PDA

View Full Version : Отац на порођају за 15.000 динара

Тара
23-04-08, 17:27
Малобројни су парови у Србији који су донели одлуку да и будући отац присуствује порођају, за разлику од брачних парова у иностранству где скоро сваки други отац сматра да је природно да присуствује порођају. У нашим породилиштима је жена током порођаја скоро увек без непосредне подршке партнера који, по балканским правилима, са друштвом седи у кафићу, испија пиће и нервозно очекује да му јаве лепе вести из породилишта. Истраживања говоре да мужеви који присуствују порођају додирују супруге пет пута чешће него што то чине бабице, а жене су њихово присуство поред порођајног кревета углавном доживљавале као позитивно искуство. Будуће тате у српској престоници за ово задовољство треба да издвоје од 2.000 до 15.000 динара, зависно од болнице, али и да обаве неколико лабораторијских анализа које ће показати да су здрави како би им се дозволило присуствовање порођају.
– Мислим да је природно да парови који су веома везани једно за друго желе да и током порођаја буду заједно. Дешава се да жена неће да са њом буде муж, већ мајка, сестра или другарица, али то су ретки случајеви. Раније смо имали и по 500 порођаја где су очеви били са женама на порођају, а сада нешто мање. Вероватно је на то смањење утицала цена ове услуге која износи 15.000 динара. Паровима препоручујемо и похађање школе психофизичке припреме за порођај, која је бесплатна, а маме и тате могу да „развију” осећај да ће имати бебу. Ових дана сам породио жену чији је муж присуствовао рођењу бебе и били су пресрећни – истакао је др Спасо Анђелић, из ГАК Ã¢â‚¬Å¾Народни фронт”.
Уколико су очеви заинтересовани да присуствују доласку на свет својих малишана то им је омогућено и у породилишту КБЦ Ã¢â‚¬Å¾Звездара”. Прим. др Дејан Малетић, директор Центра за гинекологију и акушерство у овој установи, каже да не реагују све тате исто када бораве у просторији где им се супруга порађа, као и да је занемарив број оних који се онесвешћују поред кревета.
– Цена за присуство супруга порођају је око 2.000 динара, а у то су урачунати трошкови прања мантила и набавка каљача и маски. Мислим да су наши мушкарци из године у годину заинтересованији за овај поступак, што је похвално – рекао је др Малетић.
У нашој земљи је, према расположивим подацима, присуство очева порођају почело је да се уводи још 1986. године. Код нас се не воде анализе о томе који мушкарци пружају помоћ супругама у најлепшем тренутку, али је једна америчка анкета показала да се на присуство порођају одлучују чешће млађи људи, између 25 и 35 године живота, који имају вишу и високу стручну спрему.
Међутим, поједини гинеколози сматрају да може да се догоди да после овог чина мушкарац више на жену не гледа „истим” очима, као и да изгуби жељу за вођењем љубави са њом. Ипак, како кажу стручњаци, реч је о спорадичним случајевима, јер заједничко ишчекивање мезимца углавном учвршћује брачну везу.

Политика

zli
08-05-08, 18:33
Ajde 2.000 je jos ok ali da naplacuju 15.000 ... to mi vise deluje kao da zele da muskarac odustane. Da ne bi bio prisutan i video kako se to radi u nasim bolnicama...
A onaj kreten koji pocne "drugacije" da gleda na zenu posle toga, u nekom negativnom smislu, verovatno bi trebao sledeci put da rodi dete... cisto zbog promene perspektive (naravno tu je ukljuceno i 9 mesecno nosenje stomaka i sve sto ide uz to).

fanatik
31-05-08, 11:36
Naravno da svaki muskarac mora da ima pravo da prisustvuje porodjaju
kod nas se u bolnicama desavaju takve gadarije da ne biste poverovali
ne samo da Otac treba da ima pravo da prisustvuje porodjaju vec
to treba da mu bude DUZNOST !!!!

a sto se cene tice
NEPRAVDA !!!!!!!!!

Живана
31-05-08, 14:57
U nekim plemenima bio je obicaj da muski partner saucestvuje u porodjajnim mukama..Lezao bi ispred vrata kuce u kojoj mu se partnerka muci i imitirao pokretima njene grceve..kad ona vristi i on..
Cini mi se da su etnolozi krstili taj obicaj Kuvada

http://hr.wikipedia.org/wiki/Kuvada

Ali pominje se i u bosanskim selima, cini mi se kod Slovenaca, a Estonci
http://www.jstor.org/pss/309280

Kod azijskog naroda Miao-cea otac poslije rođenja dvadesetak dana leži u krevetu, a žena se ubrzo nakon poroda brine o njemu i o djetetu. Taj je običaj najviše razvijen kod plemena u kojih je započeo proces raspadanja matrijarhalnih odnosa i formiranja očinskih rodova. Kuvada odražava težnju oca da na taj način potvrdi svoje učešće u rađanju djeteta i tako osigura pravo na očinsku liniju srodstva.
http://infoz.ffzg.hr/afric/MetodeII/Arhiva03_04/BarbirJelena.htm

Po pitanju srpske tradicije, mislim da je kuvada suprotan obicaj .
Licno, kao kad bi muski partner izasao na megdan, a ONA u sobi imitirala pokrete macem.

Круела
31-05-08, 15:27
Ја мислим да мушкарци баш и немају стомак за присуствовање порођају! Често су ту падања у несвест и слично! Наравно није увек тако. А с друге стране колико год жене можда желеле да мушкарац присуствује порођају, толико може после да зажали и да јој током порођајних мука мушкарац буде поприлично иритантан :rolleyes: . У фазону, жена се пресавија од болова не зна шта ће са собом, а он је ту са својим : диши, диши...све је у реду:D. Верујем да би у том тренутку жена најрадије нокаутирала свог драгог и рекла му да НИЈЕ СВЕ У РЕДУ И НЕМОЈ МИ ПРИЧАТИ КАКО ДА ДИШЕМ!!!!:rofl:

fanatik
01-06-08, 03:24
Izgleda da stvarno neznate sta se sve desava po nasim bolnicama i kako postupaju sa trudnim zenama .....

Retko koj doktor je ujedno i covek
vecinu ih boli kurac

hmm nesto nevidim sebe kako pricam mojoj zeni dishi dishi
vec vise tipa kako gledam sta se zbiva i dali je sve po protokolu

jer u slucaju da nije ...
cisto da ja ipak budem tu za svaki slucaj

Круела
02-06-08, 09:07
hmm nesto nevidim sebe kako pricam mojoj zeni dishi dishi
vec vise tipa kako gledam sta se zbiva i dali je sve po protokolu

jer u slucaju da nije ...
cisto da ja ipak budem tu za svaki slucaj

Јер у случају да није.....ту ускачеш ти и настављаш са порођајем:rofl:

semberac
02-06-08, 13:14
ja znam jednog sto je drzao zenu za rucicu dok se poradjala, pa se kasnije ispostavilo da dete nije njegovo, koja bol:rofl::rofl::D:cheers:

fanatik
02-06-08, 16:35
Uskacem :)
da pomognem cika doktoru :boxing:

Четник Срб
04-06-08, 22:43
Uskacem :)
da pomognem cika doktoru :boxing:

hahaha :rofl: