србији на једном не постоји месту толико лековитих трава као на Ртњу - каже Добрица. - Ртањски чај расте код нас још само на два места, али није тако ароматичан као овај. Баш оваквог има једино на источним планинама Урала и нигде више. Одличан је за лечење бронхитиса, поспешује циркулацију. А тврдим да овако здравих и ароматичних трава нема нигде у Србији. Ово је еколошки један од најчистијих делова наше земље, Сокобања је еколошка општина.
  http://www.ilustrovana.com/tekst.php?broj=2595&tekst=04

 3. #3
  Живо биће Живана's Avatar
  Придружио се
  Mar 2008
  Боравиште
  Живејска гора
  Поруке
  1,360

  Default Дуд и дудињке  Дуд је - на југу познатији као мурва - постао свето равничарско дрво.
  И није било друма који је водио у неко насеље а да није био оивичен дрворедом дудова. Свеједно да ли је он био бели, црни или дуд мурга, било га је и у центру села, на раскршћу, у дворишту, поред ђерма и бунара. Сва равничарска села имала су и расаднике младих дудова - дударе.

  Он је био важан, што је и данас, и у народној медицини.
  Од листа белог дуда кува се чај за лечење шећерне болести и жутице, недозреле дудиње су спас против пролива, док њихов сок помаже лакшем искашљавању, сируп од црног дуда је благотворан код запаљења грла и уста.
  Доброчастива је и кора дуда која се самеље у прашак и помаже бржем зарашћивању рана, а у Јапану се из његових цветова израђује козметички крем за одстрањивање пега и других нечистоћа на кожи...


  Своје место изборио је и у сановнику, такозваном народном приручнику за тумачење снова. Ако га видиш, следи ти неки успех, а ако га једеш, ето ти неочекиван новац.
  http://www.politikin-zabavnik.co.yu/2007/2896/05.php

 4. #4
  Живо биће Живана's Avatar
  Придружио се
  Mar 2008
  Боравиште
  Живејска гора
  Поруке
  1,360

  Default Купина  Купина садржи око 8 одсто галотанина, инозит, органске киселине. Плод садржи изо-лимунску киселину. Листови док су свежи садрже око 125 милиграм процената аксорбинске киселине.

  То је стари лек - Користи се као адстрингент, против дијареје, хемороида, разних озледа коже и слузокоже. Екстерно, употребљава се као антисептик у терапији ангине, фарингитиса, гингивитиса, за ране и кожне болести, као и за испирање уста у случају упале слузокоже. Успешно се користи као хемостиптик и фитонцидно средство. Често се користи код прехлада, кашља, шећерне болести. За време рата лист купине, сам или у мешавини са лишћем малине, служио је као замена за руски чај. У исту сврху могу се користити и млади цветни пупољци. Воћни сируп представља добро средство против дијареје, нарочито у педијатрији. Плодови купине делују благо лаксативно у облику сирупа, а купиново вино је добро средство за јачање, и препоручује се малокрвним особама.

  Рецепт за купиново вино:
  Купине самлети и сипај у посуду.На 4кг купина ставити 1кг сецера.Суд немој напунити до врха.Остави да стоји 10так дана на хладном месту,никако на сунцу.После 10 дана ,процеди и поново да стоји 7 дана,док сав талог непадне на дно,пазљиво процеди сипај у балон који цес повезати са комадом цистог платна.После неколико дана ,кад вино висе не сусти ,затворити суд и оставити до зиме.
  Енглески стручни часопис "Weine and Spiritus" 1995. године обавјештава о занимљивом открићу нађеном у црним винима, дакако и купиновом, о супстанци Quercentin као једниј од најјачих до сада откривених "твари" које спречавају рак.
  http://www.kupina.info/

  Народна имена: ежевина, јежина, капинка, копина, купињача, купињаш, маљуга, мурага, оструга, робидница, црна јагода, црна купина.

