View Full Version : Надимак
Robert Owen
01-05-08, 12:45
Првенствено да вас поздравим, пошто је ово први пут да учествујем у овим дискусијама... Интересује ме једноа ствар везана првенствено за надимке које поједини чланови форума овде користе. Наиме, уколико се називамо српским патриотама и покушавамо тиме да пробудимо националну свест нашег народа као један интегративни друштвени фактор у транзиционом идеолошком лавиринту, можда и није најпамтетније да се представљамо германским нацистичким именима, која имају везе са српским народом у истој мери као и афроамерички соул са српским колом. Не знам чему онда имена којекаквих вулфова, фирера, и слично? Ако човек жели своју идеју да "прогура" народу, онда му је треба и приближити зар не? Не улазећи у расправу око "исправности" различитих идеолошких оријентација, сматрам да не треба бркати бабе и жабе. Дакле, јесмо ли српски патриоти, или смо можда срби који су забринути за опстанак немачке, или чије већ нације...
Зар ми као народ са богатом културом која датира готово два миленијума уназад морамо да тражимо узоре по којекаквим немачким прчварама? Ако је тако онда ми као народ немамо наша властита знамења по којима би били препознатљиви? Мислим да је потребно направити дистинкцију између српског патриотизма и нацизма... Иначе се узалудно позивати на домаћи патриотизам уколико идеолошки заступате нечије туђе(читај германске) тезе о њиховој надмоћи.
Небих се свађао и препирао са иким, само бих водио један конструктиван и цивилизован дијалог, уколико постоји могућност за то.
Поздрав!
. Не знам чему онда имена којекаквих вулфова, фирера, и слично?
Небих се свађао и препирао са иким, само бих водио један конструктиван и цивилизован дијалог, уколико постоји могућност за то.
Поздрав!
Ова тема је и отворена за конструктивне и цивилизоване дијалоге, са особама супротног мишљења.
Избор имена је, ипак, лична и врло индивудална ствар појединца, зар не?
Мени је лично занимљиво, и на овом и на свим другим форумима на српском језику, шаренило имена које чланови себи надењују..Има ту неке игре духа и мало хумора, понекад, иако верујем да већина бира свој надимак по сопственим убеђењима..Тренутним или трајним..
Види, на пример , свој изабрани надимак и замисли вест у информативном прегледу телевизијских вести:
Данас је Robert Owen оштро укорио чланове једног српског форума због коришћења надимака који нису из српске културне баштине..Owen је указао..Owen је, у име српских патриота..и томе слично..
Мислим да и овде и на другим местима , и у случају твог надимка и у случају осталих надимака на нету, треба бити толерантан јер важно је шта је конкретни човек учинио за српску ствар(и то не на нету него у животу) , казао или шта мисли..Остало су ситнице..
Весели пламичак
01-05-08, 17:51
Ствар укуса. Има и таквих чија имена немају рецимо никакве везе са тематиком форума на коме се налазе. Једино да ти то објасни неко ко носи имена тог типа.
Robert Owen
01-05-08, 19:56
..
Vidi, na primer , svoj izabrani nadimak i zamisli vest u informativnom pregledu televizijskih vesti:
Danas je Robert Owen oÅ¡tro ukorio članove jednog srpskog foruma zbog koriÅ¡ćenja nadimaka koji nisu iz srpske kulturne baÅ¡tine..Owen je ukazao..Owen je, u ime srpskih patriota..i tome slično..
Mislim da i ovde i na drugim mestima , i u slučaju tvog nadimka i u slučaju ostalih nadimaka na netu, treba biti tolerantan jer važno je Å¡ta je konkretni čovek učinio za srpsku stvar(i to ne na netu nego u životu) , kazao ili Å¡ta misli..Ostalo su sitnice..
Okej очито нисмо дотакли суштину... Ја сам изабрао овај ник чисто да бих демаркирао своје почетно становиште, које је јако лако спознати уколико знате ко је био тај човек... Елем, ја бих желио да питам тебе, а наравно и остале који су присутни на овом веселом форуму, да ли се ви изјашњавате као нацисти, патриоте, националисти или како већ? Да ли када желите да јавно искажете ваша уверења салутирате "sieg heil"?
Уколико је одговор потврдан, да ли сматрате да је тај поздрав својствен нама, као једном јужнославенском народу и ту том случају, зашто и шта значи? Превод ми не треба пошто течно говорим немачки, битна ми је суштина... Поздрав
Okej очито нисмо дотакли суштину... Ја сам изабрао овај ник чисто да бих демаркирао своје почетно становиште, које је јако лако спознати уколико знате ко је био тај човек...
Verovatno su i ostali članovi ovog i bilo kog foruma išli istom logikom, zar ne ?;)
Moje početno stanovnište je isto "demarkirano" izborom imena ..
Елем, ја бих желио да питам тебе, а наравно и остале који су присутни на овом веселом форуму, да ли се ви изјашњавате.. или како већ?
Isključivo i obavezno, ja se lično uvek izjašnjavam kao Srpkinja..I pismeno i usmeno..I na javi i med' snom.. ..Nemam rezervne varijante.. ..I, ponosna sam na to.
Што се тиче надимака баш сам гледао листу чланова и мислим да се господин Robert Owen обратио на погрешну адресу. Не кажем да је провокатор али не мислим ни да је претерано добронамеран.
Овако стоје ствари
Од 130 чланова само 19 чланова користи страно име укључући и мистериозног љубопитљивог господина Roberta Owen-a.
Од тога само 2 надимка имају немачко име из Другог светског рата.
Од српских надимака има 26 на латиници.
Остаје да огромна већина чланова овог Форума чак 83 користи надимак nick name који је српски и ћирилични.
Остала питања Овена не треба ни коментарисати. Очигледно се обратио на погрешну адресу. Нека наведе Форум где су веће патриоте и Срби па да упоредимо.
Robert Owen
01-05-08, 20:59
Сматрам да сам био довољно експлицитан, дакле питање гласи: Да ли се ви идеолошки идентификујете са националсоцијалистима или не?
Србин сам и ја, али то није било питање!
Што се тиче тога дали сам злонамеран, заиста нисам, јер не видим неки разлог да долазим овде и да желим некоме зло да чиним. Ја само желим да знам са ким причам да бих могао да продубим неку врсту дискусије. Дакле ако сте поносни Срби, онда претпостављам да на том патриотизму и градите неку вашу идеологију, па ме занима која би то идеологија могла да буде?
Robert Owen
01-05-08, 21:07
Остала питања Овена не треба ни коментарисати. Очигледно се обратио на погрешну адресу. Нека наведе Форум где су веће патриоте и Срби па да упоредимо.
Не знам на који начин се може мерити патриотизам, али очито да постоји могућност. Даљом анализом долазимо до закључка дa постоји и јединица мере патриотизма... Велики помак за друштвене науке...
Ако мислиш да се патриотизам манифестује и мери тиме што гласније изговараш име своје земље и што носиш дукс на којем пише "СРБИЈА", или што не волиш неке друге народе, одмах да ти кажем да полазиш од погрешне премисе, тако ће и закључак да буде погрешан... У филозофији се то зове логичка грешка!
Вероватно су 99% српски националсти, вероватно су велика већина десничари, вероватно је један добар део ако не и више од 50% национално-социјалистички оријентисан.
