View Full Version : Развој бебе/Абортус је убиство
Страхиња-Бан
08-03-08, 16:07
Овај кратак текст лепо описује по раздобљима развој детета у утроби мајке, дакле абортус је дефинитивно убиство и гори од убиства:
VI НЕДЕЉА - формира се бебина глава глава и мозак у њој. Могу да се виде откуцаји срца! На глави се назиру рупице из којих ће се развити уши, као и задебљања, која це једном бити очи. Беба има тело, основу мозга и четири пупољка од којих це настати руке и ноге. Формирају се уста и вилица. Величина бебе је сада око 6 мм.
VII НЕДЕЉА - Срце бебе подељено је на леву и десну комору, могу се видети пупљци ногу и руку са местима где ће бити прстићи. Развили су се примарни ваздушни путеви. Главица је много већа од тела. Развијају се очна сочива, ноздрве, гуштерача И бронхије. Беба је сада око 8-10 мм - величине зрна грашка!
VIII НЕДЕЉА - Ваша беба се мења из дана у дан! Полако се формира лице, очи се сад боље виде и постоје уста. Назире се и врх носа. Најважнији органи су већ формирани - срце, мозак, плућа, бубрези, јетра и црева. Почињу да се гранају бронхије. Срце бебе се чује на ултразвуку и куца много брже од вашег, око 160 откуцаја/мин. Формиране су очи и уши, а беба може да отвара уста. Ноге и руке се мичу и издужују, а беба добија лактове. На УЗ се могу видети мали покрети главе и тела. Почињу да се образују црева. Дужина бебе је око 25 мм.
IX НЕДЕЉА - У овој недељи може се видети спољашње уво ваше бебе. Почињу да се формирају кости и хркавице, руке и ноге расту брзо и развијају се и прсти на ногама и рукама. Шаке и прсти на рукама се виде боље од стопала и прстију на ногама. Црева почињу да излазе из пупчаника и селе се у стомак, јер тело расте и сад има више места. Беба се покреће много јасније. Беба је од темена до краја кичме (гузе) дугачка око 30 мм, а тешка око 3 гр.
X НЕДЕЉА - Да можете сад изблиза да видите своју бебу, били бисте изненадјени колико личи на правог човека! Развијени су прсти на рукама и ногама, као и већина великих зглобова - лактови, раме, колено, зглобови на рукама и ногама. Беба плива унутар материце, а када мама и тата то виде на ултразвуку, не могу да схвате да им се беба покреће, а да мајка још не осећа покрете. То је нормално, јер покрети морају бити довољно јаки, а дете довољно велико да би их мајка могла осетити. Дужина бебе је око 35 мм, а тежина 5 гр.
Аутор: Доц. др сци мед Александра Новаков Микић
Још кад се ово се поткрепи сликама...и кад видите слике убијеног фетуса...
Страшно...Абортус подржавам само у крајње екстремним случајевима...
Ево и слика!
11 недеља
http://www.fotorola.com/uploads/03f3400f7f.jpg (http://www.fotorola.com/)
22 недеље
http://www.fotorola.com/uploads/177665fb98.jpg (http://www.fotorola.com/)
Ево још...
http://www.fotorola.com/uploads/91152e445e.jpg (http://www.fotorola.com/)
http://www.fotorola.com/uploads/facf630d4d.jpg (http://www.fotorola.com/)
http://www.fotorola.com/uploads/91bad8f883.jpg (http://www.fotorola.com/)
http://www.fotorola.com/uploads/bbc4f6d8e6.jpg (http://www.fotorola.com/)
Мука ми је... А и кад видим ко подржава абортус... још горе...
Мука ми је... А и кад видим ко подржава абортус... још горе...
Знам....фуј...Скинета МОРАЛА си је л да?
Добро је што се постављају овакве слике - да ти уђе у подсвест. Не би било лоше правити и летке, мислим да би имало добар утицај.
Добро је што се постављају овакве слике - да ти уђе у подсвест. Не би било лоше правити и летке, мислим да би имало добар утицај.
Одлична идеја!
Ово има на разним странама по нету...И наравно да треба да уђе у свест...али баш летке...не знам...Не бих траумирала децу...
Добра већина људи зна шта је абортус и да је раван убиству...али и даље се одлучују за исти...
Ово има на разним странама по нету...И наравно да треба да уђе у свест...али баш летке...не знам...Не бих траумирала децу...
Добра већина људи зна шта је абортус и да је раван убиству...али и даље се одлучују за исти...
Па "траумирамо" децу причама о сиди и дрогама :rolleyes:...
Мислим да филмови у ударним терминима и разноразни материјали од летака, плаката па чак и до налепница по болницама могу да помогну...
Мада мислим да је најбоље да се то макар и спомене у школи, ако ништа више...
Па "траумирамо" децу причама о сиди и дрогама :rolleyes:...
Мислим да филмови у ударним терминима и разноразни материјали од летака, плаката па чак и до налепница по болницама могу да помогну...
Мада мислим да је најбоље да се то макар и спомене у школи, ако ништа више...
Треба споменути...и знам ја да трумирамо децу разним причама..једно су приче, друго су слике нечек оваквог...Треба показати...Наравно одређеном годишту...
AБОРТУС, СРЕДСТВО ПЛАНСКОГ УНИШТЕЊА
-Често нас необавештеност, страх, тешка економска ситуација, која је узрок смањења животног стандарда, натера на погрешне потезе у животу.
Све ово су и разлози због којих се младе жене и девојке одлучују на абортус.