 5. #5
  Живо биће Живана's Avatar
  Придружио се
  Mar 2008
  Боравиште
  Живејска гора
  Поруке
  1,360

  Default Матичњак  Матичњак је једна од ретких биљака која је истовремено лековита, мирисна, украсна, зачинска, ароматична, медоносна и индустријска. Расте у пчелињацима, двориштима, поред насеља, уз ограде и живице, по шумама итд. Гаји се и у култури као лековита и ароматична биљка, и у парковима као украсна биљка.
  Ниједна мирисна биљка не привлачи толико пчеле, а особито матицу, као матичњак. Отуд му и то дивно народно име. Матица се сва занесе и опије његовим мирисом. Наши старији пчелари то добро знају, па помоћу матичњака на један архаичан, веома занимљив начин враћају рој пчела који је побегао на неко дрво.

  Народна имена: арбарожа, арбароза, лимунада, лимунка, мајчина љубица, матерњак, матечина, матичина, матичја трава; матичник, матичњак (Орфелин), матичњача, маточина (Црногорац), матрик, матрњак, маца (Вук), медени лист, меденка, медењка, медопер, мелиса, мета марије, млиса, нана, питома метвица, пчеларица, пчелина љубица, пчелинак, пчелинска љубица, пчелиња љубица, пчелиња мета, пчелиња метва, пчелиња метвица, пчелиња трава, пчелињак, пчелник, пчелњак, пчелоперка, пчеља љубица, пчељена љубица, пченилак, ројевмица, цица-маца, челина љубица (Вук), челина трава, челињак, челна љубица, челњак, чељена љубица (Вук), чрнива.

  Најважнији лековити састојак матичњака је врло лако испарљиво мирисно етарско уље. Тог уља у листу има врло мало, свега 0,01—0,1%, али је оно тако пријатно и мирисно да се човек превари и поверује да га има више. Пошто се то уље налази споља, на листу у микроскопски ситним брадавичастим жлезданим длакама, врло нежним и ломљивим, руковање матичњаком мора бити веома пажљиво. Ако се с њим стално барата и преврће у току рада, све ће жлезде поотпадати и матичњак ће изгубити сваку лековитост. Лист матичњака се мора брати пре но што се на биљци појаве цветови, јер у то време лишће је најкрупније и има највише етарског уља, које је тада најмирисније.

  Uпотреба: Матичњак је благ, добар и веома пријатан лек против надимања у органима за варење, против неуралгије, хистерије, неурастеније, гађења, повраћања и пролива, за јачање организма. Сам лист матичњака, а још чешће помешан с горким травама (кичицом, линцуром, горком детелином, хајдучицом, подубицом и др.), успешно се даје слабуњавим за појачавање апетита, додатак купкама против неуралгије и реуматизма.
  Етарско уље од матичњака (добија се дестилацијом с воденом паром матичњака покошеног у фази цветања), је изванредно пријатног мириса, користи се не само у фармацији већ, још више, и у индустрији парфема, и козметике.

  Стари травари препоручују га трудницама да би им плод био потпуно психички здрав, као и за оне проблеме расејаности које данас називамо "концентрација".

 6. #6
  Живо биће Живана's Avatar
  Придружио се
  Mar 2008
  Боравиште
  Живејска гора
  Поруке
  1,360

  Default Кадуља/жалфија

  Лист садржи 2,5- 5 % етарског уља у зависности од климатских фактора. Етарско уље је богато тујоном (око 60%), камфором и др. (око 20%) и малим количинама танина, горких материја и др.
  Била је веома цењена као лековита биљка још код старих Римљана (lat. salvare=спасити, излечити; officinalis =лековит).

  Жалфија је одличан антисептик па се користи за испирање уста, ждрела, код упале десни, цревног система, пролива.
  Доказано је њено антимикробно деловање на неке бактерије и гљивице. Неутралише вирус грипа и повећава активност леукоцита у борби против вируса.
  Делује смирујуће на упале слузокоже и коже, смањује надутост стомака и грчеве у стомаку.
  У експериментима са животињама доказано је деловање жалфије на смањење крвног притиска и нивоа шећера у крви.