Онај ко је писмен погледа заглавље Форума и види натпис Форум српских националних револуционара.
Мислим да све време Овене покушаваш да извучеш неку јеретичку изјаву типа :"Ја сам национал-социјалиста".
Ако те то толико весели вероватно ћеш га од многих са овог форума и добити, не знам шта је у томе лоше?
Претпостављам да Овен има проблем са историјом Другог светског рата и рефлектовањем те историје на данашњицу. То је класична заблуда.
Мислим да ће Овен почети сад да поставља класична депласирана офуцана питања типа:"Како Србин може бити нациста?" и сличне баналне мозгалице.
Robert Owen
01-05-08, 21:24
Претпостављам да Овен има проблем са историјом Другог светског рата и рефлектовањем те историје на данашњицу. То је класична заблуда.
Мислим да ће Овен почети сад да поставља класична депласирана офуцана питања типа:"Како Србин може бити нациста?" и сличне баналне мозгалице.
Пошто видим да си прерастао тај стадијум, онда бих теби и твојим веселим нацистима поставио питање: Зашто салутирате Хитлеру, када вас Немачки нацисти сматрају нижом расом? Да ли ви прихватате становиште да смо ми Срби нижа раса? По Хитлеру, јесмо! Па му салутирајте... Прихватање наше инфериорности наспрам Германа се не може назвати патриотизмом. Дакле?
Мада имам цели дијапазон питања koja бих вам радо поставио, али опет кажем, не иде, ако не знам која је полазна тачка...
Мада имам цели дијапазон питања koja бих вам радо поставио, али опет кажем, не иде, ако не знам која је полазна тачка...
Polazna tačka je jednostavna... Srbija.
Hajde da ovako postavimo stvar:
I da si krenuo sa pitanjima, registrovan kao Robert Owen, u sklopu diskusija Foruma Srpskih Nacionalnih Revolucionara, niko ne bi kazao "aha..:banghead: ..nadimak ga demarkira kao britanofila..utopistu.." nego bi dobio odgovor , na primer, doček tipa: "Zdravo, brate Srbine"..Gde si, bre??"
Iako dobro znaš nemački, a uzeo si nik koji jesi, sigurno ne bi bio tretiran kao "osoba niže rase" kao što ti sad pokušavaš da imputiraš ovde..zato što si germanofil :rofl: ili anglofil :rofl:
Evo još jedan "veseljak" :biggrinjester:
Kao što rekoh ,na početku..tolerancija je mnogo bitna stvar.
Полазна тачка је следећа:
СРБИЈА СРБИМА, и само и једино Србима, сада увек и за вјеки вјеков.
Доста странчарења, подела, деоба и партијских размирица. Желимо да подведемо српски народ под један барјак, барјак националне слободе и социјалне правде. Ко жели с нама, добро је дошао.
О осталим стварима, може се дискутовати преко форума, где си наравно и ти добродошао, све док се понашаш у складу с правилима форума.
Полазна тачка- Србија Србима, Слобода, Правда , Истина.
А која је твоја полазна тачка? Неистине, незнање, неприхватање?
Драго ми је што се нисaм преварио око тебе Robert Owen.
Ниси добронамеран.
Ко салутира Хитлеру и где?
"Немачки нацисти сматрају нас нижом расом" и остале нетачне параноичне доскочице можеш да пласираш на форуму британског држављанина феминизираног Ненада Вукићевића или сличним параноидно-шизофрено-шовинистичко-комуно-квазинационалистичким форумима на којима ти је очигледно досадно па си дошао овде да провоцираш.
"Прихватање наше инфериорности наспрам Германа":eek:
Кад и где си то видео?
Robert Owen
01-05-08, 22:25
Polazna tačka je jednostavna... Srbija.
Onda smo patrioti i ne salutiramo Hitleru! Slazem se! Zivela Srbija, smrt Hitleru i Nemcima, kao i svima drugima koji su nam vekovima unistavali nasu lepu Srbiju! Mozemo da tako koncipiramo stvari? Onda zaista nemam nista protiv patriotizma!
Hajde da ovako postavimo stvar:
I da si krenuo sa pitanjima, registrovan kao Robert Owen, u sklopu diskusija Foruma Srpskih Nacionalnih Revolucionara, niko ne bi kazao "aha..:banghead: ..nadimak ga demarkira kao britanofila..utopistu.." nego bi dobio odgovor , na primer, doček tipa: "Zdravo, brate Srbine"..Gde si, bre??"
Nije Britanofil, nego socijalni utopista, covek koji se trudio da implementira humane proizvodne odnose, smatrajuci da treba da pocne od sebe... Ukoliko i ti stojis iza zahteva za socijalnom pravdom, onda bi i tebi trebale da budu bliske ideje ljudi poput Owena!
Iako dobro znaÅ¡ nemački, a uzeo si nik koji jesi, sigurno ne bi bio tretiran kao "osoba niže rase" kao Å¡to ti sad pokuÅ¡avaÅ¡ da imputiraÅ¡ ovde..zato Å¡to si germanofil :rofl: ili anglofil :rofl:
Evo još jedan "veseljak" :biggrinjester:
Kao Å¡to rekoh ,na početku..tolerancija je mnogo bitna stvar.
Poznavanje nemackog nije kriterijum rasne pripadnosti! Dakle jevrej koji dobro zna nemacki bi trebao da se uklopi i da bude voljen i cenjen od strane nacista? Zapravo, njihova rasna ideologija je zasnovana na navnodnim bioloskim osnovama, prema kojima su oni nadmocni, ne samo slavenskim narodima( u koje i mi spadamo), nego i svim ostalim na svetu! Dakle, ja se ne bih uklopio u tu paradigmu. Nisam Nemac, a jos manje nacist...
Sto se tice toleracnije, onda mi prvo na pamet pada malocas napisana parola "Srbija Srbima"(?!) Eh,
Demarkirati, znaci omedjiti, ograditi, razgraniciti... Ja sam sa ovim nickom "omedjio" odnosno, predstavio kojem ideoloskom usmerenju pripadam...
Eto... Zivela!
Robert Owen
01-05-08, 22:36
[B]Полазна тачка- Србија Србима, Слобода, Правда , Истина.
А која је твоја полазна тачка? Неистине, незнање, неприхватање? Moja polazna tacka je socijalna pravda! Ukazivanje na opasnosti kako netolerancije, tako i klasnog drustva! Sto se tice parole "Srbija Srbima, postavlja se pitanje, kakvu to vezu ima sa istinom? Istina u epistemoloskom smislu se odnosi na utvrdjivanje nekih konacnih i nepromenjivih saznanja... Ne mozes da mesas istinu sa vrednosnim stavovima... Ti vrednujes nacionalizam, ali to ne podrazumeva da je nacionalizam istinit, jer ga ti dizes kao osnovnu vrednost.
[B]"Немачки нацисти сматрају нас нижом расом" и остале нетачне параноичне доскочице можеш да пласираш на форуму британског држављанина феминизираног Ненада Вукићевића или сличним параноидно-шизофрено-шовинистичко-комуно-квазинационалистичким форумима на којима ти је очигледно досадно па си дошао овде да провоцираш.
