View Full Version : ЗАВЕШТАЊЕ И ДОНАЦИЈА ОРГАНА
Слушајући емисију на радију дошла сам на идеју да вас питам да ли сте размишљали о донацији органа с обзиром да сам чула информацију да ћемо приликом подношења захтева за нове ликчне карте бити питани да ли желимо или не да завештамо органе.
Шта ви мислите о томе?
Smrt spasla pet života
http://www.novosti.rs/upload/images/2008/JUN/2906/reportaza.jpgBaka i otac
JEDNA pretužna rečenica je pre godinu dana obiÅ¡la Bosnu i Hercegovinu: “NaÅ¡ Bobo će živeti kroz druge ljude.†Upravo toliko, godinu dana, proÅ¡lo je od humanog gesta porodice Vidović iz Međeđe kod Kozarske Dubice, koja je po proglaÅ¡enoj moždanoj smrti sina Slobodana (26), poginulog u saobraćajnoj nesreći, donirala njegove organe. Njihova odluka tada je spasla čak pet života.
-
Rekao sam, uzmite sve Å¡to se može uzeti, doniraćemo sve, bez obzira na veru, boju, naciju - slomljenim glasom govorio je tada Slobodanov otac Milan Vidović.
Na prvu godiÅ¡njicu Slobodanove smrti Vidoviće su posetili Alija Begić i Ismeta Dedžić, iz Tuzle, i Todor Burić, iz Banjaluke, troje od petoro spasenih za koje je humana odluka Smilje i Milana Vidović značila novi život.
- Bio sam težak bubrežni bolesnik i moje zdravstveno stanje tada je ocenjeno kao bezizlazno. Sada se ponovo vraćam u normalan život i opet se osećam kao čovek. Porodici Vidović biću zahvalan dok sam živ - kaže Todor Burić.
Slična je priča i Alije Begić:
- Godinu i po dana iÅ¡la sam na dijalizu. Bila sam u zaista teÅ¡kom stanju. Sada se dobro osećam zahvaljujući ovoj humanoj porodici. Bili smo u kontaktu svih godinu dana, ali ovo je prvi put da sam ih posetila.
Milanu i Smilji Vidović dodeljena je plaketa opÅ¡tine Kozarska Dubica za izuzetno humano delo. PočevÅ¡i od ove, svake godine igraće se memorijalni fudbalski turnir “Slobodan - Bobo Vidovićâ€Â. OpÅ¡tina Kozarska Dubica i meÅ¡tani Međeđe donirali su sredstva za izgradnju sportskog centra koji nosi ime tragično preminulog mladića.
- OlakÅ¡ava mi ogromnu muku sve to zajedno, jer su građani pokazali da cene taj naÅ¡ gest - zaključuje Milan Vidović.
Вечерње новости
I poslednja transplantacija jetre u Srbiji, pre desetak dana na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, jedan je od vrlo retkih slučajeva ove delikatne i složene procedure, kakvih je bilo ukupno 22 u poslednjih 13 godina, koliko je proÅ¡lo od prve transplantacije. Prosečno ih je tek malo viÅ¡e od dve godiÅ¡nje, a trebalo bi da se radi bar jedna nedeljno, jer se procenjuje da u ovom momentu Å¡ezdesetak potencijalnih pacijenata u Srbiji čeka novu jetru!- Transplant zahteva timski rad, kontinuitet. Nije poenta samo hirurÅ¡ki deo, koji je, naravno, vrlo bitan i komplikovan, već i ono Å¡to se radi i pre i posle njega, jer to daje ozbiljnost programu. Ta teÅ¡ka i složena priča ne sme da se zavrÅ¡i slikanjem za novine posle transplantacije... Morate imati ozbiljan sistem za ovu priču, za ozbiljne i najteže pacijente: čvrstu organizaciju, timski rad, organizovanu donaciju organa, dobar i edukovan lekarski tim, opremu, lekove, da ste uvek spremni i sposobni da pripremite pacijenta za transplantaciju, operiÅ¡ete, kontroliÅ¡ete i pomažete ako dođe do komplikacija – onda ste ozbiljna kuća i ozbiljan sistem - ističe prof. dr Zoran MiloÅ¡ević, upravnik Klinike za abdominalnu endokrinu i transplatacionu hirurgiju i rukovodilac tima za transplataciju tkiva i organa Kliničkog centra Vojvodine. MiloÅ¡ević je veliki protivnik dosadaÅ¡nje sporadične transplantacione prakse (bez sistema) u Srbiji, i nepokolebljivi zagovornik utemeljenja nacionalnog transplant programa.
