View Full Version : Мањи одзив од очекиваног
Do 15 sati odziv 34,2 odsto
| Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug Na izborima u Srbiji do 15 sati glasalo je 34,2 odsto od ukupnog broja upisanih birača, nazvanično saznaje B92.
Prema tim podacima, odziv u Vojvodini je za 7% manji nego u januaru drugom krugu predsedničkih izbora, dok je na Kosovu danas glasalo viÅ¡e birača nego tada i do 15 sati je na biraliÅ¡ta izaÅ¡lo 36,6 odsto upisanih birača. Do 14 sati u Beogradu je glasalo 30 odsto, a u Centralnoj Srbiji 29,8 odsto upisanih birača.
Republička izborna komisija je saopÅ¡tila da je do 14 sati glasalo 28,53 odsto upisanih birača.
U centralnoj Srbiji je glasalo 29,15 odsto, u Vojvodini 26,82 odsto, a u Beogradu 28,87 odsto upisanih birača, rečeno je na konferenciji za novinare u RIK-u.
Na Kosovu do 14 časova izaÅ¡lo je 27. 975 birača, odnosno 23,16 odsto upisanih u biračkom spisku, rekao je Tanjugu član Republičke izborne komsije za sprovođenje izbora na KiM.
Procenat glasača koji su izaÅ¡li na izbore do 14 časova razlikuje se kod Republičke izborne komisije i CeSID-a.
Prema podacima CeSID-a do 14 časova glasalo je 29,4 odsto. U Vojvodini je taj procenat 29, u Beogradu 30, u centralnoj Srbiji 29,8, a na Kosovu 20, 8 procenata", rečeno je u Centru za slobodne izbore i demokratiju.
Kako je ocenio jeda od direktora CeSID-a Zoran Lučić, ovakva izlaznost najpre bi mogla da se uporedi sa onom na parlamentarnim izborima održane 28. decembra 2003. godine kada je konačni odziv birača bio 58,5 odsto, ali i sa izborima iz januara 2007. kada je na biraliÅ¡ta izaÅ¡lo oko 4 miliona građana Srbije.
Član Pokrajinske izborne komisije Jelena Zlojutro saopÅ¡tila je da je izlaznost birača do 14 časova na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine bila 25,09%, prema obrađenim podacima koje je Pokrajinska izborna komisija dobila od izbornih komisija izbornih jedinica.
Komisija je saopÅ¡tila je da je na pojedinim biračkim mestima primećeno da su uklanjane zastave Autonomne Pokrajine Vojvodine i da je apelovano na građane da se suzdrže od pravljenja bilo kakvih incidenata.
Broj upisanih birača u Srbiji je 6.749.688.
Građani Srbije biraju 250 poslanika za sastav novog republičkog parlamenta, 120 poslanika u SkupÅ¡tinu Vojvodine, kao i odbornike u 24 skupÅ¡tine gradova i 150 skupÅ¡tina opÅ¡tina.
Rok za konstituisanje novog saziva SkupÅ¡tine Srbije je najkasnije 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora. ViÅ¡e o postizbornim radnjama i rokovima možete čitati u posebnoj vesti. (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=05&dd=11&nav_category=418&nav_id=297964)
Komisija je saopštila je da je na pojedinim biračkim mestima primećeno da su uklanjane zastave Autonomne Pokrajine Vojvodine i da je apelovano na građane da se suzdrže od pravljenja bilo kakvih incidenata.
А шта ће уопште заставе тзв. "аутономне покрајине Војводина" на бирачким местима? Зар није то најдрскије могуће кршење устава и закона Србије, који експлицитно кажу да се на бирачким местима користе једино симболи државе Србије?
Najveći odziv zabeležen je u centralnoj Srbiji 46,77 odsto, a u Vojvodini je glasalo 45,40 odsto birača. U Beogradu je do 18 sati glasalo 45,61 odsto, a na Kosovu 38,73 odsto upisanih birača. U odnosu na dugi krug predsedničkih izbora 3. februara ove godine, odziv je danas u istom periodu manja za oko 10 odsto.
A direktor CeSID-a Zoran Lučić izjavio je da je odziv na izborima u Srbiji, do 17 časova, 42,7 odsto, Å¡to je znatno manje nego na poslednjim izborima u februaru.
On je naveo da je izlaznost u poslednja tri sata oko 4 odsto na sat. Kako je ocenio, to je loš odziv.
Prema podacima CeSID-a, u Vojvodini je do 17 časova glasalo 42,1 odsto upisanih birača, u Beogradu 42,4, u centralnoj Srbiji 43,2, a na Kosovu 41,7 odsto.
Lučić je ocenio da, ukoliko se nastavi ovakav odziv, očekuje se izlaznost od oko 3,5 miliona glasača.
Prema njegovim rečima, ukoliko odziv skoči, Å¡to nije isključeno, može se očekivati odziv od oko četiri miliona glasača.
На моме бирачком месту такође је уклоњена застава "војводине",и то 30 минута до 20 часова! Закасних који минут:boxing: .:mad:
Уморих се од прецртавања свих листа.....
Врхбосанац
11-05-08, 20:24
http://www.zaevropskusrbiju.rs/
ЗЕС 37.9%
ЛДП 4.7%
ДСС 11.2%
СРС 28.4%
СПС 9.2%
МК 2.0%
Изгледа да се радикалима коначно осветила нит смрди нит мирише политика и квазинационализам потомака Брозових дотепенаца.
Опет, не могу да верујем да тзв. Јово Бакић за владу са радикалима на телевизији с националном фреквенцијом владу с радикалима назива "шугавом"... страшно колико говора мржње код тих ЛДП болесника... наравно, не пропушта да спомене да је Косово изгубљени и да ми ту ништа не можемо.
Врхбосанац
11-05-08, 20:39
ЦЕСИД, 21.37
Излазност 60,7%, 4.100.000 гласача
ДС 39%, 103 места
СРС 28,5%, 76
ДСС 11,6% 30
СПС 8% 21
ЛДП 5,2% 13
Мађари 1,8% 4
Угљанин 1%, 2-3
Шиптари 0,4%, 1
Влада зависи од тога ко ће највише да понуди комуњарама изгледа...
Епа моји Срби, добродошли у Европу. :(
Српски добровољ
11-05-08, 21:16
Миришу ми демонстрације....
Владимир_СМ
11-05-08, 21:19
Ово неће изаћи на добро бараћо и сестре Срби! :( :mad:
Миришу ми демонстрације....
Нема од тога ништа.Ко да демонстрира?Национална свест овог народа је на најнижем могућем нивоу..Србија је од данас званично окупирана а Срби су гласали данас за окупацију.Да имамо мало части Београд би опет горео како 17 фебруара..Ово је срамота..Једино што нама националистима остаје да се илегалним средствима боримо за слободу Србију..
Резултати су катастрофа! Додуше, ја опет нисам изашла на изборе из револта што годинама немам никаквог избора, али да оволико добију ови "европљани" , то већ нисам очекивала! Значи застрашивање са изолацијом и кампања о "благодетима" Европе је упалила! Е, глупи Српски народе! :banghead:
Владимир_СМ
11-05-08, 21:37
Ја сам данас први пут требао да изађем на изборе..Тек сам добио БИРАЧКО право..Али с' обзиром да нема најбоље опције за СРБИЈУ нисма изашао!
Ко да демонстрира? Па "грађани и грађанке" су лепо рекли данас шта хоће.
Резултати су катастрофа! Додуше, ја опет нисам изашла на изборе из револта што годинама немам никаквог избора, али да оволико добију ови "европљани" , то већ нисам очекивала! Значи застрашивање са изолацијом и кампања о "благодетима" Европе је упалила! Е, глупи Српски народе!
Ја сам данас први пут требао да изађем на изборе..Тек сам добио БИРАЧКО право..Али с' обзиром да нема најбоље опције за СРБИЈУ нисма изашао!
С оваквим ставовима, уопште немамо никакво право да се бунимо што ће нам нова влада бити таква каква ће бити. Тражили сте, гледајте.
С оваквим ставовима, уопште немамо никакво право да се бунимо што ће нам нова влада бити таква каква ће бити. Тражили сте, гледајте.
Па види, конкретно на ове изборе нисам изашла зато што ником не верујем, и то је моје право! Увек је за њих "трговина" најбитнија! Сада ћете гледати коалиције и могуће и немогуће! Ја кад бих гласала, гласала бих за опцију у коју чврсто верујем, а не за мање зло и за оне који ме не би после избора шокирали тако што би се удружили и направили коалицију са странкама које ја ни у сну не бих подржала! Једноставно нећу да ови садашњи политичари праве будалу од мене!
Весели пламичак
11-05-08, 22:23
Ма овом народу изгледа треба само дан и комад. Само гледају шта ће да поједу и попију и колико ће ствари ставити у колица при куповини. Еј... кад ти можеш да их ухватиш на причу како ће овде завладати глад а на улицама се појавити људи који упасују горњи део одеће у тренерку. Продали би сопствену земљу за садржај рекламног блока на телевизији. Знам да од нечега мора да се живи али овакво понашање превазилази границе доброг укуса. Да то до те мере иде тај материјализам то је несхватљиво.
И ништа шта ћемо сад?
Ко да демонстрира? Па "грађани и грађанке" су лепо рекли данас шта хоће.
Ова ти је добра... Ни поводом проглашења независности Косова нису нашли за сходно да ураде нешто а камоли за ово...
Прилично сам депримиран овим што се догодило боље да престанем са овим да небих написао нешто ружно о свом апатичном и учмалом народу.
Ја не могу да верујем у ово,ми смо заиста сада окупирани.Људи моји ово је трагедија и то велика:eek:шта сада да радимо,тешко нама:banghead:
Можда тежих дана у нашаој Србској Историји није било, али свакако не треба ширити дефетизам. Свануће наша бела зора. Само храбро!
Ја не могу да верујем у ово,ми смо заиста сада окупирани.Људи моји ово је трагедија и то велика:eek:шта сада да радимо,тешко нама:banghead:
Полако, немојмо баш толико да паничимо! Можда је оволико славље демократа само механизам одбране! Они ипак праве рачун без крчмара, што им касније може послужити за евентуално изазивање немира!Сачекајте коалиције! Јер ако се удруже дсс, срс, спс (а вечерас су све три стране тако нешто од прилике најавиле) и оснују владу, разочарана популација сакупљена око демократа, може изазивати нереде, демонстрације итд...хипотетички говорећи! Можда се баш зато тако понашају, припремају терен за отимање власти на улицама! Све је могуће! Ипак влада дс,лдп и мањине је поприлично лабава а можда и немогућа уколико им се не придружи још нека партија! А ако би се опет удружиле дс и дсс , е онда стварно треба све да их побијемо због заглупљивања народа!
Гледам сад овог повампиреног Вука....мене би бре било срамотада се појавим, провукао се уз дс и сад ће са они имати посланике у скупштини а сами не би прешли ни цензус!
Ваљда ће да сване али када се сетим да ће да нашу Србију воде Тадић,Чанак,Драшковић,Чеда наркоман,Ђелић,Динкић...шта ће бити са нама :eek::banghead::banghead::banghead::ack2:
На Косову и Метохији је победила срс али да се смирим и видим коалицију мада слабе су ми наде,спс се пуно курва:banghead:
Ја сам стварно и много разочарана одзивом..Знало се да је про-европска коалиција добро организовала и правовремено све могуће мањине и групе са анти- српским ставовима и они су изашли..Али, никако не разумем зашто опет тих 37 посто није изашло да се успротиви ропству тако једним једноставним секундним покретом оловке..Ниједна опција није савршена на овим изборима била, али је најгора, у хијерархији могућих будућих зла за Србију, Тадићева.
У сваком случају, нема дефетизма..
Србија је земља тајни, што рече песникиња Деса - никад се не зна шта носи дан.
Ево како све то изгледа:
http://www.b92.net/news/pics/2008/05/902935442482752767a393763901787_extreme.jpg
Какав циркус.... ајд мало математике - демократе, ЉДП и мањине заједно 123 мандата;
Радикали, ДСС-НС и СПС заједно 127 мандата. :D (Технички је потребно 127 посланика за формирање већине. )
Ова друга могућност наравно отпада уколико ДСС или СПС пређу демократама. Дакле, да би "Тадић именовао премијера", мораће да тутне добру пару Бати Живојиновићу и црвеној компанији. Што ме искрено плаши, јер ми делују као изузетно алави на паре и фотеље.