"Прихватање наше инфериорности наспрам Германа":eek:
Кад и где си то видео? Pa igrom slucaja, prisustvovao sam nacistickim napadima na Srpski izbeglicki kamp u Nemackoj... A sto se tice ove tvrdnje, mogu da ti nadjem bezbrojnu literaturu o ovim tvrdnjama o superiornosti Germanske rase, pa cak i kvazinaucna istrazivanja na osnovu kojih su trebai da potvrde svoju nadmoc. Znas Hitler nije mesao nemce sa "prljavim balkancima", nego sa "lepim plavim norvezanima"...
Onda smo patrioti i ne salutiramo Hitleru! Slazem se! Zivela Srbija, smrt Hitleru i Nemcima, kao i svima drugima koji su nam vekovima unistavali nasu lepu Srbiju! Mozemo da tako koncipiramo stvari?
Не можемо. Пишеш смрт Хитлеру? Прво, Хитлер је мртав тачно 63 године, тако бар тврди историографија а и по здравом разуму и ја мислим да је мртав. Ти можда мислиш да се крије у пећини са Ратком Младићем?
Пишеш и смрт Немцима, а по правилима овог форума је забрањено позивати на смрт, као и национална мржња.
Nije Britanofil, nego socijalni utopista, covek koji se trudio da implementira humane proizvodne odnose, smatrajuci da treba da pocne od sebe...
Као ми не знамо ко је Овен па ћеш ти да нам објасниш. Већина чланова овог форума је образована. А не видим да те је неко питао ко је Овен?
Demarkirati, znaci omedjiti, ograditi, razgraniciti...
:rolleyes:
Он ће нама да објашњава шта значи демаркирати:rolleyes:
Ајде, ајде, можеш да вратиш ту Вујаклију коју кријеш иза стола. Опет те подсећам да су људи који су ти посветили време на овој теми много образованији од тебе. Опет те нико није питао да нам објашњаваш стране речи и изразе.
Pa igrom slucaja, prisustvovao sam nacistickim napadima na Srpski izbeglicki kamp u Nemackoj...
Српски избеглички камп у Немачкој? О каквим се тачно избеглицама ради?
Кад и где се то десило?
И шта значи то "nacistickim napadima".
И какве то заправо има везе са темом коју си поставио и са члановима овог форума???
Robert Owen
01-05-08, 23:00
Pa kad vidim da se u pogresnom kontekstu koristi neka rec, onda se trudim da je smestim na pravo mesto... Sto se tice reci "demarkacija" mogu da ti pisem i o filozofu nauke koji je prvi poceo da koristi taj termin... Vujaklija :D ... Pa dobro, nema tu nista lose, mada mislim da je ovaj Klajn/Sipka recnik mnogo kvalitetniji... Pretpostavljam da znas sta znaci rec "lebensraum", posto si stari nacista, konzervativac... Onda treba da ti bude jasno o svim rasama koje je Hitler planirao da porobi ili pobije/protera... I gle cuda - Srbi pripadaju tim etnickim grupacijama :( Koliko god da ga mi voleli, on nas nije voleo... Mi mu salutiramo, a on nama Kragujevac :(
Poenta je, ne da se svadjam sa tobom, ali da probam sa nekim ko ima znanje da mozemo voditi jednu ozbiljnu diskusiju, a ne pateticnu argumentaciju poput one "Hitler je mrtav 63 godine", pa dobro, drago mi je da poznajes osnovne matematicke radnje, ali ova diskusija je planirana da se vodi na jednom malo visem nivou :D
Robert Owen
01-05-08, 23:06
Српски избеглички камп у Немачкој? О каквим се тачно избеглицама ради?
Кад и где се то десило?
И шта значи то "nacistickim napadima".
И какве то заправо има везе са темом коју си поставио и са члановима овог форума???
Da, da... Pa vidis 1993 godine, verovatno dok si ti jos bio u pelenama, su iz srednje Bosne proterani Srbi... Vecina njih ih je otisla za RS, medjutim jedan deo tih ljudi je otisao u Nemacku... Sada grad Osnabrueck, pokrajina Niedersachsen, tamo je bio kamp sa izbeglicama srpskog porekla, koje su ti vasi prijatelji hteli da popale molotovim koktelom... Mozda da je bio neki "balkanski nacist", mozda bi postedeli taj napaceni narod od jos jedne traume...
Procitaj Hitlerov plan "lebensraum" i znati ces koje su nacije superiorne, a koje ne... mi spadamo u ove druge...
Pa kad vidim da se u pogresnom kontekstu koristi neka rec, onda se trudim da je smestim na pravo mesto...
Ко је користио реч демаркација у погрешном контексту у овој теми и где?
Sto se tice reci "demarkacija" mogu da ti pisem i o filozofu nauke koji je prvi poceo da koristi taj termin...
Пиши шта хоћеш o филозофији, Карлу Поперу, значењу речи, али за Бога милога не у овој теми. Тему си иначе сам отворио и врлоси конфузан. Тема је надимци да те подсетим.
[/QUOTE]
Pretpostavljam da znas sta znaci rec "lebensraum", posto si stari nacista, konzervativac...
Ево сад сам и нациста и конзервативац. То су те у Немачкој научили да вређаш и насумице класификујеш људе?
Onda treba da ti bude jasno o svim rasama koje je Hitler planirao da porobi ili pobije/protera... I gle cuda - Srbi pripadaju tim etnickim grupacijama :(
А где си то прочитао? Волео бих и ја под старе дане да сазнам. Пошаљи историјски извор ако га имаш, мада сумњам. Ти више волиш догматику антифашистичке ратне пропаганде од пре 70 година.
Koliko god da ga mi voleli, on nas nije voleo... Mi mu salutiramo, a on nama Kragujevac :(
У Другом светском рату било је на десетине стратишта на којима је убијено десетоструко више Срба него тих 2300 талаца 1941 у Крагујевцу. Али ово није тема.
ova diskusija je planirana da se vodi na jednom malo visem nivou :D
Чекам да је подигнеш на виши ниво. Тема су надимци.Ти си сам бирао тему.
Procitaj Hitlerov plan "lebensraum" i znati ces koje su nacije superiorne, a koje ne... mi spadamo u ove druge...
Ајд царе, леба ти, само постуј тај план "либенсраум", да видим и то чудо. Ајде дај неки валидни историјски документ којима ћеш ми потврдити да је Хитлер имао намеру да истреби Србе, или да их сврста у нижу расу. Али валидни, а не оно што баба Перса и тетка Сида чаврљају преко ограде.
Da, da... Pa vidis 1993 godine, verovatno dok si ti jos bio u pelenama...
Зар није требао ово да буде цивилизован дијалог. Требао је али како водити цивилизован дијалог са нецивилизованим људима. Нагађаш,1993 године нисам био у пеленама већ у војсци. А 1994 сам био под Гораждем, тамо где су требали да буду ти Срби из средње Босне који су склонили своју породицу и себе у Немачку.
grad Osnabrueck, pokrajina Niedersachsen, tamo je bio kamp sa izbeglicama srpskog porekla, koje su ti vasi prijatelji hteli da popale molotovim koktelom...
Оптужујеш ме да су моји пријатељи покушавали некога да запале?
баш безобразно од тебе.
Радо бих прочитао тај план али не могу јер такво штиво не постоји.
Robert Owen
01-05-08, 23:40
Ко је користио реч демаркација у погрешном контексту у овој теми и где?
Пиши шта хоћеш o филозофији, Карлу Поперу, значењу речи, али за Бога милога не у овој теми.
Ко је користио реч демаркација у погрешном контексту у овој теми и где? Rec je koristila Zivana i bas u pogresnom kontekstu, vrati se unazad, mene mrzi da trazim. Kad vec znas za Popera, mozes da citas i njegove radove vezane za teorije zavere... Malo ce ti biti stvari jasnije, neces imati potrebu da svako stanje koje ti ne ide u prilog nazivas antifasistickom dogmatikom.
Ево сад сам и нациста и конзервативац. То су те у Немачкој научили да вређаш и насумице класификујеш људе? Pa sta je lose u cinjenici ako si nacista? Upravo si stitio tu ideologiju :D Zar nije lepse biti rasterecen od tih arhaicnih pogleda na svet?
о је користио реч демаркација у погрешном контексту у овој теми и где?
Пиши шта хоћеш o филозофији, Карлу Поперу, значењу речи, али за Бога милога не у овој теми.
Ко је користио реч демаркација у погрешном контексту у овој теми и где? [/QUOTE] Rec je koristila Zivana i bas u pogresnom kontekstu, vrati se unazad, mene mrzi da trazim. Kad vec znas za Popera, mozes da citas i njegove radove vezane za teorije zavere... Malo ce ti biti stvari jasnije, neces imati potrebu da svako stanje koje ti ne ide u prilog nazivas antifasistickom dogmatikom.
А где си то прочитао? Волео бих и ја под старе дане да сазнам. Пошаљи историјски извор ако га имаш, мада сумњам. Sam idejni vodja Hitler u "Mein Kampfu" se poziva na Fridriha Racela i njegovu teoriju o "prostoru za zivot" koji "visa rasa" treba sebi da obezbedi da bi mogla da napreduje... Izvor ti je "Mein Kampf"!
У Другом светском рату било је на десетине стратишта на којима је убијено десетоструко више Срба него тих 2300 талаца 1941 у Крагујевцу. Dakle imamo opravdanje za sve zlocine na svetu, posto je uvek na nekom drugom mestu bilo vecih zlocina... Ovo je najgluplje i najapsurdnije opravdanje koje sam ikada cuo. To opravdava cinjenicu da su nam usli (nasilno) u drzavu, porusili gradove, pobili silan narod i onda dodatno streljali decu>>> ali ipak, bilo je i gorih zlocina... DIVNO!!!
Koliko sam ja upucen, ovo je oponentski kutak, a ja sam DEFINITIVNO oponent nacizma, rasizma, fasizma! Tako da bih rekao da nisam zalutao... A topic "nadimci" nisam ja ni stavio.. Stavila ga je ta moderatorka - Zivana.
Robert Owen
01-05-08, 23:49
Ајд царе, леба ти, само постуј тај план "либенсраум", да видим и то чудо. Ајде дај неки валидни историјски документ којима ћеш ми потврдити да је Хитлер имао намеру да истреби Србе, или да их сврста у нижу расу. Али валидни, а не оно што баба Перса и тетка Сида чаврљају преко ограде.
Pa sta treba vise nego "Mein Kampf"? Uvek mozete da trazite da je nekom zaverom neko nesto protiv tog divnog coveka smislio, medjutim postoje istorijski dokazi, istorijske cinjenice... Ja do sutra mogu da ti nadjem grdilo literature vezane za bas ove stvari... O svim istrazivanjima o bioloskoj teoriji rase... Nisu to naivne stvari... Steta sto pored svih svetskih nevolja, pojedine osobe zamaraju svoje mudre glave ovim stvarima :(
Robert Owen
01-05-08, 23:53
[QUOTE=Благовест;4145]Нагађаш,1993 године нисам био у пеленама већ у војсци. А 1994 сам био под Гораждем, тамо где су требали да буду ти Срби из средње Босне који су склонили своју породицу и себе у Немачку.
Niko nije trebao da bude na frontu, ni ti ni oni, ni jedna osoba na svetu! Ti nemas pravo na takve normativne iskaze! Zasto da idu na taj front? Da poginu da bi se posle slicni poput Nasera Orica izvukli iz opkoljene Srebrenice zahvaljujuci ljudima iz naseg vrha??? Zaista je jadno biti zaludjen ratovima, kad covek ovaj jedan zivot moze posvetiti nekim mnogo lepsim stvarima...
Poznavanje nemackog nije kriterijum rasne pripadnosti!
Pa to ti pričam, srećo moja pametna :)
Čak ni čitanje neke knjige nemačkog autora , u prevodu ili originalu.. nije kriterijum rasne pripadnosti..Jesmo li se i tu složili ??
Der Himmel über Berlin moja mama voli, šta ćemo s njom?
Demarkirati, znaci omedjiti, ograditi, razgraniciti... Ja sam sa ovim nickom "omedjio" odnosno, predstavio kojem ideoloskom usmerenju pripadam...
Eto... Zivela!
Jasno je meni to, nego ti mene nisi razumeo..Dr.Milane:biggrinjester:
Sada ću sa manje tuđinskih reči da kažem isto, odnosno prevedem:
Ti:Ја сам изабрао овај ник чисто да бих демаркирао своје почетно становиште, које је јако лако спознати уколико знате ко је био тај човек...
Ja:Verovatno su i ostali članovi ovog i bilo kog foruma išli istom logikom, zar ne ?Moje početno stanovnište je isto "demarkirano" izborom imena ..
Ti: Ja sam izabrao ovaj nadimak da bih omeđio (ograničio) svoje početno stanovište
(što sam ja, priznajem, pri punoj svesti, i sa punom odgovornošću .. razumela kao da si izabrao da na život i svet gledaš kroz "cevčicu" , iz ugla jednog određenog Owena, sa vrlinama i manama, detinjstvom i zrelim dobom, zabludama ili vizijama....A cevčicu si sam odabrao jer odgovara tvojoj ličnosti , stavovima, i svemu što si ti..kao polaznu i osnovnu vrstu tvog pogleda na svet..Iako priznajem i to da, nesporno stoji, da je tvoje početno stanovište prostornije i šire nego što to nadimak određuje..)
Ja:Verovatno su i ostali učesnici ..birali na isti način nadimak (ime od milja, zar ne?)..po svojim sklonostima i po sklopu svoje ličnosti..
Moje početno stanovište je takođe "omeđeno" izborom imena Živana..
Iza ograničenja "života", koje sam sama sebi nametnula, kao nešto širu cev kroz koju ja lično gledam u sva odražavanja života koja su mi ,kao smrtnom biću -dostupna, takođe stoji veće prostranstvo ;)
Ako ti uspeš da dokažeš ovde, uz pomoć svih filozofija, lingvistike i ostalih grana ljudskih dostignuća, da nadimak "Živana" ima bilo kakvu konotaciju sa tvojim konotacijama "nacioanl-socijalizma".. ja ću da pojedem ovaj monitor ispred mojih očiju zajedno sa svim dodacima :rofl::rofl::rofl::rofl:
A ako ti krene, pa dokažeš npr. isto za nadimak "Veseli plamičak", nastaviću dalje, po kućama :rofl::rofl::rofl:
Onako, čisto , opklade radi..
Pozdrav, uveseljivaču!
