View Full Version : ''Три раширена прста'' Српски поздрав или не
И данас кад и мало дете чим прохода показује ''три раширена прста'',да ли се неко запитао одакле потице тај поздрав,наравно сви
мисле да је то традиционални српски поздрав.
Међутим кад се погледа у прошлост долазимо до закључка да тај поздрав није постојао пре 30 г,па одакле он потиче?
Тај наводно Српски поздрав у Србију доноси Вук Драшковић 1990 године,како он каже добио је инспирацију гледајући слику
''Таковски устанак'' али кад боље погледамо на тој слици нема ''расирени прстију'' у Срба могу се видети само ''три скупљена
прста'' која симболизују ''Свето Тројство''.
Али небитно навикли смо на лажи Вука Драшковића који је као Тадићев вазал показао своје поштење и сад у овом ''тиму снова''
са Црвенима,Муџахединима,Мађарима,Циганима,Наркоманим а и наравно Бетовеном из Јагодине показује своје право лице.
Елем није Вук вазан већ одакле долази тај поздрав,е тај поздрав долази од Усташки ''СС дивизија'',а данас га користе Швајцарска
гарда кад полаже заклетву Папи.
И сад кад погледам и видим да Горана Давидовића хапсе зато што носи Српску заставу и називају га Фирером,а човек који
велича Усташке злочине и уноси у народ нацистички поздрав у народ,ја незнам шта да казем осим да се вратите једнинству Срба
и да уједините та три прста односно да их скупите
http://i296.photobucket.com/albums/mm184/brdjanpera/l_280d1a64dc5613c193db3147c4c693bb.jpg
Четник Срб
24-06-08, 23:41
Јао, брачо о чему ми... па није битно... три су прста одувек била српски поздрав...! Боље да се бавите, паметнијим стварима...:banghead:
weisse_wolfe
25-06-08, 02:09
http://www.youtube.com/watch?v=4kidaMgSfgk
Видим да је овај текст који си изнео махом заснован на овом клипу.
Најинтересантније у овој причи је то што они који заговарају исту, односно отварају по мом мишљењу непотребну дилему, да ли је српски поздрав са три спојена или раширена прста, своје тврдње, односно осуде на рачун поменутог српског поздрава највећим делом заснивају на томе да три раздвојена прста симболизују српско разједињавање,а свесно или несвесно сами то у суштини подстичу отварајући овај проблем.
Друга битна ствар кад су у питању овакве теме јесу ови нови интернет, Youtube клипови, који представљају стварно велико зло, из више разлога.
Прво њих може направити свако, дакле праве их људи који не морају, а у већини случајева и не знају историју. Другим речима нису свесни да историја није само пуко набацивање чињеница без реда и смисла, већ је суштина у њиховом правилном, а не насумичном повезивању. Најбољи пример, поред по мом мишљењу идиотског филма "Дигитални анђео" јесте овај, горе постављен клип.
Дакле у њему повезивање историјских чињеница, односно закључивање следи овако: Значи Три раширена прста нису постојала (што је неистина) пре 1990. Вук је користио Три прста (истина), Усташе су користиле три прста (истина). Дакле три прста смо преузели од Вука и Усташа (ГЛУПОСТ:banghead:).
Међутим да је знање историје мало шире од познавања прича којекаквих квази-патриотских организација, које на разне начине, оваквим и сличним стварима желе да на себе скрену пажњу, и још да се оно не своди само на познавање клипова са Youtubа, можда би се онда знало да овај поздрав у српском народу потиче из старословенске традиције, а да сличан поздрав постоји и у германској традицији. Што свакако обајшњава зашто су га и Немци користили за време другог св. рата.
Наравно овај поздрав, потекао дакле из традиције, је касније добио нову одлику заклетве Богу, Исусу Христу од стране немачких трупа. Ово није свакако једини пример где су се поједине традиционалне радње стопиле са Хришћанском вером, које се у потпуности шта више поклапају симболички, али то је нека друга прича. Такође треба још знати да се немачке трупе никако нису могле заклињати папи на верност зато што је немачка црква за време владавина национал-социјалиста била у завади са папом и одвојена од остатка католичке цркве.
