PDA

View Full Version : Штабом против народњака

Скинета
17-05-08, 10:06
Osnovati Å¡tab za otpor narodnjačkim partijama

http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2008/05_maj/17/kultura/koprivica-v.jpg

Juče je u Srpskom književnom druÅ¡tvu, na svečanom uručenju nagrade „Biljana Jovanović“, koja je ravnopravno dodeljena Nemanji Mitroviću za knjigu „Bajke s Venere“ („Gramatik“) i UgleÅ¡i Å*ajtincu za „Vok on“ (Narodna knjiga“), posebnu pažnju privukao Božo Koprivica, predsednik komisije za dodelu ovog priznanja.

Naime, nakon Å¡to je kao predsednik (članovi komisije Vladislava Gordić-Petković, Milan Đorđević, Milovan Marčetić i Ana Ristović) pročitao obrazloženje odluke komisije, obratio se prisutnima rečima da smatra za potrebno da se osvrne na druÅ¡tveni trenutak i javno kaže sledeće: „Bujanju i procvatu desničarskih snaga i pojavi oblika faÅ¡izma u Beogradu doprinelo je i naÅ¡e Srpsko književno druÅ¡tvo. Kako? Prećutkivanjem, tolerisanjem i nežigosanjem nacionalističkih ekscesa, rasne i verske mržnje i ignorisanjem poziva na nove ratove.
Politikom nezameranja, tihovanja, netalasanja, licemerstva i Å¡ićardžijskog krckanja državne milostinje naÅ¡e književno druÅ¡tvo doprinelo je stvaranju uslova i atmosfere za nagoveÅ¡taj sramne predaje vlasti u ruke bliskih saradnika i douÅ¡nika S. MiloÅ¡evića.
U takvim uslovima, KoÅ¡tunica, Nikolić, Dačić i njihove kamarile, umesto da sede u zatvoru zbog saradnje sa S. MiloÅ¡evićem, ili bar da su izopÅ¡teni iz političkog života, oni talambasaju po Beogradu, prete i pozivaju u rat, pripremaju pojavu Å*eÅ¡elja.“
Potom se osvrnuo na tekstove u „Književnim novinama“ („u tom listu objavljuju pisci koji su skrabotne ubice Zorana Đinđića“) i „Književnom listu“ („na najgnusniji način, privatno se vređa Danilo Kiš“). A zatim rekao:“ I niko niÅ¡ta. A to niko niÅ¡ta dovelo nas je dovde. Do Mefista Klausa Mana. I zato je neophodno sazvati vanrednu skupÅ¡tinu SKD i osnovati Å¡tab za otpor i borbu protiv narodnjačkih partija, za borbu protiv faÅ¡izma.“
U izjavi za „Blic“ Ljiljana Å*op, predsednik Srpskog književnog druÅ¡tva, rekla je da se u potpunosti slaže sa Koprivicom. „Imala sam malu dilemu da li je svečarski trenutak dodele nagrade pravi momenat za takvo obraćanje, ali stojim iza svega Å¡to je Koprivica izneo i ubrzo ćemo sazvati vanrednu skupÅ¡tinu Srpskog književnog druÅ¡tva.“

http://www.blic.co.yu/kultura.php?id=41868

Српски добровољ
17-05-08, 17:07
Кад сам прочитао наслов понадао сам се да се ради о турбо-џихаду кад оно....:(

udar
18-05-08, 02:56
најгори шљам!

Младен
18-05-08, 12:39

И ја сам помислио да је неко коначно решио да удари контру гранду, кад оно...

Бф 109 Г6
18-05-08, 14:40
Онда ово није за овај пдф ... Иначе , интересантно је како су одмах организовали штаб - нико неће да буде проста војска ... :biggrinjester:

Живана
25-05-08, 01:10

У праву си, тај нам је неопходан..

А из истог СКДруштва одговор ВЕСЕЛИНА ЏЕЛЕТОВИЋА-ПАВЛОВА, књижевника:

.... председник комисије за доделу награде Божо Копривица обратио се окупљеним грађанима и између осталог рекао: „...неопходно је сазвати ванредну скупштину ''Српског књижевног друштва“ и основати штаб (да ли је ово нека војна организација?) за отпор и борбу против народњачких партија, за борбу против фашизма“. Земан дош'о, ваља војевати. Фашисте је, „нормално“, препознао у Србима и то у Коштуници, Николићу и Дачићу, као и у српском народу који је на последњим изборима подржао исте.

Да ли је, и од стране кога, господин Копривица плаћен да позива грађане Србије у бој? Или то ради само у интересу неке политичке опције којој припада? Да ли ће назвати господина Дачића фашистом и ако, не дај боже, направи коалицију са ДС?

Да ли ће чланство СКД подржати овакву изјаву или ће се са гнушањем оградити од ње? Много питања а мало одговора. Важно је да се и председник СКД Биљана Шоп сагласила са позивом на борбу. Већ их је двоје. Предлажем им следећи начин ратовања: идите у шуму, заузмите бусију и чекајте.....

Дошло је време да Срби воде Србију, да коначно српски народ васкрсне своју државу. Некоме то, као и вама, не одговара и зарад тога је спреман на све, чак и на борбу. Срби овај пут неће ратовати (осим у случају да буду нападнути), јер су извукли добре поуке из доба „братства и јединства“. Било, не вратило се. Поносан сам што сам Србин и што припадам српском роду, на чињеницу да су се Срби коначно ујединили и да ће водити Србију на задовољство, и за благодет, свих њених грађана. Ако је то разлог да ме називате „фашиста“ стидите се због тога.

http://istina.at/index.php?option=content&task=view&id=730&Itemid=

Гризли
27-05-08, 19:51
U izjavi za „Blic“ Ljiljana Šop, predsednik Srpskog književnog društva, rekla je... Šop je hrvatsko prezime