Niko nije trebao da bude na frontu, ni ti ni oni, ni jedna osoba na svetu! Ti nemas pravo na takve normativne iskaze! Zasto da idu na taj front? Da poginu da bi se posle slicni poput Nasera Orica izvukli iz opkoljene Srebrenice zahvaljujuci ljudima iz naseg vrha??? Zaista je jadno biti zaludjen ratovima, kad covek ovaj jedan zivot moze posvetiti nekim mnogo lepsim stvarima...
После битке сви су генерали. Лако је сад процењивати шта је добар, а шта погрешан потез. Али кад се бориш да срушиш зелену трансверзалу, то је мало теже.
Rec je koristila Zivana i bas u pogresnom kontekstu, vrati se unazad, mene mrzi da trazim.
Мене не мрзи ништа кад су у питању лажне оптужбе. Живана је написала
Moje početno stanovniÅ¡te je isto "demarkirano" izborom imena ..
Pa sta je lose u cinjenici ako si nacista? Upravo si stitio tu ideologiju :D Zar nije lepse biti rasterecen od tih arhaicnih pogleda na svet?
И ко сад користи речи у погрешном контексту. Сама реч нациста је као нека скраћеница ваљда од национални социјалиста. Где сам ја написао да сам нациста?
Sam idejni vodja Hitler u "Mein Kampfu" se poziva na Fridriha Racela i njegovu teoriju o "prostoru za zivot" koji "visa rasa" treba sebi da obezbedi da bi mogla da napreduje... Izvor ti je "Mein Kampf"!
Извор за шта? Ти си тврдио да је Хитлер хтео да истреби Србе или тако некако? То у "Mein Kampfu" не пише.
Dakle imamo opravdanje za sve zlocine na svetu, posto je uvek na nekom drugom mestu bilo vecih zlocina... Ovo je najgluplje i najapsurdnije opravdanje koje sam ikada cuo.
Не говорим о оправдавању него се гадим када неко спомиње злочин у Крагујевцу у контексту пропаганде а ти си то радио.
Одбрана свог народа, своје породице, свог кућног прага, своје земље - најважнија је ствар на свету.
Гадите ми се ви који сте побегли из своје земље и паметујете нама у Србији.
Зна ли Овен како је уопште дошло до Крагујевца? С обзиром да Немци, за разлику од шиптара,усташа,бугара и осталих, не нападају ако нису претходно нападнути. Знаш ли за четничко-партизанску акцију и напад на Немце?
Robert Owen
02-05-08, 00:18
Ja:Verovatno su i ostali učesnici ..birali na isti način nadimak (ime od milja, zar ne?)..po svojim sklonostima i po sklopu svoje ličnosti..
Moje početno stanoviÅ¡te je takođe "omeđeno" izborom imena Živana..
Iza ograničenja "života", koje sam sama sebi nametnula, kao neÅ¡to Å¡iru cev kroz koju ja lično gledam u sva odražavanja života koja su mi ,kao smrtnom biću -dostupna, takođe stoji veće prostranstvo ;)
Ako ti uspeÅ¡ da dokažeÅ¡ ovde, uz pomoć svih filozofija, lingvistike i ostalih grana ljudskih dostignuća, da nadimak "Živana" ima bilo kakvu konotaciju sa tvojim konotacijama "nacioanl-socijalizma".. ja ću da pojedem ovaj monitor ispred mojih očiju zajedno sa svim dodacima :rofl::rofl::rofl::rofl:
A ako ti krene, pa dokažeÅ¡ npr. isto za nadimak "Veseli plamičak", nastaviću dalje, po kućama :rofl::rofl::rofl:
Onako, čisto , opklade radi..
Pozdrav, uveseljivaču!
Pa "Veseli plamicak" mi aludira na podlo rasisticko podsmevanje kremiranoj jevrejskoj deci... Cak mislim da ima i jedan vic koji se svodi na to da se tako zvao krematorijum za jevrejske klince u Ausvicu :D Dakle, nikakva filozofija nije potrebna.... A sto se tice Zivane, sasvim okej... Slavenski, Srpski, patriotski... Postujem.... Samo ne postujem kada ljudi iza maske patriotizma velicaju ideologije naroda/nacija koje su nam vekovima bile mac za vratom... Iako nisam ni patriot, niti nacionalist, nemam nista protiv takvih vrednosnih opredeljenja, moje stanoviste je altruisticko, humanisticko...
To Dr.Milane nisam skonto na sta mislis... Haj zivela i srecno se udala :D
Robert Owen
02-05-08, 00:22
Зна ли Овен како је уопште дошло до Крагујевца? С обзиром да Немци, за разлику од шиптара,усташа,бугара и осталих, не нападају ако нису претходно нападнути. Знаш ли за четничко-партизанску акцију и напад на Немце?
OVO CE DA ME SLUDI!!! PA GDE SMO IH NAPALI? U HAMBURGU, BREMENU, ROSTOCKU? NE, NAPALI SMO IH U NASEM KRAGUJEVCU DRUZE!!! U SRCU NASE LEPE OTADZBINE!!! STA JE TU RADILA NJIHOVA OKUPATORSKA ARMIJA? NEMOJ MOLIM TE DA PRAVDAS TAKVE STVARI ZEMLJACE, NEMOJ ZARAD SRPSKIH MAJKI!
OVO CE DA ME SLUDI!!! PA GDE SMO IH NAPALI? U HAMBURGU, BREMENU, ROSTOCKU? NE, NAPALI SMO IH U NASEM KRAGUJEVCU DRUZE!!! U SRCU NASE LEPE OTADZBINE!!! STA JE TU RADILA NJIHOVA OKUPATORSKA ARMIJA? NEMOJ MOLIM TE DA PRAVDAS TAKVE STVARI ZEMLJACE, NEMOJ ZARAD SRPSKIH MAJKI!
Опа, почели смо и велика слова?
Није трагедија што овај Robert Owen не зна праву истину о Крагујевцу. Трагедија је што он не зна ништа о Кочевском рогу, о Багдали, о стратиштима у Београду, о Смедереву, о бомбардовању Београда, Лесковца 1944, о логорима Уштице и Градина у Јасеновцу... То је трагедија.
Јел да зна не би од срамоте помињао Крагујевац, а посебно не српске мајке.
Robert Owen
02-05-08, 00:30
Одбрана свог народа, своје породице, свог кућног прага, своје земље - најважнија је ствар на свету.
Гадите ми се ви који сте побегли из своје земље и паметујете нама у Србији.
Kojeg naroda? Ti nisi isao u rat da bi branio nekog drugog coveka iz svojih filantropskih uverenja, nego si (ako si uopste isao) isao jer si morao, ili si isao da krades. Ako si na strani potlacenih, izadji na ulicu, pomozi svom narodu, pomozi siromahu koji prosi za parce hleba... Svom narodu se ne pomaze tako sto ces ici i pucati na druge narode, nego time sto ces raditi na tome da on napreduje na svim poljima, te mu nece pretiti opasnost od drugih naroda...
Јесам ли негде рекао да правдам било коју убијену србску главу? Наравно да је то за сваку осуду, али могло се избећи! Да је било памети, они никада не би долазили, не би била створена ни НДХ, ни велика мађарска,бугарска,албанија... Проблем је у томе што тадашњи ''покрети отпора'' појма нису имали шта је герила, нити су имали две благе везе или искуства из четовања 1903-18, а што је најгоре нису извлачили никакве поуке из историјских догађаја! Шта је постигнуто тим нападом као и другим нападима чувених ''устаника''? Апсолутно ништа! Истерају Немце, они се врате 10 пута јачи и побију 100 Срба за сваког Немца!