Наредна велика глупост је дакле мешање усташа и Немаца и њих заједно са овим поздравом. Такође ко бар мало зна историју свестан је да Хрвати никад нису имали државотворну традицију, да су били неспособни да се конституишу као народ самостално, већ су за то искористили нас и своју надри-нацију изградили на геноциду и крви српског народа, али то је мање више свима добро позната прича, а неки су је нажалост можда овде од нас присутних на овом форуму доживљавали и на својој кожи. Него да се вратим на тему, прадеда поменутог наравно логично је да нису имали и никаква своја облежја народа, нити њима својствену музику. Ову несрећну шаховницу коју сада свуда истичу су преузели од Чеха, односно са грба средњовековне чешке краљевине. Мада тај плагијаторски акт је био релативно давно, па мисле да им се данас за то може прогледати кроз прсте, док процес измишљања нових речи и непостојеће хрватске народне музике још траје. Дакле из овога је више него јасно да је искомплексирани хрватски народ морао од некога, у овом случају Немаца, преузети неки поздрав или чин заклетве, јер свој нису имали. Дакле не ради се ни о каквом њиховом поздраву, усташких СС дивизија.
Још једна глупост! Нису постојале усташке СС дивизије :D, за неке је био надлежан, односно надређен СС, али то није никако исто. Ни једна усташка дивизија није имала СС ознаку на униформи.
Према томе ја заиста не видим ништа лоше у коришћењу поздрава са раздвојена три прста, зато што је и то српски, потекло из старословенске традиције, после наравно у Православљу, код нас, добило ново значење. Слично раније поменутој причи са Немцима.
Такође овај поздрав је осведочен и коришћен од многих српских бораца, хероја у ратовима деведесетих година, од којих су многи несебично дали живот за отаџбину и заиста не видим како неко може имати образа да лупета :mad: и да овај поздрав назива анти-хришћанским. Односно како могу да помисле да прљају част тих људи својим непромишљеним изјавама препуних незнања.
Свакако је лепо и исправно и у складу са традицијом и вером, показивати и спојена три прста, али током заклетве, јер поздрав са спојена три прста никад није постојао, а поздрав и заклетва нису исто.
И још да додам. Кад год наиђем на ове нове текстове инспирисане интернет документарцима :D, увек се сетим речи Милоша Обилића "Читајући оне ненаписане књиге, неки су заборавили оне написане."
weisse_wolfe
25-06-08, 02:50
''Таковски устанак'' али кад боље погледамо на тој слици нема ''расирени прстију'' у Срба могу се видети само ''три скупљена
прста''
А ево и слике!
http://www.yurope.com/people/nena/Galerija/takovo.jpg
Ја стварно не знам колико треба трајати то боље загледање слике. Мислим колико сати треба да човек толико обневиди, па да почне да му се све пред очима стапа и спаја, кад се на неколико места јасно виде три раширена прста. Поготову гледајући десну страну слике, односно прве две руке.
:banghead:Још не могу да се освестим од глупости да нас је несрећни Вук научио овом поздраву.:banghead:
Не, заиста чему све неће људи прибегавати да на себе скрену пажњу, продајући народу причу како се налазе у заблуди кад су у питању тако крупне ствари и како су они дошли ето да нас просвете и покажу нам праву истину.И данас кад и мало дете чим прохода показује ''три раширена прста'',да ли се неко запитао одакле потице тај поздрав,наравно сви
мисле да је то традиционални српски поздрав.
Сви мисле, али мањина одабраних зна! Комедија!!!
А ево и слике!
Ја стварно не знам колико трба трајати то боље загледање слике. Мислим колико сати трба да човек толико обневиди, па да почне да му се све пред очима стапа и спаја, кад се на неколико места јасно виде три раширена прста. Поготову гледајући десну страну слике, односно прве две руке.
:banghead:Још не могу да се освестим од глупости да нас је несрећни Вук научио овом поздраву.:banghead:
Не, заиста чему све неће људи прибегавати да на себе скрену пажњу, продајући народу прича како се налазе у заблуди кад су у питању тако крупне ствари и како су они дошли ето да нас просвете и покажу нам праву истину.
Сви мисле, али мањина одабраних зна! Комедија!!!
Да ли видиш свештеника и Милоша Обреновића.
А и слика је сликана у доба комунизма
И ако видиш Павелићову слику где показује ''три раширена прста'' да ли ћеш их и ти позати.
А што се тиче Обилића да си мало више се бавио историом схватио би да он непостоји(јер у Турској нико није могао победити султана на поштен начин,само неки каурин ''Кобилић'' кога назваше Срби ''Обилићем'' уби султана из преваре) и знао би да је Вук Бранковић заправо највећи Српски јунак и син му Ђурађ
Није ово уопште толико битно,тај поздрав је већ одавно постао традиционални српски поздрав,уосталом симеон ајде ти
данас нађи Хрвата који ће ти показати три раширена прста.
Једино што би ја увео је да када се полаже заклетва онда треба држати три скупљена прста.
Иначе ја први пут чујем сад да су Немци користили овај поздрав,Вулф јел имаш неки линк о томе...
Иначе ја први пут чујем сад да су Немци користили овај поздрав,Вулф јел имаш неки линк о томе...
Није то никакав поздрав, то је заклетва. Има пуно људи који овако полажу заклетву. На пример студенти:
http://www.upce.cz/obrazek/ukc-imatrikulace07-01.jpg
Исус исто показује при прста:
http://www.timboucher.com/journal/wp-content/uploads/2006/11/sacred-heart-jesus.jpg
А ово је српски поздрав, види се да су прсти више раширени и испружени него код заклетве:
http://www.repubblica.it/2003/e/gallerie/calcio/dicanioshow/ansa56435090601230039_big.jpg
http://www.swissinfo.org/xobix_media/images/sri/2003/sriimg20030212_1627883_0.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=4kidaMgSfgk
Видим да је овај текст који си изнео махом заснован на овом клипу.
Најинтересантније у овој причи је то што они који заговарају исту, односно отварају по мом мишљењу непотребну дилему, да ли је српски поздрав са три спојена или раширена прста, своје тврдње, односно осуде на рачун поменутог српског поздрава највећим делом заснивају на томе да три раздвојена прста симболизују српско разједињавање,а свесно или несвесно сами то у суштини подстичу отварајући овај проблем.
Друга битна ствар кад су у питању овакве теме јесу ови нови интернет, Youtube клипови, који представљају стварно велико зло, из више разлога.
Прво њих може направити свако, дакле праве их људи који не морају, а у већини случајева и не знају историју. Другим речима нису свесни да историја није само пуко набацивање чињеница без реда и смисла, већ је суштина у њиховом правилном, а не насумичном повезивању. Најбољи пример, поред по мом мишљењу идиотског филма "Дигитални анђео" јесте овај, горе постављен клип.
Дакле у њему повезивање историјских чињеница, односно закључивање следи овако: Значи Три раширена прста нису постојала (што је неистина) пре 1990. Вук је користио Три прста (истина), Усташе су користиле три прста (истина). Дакле три прста смо преузели од Вука и Усташа (ГЛУПОСТ:banghead:).
Међутим да је знање историје мало шире од познавања прича којекаквих квази-патриотских организација, које на разне начине, оваквим и сличним стварима желе да на себе скрену пажњу, и још да се оно не своди само на познавање клипова са Youtubа, можда би се онда знало да овај поздрав у српском народу потиче из старословенске традиције, а да сличан поздрав постоји и у германској традицији. Што свакако обајшњава зашто су га и Немци користили за време другог св. рата.
Наравно овај поздрав, потекао дакле из традиције, је касније добио нову одлику заклетве Богу, Исусу Христу од стране немачких трупа. Ово није свакако једини пример где су се поједине традиционалне радње стопиле са Хришћанском вером, које се у потпуности шта више поклапају симболички, али то је нека друга прича. Такође треба још знати да се немачке трупе никако нису могле заклињати папи на верност зато што је немачка црква за време владавина национал-социјалиста била у завади са папом и одвојена од остатка католичке цркве.
Наредна велика глупост је дакле мешање усташа и Немаца и њих заједно са овим поздравом. Такође ко бар мало зна историју свестан је да Хрвати никад нису имали државотворну традицију, да су били неспособни да се конституишу као народ самостално, већ су за то искористили нас и своју надри-нацију изградили на геноциду и крви српског народа, али то је мање више свима добро позната прича, а неки су је нажалост можда овде од нас присутних на овом форуму доживљавали и на својој кожи. Него да се вратим на тему, прадеда поменутог наравно логично је да нису имали и никаква своја облежја народа, нити њима својствену музику. Ову несрећну шаховницу коју сада свуда истичу су преузели од Чеха, односно са грба средњовековне чешке краљевине. Мада тај плагијаторски акт је био релативно давно, па мисле да им се данас за то може прогледати кроз прсте, док процес измишљања нових речи и непостојеће хрватске народне музике још траје. Дакле из овога је више него јасно да је искомплексирани хрватски народ морао од некога, у овом случају Немаца, преузети неки поздрав или чин заклетве, јер свој нису имали. Дакле не ради се ни о каквом њиховом поздраву, усташких СС дивизија.
Још једна глупост! Нису постојале усташке СС дивизије :D, за неке је био надлежан, односно надређен СС, али то није никако исто. Ни једна усташка дивизија није имала СС ознаку на униформи.
Према томе ја заиста не видим ништа лоше у коришћењу поздрава са раздвојена три прста, зато што је и то српски, потекло из старословенске традиције, после наравно у Православљу, код нас, добило ново значење. Слично раније поменутој причи са Немцима.
Такође овај поздрав је осведочен и коришћен од многих српских бораца, хероја у ратовима деведесетих година, од којих су многи несебично дали живот за отаџбину и заиста не видим како неко може имати образа да лупета :mad: и да овај поздрав назива анти-хришћанским. Односно како могу да помисле да прљају част тих људи својим непромишљеним изјавама препуних незнања.
Свакако је лепо и исправно и у складу са традицијом и вером, показивати и спојена три прста, али током заклетве, јер поздрав са спојена три прста никад није постојао, а поздрав и заклетва нису исто.
И још да додам. Кад год наиђем на ове нове текстове инспирисане интернет документарцима :D, увек се сетим речи Милоша Обилића "Читајући оне ненаписане књиге, неки су заборавили оне написане."
Одакле ти то да су Словени користили три раширена прста? Ја сам наилазио баш на текст у коме се помиње да су и они користили скупљена три прста(мислим да је Делфинела писала нешто о томе). Рав,Нав,Прав - а неки доводе у везу и са триглавом.
Ја не знам да ли игде постоји слика или извор да се Срби поздрављају или полажу заклетву са три раширена прста пре драшковића и 1990. Ако је неко пласирао то - он је.
Што се Хришћанства тиче, католици су се првобитно крстили са три раширена прста, а касније је то прешло у целу раширену шаку. То се пренело и на протестанте.
Јадна ова слика кад је тумачи ко како хоће. Пре свега, то је једна уметничка слика, сликана 1880их за потребе министарства просвете. Дакле слика је уметничко дело, Паје Јовановића, па тако представља само његово виђење датог догађаја. Пре свега, на овој слици кажипрст и средњи су спојени а палац раздвојен. Одакле је то Паја Јовановић преузео, није познато, а да ли је Милош заиста овако подигао Устанак - ни један извор не говори о томе!
Искрено речено, није ми јасно око чега је овде спор.
По мени, апсолутно је небитно ко нам је "донео" овај поздрав, и да ли га је у историји користио овај или онај. Морамо бити свесни да је народ прихватио тај поздрав као свој и да је као такав препознатљив у свету. Нешто нисам видела да неко други користи три раширена прста као поздрав осим нас.
А што се тиче три скупљена прста, сви знамо шта они симболизују и логично је да се даје заклетва на тај начин. Чак мислим, кад бисмо се тако поздрављали да би тај симбол изгубио смисао. Ипак је то нешто више од поздрава.
А ево и слике!
Врло је јасно да се на слици виде и три раширена и три скупљена прста. Ако ћемо тако има и један "ексремни десничар" који држи испружену руку:D:rolleyes:
Заиста не могу да схватим да свако овде види оно шта жели и негира оног другог.
А као што рече Младен, ово је само једно уметничко дело, лични доживљај Паје Јовановића, и не видим како може да буде основ и доказ за било какву озбиљну дискусију на ову тему.