Трудноћа изискује велико пожртвовање и одрицање од ситних личних задовољстава тако да треба не само желетн и маштати већ бити паметан вредан и чврст, потудити се да се том детету обезбеди нека сигурнија будућност не би ли се и оно одрастајући у здравој околини даље репродуковало, јер нашој раси истиче време и коме није одавно јасно да, не више полако, већ веома брзо и сигурно изумиремо!? Статистика од 8% белих људи на планети није позната шнрој јавности, а то је вероватно из разлога што се крију информације о нашем планском уништењу и сигурио је да је број белих жена способних да рађају сада мањи од 2%.
Битно је да будемо свесни свих последица погрешних корака у нашем животу и да занемаримо неке небитне ситнице, више се посветимо свом здрављу да би што пре могли да изнесемо на свет здраве, квалитетне потомке који ће поносно моћи да следе наш пример и очувају даље наслеђе наше беле, поносне расе јер коме још требају болесне мајке које ће да рађају дегенерисану децу? Сви који стоје за продужетак наше врсте отприлике знају шта је абортус; зверска метода уништења бебе унутар жене, убиство, можда касније, посвећеног белог човека, будућег борца..., а вероватно су и против њега.
Светски пропагатори абортуса воде биолошки рат против бројности наше врсте, кријући мање познату лошу страну абортуса у корист испуњења њиховог крајњег циља. И док се ништа не предузима и сви одбијају одговорност, сваки дан који прође је још један ексер на нашем мртвачком ковчегу и ковчегу наше деце. Много мање је познато, а то тврде и сами акушери, као и разне социјалне установе и саветовалишта, да је абортус опасан по жену која се одлучи на њега и да она сама ако се одлучи на трећи абортус мора да потпише изјаву да сноси одговорност за све последице од веома могућих компликација.
Такође, оно што се мање зна, или се не зна уопште је сам процес вршења абортуса. У Србији, најчешће коришћен поступак је усисавање фетуса који се врши над плодом старим 10 до 12 недеља, тачније веома јаком усисном цеви која се поставља у материцу. Она својом јачином расноси плод усисавајући га. Апарат који се користи приликом овог поступка је до 29 пута јачи од обичног кућног усисивача. Компликације код мајки су веома честе. Модерни запад је отишао даље и развио још многе "савремене методе убиства бебе, као на пример хемијски абортус који се примењује у било којем периоду трудноће. Ово је најновија врста абортуса која користи разне стимулансе за хормоне не би ли се изазвао превремени порођај. Овако беба прерано избачена из своје природне средине умире. Ту су такође абортуси Д и Ц. Абортус Д се користи за плод између 7. и 12. недеље трудноће и захтева оштар хируршки нож којим се беба исецка на комадиће и одстрани из материце. Абортус С се користи за плод стар између 12 и 18 недеља и овај метод изискује оштра зубаста клешта као инструмент који ће шчепати део плода и раскомадати га. Ово кидање живог тела се наставља без икаквог фетусног анестетика све док све, укључујући и један део и дубоко укороњену врпцу, не отклони. Крварење је обилно. Ова метода је веома опасна по мајку, често проузрокује шок и инфекцију, хеморагију (јак излив крви), пробијање материце, па чак и смрт. Ово су само неке од крање "хуманих метода" уништења плода које нас враћају на средњовековни ниво када су жене гурале вретено у вагину не би ли врхом убиле плод у материци и касније га побациле у некој њиви...
На нашу велику жалост и срамоту ово су веома учестале методе абортуса у овом "цивилизованом свету". Веома је важно напоменути да абортус, поготово код младих девојака може изазвати не само неплодност већ и веома озбиљне психичке проблеме и трауме при којима се јављају и самоубилачке тенденције. Иза овог текста не стоји апел за тотално укидање абортуса, који је неопходан у случајевима тешког генетског поремећаја (који се може открити у најранијим стадијумима трудноће), силовања, расног мешања..., већ поука свим младим женама, девојкама и паровима, да добро размисле о свом сексуалном животу, здрављу и беспотребном губљењу времена и плодности јер наша будућност лежи у нашем броју, испред кога ћемо једном моћи поносно да станемо. Времена нема, након сваког осврта примећујемо да постајемо странци у својој сопственој земљи и све што мислимо да jе наше постаће "њихово". Стога морамо убрзати наше умножавање и борити се док још имамо времена. Крените најлакшим и најлепшим путем ка победи, јер деца никоме не треба да представљају одрицање и проблем, већ понос и љубав ка својој раси. Будимо срећни што смо рођени и што можемо да се боримо, али пружимо ту шансу и нашим поколењима...
Крв и Част Србија (http://bhserbia.org)
Треба споменути...и знам ја да трумирамо децу разним причама..једно су приче, друго су слике нечек оваквог...Треба показати...Наравно одређеном годишту...
Мислим да су слике најбољи начин...
У овако уништеном систему вредности, само најгоре слике буде људскост код људи!
Ја би волео да није тако, али нажалост јесте...
Nacin izvodjenja abortusau slucaju vec poodraslog ploda
http://www.nationallifecenter.com/images/abortion.jpg
Mislim da cu da uradim seriju flajera sa ovakvom tematikom.
Ozbiljan tekst, par slika, par shema i par brutalnih slika.
Мислим да су слике најбољи начин...
У овако уништеном систему вредности, само најгоре слике буде људскост код људи!
Ја би волео да није тако, али нажалост јесте...
Слике свакако шаљу најјаснију поруку...и најбруталнију...Али и треба бити бруталан, да се ова убиства не би настављала...Свако треба да сноси одговорност за своје поступке...
Дајте бре људи, зајебите то са сликама. Одвратно је. Довољно је и оно што је описано да се човеку смучи живот.
Дајте бре људи, зајебите то са сликама. Одвратно је. Довољно је и оно што је описано да се човеку смучи живот.
И треба да ти се смучи тако да никад не помислиш на такво нешто(упућено женском делу популације);)
Подржавам приказивање слика абортуса из простог разлога што су људи неупућени у то како абортус изгледа, а то сам потврдила тако што сам слике са овог форума показала пријатељима који су завршили средњу медицинску школу, били су згрожени. Дакле, ако су они били згрожени и несвесни тога како изгледа абортирани плод, шта онда рећи за остали део популације?! За велику већину абортус представља нешто апстрактно и имагинарно, добро скривено иза вела табуа, а оно о чему се не прича и не постоји, зар не?! Уосталом, ако у неким западним земљама приказују најбруталније слике саобраћајних несрећа да би људи пажљивије возили, зашто се не би и на тај начин могло допрети до људске свести у вези абортуса.
ЈЕДНА СЛИКА ВРЕДИ 1000 РЕЧИ!!!
Dr Stojan Adašević, beogradski ginekolog objašnjava kako je i zašto od prezauzetog akušera koji je napravio 62000 abortusa postao ogorčeni protivnik prekida trudnoće i kaže.
Gospodine Adaševiću, poznati ste beogradski ginekolog akušer, ali od 1988. godine ne radite abortuse. Štaviše, postali ste njihov veliki protivnik, pripremate čak i osnovanje društva za očuvanje ljudskog života i porodice. Ali, u 26 godina napravili ste oko 62000 abortusa. Jednom prilikom ste čak rekli :»Ubio sma grad veličine Smedereva».
« Mislim da Smederevo ima manje stanovnika, negde oko 45000. Ubio sam, ne znajući šta činim. Svoja ubistva ranije sam opravdavo onim istim čime i vojnik pravda svoja. Recimo, za snajperistu se kaže da je ubio 25 ili 250 neprijatelja, a u stvari to je 25 ili 250 ljudskih života. Shvatio sam da na ubistvo nemam prava ni kao vojnik, ni kao hrišćanin, a kamoli kao plaćeni ubica koji ubija iza ćoška. Shvatio sam da je to čovek, da je to živo biće, isto kao i ja. Prema tome, ako imam pravo da ubijem odraslog čoveka, imam pravo da ubijem i nerođenog čoveka. Po hrišćanskim zakonima, nemam pravo da ubijem ni rođenog ni nerođenog. U ljudskom životu postoje samo dve kvalitativne promene, a sve ostalo su kvantitativne. Jedna od kvalitativnih promena je nastanak ljudskog života spajanjem dve ćelije, muške i ženske u jedno biće. Od tada, sve do smrti, promene su kvantitativne. Od momenta začeća, do momenta rađanja dete se menja, Ono živi u utrobi majke, što se vidi kada se pogleda plod u drugom i petom mesecu trudnoće. Neki kažu da je čovek živ tek sa prvim plačem, a naši pravni zakoni, na žalost to podupiru. Prema tim zakonima, plod u utrobi majke nije živ, već je samo organ svoje majke. Međutim, razlika između deteta u utrobi majke pre i posle carskog reza, kada se ono posle dva, tri minuta u rukama hirurga, ne postoji. Kada sve to vidi, čovek shvati da od momenta začeća do smrti čovek je jedno te isto samo što se kvantitativno menja.»
Dosta se govorka o ilegalnim čarter letovima, kojima su u Jugoslaviju dolazile trudnice iz zemalja u kojima je abortus zabraljen, da bi ovde obavile tu intervenciju.
« Jedno vreme govorilo se, a i bilo je čarter letova sa trudnicama iz zemalja gde je abortus zabranjen. Osim alkoholičarkog turizma, kad su ljudi iz Švedske i Finske putovali u bivši SSSR da bi konzumirali alkohol, i kockarskog turizma u Hrvatsku i u Sloveniju, bio je na žalost organizovan i aborterski turizam.»
Da li je toga bilo i u Srbiji?
« O tome nemam precizne podatke. Znam puno slučajeva da su Nemice i Austrijanke pojedinačno dolazile i abortirale kod nas. «
U kom mesecu trudnoće?
« To sve zavisi da li su rađeni legalno ili ilegalno. Kada se radi legalno, po ovdašljim zakonima, to je do tri meseca, u nekim slučajevima i do 20 nedelja. A ilegalno, o tome neka vodi računa policija.»
Raspolaže li se sa preciznim statističkim podacima o broju izvršenih abortusa u Srbiji?
« Sve statistike su velike laži. Znam da postoji velika, mala i statistička laž. Po nekim statistikama, mi imamo 120 000, po nekima 420 000 abortusa godišnje. Po meni, momentalno na jedno rođeno dete dođe 25 abortusa, urađenih legalno u bolnicama, i ilegalno po kojekakvim privatnim ambulantama. Taj se broj može predpostaviti na osnovu onoga što se vidi i čuje od pacojenata. Po mom mišljenju, da bi se dobio broj izvršenih abortusa u Srbiji za godinu dana, potrebno je broj rođene dece pomnožiti sa 25. Matermatički podaci kazuju da će Srbi za desetak godina u svojoj matičnoj državi biti nacionalna manjina.
« Na žalost ti matematički podaci su vrlo tačni. U 1993. godini od 100 rođene dece u Srbiji, bilo je 36 srpske nacionalnosti, a 64 ne-Srba. Znači, 2013.godine u regrutskom stroju stajaće 36 Srba, a 64 Mađara, Albanaca i drugih. Kako je krenulo, mi ćemo u svojoj zemlji, u zemlji Nemanjića, za vrlo kratko vreme biti nacionalna manjina. A Hrvati su 1994. godine dostigli svoj bebi bum. Ali u Hravtskoj crkva slobodno deluje, slobodno izlazi u mas medije. Isto tako kad majka i ćerka u Srbiji ostanu trudne, one idu u pobacilište. A Hrvatice, najka i ćerka idu u porodilište da rađaju. Hrvatima, na osvojenim teritorijama ne treba narod. Njima samo treba zemlja, a narod će se stvoriti. «
Mediji svakako imaju vrlo značajnu ulogu u bobi protiv «bele kuge».
«Kao što sam rekao u Hrvatskoj crkva slobodno deluje. Kod nas su mediji zatvoreni za onog ko se bori protiv «bele kuge». Progovorio sam prvi o tome 1989. godine na stranicama «Politike», i tad sam bio napadnut od strane feministkinja iz Beograda i Zagreba. Bio sam im stalna meta pune tri godine.Danas ljudi dosta govore o «beloj kugi».Međutim, pogrešno rade i pogrešno govore. S takvom propagandom neće se ništa uraditi. Ovdašnja propaganda sažima se u krilatici « uzmi sve što ti život pruža». Treba obustaviti ono što je uništilo Srbiju - slobodan seksualni život, rastur porodice i nepoštovanje starih, pravno – moralnih normi. Slično je i sa propagandom protiv side. Za borbu protiv side preporučuje se kondom reklamom «kondom za svaki dom», što je pogrešno. Kondom je tenkovski oklop protiv strasti, a paučina protiv zaraze, jer on puca. On daje lažnu sigurnost ljudima da će sprečiti zarazu, a jedina borba protiv side jeste uzdržavanje od seksualnih odnosa pre braka i vernost u braku.Kako ćemo to da propagiramo mladoj generaciji, kada naši mediji svojim pesmama tipa : « Ako mala nećeš ti, ima druge tri » navode omladinu na prerano stupanje u seksualne odnose i na što veći broj promena partnera. Dakle, ne navode samo na posećivanje pobacilišta, nego navode i na širenje side. «
Konkretno, šta valja činiti?
«Da bismo preživeli kao narod, ne da se množimo, već samo da preživimo, moramo oštro zauzeti neke stavove. U medijima dozvoliti nastup ne samo onima koji su za seksualnu slobodu, već i onima koji su za očuvanje porodice i dorobit srpskog naroda i njegov biološko moralni napredak. Zatim uvođenje komisija za odobravalje prekida trudnoće, kao blage rešetke da bi se zaustavili neopravdani i suludi zahtevi za abortusom.»
U kojoj meri žene u Srbiji abortiraju pre rađanja prvog deteta? Da li to ostavlja posledice prilikom rađanja?
« Žene u proseku pre rođenja prvog deteta pobace 8-10 dece. Zna se neke ni jedno, a neke dvedesetoro, pa se odluče da rađaju. Čudimo se zašto smo nekada na hiljadu porođaja imali 9-11 carskih rezova, a sada na 1000 porođaja imamo 400 carskih rezova. Nije se promenila tehnika, već broj pobačaja pre rođenja prvog deteta. To znam iz sopstvene prakse. Porađao sam jednu ženu i pitao je koliko je pobačaja imala pre porđaja. Odgovorila je samo jedan, a samo sam je ja «čistio» jedanaest puta. Posle tih mojih reči odgovorila mi je da se to ne računa. A materica, strugana i prestrugana ne zaboravlja. Ona se neodgovarajuće ponaša pri porođaju, i žena zaglavi na carski rez.»
Danas ste na putu pokajanja. Čime se bavite?
« I dalje radim u bolnici. Osim toga, borim se rečima i perom protiv «bele kuge».
Dragan Alempijević
И треба да ти се смучи тако да никад не помислиш на такво нешто(упућено женском делу популације);)
Moram da dopunim, treba biti upuceno i muskom dijelu populacije. Iako zena jedina direktno utice na odluku o abortusu, cesto se desi da muskarac ima upravo odlucujucu ulogu u tome da li ce abortus da se izvrsi ili ne... Psihicki pritisak moze biti mnogo jak i presudan.
ne bih da kvarim radost ,ali mislim da su slike sa prve strane malo "frizirane" od strane anti-abortion lobija :D . pojavljivale su se vec odavno po netu i "provaljene" su kao lazne - narochito ona sa fetusom koji ima potpuno razvijene ruke i noge.
ali , to nije ni toliko vazno ;) , postoje dva problema :
1. sprecavanje abortusa kao sredstva kontracepcije - sex je prirodna potreba , a poshto nije pozeljno uvek praviti decu - potrebno je sexualno obrazovanje
2. mnogo veci problem , samohrane majke - i dalje je kod nas "sramota" :mad: da devojka ima dete iako nije udata . na mnoge od njih pre svega porodica vrshi pritisak da abortiraju - da bi spasile neku vajnu "chast" :confused:
2. mnogo veci problem , samohrane majke - i dalje je kod nas "sramota" :mad: da devojka ima dete iako nije udata . na mnoge od njih pre svega porodica vrshi pritisak da abortiraju - da bi spasile neku vajnu "chast" :confused:
Па кад ''мушкарчине'' неће да преузму одговорност за то што су урадили. Бити родитељ је одговорност и обавеза, а у највећем броју случајева управо несуђени отац је тај који даје главну реч да ли или не абортирати.
u vecini sluchajeva porodica devojke donese odluku , i to obichno njena majka . to obichno ide po sistemu : brak izgleda nerealan (jer ni jedno ni drugo nisu finansijski nezavisni ) , momak je uglavnom nezreo , i onda keva prospe prichu : ... upropastices zivot i.t.d. ... :rolleyes:
u vecini sluchajeva porodica devojke donese odluku , i to obichno njena majka . to obichno ide po sistemu : brak izgleda nerealan (jer ni jedno ni drugo nisu finansijski nezavisni ) , momak je uglavnom nezreo , i onda keva prospe prichu : ... upropastices zivot i.t.d. ... :rolleyes:
Има и оваквих случајева, али опет, није већина. Не треба глобализовати.