Robert Owen
02-05-08, 00:34
Опа, почели смо и велика слова?
Није трагедија што овај Robert Owen не зна праву истину о Крагујевцу. Трагедија је што он не зна ништа о Кочевском рогу, о Багдали, о стратиштима у Београду, о Смедереву, о бомбардовању Београда, Лесковца 1944, о логорима Уштице и Градина у Јасеновцу... То је трагедија.
Јел да зна не би од срамоте помињао Крагујевац, а посебно не српске мајке.
Sustina je da nam nemci i njihova mizantropska ideologija nisu prijatelji, a vi kao patriote bi trebali da prepoznate prave Srpske prijatelje! A nadjite mi samo razlog njihove "ekskurzije" u Srbiju 1941! Samo da znate da nemci vas ne vole kao vi njih :(
они се врате 10 пута јачи и побију 100 Срба за сваког Немца!
Ово је још једна пропагандна доскочица. Та фамозна наредба која се још и данас користи у антифашистичкој пропаганди није гласила тако како си је сад написао. Гласила је да се за сваког припадника немачке војне силе стреља 100 таоца. Ово говорим што је та наредба извршавана и у случају погинулог Руса који је био у Руском заштитном корпусу али и у случају убијеног официра Недићеве Српске државне страже. А међу стрељаним таоцима је био велики шарениш по питању националности.
Pa "Veseli plamicak" mi aludira na podlo rasisticko podsmevanje kremiranoj jevrejskoj deci... Cak mislim da ima i jedan vic koji se svodi na to da se tako zvao krematorijum za jevrejske klince u Ausvicu :D
Znaš ti onu definiciju umetnosti ..kako umetničko delo zavisi od oka posmatrača..Neko vidi samo zbrljane boje, a neko uoči vrednosti..Da ne pišem "masne" viceve na temu Roršahovih mrlja..
Dučić kaže: Stvari imaju onakav izgled kakav im da naša duša.
Ja nikada ne bih povezala "veseli plamičak" sa bilo čime zlim i nakaradnim (sa Molohovim obredima na današnjem Sionskom brdu, npr..)
Plamičak je mali plam (sveće, kamina, otvorene vatre, kamina, ognjišta moje prabake, tvoje bake) a veseli, po meni , znači "onaj koji greje" ..kao da smo došli npr. iz snežnih nanosa pa se zagledali u bakinu dobru održavanu vatru i na njoj grejemo promrzle ruke i nožne prste. Ili (govorim isključivo lične asocijacije)..popeli smo se konačno na vrh planine, ogladneli od napora, uspeli da potpalimo vatru i veselo gledamo u nju kako se razgoreva jer...uskoro ćemo da stavimo meso preko nje i da nahranimo sebe posle napornog uspona..
Da ne govorim sada, o svojim asocijacijama titravog plamička koji osmatra dva para srećnih očiju, u ljubavnoj (ili posle, ili pre, nije važno) igri..;)
Dakle, da zaključim, ostaće komšijski monitori (a moj pouzdano) čitavi :rofl:
A ti, dragi moj, pod hitno da očistiš um od tih primisli što su te opsele..
Na planinu, uz voljeno biće, bez ijedne knjige ..samo vas dvoje i neki plamičak veseli (što od vatre, što od sreće)
U to ime i vaše "plamičke"
:cheers:
To Dr.Milane nisam skonto na sta mislis
Na Vujakliju..
... Haj zivela i srecno se udala :D
Hvala ti , poslednja sam briga ja u tvojoj riznici briga..
Vreme je da pravim "srpčiće" da ima ko da odgovara u oponentskim kutcima:rofl::rofl:
Budućnost Srbije je u pitanju, malo li je??!!!
Sustina je da nam nemci i njihova mizantropska ideologija nisu prijatelji, a vi kao patriote bi trebali da prepoznate prave Srpske prijatelje! A nadjite mi samo razlog njihove "ekskurzije" u Srbiju 1941! Samo da znate da nemci vas ne vole kao vi njih :(
Проглашаваш цео један народ мизантропским, то се зове национална мржња-школски пример. То што си ти у Немачкој и што си шовиниста који не воли Немце је твој проблем. Зар човек није човек без обзира на народност?
Ово је још једна пропагандна доскочица. Та фамозна наредба која се још и данас користи у антифашистичкој пропаганди није гласила тако како си је сад написао. Гласила је да се за сваког припадник немачке војне силе стреља 100 таоца. Ово говорим што је та наредба извршавана и у случају погинулог Руса који је био у Руском заштитном корпусу али и у случају убијеног официра Недићеве Српске државне страже.
Негде видех неки плакат Недићеве владе у коме је, ако се добро сећам писало баш 100 немачких војника.Можда ме сећање и вара, али у сваком случају, мислим да је поента битна.
Негде видех неки плакат Недићеве владе у коме је, ако се добро сећам писало баш 100 немачких војника.Можда ме сећање и вара, али у сваком случају, мислим да је поента битна.
Направио си превид, брзо куцаш, дешава се.
Ti nisi isao u rat da bi branio nekog drugog coveka iz svojih filantropskih uverenja, nego si (ako si uopste isao) isao jer si morao, ili si isao da krades. Ako si na strani potlacenih, izadji na ulicu, pomozi svom narodu, pomozi siromahu koji prosi za parce hleba... Svom narodu se ne pomaze tako sto ces ici i pucati na druge narode, nego time sto ces raditi na tome da on napreduje na svim poljima, te mu nece pretiti opasnost od drugih naroda...
Ишао да крадем? Опет ударио на вређање. Алтруиста, хуманиста?
А ова остала хипи ср..а не желим ни да коментаришем. Рекао би човек кад чита ове твоје тираде о милосрђу да си у најмању руку стотине сиромаха нахранио.
Kojeg naroda? Ti nisi isao u rat da bi branio nekog drugog coveka iz svojih filantropskih uverenja, nego si (ako si uopste isao) isao jer si morao, ili si isao da krades.
Sad moram da budem ozbiljna..
Ovo je, Owene, direktna uvreda i neosnovana..Osim člana "Blagovesti" , vređa i sve mrtve naše pretke i savremenike koji su dali živote , u vremenima svih ratova koje su Srbi morali da vode, braneći svoja ognjišta i porodice, svoje svetinje..
Protivna je pravilima forumima, datim u naslovu , pa te samo upozoravam ovoga puta, da ostaneš na nivou čoveka koji se izjašnjava kao Srbin.
Inače će ćaskanje biti završeno..
Svom narodu se ne pomaze tako sto ces ici i pucati na druge narode, nego time sto ces raditi na tome da on napreduje na svim poljima, te mu nece pretiti opasnost od drugih naroda..
To jeste utopija..I laž.
Srbi nikada nisu išli da pucaju na druge, svi su ratovi bili odbrambeni..
Nemoj da me razočaravaš rečima koje priliče Čedi i sličnima.
Robert Owen
02-05-08, 00:52
Проглашаваш цео један народ мизантропским, то се зове национална мржња-школски пример. То што си ти у Немачкој и што си шовиниста који не воли Немце је твој проблем. Зар човек није човек без обзира на народност?
Ne narod nego ideologiju! "Sustina je da nam nemci i njihova [/B][/B]mizantropska ideologija nisu prijatelji"
Ne narod nego ideologiju! "Sustina je da nam nemci i njihova [/B][/B]mizantropska ideologija nisu prijatelji"
Ја колико видим у питању су и Немци као народ
Немци и њихова мизантропска идеологија? Која?
Немачка мизантропска идеологија?
Знају ли сироти Немци за постојање такве идеологије. Зна ли ико за назив и постојање немачке мизантропске идеологије? Која је то идеологија?
Robert Owen
02-05-08, 01:00
Sad moram da budem ozbiljna..
Ovo je, Owene, direktna uvreda i neosnovana..Osim člana "Blagovesti" , vređa i sve mrtve naÅ¡e pretke i savremenike koji su dali živote , u vremenima svih ratova koje su Srbi morali da vode, braneći svoja ognjiÅ¡ta i porodice, svoje svetinje..
Protivna je pravilima forumima, datim u naslovu , pa te samo upozoravam ovoga puta, da ostaneÅ¡ na nivou čoveka koji se izjaÅ¡njava kao Srbin.
Mislis li da je ijedan covek ikada mile volje otisao u rat? Ja sam rekao da su vecina bili prisiljeni, ali da ima i onih koji idu da kradu... Svi sadasnji patrioti imaju priliku da idu i da ratuju, da se organizuju kao i siptari sto su se organizovali i da im sabotiraju zemlju. Ali vraga, nasi patrioti vole da caskaju na netu, pre nego da rizikuju glave radi Kosova!!!
Covek po prirodi, kao i svako drugo bice tezi nekom izbegavanju bola i sto ugodnijem zivotu, zivotu koji bi mogao da se objasni principom - linija manjeg otpora. Dakle, sva ta romantika oko ratovanja, casti, cojstva, junastva, nije nista vise nego sredstvo kojim se narod tera da radi ono sto mu po prirodi nije svojstveno.
Robert Owen
02-05-08, 01:07
Немци и њихова мизантропска идеологија? Која?
Немачка мизантропска идеологија?
Знају ли сироти Немци за постојање такве идеологије. Зна ли ико за назив и постојање немачке мизантропске идеологије? Која је то идеологија?
Mizantropska ideologija koja je nastala u Nemackoj - Nacional-Socijalizam.
Ево за нашег љубопитљивог Roberta Owena другара из Немачке који мисли да има важнијих ствари од ратовања за свој народ једна поучна песма.
ПЕТАР ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ:
ОРАО И СВИЊА
Једном свиња из пуна корита
пред вратима имућнога дома,
ка умије, по свињски локаше.
Орај гордо на крутој литици
величава крила одмараше
и оштраше смртоносне канџе
бацајући пламене погледе
на све стране у прољетње јутро,
к побједи се новој готовећи.
Него свиња, како се налока,
поиздиже турин обрљани
и угледа на литицу орла.
Грокну крупно, па говори орлу:
„Шта ту чучиш на голој литици,
несретниче и гладни ајдуче,
изгнаниче под општим проклетством?
Што је твоја жалосна судбина?
Празна слава и грабеж крвави,
па и с крвљу ручак без вечере.
Помири се и предај људима,
види ка се живи обилато:
мени на дан три корита дају,
све пуније једно од другога;
па цио дан у глиб до ушију,
превраћам се, на свијет уживам;
ни што мислим, ни главу разбијам,
но иза сна на пуно корито.”
http://www.fotorola.com/uploads/ddaf835a6e.jpg (http://www.fotorola.com/)
Орај тресну, па прикупи крила,
с презренијем одговара свињи:
„Мож се хвалит ка поштено живиш
пред свињама, али не пред нама,
јербо наше племе поносито
таквога се гнушава живота.
Него ти се чудити и није:
свињски мислиш, а свињски говориш
То ти сада дају и госте те,
ал' не зато рашта ти помишљаш,
но док мало накупиш сланине,
па ће одмах маљугом по цику.
то погађаш, ми смо грабитељи,
под васеленским живимо процесом
опасности и крвопролића;
то су наше игре и пирови.
Но ликови наши поносити
јесу симбол земног величанства,
на крунама царскијем блистају;
јошт се круне диче и поносе
што су лика нашега достојне.”
То изрече, па хитро полети,
ка крилата из лука стријела,
у својему над облаком царству.
Оста свиња у гадном брлогу
чекајући у чело сјекиру.
http://www.fotorola.com/uploads/fc104781f6.jpg (http://www.fotorola.com/)
Mislis li da je ijedan covek ikada mile volje otisao u rat? Ja sam rekao da su vecina bili prisiljeni, ali da ima i onih koji idu da kradu...
....Seti se prvog svetskog rata ili Balkanskih ratova..čast je velika odbraniti svoju zemlju po svaku cenu..Išli su sa pesmama na ustima, ponosni i srećni ..i vratilo se mnogo malo njih..
Čast je biti sposoban da braniš otadzbinu ako ustreba.
No, ajde da banalizujemo..ako utrče tri Šiptara ovog trena u tvoj stan sa kanticom benzina namenjenoj tvojoj koži, hoćeš li da im lepo objasniš i uspeš da ih pretvoriš u svoje "prijatelje"..Ne, nego ćeš da se braniš, kako umeš i znaš.
Svi sadasnji patrioti imaju priliku da idu i da ratuju, da se organizuju kao i siptari sto su se organizovali i da im sabotiraju zemlju. Ali vraga, nasi patrioti vole da caskaju na netu, pre nego da rizikuju glave radi Kosova!!!
Na žalost , imaju ..A otkuda tebi toliko razočarenja ?
Hoćeš lično da staneš na čelo kolone dobrovoljaca za Kosovo?
Ove nedelje?
Dakle, sva ta romantika oko ratovanja, casti, cojstva, junastva, nije nista vise nego sredstvo kojim se narod tera da radi ono sto mu po prirodi nije svojstveno.
Vidi molim te, ovu "romantičnu" majku sa Kosova koja vodi decu (jer ne sme da ihostavi u kući da ih ne prekolju Šiptari) u polje, sa puškom na ramenu..ako nasrnu Šiptari na njenu decu dok plevi paradajz u svojoj bašti, na zemlji koja je vlasništvo njenih pradedova..
http://www.trajkovic.co.yu/novo/slike/018-3.jpg
Snimljena je 1984.godine u selu Prekale kod Srbice na KIMu
Niko je ne tera, ni prisiljava, niti joj je svojstvena puška..al' šta da radi žena??
Ko će nju i njene potomke da sačuva?
Robert Owen
02-05-08, 01:25
Ево за нашег љубопиљивог Roberta Owena другара из Немачке који мисли да има важнијих ствари од ратовања за свој народ једна поучна песма.
ПЕТАР ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ:
Pa lepo je pevati pesmice dok nam otimaju Kosovo... E moj patrioto :( Cast je ratovati - Postoji ona garda Svetog Cara Lazara, pa idite!
Nego sad ce neka opravdanja, kao ne mogu ja sam i sl...
Cast je ratovati - Postoji ona garda Svetog Cara Lazara, pa idite!
Ми смо ратовали бар 10 пута више од њих, у то буди убеђен, с обзиром да ти углавном пушке видели нису!