Ископах негде у својој архиви постер на две А4 стране где се јасно види да су Милошева три прста скоро па спојена, али опет раздвојена, додуше не на онај начин како их је вук 90их раставио.
http://img397.imageshack.us/img397/2590/triprstatg5.th.jpg (http://img397.imageshack.us/my.php?image=triprstatg5.jpg)
Ја сам иначе за то да се скупљена три прста пласирају и као поздрав, поред заклетве. Ова три раздвојена су ми некако превише кафански (част свим јунацима Отаџбинских ратова, који су користили овај поздрав), скупљени су и у складу са Православљем, а и тако одајемо признање СДК.
Узгред, чланови организације Уједињење или смрт, као и четнички герилци до 1918. су такође заклетву полагали са три скупљена прста.
weisse_wolfe
25-06-08, 18:59
Да ли видиш свештеника и Милоша Обреновића.
А и слика је сликана у доба комунизма
Ако је нешто настало за време комунизма не мора да значи да је то одмах само због тога лоше. Постојали су и тад часни људи, који су се на њихову несрећу нашли у таквом једном наказном режиму. А колико ја знам Паја Јовановић није био комуниста, нити члан партије, па сматрам да нема основа да га оваквим коментарима осуђујемо и омаловажавамо његов стваралачки рад. Сад ако се неком не свиђају његове слике, то је већ друга прича...
И ако видиш Павелићову слику где показује ''три раширена прста'' да ли ћеш их и ти позати.
Ако видиш Павелићеву слику да носи кравату, да ли ћеш је и ти носити.:D:eek:
Ово сам већ објаснио у предходном посту. Ово није никакв аргумент, апсолутно ме не погађа шта је једана исконплексирана усташа, пказивала. Уз то преуизимаћи поменути чин заклетве од ко зна ког народа, зато што своје сопствено ништа нису имали.
А што се тиче Обилића да си мало више се бавио историом схватио би да он непостоји(јер у Турској нико није могао победити султана на поштен начин,само неки каурин ''Кобилић'' кога назваше Срби ''Обилићем'' уби султана из преваре)
Ово заиста нећу коментарисати!
Одакле ти то да су Словени користили три раширена прста? Ја сам наилазио баш на текст у коме се помиње да су и они користили скупљена три прста(мислим да је Делфинела писала нешто о томе). Рав,Нав,Прав - а неки доводе у везу и са триглавом.
Три главе бога триглава, колико ја знам три раширена прста.
Јадна ова слика кад је тумачи ко како хоће. Пре свега, то је једна уметничка слика, сликана 1880их за потребе министарства просвете. Дакле слика је уметничко дело, Паје Јовановића, па тако представља само његово виђење датог догађаја. Пре свега, на овој слици кажипрст и средњи су спојени а палац раздвојен. Одакле је то Паја Јовановић преузео, није познато, а да ли је Милош заиста овако подигао Устанак - ни један извор не говори о томе!
Нисам ја нигде рекао да је ова слика у потпуности релевантна, кад је у питању ова расправа и да представља доказ о поменутом, већ сам негирао симеонсрб-а да се на слици свуда виде три скупљена прста, нити сам рекао да се на слици и они поред три раширена не могу такође видети!
Искрено речено, није ми јасно око чега је овде спор.
По мени, апсолутно је небитно ко нам је "донео" овај поздрав, и да ли га је у историји користио овај или онај. Морамо бити свесни да је народ прихватио тај поздрав као свој и да је као такав препознатљив у свету. Нешто нисам видела да неко други користи три раширена прста као поздрав осим нас.
А што се тиче три скупљена прста, сви знамо шта они симболизују и логично је да се даје заклетва на тај начин. Чак мислим, кад бисмо се тако поздрављали да би тај симбол изгубио смисао. Ипак је то нешто више од поздрава.
Ја не знам, можда читајући ово, ја не умем да кажем шта мислим:confused::D:
У првом свом посту на овој теми највећим делом сам управо ово рекао.
Дакле три раширена прста, поздрав прихваћен у народу, осведочен од стране српских хероја у протеклим ратовима. Колико ја знам и поред тога има корен, у истој или сличној форми, у старословенској традицији.
Такође не спорим да је стара српска заклетва, такође у складу са нашом традицијом и вером, три спојена прста.
Али оно што ми смета је то што неко сад жели да уноси беспотребни проблем и раздор, надајући се да ће скренути пажњу на себе тиме што ће три раширена прста називати, по мом мишљењу мало безочно, анти-хришћанским.
