PDA

View Full Version : Играчке-оружје?

Тара
18-06-08, 00:27
Треба ли деци дозволити играчке-оружје

Родитељи у Америци све више забринути што насиље са медија утиче на агресивно понашање њихове деце. Стручњаци, ипак, тврде да би забрана гледања филмова била контрапродуктивна
http://www.politika.co.yu:8080/uploads/rubrike/45786/i/1/deca-i-nasilje.jpg
У ери поплаве насиља које деца свакодневно гледају на телевизији, Интернету, а неретко и уживо, родитељима је врло тешко да спрече децу да то виде и да такве теме нађу место у њиховој машти. Хоће ли дечаци који се играју с воденим пиштољем бити војници, ловци или можда чак и убице кад порасту? Током последње три деценије овим проблемом не баве се само родитељи, већ и педагози. Стручњаци се слажу да се дечаци радије играју с оружјем него девојчице, али веза између игара с оружјем и агресивног понашања није доказана. Ипак, дечаци млађи од девет година теже праве разлику између игара и стварности, па стручњаци због тога не препоручују играчке-оружје.
„Али, може ли се побећи од стварности?” – пита Кристофер Ноксон, новинар „Њујорк тајмса“, подсећајући на чињеницу да је најопасније забрањено воће.

„Једно јутро, док је мама-миротворац сервирала деци тост за доручак, син је уперио у њу препечено парче хлеба исечено у облику пиштоља и рекао јој: ’Мртва си’. Сцена је типична за породице у којима је гледање цртаних филмова строго ограничено и у којима је забрањено играње с ласерским или воденим пиштољима”, напомиње Ноксон и додаје да такви родитељи, посебно мајке, не схватају да не могу да се сакрију од тост-пиштоља, наглашавајући да је једна породица пријавила да је дете направило пиштољ чак од фигурице Исуса Христа...

Како истиче, мајке-миротворци грубе игре својих синова доживљавају са шоком, или бар врло узнемирено. Родитељи су, нормално, забринути због све више ратова, тероризма, криминала и насиља и свих ужаса којима медији обилују. Али, баш таква ситуација намеће питање како насиље утиче на дете које је гледало само пробране цртане филмове, као и да ли ограничавања тог типа и забране заправо охрабрују насиље.

„Одрастао сам под будним оком маме-пацифисте и имао сам стриктну контролу игара и играчака. Наша дневна соба била је украшена постером са насликаним сунцокретима са слоганом ’Рат није добар за децу и остала жива бића’. Упркос томе, волео сам да се играм пуцњаве. Једном ме је мајка ухватила како трчим и пуцам у замишљену банду. ’Шта, ово?’, упитао сам је. ’Ма не, мама, то је миротворачки пиштољ. Испаљујем миротворачке метке’, одговорио сам јој”, сећа се Кристофер Ноксон.

„Шта год да стручњаци говоре о деци и оружју, родитељи не слушају. Како би и могли, кад их дете испрска млазом из воденог пиштоља. Игра са пиштољима је природна, било да је то дечацима у крви због хормона, или је то једноставна потреба малих мушкараца да се ослободе вишка енергије. Како год било, чињеница је да постоји нека дубља, природна веза између дечака и пиштоља”, наводи у свом чланку Ноксон, уз следећу опаску:
„Наравно, то не значи да треба да наоружамо нашу децу. Осудио бих сваког родитеља који осмогодишњака облачи у маскирну униформу и купује му реалистичну играчку-митраљез. Сматрам да само не треба уводити стриктне забране. Кад се моја два сина играју с пиштољима, и ја бих више волео да склапају слагалице или да од фотеља праве тврђаве. Међутим, трудим се да не доводим себе у неугодну ситуацију и, кад битка почне, знам шта треба да урадим: да дигнем руке горе као да се предајем и да паднем на земљу...”

извор Политика

Србин
18-06-08, 00:31
Боље да им дамо барбике :rolleyes:
ипак је природно бити "Гаипсилон"

Младен
18-06-08, 09:37
Све је ствар мере. Природно је да се мушка деца интересују за аутомобиле и оружје, а женска наравно за лутке и сл. Претерана доза насиља у том периоду може да има негативан ефекат, али дати дечаку барбику је више него сумануто.