С обзиром да је ЉДП прешао цензу за само 0.2%, апстиненција националиста на изборима била је трагична грешка. Сад има да се вадимо како знамо и умемо.
Nosilac izborne liste SPS-PUPS-JS Ivica Dačić izjavio je da je ta koalicija "jedini pravi pobednik izbora" i poručio svima koji budu pravili buduću parlamentarnu većinu da mogu da računaju na njih ukoliko se budu zalagali za odbranu teritorijalnog integriteta i za socijalnu pravdu.
"Svako ko računa na naÅ¡u koaliciju mora da prihvati ta dva osnovna principa", poručio je Dačić i naglasio da će SPS u ponedeljak prvo razgovarati sa koalicijom DSS-NS.
За оне са добрим стомаком:
http://www.mtsmondo.com/izbori2008/
Србски Гром
12-05-08, 02:11
Лепо је рекао Дачић,они су победници избора јер се сад све своди на њих...за довољну своту пара или неколико добрих министарстава лако ће се СПС сетити како је најбоља одбрана Косова прикључење ЕУ и како та "институција" има најбоље социјалне законе који одговарају схватању социјалне правде код Социјалиста...
Мени све нешто смрди на спој СПС-ДС-мањине,јер уколико су резултати тачни(укупно имају 131 место и довољну већину) неће бити тешко ни једнима ни другима да "приближе" ставове и уђу у коалицију...још ће то правдати као велику победу демократије јер су се спојили неспојиви,и уз толеранцију и међусобно уважавање направили договор који ће водити Србију Европским путем "просперитета "(мада знамо ко ће ту просперирати!!!) и бољег живота...јер када је фотеља у питању,образ и обећања не постоје...
Велики је улог у питању,имали би апсолутну власт на свим нивоима...ДС-у би одговарало у сваком случају,а Дачић и остали би се задовољили мрвицама са "демократског" стола...
Не бих волео да се тако деси...али све је могуће...
У сваком случају, нема дефетизма..
Наравно,то никада...живеће Српство докле год има нас,слободних људи који воле Србију више од живота...па као што смо одувек све тешкоће превазилазили,превазићи ћемо и ову...
Живела Србија!!!
Ја да сам Ивица Дачић придружио бих се ДС... И тако спрао целе "деведесете" са себе... То им је инвестиција за будућност, неке ће изгубити доста нових ће добити. Данас смо сви демократе.
Што се тиче избора самих, ништа ме више не чуди у овој земљи...
Српски добровољ
12-05-08, 09:26
Нема од тога ништа.Ко да демонстрира?Национална свест овог народа је на најнижем могућем нивоу..Србија је од данас званично окупирана а Срби су гласали данас за окупацију.Да имамо мало части Београд би опет горео како 17 фебруара..Ово је срамота..Једино што нама националистима остаје да се илегалним средствима боримо за слободу Србију..
Живи били па видели...
http://www.fotorola.com/uploads/72bca61e13.png (http://www.fotorola.com/)
Шта рећи на ово?!
:mad:
DSS: Koštunica i Nikolić razgovarali o novoj vladi
Lider koalicije DSS -NS Vojislav Koštunica i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić razgovarali su danas, prvi put posle parlamentarnih izbora, o formiranju buduće vlade, izjavio je Tanjugu portparol DSS Andreja Mladenović.
Mladenović je rekao da se očekuje da razgovori o formiranju buduće vlade budu nastavljeni sa SRS, ali da će biti razgovora i sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i sa Bošnjačkom listom za evropski Sandžak, čiju okosnicu čini Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.
Извор-Бљиц
Novosadska skupština bez SPS-a i LDP-a
Tanjug
NOVI SAD - Prema još nezvaničnim rezultatima izbora, Skupština grada Novog Sada će, na opšte iznenađenje, ostati bez SPS-a i LDP-a, a neočekivan uspeh je postigla Grupa građana "Maja Gojković".
U Gradskoj izbornoj komisiji Tanjugu je u 10 sati rečeno da se još prebrojavaju glasovi sa 192 biračka mesta, ali su stranke već izašle sa svojim procenama, koje se minimalno razlikuju.
U štabovima Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine je istaknuto da je koalicija "Za evropski Novi Sad" odnela pobedu i da će te dve stranke, nakon četvorogodišnjeg mandata radikala, ponovo preuzeti vlast u gradu.
Prema podacima te dve partije, pomenuta koalicija koju čine DS i G17plus osvojila je 34 odsto glasova, odnosno 31 od ukupno 78 odborničkih mesta u Skupštini grada. Koalicija "Zajedno za Vojvodinu", u kojoj su LSV i SPO, imaće devet odbornika, što znači da su samo te dve koalicije dovoljne za formiranje većine.
Radikalima je, po svemu sudeći, pripalo 25 odborničkih mesta, DŠ-u pet, Mađarskoj koaliciji jedno, a bivšoj gradonačelnici Maji Gojković čak sedam.
Novog gradonačelnika Novog Sada će izabrati odbornici, a to će najverovatnije biti predsednik Gradskog odbora DS-a Igor Pavličić ili predsednik LDV Nenad Čanak
Сепаратиста као градоначелник Новог Сада.
Da je spreman da učestvuje u pregovorima o formiranju Vlade Srbije, tvrdi i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.
Jovanović je kazao da će LDP biti najodlučnija prepreka formiranju vlade koju bi činile "gubitničke" stranke - Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija.
Сада ће се најбоље показати колико ко држи до своје речи и обећања. Ипак је власт тако примамљива свима....остаје нам да видимо ко ће се с ком договорити, а за колико никад нећемо сазнати.
Навалите СПС-овци: министарства,управни одбори,функције... Ко даје више: ДСС-СРС или ДС - питање је сад?
Ја да сам Ивица Дачић придружио бих се ДС... И тако спрао целе "деведесете" са себе... То им је инвестиција за будућност, неке ће изгубити доста нових ће добити. Данас смо сви демократе.
Што се тиче избора самих, ништа ме више не чуди у овој земљи...
Мислим да ниси у праву. Ако се СПС приклони ДС-у изгубиће готово све гласаче и на следећим изборима ће бити на нивоу статистичке грешке, јер њихови гласачи су углавном пензионери и матори комунисти који би их се одрекли када би ушли у коалицију са ретардићем. Дачић и екипа то знају, па ће сигурно и то узети на ум. Њима је у принципу свеједно са којим ће партијама бити на власти, али само са једним избором имају будућност као странка. Осим тога, питање је шта ће бити са мандатима ПУПС-а и Јединствене Србије. СПС без тих странака неће моћи да обезбеди већину ДС-у.
veruj mi ja se isto nadam da ce doci do demonstracija i tome se veoma radujem,
:hurray::):rofl::cheers::drool5:
Мислим да ниси у праву. Ако се СПС приклони ДС-у изгубиће готово све гласаче и на следећим изборима ће бити на нивоу статистичке грешке, јер њихови гласачи су углавном пензионери и матори комунисти који би их се одрекли када би ушли у коалицију са ретардићем. Дачић и екипа то знају, па ће сигурно и то узети на ум. Њима је у принципу свеједно са којим ће партијама бити на власти, али само са једним избором имају будућност као странка. Осим тога, питање је шта ће бити са мандатима ПУПС-а и Јединствене Србије. СПС без тих странака неће моћи да обезбеди већину ДС-у.
Ти стари комунисти ће ионако гласати за Вулинову партију. Изгубиће неке то стоји, али ће добити нове и млађе гласаче! Пази данас 90. годиште има право гласа, а долазе још млађе генерације. Они морају да покажу да су се "решили" Слобиних окова, Дачић је давао сличне изјаве, и да су спремни да нас поведу у ЕУ. Ја сам ти рекао шта бих ја урадио да сам Дачић....
ПУПС, па њима ће бити пласирана прича како је време да мисле на будућност њихових унука, а Палми је свеједно са ким је само да је на власти.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.