И наравно рекао сам да поздрав треба разликовати од заклетве, јер никако не могу бити исто.
Ја сам иначе за то да се скупљена три прста пласирају и као поздрав, поред заклетве. Ова три раздвојена су ми некако превише кафански (част свим јунацима Отаџбинских ратова, који су користили овај поздрав), скупљени су и у складу са Православљем, а и тако одајемо признање СДК.
Узгред, чланови организације Уједињење или смрт, као и четнички герилци до 1918. су такође заклетву полагали са три скупљена прста.
Немам ништа против да се три спојена прста од стране оних којима се то допада пласирају као поздрав, уз то да не нападају неосновано и не вређају овај други. Мада по мом мишљењу рука са три спојена прста мени нешто не лични на поздрав, некако нема ту форму. Али, наравно, ко воли нек изволи:).
Ја не знам, можда читајући ово, ја не умем да кажем шта мислим:confused::D:
У првом свом посту на овој теми највећим делом сам управо ово рекао.
Дакле три раширена прста, поздрав прихваћен у народу, осведочен од стране српских хероја у протеклим ратовима. Колико ја знам и поред тога има корен, у истој или сличној форми, у старословенској традицији.
Такође не спорим да је стара српска заклетва, такође у складу са нашом традицијом и вером, три спојена прста.
Али оно што ми смета је то што неко сад жели да уноси беспотребни проблем и раздор, надајући се да ће скренути пажњу на себе тиме што ће три раширена прста називати, по мом мишљењу мало безочно, анти-хришћанским.
И наравно рекао сам да поздрав треба разликовати од заклетве, јер никако не могу бити исто.
Немој погрешно да ме схватиш, апсолутно се слажем с тобом, само сам изнела своје мишљење, нисам хтела да изгледа као да објашњавам шта си ти хтео да кажеш.
:cheers:
weisse_wolfe
25-06-08, 19:28
Немој погрешно да ме схватиш, апсолутно се слажем с тобом, само сам изнела своје мишљење, нисам хтела да изгледа као да објашњавам шта си ти хтео да кажеш.
:cheers:
Неспоразум:)!
http://www.czipm.org/Grafika/Foto/triprsta03.gif
http://www.czipm.org/Grafika/Foto/triprsta04.jpg
http://www.czipm.org/Grafika/Foto/triprsta02.jpg
Ovakve teme videh na viÅ¡e foruma, maltene isti tekst i lično ih smatram sitničarenjem..A ponegde prepoznajem i verski pravoslavni fanatizam koji , ne samo da mi se ne sviđa, nego ga smatram pogubnim kao i svaku ostraÅ¡ćenu ideju.
BROJ TRI je oduvek srpska simbolike i mnogo je bio bitan
kao i danas..pa se preneo i u pravoslavno hriÅ¡ćanstvo, u vidu poteza oslikavanja krsta ispred tela.Å*to naravno ne znači da su hriÅ¡ćani izmislili jer katolici to nemaju, npr..
Sam čin iscrtavanja krsta ispred tela pre pojave hriÅ¡ćanstva imao je drugačije i potpuno nemistifikovano značenje., i predstavljao vrstu ZAKLETVE, odnosno ZAVETA..
Neverbalni jezik simbola jeste bitan i svi stari narodi su to znali (novi manipuliÅ¡u dakako).MUDRA je naziv na sanskritu za simbol iskazan prstima ruke, i objaÅ¡njavaju kao "ekspresiju". U jogi se uče i pomažu zdravlje..Ona najpoznatija, često prikazivana kao Hristov položaj ruku i svetačkog blagosiljanja jeste MUDRA koja služi za isceljenje..
Што се Хришћанства тиче, католици су се првобитно крстили са три раширена прста, а касније је то прешло у целу раширену шаку. То се пренело и на протестанте.
Ne znam ovo za katolike, siguran si???
U hriÅ¡ćanstvu teolozi objaÅ¡njavaju tri (spojena) prsta prilikom iscrtavanja krsta ispred sebe kod pravoslavaca TROJSTVOM- Ocem ,Sinom i Sv. Duhom..