Robert Owen
02-05-08, 02:22
....Seti se prvog svetskog rata ili Balkanskih ratova..čast je velika odbraniti svoju zemlju po svaku cenu..Išli su sa pesmama na ustima, ponosni i srećni ..i vratilo se mnogo malo njih..
Čast je biti sposoban da braniš otadzbinu ako ustreba.
Meni nije to cast... Opet smo zaglavili na vrednosnim sudovima, stoga sam i insistirao da ustanovimo neke stvarne i sustinske odnose, dakle sta je covek, cemu on tezi? Da li covek po svojoj prirodi tezi da brani otadzbine? To je za mene marginalna stvar, moja otadzbina ne brani mene, niti se brine o meni, da sam gladan, ta ista otadzbina mi nebi ni dala hleba, zasto bih je ja branio? Kao poreski obaveznik sam joj platio one duznosti koje ona treba da ispunjava prema meni, i cist racun - duga ljubav. Ne mogu biti emotivno vezan za jednu zamisljenu kategoriju. Emotivno mogu da se vezem za neki deo prirode, planinu, reku, sumu... Ali to ne mora biti samo suma koja po medjunarodno priznatim granicama pripada zemlji iz koje ja vodim poreklo... Uostalom granice se uvek i menjaju i to je zakonitost drustvena... Covek treba da se bori za svoje ideje i da se trudi da, ukoliko su one dobre da ih implementira u drustvenu praksu. Braniti otadzbinu od koga? Od istog coveka koji je teskom mukom poslat u rat da bi zadovoljio pohlepu i teritorijalne pretenzije visih drustvenih slojeva?
No, ajde da banalizujemo..ako utrče tri Šiptara ovog trena u tvoj stan sa kanticom benzina namenjenoj tvojoj koži, hoćeš li da im lepo objasniš i uspeš da ih pretvoriš u svoje "prijatelje"..Ne, nego ćeš da se braniš, kako umeš i znaš.
Ne dopustis da dodje situacija sa tri siptara i kanticom benzina... Pametnoj i mudroj vlasti se ovakve situacije ne dogadjaju.
Hoćeš lično da staneš na čelo kolone dobrovoljaca za Kosovo?
Ove nedelje?
Nikada u rat, nizasta! Sve te romanticne price o Donkihotima koje kod kuca cekaju Dulsineje dok oni hrabro sa pesmom idu u ratove su notorne lazi... Stanje je da ljudi drhte od straha u rovovima i mole za dan kad ce "visi slojevi" da potpisu primirje da bi se vratili kucama.
Vidi molim te, ovu "romantičnu" majku sa Kosova koja vodi decu (jer ne sme da ihostavi u kući da ih ne prekolju Šiptari) u polje, sa puškom na ramenu..ako nasrnu Šiptari na njenu decu dok plevi paradajz u svojoj bašti, na zemlji koja je vlasništvo njenih pradedova..
http://www.trajkovic.co.yu/novo/slike/018-3.jpg
Snimljena je 1984.godine u selu Prekale kod Srbice na KIMu
Niko je ne tera, ni prisiljava, niti joj je svojstvena puška..al' šta da radi žena??
Ko će nju i njene potomke da sačuva?
Ja nisam Bog da spasem tu majku sa Kosova, zao mi je, ali nisam je ja uveo u tu situaciju... Uvela je vlast koja je opet kao sto sam i naveo u nekoliko dosadasnjih primera, sedela u toplim dvorovima, jela skupocenu hranu, a deca su im vozila ferarije. Dakle, nju je zla sudbina dovela u tu situaciju, a ja sa puskom joj mogu samo zagorcati i to malo jadnog zivota.
ZAKLJUCAK: Glupo se zanositi i velicati ideale koji su zasnovani na romanticarskim fantazijama i vizijama... Ja sam veci dio svog zivota bio utopisticki nastrojen, samo moja vizija je vise bila socijalisticka... Bitno se usmeriti na svet onakav kakav jeste, ne zamisljati ga i stvarati lazne i neistinite ideale (heroji, junaci, ratovanje uz pesmu). Takve stvari se ne desavaju na frontu, one se desavaju samo u pesmicama i epskim hvalospevima... Stoga se treba upoznati svet onakav kakav jeste i prilagoditi se njemu... Jer kao sto se bica evolucijom prilagodjavaju spoljnim uslovima, tako se i ljudi politicki i ideoloski trebaju prilagodjavati datim situacijama, a ne zamisljati da negde postoji nesto uzviseno te na tom zamisljenom temelju podizati zidove kuce...
Eto toliko od mene danas... Jeste da smatram da je ovaj narod pomalo zbunjen i ideoloski rastrojen, nesto sam ipak i naucio... Uvek volim da poslusam sve moguce verzije, kompletnija slika se tako dobija...
Pozdravljam vas! Laku noc!
Nikada u rat, nizasta!
Ti si se baš otuđio u toj tuđini, izgleda ne samo od otadžbine, nego i sam od sebe..
Otadžbina je samo velika mera porodice..
Ako neko na tvoje oči prebije tvoju majku ,reći ćeš " Nikada u konflikt(rat), nizašta"...
Ako ti neko uštipa devojku pred tobom tamo gde treba samo ti da je diraš,ti ćeš opet da kažeš "Nikad u konflikt, nizašta"...
Po meni, to je slabićstvo karaktera, a ne filozofski ili politički stav prema životu.
Biti Srbin, to je ponos i čast- nepovrediv ponos i neprolazna čast.
Laku noć
Има само два осећања која су два највиша духовна богатства, поред којих и најсиромашнији човек не може бити потпуно убог: то су Патриотизам и Вера.
Ко воли своју Отаџбину, он увек живи у широком простору, на великом сунцу, у великој заједници, као што човек који искрено верује у Бога није никад сам ни безнадежан.
Без ова два осећања, човек је пропалица-Јован Дучић
Ове Дучићеве мисли ми прво падоше на ум док сам читао последњи пост овог нашег госта/члана-опонента.
Човек под ником који је дао по познатом социјалисти утописти Роберту Овену не верује ни у шта, не воли своју земљу, мрзи цео један народ, површан је, некултуран, пун предрасуда према онима које је у свом поимању света означио као ''нацисте''. Навикао је да ставља људе у калупе, да релативизује појмове, да искривљује чињенице.
Жели да поставља питања, али не жели да саслуша и прихвати одговоре. Нема поштовање према другима, а тражи га за себе. И пoврх свега тога он дубоко презире оне за које су га учили да су мање вредни јер не мисле као он.
Са друге стране прочитао сам овде смислена, духовита, цивилизована, опуштена објашњења чланова нашег форума. Писање које одише благошћу, жељом да се брату Србину који има толико предрасуда према другачијем мишљењу објасни да није све онако како су га учили, да није све онако црно бело као у индоктринацији наших злотвора који су затровали и нашег госта опонента као и хиљаде наших сународника.
Поносан сам што су чланови са толико цивилизоване смирености објашњавали и одговарали на питања госта. Видим да су имали жељу да се онај који не мисли исто, кроз један људски дијалог евентуално замисли над својим усвојеним ''истинама'' и полуистинама. Показали су овом госту да су овде млади и образовани Срби и Српкиње, људи који су лепо васпитани.
Мислим да нисам погрешио што сам одлучио да постоји део форума као што је овај.
Видим ја биће овде занимљиво.
Колико видим у овој теми дијалог је завршен.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.