Моја познаница је сасвим случајно затруднела. Била је још увек жељна излазака и провода,док је и њен дечко вршио притисак на њу да абортира и био је спреман да јој плати захват.Ипак, њена одлука беше да не може да убије оно што је створила , те се одфрекла излазака и прихватила родитељску обавезу, те раскинула са дечком који ју је упорно присиљавао на абортус. Живела је са мајком и братом, а када је родила здравог и лепог дечака, новопечени отац је почео да га обожава и оженио је девојку.Малиша ће ускоро да прослави први рођендан а мама и тата га обожавају свим срцем и брину се о њему.
Успут, не схватам, због чега Вам сметају фотографије? Одвратно? Па и треба да буде одвратно јер је и сам абортус одвратан. лакше ћемо девојке одвратити од њега ако покажемо реалност, него ако качимо "цветиће".
Гледала сам ултразвучни снимак абортуса повећег плода, где му лекар кида део по део тела, да би му на крају клештима смрскао главу и извадио из утробе. До тог тренутка, на дететовом лицу могла су се опазити отворена уста и згрчен горњи део лица, што указује на бол и патњу.Читај документарац се зове "Неми крик" и приказали су нам га у медицинској школи током апела на ученике против абортуса. Напокон и школство да нешто корисно учини.
upravo ova pricha pokazuje da ako majka majke podrzi zivot deteta ,ono bude rodjeno .;)
dakle treba menjati svest ljudi da je dete rodjeno van braka "kopile" , "sramota" i sl ...
upravo ova pricha pokazuje da ako majka majke podrzi zivot deteta ,ono bude rodjeno .;)
dakle treba menjati svest ljudi da je dete rodjeno van braka "kopile" , "sramota" i sl ...
То је глупо... Копиле је давно прошла реч...Етикетирати дете на тај начин је глупо..Наравно да је пожељно да дете расте уз оба родитеља, али ако то већ није могуће, какве везе има...Колико самохраних мајки постоји...пф....
Идиотске "бабске" приче и љигави изрази... "копиле", "јалова"... Љигавац и болесник је онај ко је давно и измислио ове гадости, које су потом постале опште прихваћене од сличних маторих болештиња којима је прошао живот и које су осећале потребу да се иживе на онима пред којима је живот, те су овакви појмови и схватања постали широко прихваћени, да си многе жене и деца пропатили због таквог ретардираног схватања. Шта више,имала сам прилику чути да "копилетом" називају и дете рођено у браку чији су се родитељи касније развели. Како је једна бабетина из комшилука назвала мене као малу када су се моји развели... :rofl:
хахаха...Сваштаааааааа...баба је идиот... ја од тога никад нисам имала трип...треба научити децу да не констатују ''копиле'' као реч уопште...
Jedna osoba mi, nekom prilikom, rece, da kopile u sustini znaci dete...
I u manjim sredinama se veoma lako procuje i za abortuse i za "kopilad"... I da, u takvim sredinama, zene koje se razvedu dobijaju po pravilu veoma zanimljive epitete... Zbog kojih mnogi ispastaju...
ПРЕКИД ТРУДНОЋЕ И ПОСЛЕДИЦЕ http://www.politika.co.yu:8080/uploads/rubrike/39762/i/1/embrionweb.jpg Само Рускиње, чешће од наших жена прибегавају намерном побачају
Јавност широм Србије шокирана је смрћу тридесетогодишње жене након абортуса у приватној клиници „Медикус” из Пожаревца. Да ли су лекарски немар и неодговарајући услови у којима се раде медицинске интервенције опет допринели трагичној смрти младе жене, утврдиће истражни органи који су ухапсили три лекара и једног медицинског техничара, а свима нама остаје да поделимо горак укус после сазнања колико је у Србији јевтин људски живот. А да живот није много битан потврђује још низ података: више од 500 жена дневно прекида нежељену трудноћу, а сваке године, према подацима др Катарине Седлецки из Републичког центра за планирање породице, за намерни прекид трудноће одлучи се између 150.000 и 200.000 жена. Ова докторка, која ради у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић”, упозорава да годишње више од 10.000 тинејџерки у Србији остане у другом стању. Једна од двадесет девојака абортира пре навршене 18. године.
Ове бројке, међутим, иако годинама скоро непромењене, у Србији као да никога не узбуђују. Само Рускиње, чешће од наших жена, абортусом решавају проблем нежељене трудноће. У току само једне године једна жена и више од три, четири пута прође киретажу, не размишљајући ни о последицама по своје здравље, али ни о етичком аспекту целе приче. На абортус одлази као на излазак, најчешће бирајући петак... Један лекар прича како је радећи абортусе кренуо да увежбава да кирету, инструмент којим се ради абортус, користи левом руком, јер је добио такозвани „тениски лакат”, повреду зглоба насталу због понављаног покрета у који мора да се утроши доста јачине. Није лако „састругати” киретом нежељени плод из материце.
Поједине приватне клинике у Србији не крију да најбоље „живе” од обављања абортуса и сви то знају веома дуго, али тек трагедија нас подсети да абортус понекад раде и недовољно стручне особе, али, са друге стране, и на чињеницу да абортус није лака и по здравље безопасна интервенција.
Шта каже наш закон и како изгледа процедура по којој се обављају абортуси?