Филип
18-06-08, 11:42
Насиље свакако шкоди деци као и потстрекивање путем медија али овакви текстови се гурају од стране истих оних који хоће да силују природу.
Деци треба укинути насиље путем медија нарочито видео игрица и емисија типа америчких рвача,али нема ничега лошег у игрању са играчкама оружијем.
То је једноставно у наслеђу и људском инстикту,дете подсвесно развија могућност да заштити себе и своју врсту.

Кнез Данило II
18-06-08, 12:55
Нема то везе кад вам ја кажем. Мени су пуштали класичну музику кад сам био мали, играо сам се са плишаним играчкама, шишао лутке, учили су ме толеранцији, и сличном, па видите ме сада.
Играчке немају везе.

bogsvarog
18-06-08, 15:15
Нема то везе кад вам ја кажем. Мени су пуштали класичну музику кад сам био мали, играо сам се са плишаним играчкама, шишао лутке, учили су ме толеранцији, и сличном, па видите ме сада.
Играчке немају везе.кхм,кхм, кажеш нема везе?:rolleyes: Чудан си ми ти лик......али нема везе.
Лично сам за то, да се МУШКОЈ деци дају играчке које и јесу превљене за дечаке,између осталог и пластичне пушке. С тим што родитељи треба да обрате пажњу шта им дете гледа на жидовизији и какве игрице играју на компјутеру. Мада је криза толико дубока у Србији, да родитељи све мање имају времена за исту ту децу коју хране. Једноставно се препуштају улици јер им оба родитеља морају да раде. За одрастање детета најбоље када је мајка увек поред њега,наравно и отац после свршеног радног времена.

Гризли
18-06-08, 20:09
Eee, kad se samo sjetim koliko sam sperploce izrezao praveci puske za drustvance i sebe kad sam bio mali. Osim drvenih pusaka za sobom smo vukli i ispaljene Zolje, a tvrde kruske smo bacali kao bombe. Sta ces, bila je to '93-'94.

gallagher
18-06-08, 21:04
Забрињава то неприродно спутавање здраве агресивности код мушке деце, наметање толеранције по сваку цену и убрзан процес феминизације целокупног друштва уз непрестано пропагирање изопачености и болести. Широм Европе имамо килаву мушку популацију са којом се лако манипулише и чији је једини циљ задовољавање властитих материјалних потреба. Због тога није способна за било какве друштвене промене, а камоли да би се жртвовали за неке више циљеве, да би се борили за истину, правду, нацију... То је стање које одговара новом светском поретку.
Дечију агресивност не треба спутавати, већ контролисати и каналисати, а слажем се да посебну пажњу треба посветити америчким филмовима и интернету. Ту је потребна најригорознија цензура.

weisse_wolfe
18-06-08, 23:45
Да, и ја се слажем да је нормално и примерено за мушку децу да се играју пластичним оружијем, војницима и да се интересу за те ствари. Мада ја мислим да насилни садржаји, на телевизији, играма не утичу на том пољу много на децу, ту су пресудни неки други фактори, првенствено из реалног живота, а не неких виртуелних светова филмова или игрица.

Мада, кад је упитању телевизија, децу трба сачувати од новог, болесног "система вредности", односно учити децу моралу, значи не дозволити им да тај део њихових личности формира жидовизија:mad::ack2:. Дакле сачувати их од гледања Гранда,Великог брата, којекаквих модерних серија ,како страних тако и домаћих. Потрудити се мало да се изграде као часни људи, другим речима не дозволити да нађу узоре у љигавштинама садржаним у песмама поменуте продукције и ликовима Великог брата.

simeonsrb
20-06-08, 13:47
Ми смо ратнички народ и наша деца ће се увек играти оружијем!
Да ли у породици имате бар једну особу старију од 18 г која није прошла бар један рат,ми смо натерани у ратове и временом смо их прихватили као саставни део живота у томе је суштина а не у филмовима и серијама...