Klinika za abdominalnu endokrinu i transplatacionu hirurgiju KCV ubedljivo najbolja kuća za jetru, s najviÅ¡e iskustva, najboljim rezultatima. Kada smo videli da priča o transplantu na nacionalnom nivou ne kreće, odlučili smo da krenemo “s krajaâ€Â, odnosno da sredimo “naÅ¡e dvoriÅ¡teâ€Â, ovde u Vojvodini. U KCV smo napravili Centar za transplantaciju i odlučili da se nametnemo strukom i radom. Danas niko ne može da nas preskoči ili zaobiđe.
Otvoren Donorski informativni centar
U Kliničkom centru Vojvodine upravo je otvoren Donorski informativni centar, prvo mesto gde će ljudi moći da se informiÅ¡u o medicinskim aspektima transplantacije, ali i da se odluče žele li da zaveÅ¡taju organe. Informacije građanima davaće lekari KCV i stažisti, svakog radnog dana od 7 do 15 časova, na telefon 021/520 141.
Po rečima dr Zorana MiloÅ¡evića, ovog momenta u KCV deset bolesnika čeka presađivanje jetre, ali to, na žalost, nisu istih deset od pre godinu dana. Neki su umrli, neki proÅ¡li period indikacije, stalno dolaze novi, teÅ¡ko bolesni ljudi i čekaju novu jetru, novi život.
Дневник, цео текст (http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=41432)
Слушајући емисију на радију дошла сам на идеју да вас питам да ли сте размишљали о донацији органа с обзиром да сам чула информацију да ћемо приликом подношења захтева за нове ликчне карте бити питани да ли желимо или не да завештамо органе.
Шта ви мислите о томе?
velika prevara i velika opasnost :mad: . ljudi koji se odluche za tako neshto ce postati omiljena meta trgovcima organa - dozivece "saobracajnu nesrecu" , "sluchajno " ce da umru u bolnici .... i sl ...
ako vec zelite da donirate organe , recite to svojoj porodici - pa u sluchaju smrti oni mogu to da urade i bez gluposti u lichnoj karti .
Тако је. Кратко и јасно, сложио бих се да помогнем нашем човеку, али друге, не. И то наравно, без некаквих глупости потврђених у личној карти. Уосталом, какво је то питање за личну карту? Е свашта.... Цела та прича око нових докумената ми се ни мало не свиђа.
Тако је. Кратко и јасно, сложио бих се да помогнем нашем човеку, али друге, не.
dobro , nekom cesh svakako pomoci - choveku ,crvu ,gavranu , ribi ... :biggrinjester:
... ali vishe me brine ovakva pricha :mad: : dozivite saobracajnu nesrecu , bez svesti se , a nekom bogatashu je bash potrebna vasha jetra ... :rolleyes: . i onda vi "umrete prirodnom smrcu" , vashu porodicu obaveste ,ali prethodno vam dotichni organ izvade (bez saglasnosti porodice , jer eto potpisali ste da ste donor ;) ) .
... ali vishe me brine ovakva pricha :mad: : dozivite saobracajnu nesrecu , bez svesti se , a nekom bogatashu je bash potrebna vasha jetra ... :rolleyes: . i onda vi "umrete prirodnom smrcu" , vashu porodicu obaveste ,ali prethodno vam dotichni organ izvade (bez saglasnosti porodice , jer eto potpisali ste da ste donor ;) ) .
Мислим да превише гледаш холивудске филмове....да си некад присуствовао спашавању нечијег живота и кад би видео колико труда и времена и средстава се троши на тако шта у нашим болницама мало би другачије писао. Врло често се иде и до граница које нису здраворазумске, и где би неко на западу већ одавно одустао. Здравство нам је у тешком положају, али то не значи да су здравствени радници убице:mad:
Толико сам згрожена вашим коментарима да нећу да ништа изјавим осим да сте толико далеко од истине. Не могу да вас схватим, да у свему видите теорије завере. Неке од људи који су укључени у ово познајем годинама док још нису били постали то што су данас, и могу са сигурношћу да кажем да су велики зналци и добри људи.