  Народно име:
  пелим, кадуља, куш, калавер, џигер трава, бели џигер, вртни жајбел, голопер, жавбеј, жајбл, жалвија, жалфа, јановденче, кадиља, кадуја, кадуља крижатица, кадуна, калопер, калупер, крастатица, крижна кадуља, љековита кадуља, љековита славуља, немачки калопер, пелин, перушина, питоми пелин, права кадуља, славља, славуља, узани калопер, црни калопер, црногорски пелен, шалвија.
  Жалфија лечи промуклост, чисти крв и јача нерве, греје желудац, отклања гасове, помаже код сваке врсте прехладе, катара и инфлуенце. Има и противупално дејство, тако да се топло препоручује код свих запаљења, од запаљења ждрела, преко унутрашњих органа, до бешике и вагиналних упала.Жалфија је у стању да регулише и знојење, односно да га доведе на праву меру(када се знојите од слабости после грипа или запаљења плућа жалфија тај проблем решава за пар дана). Врло је стимулативна и подиже тонус. Такодје лечи и оболеле од реуматизма. Ако уберете свеже листове жалфије и протрљате њима предео око зуба, десни, учинићете их здравијим и чвршцим.

 7. #7
  Живо биће Живана's Avatar
  Придружио се
  Mar 2008
  Боравиште
  Живејска гора
  Поруке
  1,360

  Default Видова трава
  http://www.e-ljekarna.net/sl-bi-vidac.JPG
  Други називи: видац, очаница, драгочка, драгонка, радока, видица,видовача, видова трава,видичак, видовчевица.
  Латински назив: euphrasia officinalis
  Станиште:Цвета од маја до октобра. Расте у појасу храстових шума, на сувим и умерено влажним ливадама и пашњацима.
  Лековити део биљке: за лек сакупља се цитава биљка, без корена ..

  Лековито деловање: основно деловање биљке користи се у лецењу оцију. Употребљава се код упале оцне спојнице, слабости оцију због преморености од цитања или писања, упале рубова капака, упале шаренице, глаукома, цира на рожници, упале сузне кесице и сл.(блефаритис, коњуктивитис, болести очних мишића и нерава).
  Видац се препоруцује и код болести дисајних органа, као што су кијавица, грип, бронхитис, пробавне сметње, те желудачних и цревних болова .

  Видац благотворно дјелује на очи, али и на кожу око очију, па је стога познато природно средство у борби против бора.

 8. #8
  Члан Serbska's Avatar
  Придружио се
  Mar 2008
  Поруке
  97

  Default  Цитат Живана View Post
  СТОЛИСНИК или ХАЈДУЧКА ТРАВА
  Sad si me podsjetila kako mi je pokojna prababa u toku rata pokazala kako izgleda hajducka trava, i objasnila da ju privijem na ranu kad god se povrijedim... sto se desavalo poprilicno cesto Takodje, za ovo je efikasno koristila i bokvica.


  Znam i da sam vadila korijenje cikorije, jer su stariji susili i mljeli u zamjenu za kafu...

  Onda... neprevazidjeni lijek za opekotine - kantarionovo ulje...

  Hm... caj od brezovog lisca kao dodatno sredstvo u lijecenju eserihije koli u bubrezima...

  itd...

 9. #9

  Default Живети са биљкама

  Словенска Вера, то је Земља, то је Мајка, то је Пепео Предака.

  http://www.slowianskawiara.pl/indexserbia.html


 10. #10
  Члан
  Придружио се
  Mar 2009
  Поруке
  53

  Default  За чишћење и лечење плућа користи се трава оман.
  Користи се као чај, а може се и свеж корен омана нарендати у пола кг. меда, и узимати три пута дневно по кашичица.
  Корен треба рендати директно у мед, и промешати.

  Иначе, некада се исецкан, осушен оман додавао у дуван који се користио за завијање цигара.
  Ето...знали су наши стари много тога...

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •