PDA

View Full Version : „Бели бракови ”

Тара
25-06-08, 20:04
„Бели бракови ” у спаваћој соби

Зашто бракови без секса постају све масовнија појава у Америци? Иако стручњаци сматрају да је опстанак таквих веза на „климавим ногама”, нико се не усуђује да им предвиди пропаст

http://www.politika.co.yu:8080/uploads/rubrike/46017/i/1/PAR.jpg
Појава да се у брачним заједницама не води љубав, односно да супружници спавају у одвојеним креветима, постала је све масовнија у Сједињеним Америчким Државама, показују резултати истраживања агенције „Медијум Галуп”. Реч је о тзв. белим браковима, који се најчешће склапају из интереса.

Европска варијанта спаваћих соба без страсти и емоција позната је и у Великој Британији, где се претежно млади људи, посвећени професионалном успеху и каријери, опредељују да живе у тзв. DINK (double income and no kids) браковима са дуплим приходима и без деце. Либерални односи међу супружницима основна су карактеристика оваквих веза, где су парови углавном слободни и одвојени током радне недеље.

http://www.fotorola.com/uploads/d576a6f81b.jpg (http://www.fotorola.com/)

За разлику од оваквих примера, српске Казанове, барем за сада, не морају да брину за своју сексуалну репутацију, пошто је установљено да таквих бракова у Србији нема више од четири одсто, као и да је у две трећине тих веза један партнер старији од шездесет година.
Може ли се живети без секса у браку? Зашто поједини људи пристају на такву врсту односа? Да ли је реч о новој врсти уговорних односа између супружника?

Сексолози и психоаналитичари углавном заступају јединствен став да је љубав најважнији фактор у сваком сексуалном функционисању. „Тек мушкарац и жена заједно чине човека”, писао је Кант.
Са мишљењем овог филозофа чини се да се слажу и Линда Вајт, америчка професорка социологије, и Мери Голагер, стручњак за брачне односе, које су написале књигу „Предности брака” у којој тврде да је секс у браку квалитетнији и поузданији.

извор Политика, цео текст (http://www.politika.co.yu/rubrike/zivot-i-stil/zenska-strana/Beli-brakovi-u-spavacoj-sobi.sr.html)

weisse_wolfe
25-06-08, 20:47
Не знам стварно зашто се увек изнервирам кад прочитам овакве болештине. Енглези и Американци, па ко би други практиковао ову болештину, као и већину осталих. Можда ме излуђују зато што ми се пред очима одмах појаве ови наши дегенерици, социолози и либерали из не владиног сектора:D, борци за људска права. Не би ме дакле чудило да се овакви спорови и да кажем ова мода за коју годину појави и код нас:eek:!
Сад је дакле фазон у свету изгледа искривити све што је нормално, па и суштину човека!

Тара
26-06-08, 13:29
О још једном тренду везаном за бракове у Америци пише Фокс.

Још увек тражиш "правог"? Питај маму.

По једном од експерата за трендове, најбољи начин да се нађе доживотни партнер могао би да буде онај најстарији, уговорени брак.
"Данас је време уговорених парова који се заљубљују негде око рођења првог детета", каже Мариен Салцман, ко-аутор књиге "Следећа садашњост:Трендови за будућност".

Уговорени бракови били су део многих култура хиљадама година, настали из жеље и потребе за финансијским, политичким и власничим партнерством.
Како се Америка ширила мулти-културално, овај обичај се задржао међу одређеним етничким групама зарад одржања културних и класних традиција.

Насупрот "старинским" уговореним браковима, у којима је деци забрањено бирање партнера, модерни уговорени уговорени бракови су на добровољној бази и ослањају се на проводаџијске способности маме и тате.
"Ради се о бирању брачног партнера, а не о великој романси"- каже Салцман."То је новонастали интерес где се некоме другом пушта да реши љубавну дилему. Ми смо преоптерећени опцијама и временским роковима, и сви бисмо љубавног партнера. Зато има смисла ангажовати оне који нас најбоље познају да смисле одговарајућег и задовољавајућег партнера.“
Али да ли су родитељи заиста најбоље решење за спаривање своје деце? „Могу да буду,“ каже Слоан Вешински, брачни и фамилијарни терапеут из Холивуда.
„Ваши родитељи углавном вас познају најбоље и свесни су склоности, навика, , особености, онога шта вас привлачи и онога шта вас одбија и других фактора који би могли да одреде одговарајућег и прихватљивог партнера.“
......

„Од увек сам знала да ће ми родитељи наћи финг господина, тако да сам могла да се максимално концентришем на моје учење док сам била на универзитету“, каже јапанка која је већ 13 година у оваквом браку и има троје деце.”

......
Већина експерата верује да уговорени бракови неће постати свакодневица у Америци, упркос предвиђањима Салцманове.
„Превелики смо индивидуалци, превише у личним слободама“, каже др Роберт Епстајн, гостујући психолог на калифорнијском универзитету и домаћин сателитског радио програма "Psyched!"
„Ипак, с друге стране, мислим да ће се променит начин на који тражимо љубав. Ми препуштамо љубав искључиво случају, док у многим уговореним браковима људи временом намерно науче да воле“

цео текст (http://www.foxnews.com/story/0,2933,287211,00.html)

БПС
29-06-08, 15:15
Као што је неприродно не имати секс пре брака између момка и девојке тако је не имати секс у браку. Ако имаш проблем, лечи се.

То је мој савет овим глупацима на западу, а и овим нашима овде.