RAÅ¡irena tri prsta se ne pominju (osim Å¡to su ustaÅ¡e sekle prva tri prsta Srbima da ne bi mogli da nadalje ispovedaju pravoslavnu veru)..A kod katolika 5 prstiju tokom iscrtavanje krsta (odnosno cela Å¡aka) tumači se kao podsećanje na 5 Jezusovih proboda ekserom.. To je stalno ona ista priča. da pravoslavlje održava suÅ¡tinu , a katolici formalizam.Kao Å¡to pravoslavci poÅ¡tuju BOGORODICU ( jer je Boga rodila- dakle suÅ¡tinsku stvar), a katolici je zovu Sv.DEVA naglaÅ¡avajući da je začela nitkuda, virgo intacta. dakle formalizam i DOGMA..
Å*to se tiče vremena pre hriÅ¡ćanstva, TROJSTVO je postojalo oduvek.Kod Hetita, u prvoj arijevskoj državi pre oko 3,5 milenijuma... postoji reljef sa trojnim božanstvima (otac,majka, dete)- sasvim prirodan sled..
Kod Slovena postoji VELIKI TRIGLAV (tri glavna boga po hijerarhiji) i mali TRIGLAV- Bog rata opevan kao TROJNI BOG (i prikazivan sa tri glave)..u naÅ¡im pesmama to su OTAC i DVA SINA (po imenima Djura i Davor) koji je bio mnogo poÅ¡tovan na mnogim područjima..I baÅ¡ je palac+dva najsnažnija prsta simbol srpskog pozdrava...Isto tako, sinonimni naziv za SRBE= TRIBALI takođe sadrži neka TRI BALA, najkraće rečeno, tri božanstva. ITD..
"Pesmu utrojte"- čuveni refren himne svetosavlja. takođe sadrži istu poruku...
Najmudrije zbore ovi koji podsećaju da su različiti Zakletva i Pozdrav.
Skupljeni prst (simbol kontemplacije i usredsređenosti ) nikako ne mogu bii pozdravni simbol. van svake logike je..
Tako da ja ne vidim nijedan jedini razlogčić da tri raÅ¡irena prsta mogu da se pripisuju ovima ili onima, a ne Srbima.
Кнез Данило II
25-06-08, 21:31
Ако бринете за три прста, мој је предлог да испружите десну руку, и све прсте на њој, то је исто стари поздрав, да се не би џабе расправљали око три прста, симболици, и слично. Код нас Срба су три раширена прста тренд данас.
Ако бринете за три прста, мој је предлог да испружите десну руку, и све прсте на њој, то је исто стари поздрав, да се не би џабе расправљали око три прста, симболици, и слично. Код нас Срба су три раширена прста тренд данас.
dobar si ... :rofl: :rofl:
po mojoj proceni , ovaj danashnji pozdrav sa 3 rashirena prsta nije nikakva zavera ,nego je jednostavno nastao prirodnim putem . teshko je drzati 3 zgrchena prsta ,pogotovo kad je osoba emocionalno uzbudjena . zato su se prsti prirodno rashirili i ispravili .
tolleranza zero
25-06-08, 23:28
http://www.repubblica.it/2003/e/gallerie/calcio/dicanioshow/ansa56435090601230039_big.jpg
ave di canio belgrado ti saluta!
http://www.czipm.org/Grafika/Foto/triprsta03.gif
http://www.czipm.org/Grafika/Foto/triprsta04.jpg
http://www.czipm.org/Grafika/Foto/triprsta02.jpg
Слика говори више него 1000 речи
Е баш тако, ако си читао шта смо писали, видео би да се на сликама ради управо о ономе о чему смо писали. ЈЕДНО ЈЕ ЗАКЛЕТВА, А ДРУГО ПОЗДРАВ! На сликама су приказане заклетве, а тема је о поздраву ако се добро сећам.
Кад смо код поздрава, Срби, осим ,,Помоз Бог'' и љубљења три пута и немају неки специфичан поздрав који би био историјски присутан. Ова раширена три приста је пласирао Драшковић, у то нема никакве сумње...
Кад смо код поздрава, Срби, осим ,,Помоз Бог'' и љубљења три пута и немају неки специфичан поздрав који би био историјски присутан. Ова раширена три приста је пласирао Драшковић, у то нема никакве сумње...
U potpunosti se slazem sa tobom,samo me nervira da jedan Vuk Draskovic plasira nesto i da svi prihvate,to je isto kao i koka kola,pokazivanje djevolji rogova i sl....
