View Full Version : Sukobi muslimana u Raskoj
Страхиња-Бан
08-03-08, 22:10
ПРЕДСЕДНИК ТУТИНА ПОЗВАО ПОЛИЦИЈУ ДА ПРЕДУПРЕДИ МОГУЋЕ СУКОБЕ
НОВИ ПАЗАР Ã¢â‚¬â€œ Председник општине Тутин Шемсудин Кучевић апеловао је на државне органе да предузму све неопходне мере да се у понедељак, 10. марта, за када је Исламска заједница у Србији најавила полагање камена темељца за изградњу зграде медресе, у Тутину не би поновили сукоби муслимана.
Кучевић је у изјави Танјугу оптужио главног муфтију Муамера Зукорлића да је одговоран за изазивање сукоба и затражио од полиције да „разоружа његове људеâ€Â.
Према његовим речима, општина Тутин располаже документацијом према којој је право на градњу медресе још пре две године дато имаму Исламске заједнице Србије Нусрету Гусинцу и да „Зукорлић намерно узурпира земљиште покушавајући на тај начин да изазове сукобе ширих размераâ€Â.
Раније поглавари двеју супродстављених опција унутар исламске заједнице - Зукорлић и реис ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић најавили су да неће одустати од својих наума.
Од срца се насмејем кад видим како се између себе трују и раздиру... Изгледа да само они у целој јевропи (од муслиманских мањина) нису сложни...
Да није Срба на КиМ веруј ми они би се међусобно већ побили.
Колико знам они још имају племена.
Заправо, чини ми се да права позадина свега тога није баш тако смешна. Колико сам ја упућен, ради се о сукобу две струје унутар муслимана - једне "умерене", и друге "радкалне", која је директно под финансијским и логистичким утицајем Саудијске Арабије. Ал-Каида директно улази на мала врата у Србију. Како год окренеш, неће на добро изаћи.
. Ал-Каида директно улази на мала врата у Србију. Како год окренеш, неће на добро изаћи.
Па зар није већ на две капије ушла--јужну и западну?
А још је горе што је постигнут споразум на релацији католици-муслимани.
"Ziddojče cajtung" veliki prostor posvećuje sporazumu zaključenom u Rimu prema kojem katolici i muslimani počinju trajni dijalog koji treba da približi dve religije.
Sada je u Rimu zaključeno da će u rešavanje verskih sukoba biti uključivan 'Katoličko-islamski forum'. Predstavnici Kurije i Muslimana dogovorili su osnivanje foruma koji će dijalogu među religijama dati trajnu strukturu. Na ovom forumu učestvovaće predstavnici različitih muslimanskih struja iz 43 zemlje. Konferencije će se održavati svake godine, naizmenično u Rimu i nekoj od muslimanskih zemalja."
из прегледа штампе 07.03.2008.
Само нек се ватикан приближи меки. Ионако су из истог семена настали и једни и други. Не чуди ме јер им није први пут да сарађују(муслиманске јединице у оквиру усташа).
Жандармерија чува темеље медресе
Сукоб у центру Тутина, где ар земљишта вреди 50.000 евра, најмање је мотивисан верским разлозима
Полиција обезбеђује место на коме су се сукобили верници.
Тутин – Пуцњава из ватреног оружја, размена каменица, туча, један теже повређени верник и на десетине разбијених глава биланс је сукоба верника у Тутину током последњих пет дана. Ситуација је сада, ипак, мирна. Локалној полицији стигла је помоћ, тако да су у граду присутне јаке полицијске снаге – јединица Жандармерије стражари око градилишта, тачније испред камена темељца за медресу који је, како се испоставило, велики узрок нестабилности прилика у граду.
Реч је о плацу од око тридесет ари, у самом центру Тутина где један ар грађевинског земљишта стаје невероватних 50.000 евра и потражња је, понајвише од оних који новац зарађују радећи у иностранству, далеко већа од понуде.
Да у свему има најмање бриге за верска питања често се може чути и од мештана Тутина, а сумње у подметање и закулисне радње упућују се чак и светским силама, њиховим тајним службама, са чиме се слаже и Јусуф Синановић, члан Општинског већа, задужен за ресор безбедности, наводећи примере честих тајних и јавних сусрета главног муфтије Зукорлића са америчким дипломатама и генералима.
Постављање камена темељца, у организацији Исламске заједнице у Србији, одложено је до даљњег – како је и сам главни муфтија Зукорлић изјавио, не тврдећи да новог покушаја, упркос ризику, неће бити.
(Политика,12.03.2008.)
Весели пламичак
13-03-08, 07:24
Па зар није већ на две капије ушла--јужну и западну?
Ако мислиш на шиптаре као на јужну капију, небих рекао да су они нарочито заинтересовани за ислам и ако у већини припадају њему. Босански муслимани су често током рата у босни поред љиљана користили полумесец и видљиво истакнута обележија ислама. Док код шиптара нисам видео ништа друго осим националних обележија.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.