– Србија има прилично либералан Закон о условима за извршење намерног прекида трудноћа, којим се прекид дозвољава једино уз поднети захтев и ограничење да трудноћа не сме да буде старија од 10 недеља. Сама интервенција је мање-више рутинска и у приватним и у државним установама и јасно су прописани услови да би се та интервенција могла извршити. Абортус, као и свака хируршка интервенција, има пратеће компликације, од којих су најчешће инфекције, које за крајњи резултат могу имати настанак стерилитета, али су неретке и повреде материце оштрим инструментима. Управо због тих компликација, Светска здравствена организација трасира пут да се трудноће прекидају медикаментним путем или да се шире користи контрацепције, објашњава примаријус др Паја Момчилов, гинеколог из Института за гинекологију и акушерство КЦС.
Трудноћа се, може, прекинути и након десете недеље, али само уз сагласност Етичког комитета здравствене установе због неких социјално-криминолошких разлога, на пример силовања, као и због постојања аномалија код плода или због психичког стања жене.
Према мишљењу др Александра Јуришића, гинеколога из клинике „Народни фронт”, највећи проблем је што наше жене нико не саветује. Јер, да знају какве су потенцијалне компликације, никада не би ишле на абортус, него би користиле контрацептивне пилуле или други вид заштите од нежељене трудноће ( спирала, презерватив…). Антибеби пилуле сада једва да користи пет одсто наших жена, што је четири пута мање него у развијеним земљама. Др Јуришић каже да, иако су жене упознате са компликацијама, мали је број оних пацијенткиња које одустају: прекинуће нежељену трудноћу пошто-пото и често било где. Др Јуришић сматра да и нема тако много приватних ординација у којима се раде абортуси, јер све већи број гинеколога има негативан однос према томе, више се посвећују одржавању трудноће или лечењу жена, а и потребно је испунити додатне услове у виду апаратуре за анестезију, као и имати уговор са Заводом за трансфузију.
Дискреција за 200 евра
На абортус код нас најчешће стижу тинејџерке и врло младе жене. По евиденцији Републичког центра за планирање породице, удео абортуса код жена у старости од 20 до 39 година је чак 90 процената. У чекаоници приватних ординација по правилу уз обавезну породичну, женску пратњу, ту је и „главни кривац”– младић, који је мањи од маковог зрна. Цена у приватним гинеколошким ординацијама креће се око 200 евра, мада има и оних ординација у којима се цела процедура завршава и са дупло мање пара. Нежељени прекид трудноће плаћа се иначе и у државним здравственим институцијама.
Када је реч о условима у приватним ординацијама, које су се одлучиле да раде абортусе на којима се најбоље зарађује, гинеколози кажу како има приватних ординација где су услови много бољи него у државним установама – пацијенткињи су сви посвећени, ужива дискрецију и приватност. Наравно, има и приватних ординација које тешко да испуњавају основни услов у погледу чистоће и стерилних услова, али жене у Србији као да не маре. Многи још памте време када су овај посао радиле жене са иглама и вретеном и када је смрт од абортуса била свакодневица.
У неким нашим гинеколошким државним установама услови што се тичу комфора нису сјајни: абортус се ради у исто време, у истој просторији, код три жене које гледају једна другу. Негде се обавља у тоталној, негде у локалној анестезији, већ према медицинским индикацијама, али и жељама пацијенткиње. Често су жене које намерно прекидају трудноћу у истој сали са пацијенткињама код којих мора да се уради експлоративна киретажа због болести, па то није нимало пријатно. Лекари објашњавају да за успешан исход намерног прекида трудноће није пресудно да ли је и колико дуго пацијенткиња после интервенције мировала, јер је то и иначе интервенција која се ради као једнодневна хирургија, али да је веома битно да се ради у условима врхунске асепсе, дакле у стерилним условима. Да би приватна ординација могла да ради абортусе, мора да испуњава додатне услове: да има апарате за анестезију, обезбеђеног анестезиолога, уговор са Заводом за трансфузију крви, а наравно кључно је и искуство гинеколога.
Упућени лекари кажу како их трагичан исход абортуса, ипак, не изненађује. Јер, компликације су бројне и различите, али смртни исход ипак врло редак, међутим због великог броја ових интервенција, које се свакодневно ураде, било је питање дана када ће се због „статистике великих бројева” догодити и трагедија.
Свака жена, иначе, пре абортуса потписује документ, у којем својим потписом гарантује да је свесна могућих последица. На том парчету папира пише да после абортуса могу да наступе различите компликоване инфекције, али и запаљења јајника, зачепљење јајовода, појава прираслица, да може доћи до стерилитета, а у току непосредне интервенције и до перфорације ( пробијања зида) материце, повреде црева и крвављења. Ова упозорења лекара као да наилазе на „глуве уши”. Управо зато смо надмашили по броју абортуса и Румунке, Мађарице, Бугарке, Албанке...
извор Политика
Обично немам навику да читам коментаре текстова постављених на страницама новинских кућа, али овај оут ме је интересовало шта су Срби имали да кажу поводом ових страшних чињеница, и била сам запањена до који граница иде безобразлук, мржња ка својој нацији али и глупост... на срећу било је доста и примерених коментара. Навешћу само неке:
ЏонСмит Бгд, 18/04/2008, 10:26
Па и треба, боље је тако. Извините што ћу ићи линијом мањег отпора и можда звучати песимистично али имати децу у земљи Србији, то је чист безобразлук, ма, садизам прве врсте, и то прво према тој деци. А и поред те, најмање стопе фертилитета и највеће стопе абортуса, родити се у овој земљи је баш лоша срећа.
немам коментар на овако шта
Ana , 18/04/2008, 11:27
Ja nisam znala da se kod i dalje za abortus koriste nozevi za struganje. Alo, to je srednji vek!
...само ми је жао што нисам у могућности да питам дотичну госпођицу, како је то она мислила да се изводе абортуси?!
Tвртко , 18/04/2008, 09:52
21 век, жене абортирају... па то је више него срамотно. Прво - постоје гомиле других метода заштите од нежељене трудноће, а друго абортус је, хтели ми то да признамо или не, ипак нека врста убиства јер СВАКА жена носи у себи трауму после тог чина. ...
Убиство јер жена носи трауму???
Dragoljub , 19/04/2008, 02:50
Nazvati zakon o abortusu "prilicno liberalnim" zato sto dozvoljava prekid trudnoce DO DESET NEDELJA, a posle toga 'samo ako se prodje komisija' je blago receno licemerno. Sa kime se to Srbija pocela da poredi? Sa diktaturama i dzamahirijama? Ili sa evropskim zemljama?
.......
„IÅ¡li smo crnim kolima i onda smo udarili u kamen i mama je straÅ¡no plakala“. Ovako je dečak MiloÅ¡ Stanković opisao saobraćajnu nesreću koju su doživeli njegovi roditelji, a da on nije ni bio rođen!
Zapravo, bio je u maminom stomaku(treći mesec) Kasnije je doktor Tihomir Petrović, čuvÅ¡i ovu priču od Milana Petrovića, MiloÅ¡evog dede, objasnio da se u praksi sreo sa slučajevima koji potvrđuju da fetus vidi, kroz majčine oči.
Sve se dogodilo daleke 1996. godine. Margareta Petrović i njen verenik Dejan Stanković krenuli su kod lekara. Nisu ni slutili da će taj dan kobno izmeniti njihove živote. Kola su udarila u betonski stub..
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-24-04-2008/pobedila-smrt-i-stvorila-zivot
Nije na muskarcu da uopste govori o abortusu. To je odluka i odgovornost zene. Muskarac treba da se potrudi i obezbedi sve sto je u njegovoj moci da zena odluci da rodi dete. Njeno telo - njena odluka.
A pre nego se to desi, muskarac mora da odradi svoj deo sto se tice kontracepcije, a ne da ocekuje da je zena odgovorna za sve ili da trazi od nje da se truje vestackim hormonima ili da se podvrgne nekom sakacenju na operacionom stolu.
Znaci, muskarac moze da uradi mnogo toga ali nikako ne moze da oduzme zeni pravo da radi sa njenim telom sta je njena volja.
Nije na muskarcu da uopste govori o abortusu. To je odluka i odgovornost zene. .
Лош и то јако лош став,мушкарац сноси апсолутно исту одговорност као и дама која остане трудна.
Лош и то јако лош став,мушкарац сноси апсолутно исту одговорност као и дама која остане трудна.
ne govorim o odgovornosti u toj recenici, a u celom postu itekako. Ne moras izvlaciti recenice iz konteksta. U pomenutoj recenici sam rekao da muskarac nema reci kada se radi o "abortusu". Nema pravo da natera zenu da ga izvrsi, niti da zabrani njegovo izvodjenje ako zena odluci da ga izvrsi.
Ali daj da jos jednom rezimiram. Muskarac mora drugim sredstvima da omoguci zivot tom detetu. Zena trudnocom ne sme da izgubi pravo odlucivanja o svom telu.
Унутар зидина манастира, који потиче из деветог века, само "звечи" његова самоћа. Пита нас домаћин: Како је у Србији? Тешко питање. Срећом, уважава нас као озбиљне посетиоце, а не као обичне туристе. Јесте, дошли смо у Хиландар, а не у неко монденско летовалиште. Зашто смо дошли? Човек током целог живота нешто скупља трчећи све брже и брже. Док не пукне. И, то му је то. Отац Данило је знао да стане.
- Много грешимо и сад је време да се дозовемо памети - почиње отац реченицу оличену мудрошћу промишљеног човека. - Отуђујемо се једни од других. А, није толико важно где су границе, колико то где смо ми, који говоримо истим језиком. Колико се међусобно поштујемо и уважавамо као браћа. Него, знате ли колико је Срба погинуло у два светска рата?
Мало затечени напрасним питањем, сећамо се бројева везаних за та језива страдања. У Првом погибе око 1,2 милиона, у Другом још око пола милиона више. Страшно.
- А осталих 20 милиона? - упита монах.
Гледамо се, збуњени. Нас смо четворица, а он је сам. Завршисмо и неке пристојне школе, научисмо којешта. Али, не знамо одговор на питање.
Старина
УЗГРЕД, цео разговор се одвија у цркви посвећеној светом Василију. Мали храм је старији од миленијума. У њему су бивали цар Душан, краљ Милутин... У њега је Душан Силни склонио царицу Јелену, да би је заштитио од куге која је тада харала Балканом. Зато, кажу, никада није постао светитељ. Дозволио је да женска нога крочи на Свету земљу атоску. Прелепа љубавна прича. А још нам тутњи кроз главу питање - каквих то 20 милиона настрадалих?
- Само од Другог светског рата до данас - подсећа монах - у Србији је било 20 милиона абортуса. Ето где су.
Ћутимо, слеђени. А отац Данило "немилосрдно" наставља:
- Тешко се окрећемо прошлости, као да је туђа. Не знам зашто толико мало знамо о себи и онима који су били ту, пре нас. А, они нас чекају. Ма какав био наш пут, једном ће се завршити, а онда долази време када ћемо прецима морати да погледамо у очи. Прошлост је пред нама. Чека нас.http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=113713&datum=2008-05-10
Ево како наше новине презентују абортус:
КАДА СЕ ДЕСИ НЕÅ½ЕЉЕНА ТРУДНОЋА
http://www.stil-magazin.com/files/image_for_teaser/Thumb_is900-214.jpg
Старост трудноће се обично рачуна од првог дана последње нормалне менструације, а не од дана зачећа. Ово није сасвим поуздан начин јер почива на чињеници да овулација наступа тачно две недеље после почетка менструације. Ретко која žена има редовне менструалне циклусе па тако моžе да дође до заблуде да је žена две недеље дуžе трудна него Å¡то реално јесте. Прву трећину трудноће представља првих 13 недеља, друга трећина је од 14. до 24. недеље, а после 25. недеље почиње трећа трећина. Абортус се ради до десете недеље трудноће јер га је много теžе урадити у другој трећини, док је у трећој могућ само онда када је угроžен žивот мајке.
