PDA

View Full Version : Slepo crevo ima ulogu

Тара
07-05-08, 14:36
http://www.topvita.info/slike/z071008_1_1.jpgProÅ¡le nedelje je tim hirurga i imunologa sa Duke medicinskog fakulteta objavio teoriju da naizgled beskorisno slepo crevo koje često izaziva probleme ima važnu ulogu - proizvodi i Å¡titi dobre mikroorganizme koji naseljavaju creva.

Već generacijama se slepo crevo smatra beskorisnim i suviÅ¡nim. Lekari smatraju da nema nikakvu funkciju, hirurzi ga rutinski otklanjaju a takvi pacijenti nemaju nikakvih zdravstvenih problema bez njega. S druge strane, infekcija slepog creva - apendicitis se brzo razvija i ukoliko se slepo crevo tada ne ukloni može da bude smrtonosno.

Prema novoj teoriji funkcija slepog creva je vezana za velike količine bakterija koje nastanjuju creva i predstavljaju prirodnu floru creva. Većina su dobre bakterije koje pomažu u varenju hrane a u zdravim crevima ih ima viÅ¡e nego ljudskih ćelija.

Ponekad se dešava da dobre bakterije izumru ili se jako smanji njihov broj kao npr. kod nekih bolesti kao što je kolera ili dizenterija izazvana amebama. Tada je bitna uloga slepog creva da obnovi floru creva. Profesori Bill Parker i Duke tvrde da je slepo crevo neka vrsta bezbednog skladišta dobrih bakterija a ovu teoriju podržava i položaj slepog creva koje se nalazi kao crvoliki izraštaj na normalnom jednosmernom putu hrane i mikroorganizama u velikim crevima. Slepo crevo se ponaša kao fabrika i odgajalište dobrih bakterija.

Iako slepo crevo ipak ima ulogu ono mora da se otkloni ukoliko je pod zapaljenjem.

Profesor biohemije Douglas Theobald tumači da je ovakva teorija logična jer daje smisao evoluciji, sa njim se slaže prof. Gary Huffnagle sa mičigenskog medicinskog fakulteta i dodaje da ovakva teorija daje potsticaj da se utvrdi da krajnici isto inaju važnu ulogu.

Алекса
07-05-08, 17:24
Они објавили прошле недеље, а ја сам вала о овоме читао још пре неколико година. У том тексту стајало је и да су деца која прођу без операције слепог црева здравија од ових других. Овај овде "тим хирурга" није објавио ништа ново.

Тара
07-05-08, 20:40
Кад сам била мала имала сам ту сумануту идеју да извадим слепо црево и крајнике и то из пуног здравља, јер деци у Аустралији ваде по рођењу, бар сам тад тако прочитала негде, сад нисам сигурна у тај податак, па сам мислила да је то баш супер и да ћу прдупредити неке будуће болести.
С обзиром да сам била прилично досадна и гњавила све живо, то сам изрекла својој баби, која се благо речено згрозила и изјавила ми да " Бог нам није ништа створио а да нема неку намену, и да је оперисање без Божије воље лудорија".
Касније сам наравно сазнала да су и слепо црево и крајници веома битни за имунитет. Било ми је занимљиво што су американци опет открили "топлу воду" да је слепо црево битно, мада нисам знала да производи и бактерије које су нам неопходне за варење.

Весели пламичак
08-05-08, 10:20
Колико се мени чини ( барем из личног искуства ) оно има функцију акумулирања штетних материја које доспеју у црева. Ја сам остао без свога након што сам попио већу количину неког газираног сока ( типа 4 литре за 80 динара ). Исти дан сам завршио на операционом столу.

Живана
08-05-08, 11:36
.. то сам изрекла својој баби, која се благо речено згрозила и изјавила ми да " Бог нам није ништа створио а да нема неку намену, и да је оперисање без Божије воље лудорија".
Касније сам наравно сазнала да су и слепо црево и крајници веома битни за имунитет.
Мени је ово први пут да читам о добрим странама слепог црева, али поводом крајника да се надовежем. Моја баба није давала никако да ме воде на операцију, а разлику од родитеља којима је то било једноставније решење. А моји крајници су стално били проблематични у току мог детињства и задавали им много посла. Баба је срећом победила у преговорима, иако је то значило да се "мора на море" сваке године и тамо су ме и на силу терали да гргоћем слану воду под будним оком.
Онда су довлачили балоне и балоне морске воде, залиху за целу зиму, да могу да гргоћем с времена на време у кућном простору. И , све се залечило.
Још имам крајнике, ниједан проблем се није појавио поодавно..
Неки медицинари су ми објаснили врло просто, да је боље да се вирус или бактерија закачи прво за крајнике, него да иде наниже, на бронхије или плућа.

Весели пламичак, горко искуство си описао.

Тара
08-05-08, 12:59
Живана прошле смо слично искуство са крајницима. Ни сама не знам колико сам пеницилина примила до седме године, али на срећу неки наш стари лекар је инсистирао на тој "морсокј медикацији", тако да већ јако дуго немам проблем с крајницима. Ипак је то прва линија одбране организма и не би требало тек тако да је отарасимо. Не треба увек ићи линијом мањег отпора и бирати лакша и бржа решења, посебно кад је здравље у питању.

Пламичак не могу ни да замислим како ти је било, мени су вадили "слепца" после вишегодишње хроничне упале. Нису могли дуго да установе шта ме то болуцка у стомаку, нисам имала оне класичне болове, већ више неки константни осећај да ту нешто није у реду. Наравно кад ми је на крају позлило скапирали су о чему се ради. Кад су ме отворили схватили су и зашто нису могли да установе раније шта је био проблем. Моје слепо црево није стајало тамо где му је место, већ се мало било сакрило. Углавном, да не дужим причу, треба водити рачуна о свим, па и најмањим симптомима и не занемаривати и те мале, али упорне болове. Наравно, то не значи да треба да постанемо хипохондри.

zli
08-05-08, 19:19
Ja bi jih rado tuzio sto su me osakatili, ali ljudi jos uvek veruju u te postupke ... najpre ti silnim vakcinama uniste imunski sistem, a onda kada krajnici javljaju da nesto nije u redu odstrane i njih.