U potpunosti se slazem sa tobom,samo me nervira da jedan Vuk Draskovic plasira nesto i da svi prihvate,to je isto kao i koka kola,pokazivanje djevolji rogova i sl....
Вук јесте пласирао поздрав, то нико не спори. Али масе су га прихватиле у толикој мери да је постао знак распознавања, укоренио се и не видим шта је ту лоше. Изгледа да је овде највећи проблем што је Вук тај који га је пласирао, да је неко други, прихватљивији, био у питању ми сад не бисмо водили ову дискусију?
weisse_wolfe
26-06-08, 18:06
Да али ако га је популаризовао или како ви кажете пласирао, не значи да га је и он сам измислио. Судећи по вашој причи испада да уколико неко покаже три прста да одмах припада СПО-у, а сви остали кад тај поздрав виде прва асоцијација која се створи је Вук Драшковић.
Па нисам баш сигуран да је тако?!
Поготову за оне који не знају да читају!:D
Наравно ни на крај памети ми није да овим некога увредим (да неко ово не би погрешно протумачио), поготову не аутора ове мудре мисли. Већ мислим да је мало неприкладна односно није баш на месту у овој дискусији. Аједе онда сви да будемо толико мудри па да бесомучно качимо слике, да се сви манемо беспотрбног и глупог писања.
Да али ако га је популаризовао или како ви кажете пласирао, не значи да га је и он сам измислио. Судећи по вашој причи испада да уколико неко покаже три прста да одмах припада СПО-у, а сви остали кад тај поздрав виде прва асоцијација која се створи је Вук Драшковић.
Па нисам баш сигуран да је тако?!
Поготову за оне који не знају да читају!:D
Наравно ни на крај памети ми није да овим некога увредим (да неко ово не би погрешно протумачио), поготову не аутора ове мудре мисли. Већ мислим да је мало неприкладна односно није баш на месту у овој дискусији. Аједе онда сви да будемо толико мудри па да бесомучно качимо слике, да се сви манемо беспотрбног и глупог писања.
Pcelice pametna odgovorio bih ti ali necu da se spustam na taj nivo!!!
weisse_wolfe
27-06-08, 00:45
Pcelice pametna odgovorio bih ti ali necu da se spustam na taj nivo!!!
Зато постоји ПМ, па ми слободно одговори:)!
Изгледа да је овде највећи проблем што је Вук тај који га је пласирао, да је неко други, прихватљивији, био у питању ми сад не бисмо водили ову дискусију?
У принципу да, мада ту постоји и још нешто - начин пласирања. Док је био у националној фази, тј. док га је финансирала равногорска емиграција,Вук је ударио темеље кафанског национализма и Равне горе коју данас познајемо. Под та три раширена прста, Вук је, док је беснео рат у РС и РСК позивао на линч Милошевића заједно са Весном Пешић и сличним шљамом. Да не помињем снимке са РГ који као да су из булајићевих партизанских филмова, а које многи данас користе за спрдање са србским национализмом: ражањ, гибаница, неограничено алкохолисање + онакав поздрав = извртање национализма наопачке.
Један видео на тему три прста:
http://www.youtube.com/watch?v=AUU9OMwljkY&feature=related
E na ovu temu tri prsta kod Nijemaca i kod nas smo X puta razgovarali.
Pozdrav i zakletva nisu iste stvari. Mi se tako pozdravljamo, ne znam zasto ali tako je, a Nijemci su tako polagali zakletvu.
Sto se mene tice radije cu podici cijelu saku nego tri prsta ali medju ''sirokim narodnim masama'' ipak dizem tri prsta.
Све је то тачно. Само сам мислио да ће овај видео бити занимљив, чисто едукативног карактера, ништа више.
Кад је већ ова тема овде, да и ја додам једну занимљиву слику из аустријских новина.
http://www.ab-west.net/bilder/0001.jpg
Мајица која се продаје на сајту British People's Party:
http://img58.imageshack.us/img58/1691/14wordstshirtxm5.jpg (http://imageshack.us)
Ову слику са келтским крстом и три раширена прста Енглези користе још од средине деведесетих година. Видео сам је у часопису Фајнал Конфликт.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.