Мислим да превише гледаш холивудске филмове....да си некад присуствовао спашавању нечијег живота и кад би видео колико труда и времена и средстава се троши на тако шта у нашим болницама мало би другачије писао. Врло често се иде и до граница које нису здраворазумске, и где би неко на западу већ одавно одустао. Здравство нам је у тешком положају, али то не значи да су здравствени радници убице:mad:
Толико сам згрожена вашим коментарима да нећу да ништа изјавим осим да сте толико далеко од истине. Не могу да вас схватим, да у свему видите теорије завере. Неке од људи који су укључени у ово познајем годинама док још нису били постали то што су данас, и могу са сигурношћу да кажем да су велики зналци и добри људи.
jao , nemoj sad da pochinjemo o nashem zdravstvu i moralu :coolgleamA: ... da ne pochnem da se secam svih onih nerazjashnjenih sluchajeva (od onih nestalih beba josh iz "zlatnog" titovog vremena kad svet nije bio toliko iskvaren :D ) , do ovih nedavnih sluchajeva vrlo chudnih smrti ... :rolleyes:
ti si verovatno medicinarka (ili imash nekog u vamiliji :p ) ,pa te ovo vredja ... znam ja da je vecina zdravstvenih radnika poshtena i dobra ,ali gadna su vremena . novac vlada svima , i ljudi su spremni svashta da uchine , pa i da "puste da neko umre" , "zazmure na jedno oko " kad treba da se utvrdi odakle dolazi organ ...
realnost je takva da stalno chitamo o sluchajevima gde se krshi hipokratova zakletva ( npr sa trgovinom organa otetih srba na kosovu , onim italijanskim lekarima koji su izvodili nepotrebne operacije , o indiji necu ni da pricham :D ). tuzna je istina da se to isto (mozda u manjoj meri ) deshava i ovde ,jer je sistem isti . a shto se tiche paranoje - to shto sam paranoichan ne znachi da me ne prate :biggrinjester:.
jao , nemoj sad da pochinjemo o nashem zdravstvu i moralu :coolgleamA: ... da ne pochnem da se secam svih onih nerazjashnjenih sluchajeva (od onih nestalih beba josh iz "zlatnog" titovog vremena kad svet nije bio toliko iskvaren :D ) , do ovih nedavnih sluchajeva vrlo chudnih smrti ... :rolleyes:
.
Ја нисам причала о здравству и моралу, нити желим. А што се тиче ткз. неразјашњених случајева крађа беба или чудних смрти, можда ће боље одговоре од мене да ти да жута штамапа, јер су они изгледа баш у току.
ljudi su spremni svashta da uchine , pa i da "puste da neko umre" , "zazmure na jedno oko " kad treba da se utvrdi odakle dolazi organ Ово нећу ни да коментаришем, јер сам већ закључила да су по теби медицински радници у Србији убице, јер да није тако не би писао овакву будалаштину.
npr sa trgovinom organa otetih srba na kosovu
А то што изједначаваш српске лекаре са шиптарским касапима је више него безобразно.
Поготово према онима који су одлазили да оперишу на фронт за време ратова у РСК, под шаторима и без средстава помоћу штапа и канапа. И само да знаш, ти људи су велики националисти који су урадили за Србе много више него што ћеш ти урадити пискарајући по интернету.
Ја нисам причала о здравству и моралу, нити желим. А што се тиче ткз. неразјашњених случајева крађа беба или чудних смрти, можда ће боље одговоре од мене да ти да жута штамапа, јер су они изгледа баш у току.
sjajno , objasni ti roditeljima koji dan-danas nisu sigurni shta je bilo sa njihovom decom , da je to sve izmislila zhuta shtampa ... :rolleyes:
А то што изједначаваш српске лекаре са шиптарским касапима је више него безобразно.
Поготово према онима који су одлазили да оперишу на фронт за време ратова у РСК, под шаторима и без средстава помоћу штапа и канапа. И само да знаш, ти људи су велики националисти који су урадили за Србе много више него што ћеш ти урадити пискарајући по интернету.
udaramo na patetiku ... :rolleyes: ... ja nisam napisao da su svi lekari pokvareni (chak sam rekao i da vecina nisu) . ali kao shto nisu svi lekari u srbiji patriote i chasni (a neki nisu ni srbi :) ) , tako ni ti koji su kasapili srbe sa kosova nisu svi albanci - pominje se italija i josh neke evropske zemlje ...
a to da se ionako odavno pronose priche kako ljudi po srbiji nestaju i da se pominje trgovina organima jeste razlog za zabrinutost - svidelo se to tebi ili ne.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.