Методе за извођење абортуса
- Аспирација је најчеÅ¡ће кориÅ¡ћен метод за извођење абортуса. Од свих метода има најмање могућих компликација. СадрÅ¾ај материце се уклања помоћу цеви која се кроз грлић материце уводи у саму материцу. Та цев, која се зове канила, прикључена је на вакуум аспиратор који усисава садрžај. Уобичајено је да се у трудноћи од 10 недеља, после дилатације, ради вакуум аспирација садрžаја материчне Å¡упљине употребом инструмената који се зову кирета да би се са сигурноÅ¡ћу одстранио сав садрžај. Због употребе кирете, прекид трудноће се често назива и киретаžа. Моžе да се примени само у прва три месеца трудноће.
- Дилатација и евакуација су новији методи који комбинују дилатацију, киретаžу и технике вакуумске аспирације за абортусе који се раде код трудноћа старијих од 12 недеља. Пре захвата треба урадити испитивање ултразвуком.
- Индукциони абортус је поступак када лекар ињекцијом кроз трбуÅ¡ни зид убризгава течност у амнионски меÅ¡ак који окруžује фетус, да би изазвао побачај. Неколико сати касније, контракције изазивају дилатацију грлића материце и фетус и плацента бивају избачени. Користи се у случају да је трудноћа старија од 16 недеља. Некада је после овог поступка потребна киретаžа да би се отклонио евентуално заостали садрÅ¾ај у материци. После примене ове методе пацијенткиња треба да остане у болници најмање 24 сата.
- Простагландинске супозиторије стављене у вагину понекад изазивају јаке контракције материце Å¡то изазива побачај. Ово је најновији метод.
РИЗИЦИ И КОМПЛИКАЦИЈЕ
Инфекција
Знаци инфекције су висока температура, болови у стомаку и вагинална секреција неугодног мириса. Лечи се антибиотицима. Ако се не лечи, инфекција моžе проузроковати озбиљна обољења, стерилитет, па и смрт.
Заостало ткиво
Моžе се десити да у материци заостану делићи плода или постељице. Показатељи да се то догодило су јако крварење, избацивање комада згруÅ¡ане крви, јаки грчеви, крварење које траје дуžе од три недеље или набрекле груди, мучнина и замор који трају виÅ¡е од једне недеље.
Перфорација
До перфорације материце долази ако инструмент пробије њен зид, а ризик је повећан у поодмаклој трудноћи.
Крварење
Јако крварење најчеÅ¡ће се деÅ¡ава код абортуса који се раде у трећем тромесечју трудноће. Понекад прекомерно крварење моžе да буде знак заосталог ткива, перфорације или немогућности материце да се скупи.
Цепање грлића материце
Код абортуса који се раде у другом тромесечју трудноће већа је вероватноћа да ће доћи до цепања грлића материце него код абортуса који се изводе раније. Мањи расцепи зарастају и без лечења док озбиљније повреде захтевају Å¡ивење.
Неуспео абортус
Веома се ретко догоди да и после чиÅ¡ћења žена и даље буде трудна. То моžе да се догоди током трудноће млађе од четири недеље, односно Å¡ест недеља од првог дана последње менструације. Потребно је да се одмах испита ткиво из материце. Делимично обављен прекид трудноће се деÅ¡ава када се плод комплетно промаÅ¡и или када је реч о виÅ¡еструкој трудноћи, а уклони се само један плод.
Скупљање крви у материци
До ове компликације долази када се материца не контрахује нормално, па се крв задрžава у материчној дупљи или кад згруÅ¡ана крв блокира излаз. Накупљена крв појачава бол, грчеве и изазива мучнину.
Å*та каžе закон
У наÅ¡ој земљи одлуку о абортусима који се изводе у другом тромесечју доноси комисија за прекид трудноће коју чине два лекара и један социјални радник. Извођење абортуса у другом тромесечју трудноће се дозвољава само у случајевима када би даља трудноћа директно могла да угрозити žивот и здравље труднице, ако је трудноћа последица силовања, обљубе малолетног лица или особе лиÅ¡ене пословне способности, обљубе услед злоупотребе полоžаја и родоскврњења.
Å*та после абортуса
Искуства žена после абортуса веома се разликују. Већина žена се осећа физички добро и нема никаквих проблема, али неке осећају замор и имају грчеве неколико дана. Симптоми трудноће могу да постоје и недељу дана после абортуса. Неке žене осећају промене које су последица сниžавања нивоа хормона у том периоду. Хормонска неравнотеžа моžе да проузрокује крварење, грчеве, болове у грудима, као и депресију. Ваžно је да žена две-три недеље после абортуса оде код гинеколога на контролу. Прегледом се моžе утврдити да ли постоји заостало ткиво или нека инфекција.
За и против
СвеÅ¡тенство Å¡иром планете говори о зачећу као светој тајни јер је плод одраз лика Боžјег, док žенски покрети заговарају тезу да људски заметак стар до 12. недеље није беба. У свету јоÅ¡ увек озбиљно полемиÅ¡у лекари и свеÅ¡тенство да ли фетус осећа бол док се над њим изводи абортус. Постоје многи аргументи за и против абортуса, али је таква расправа беспредметна јер на нека питања не постоје једноставни одговори.
Таблета за побачај
У неким медицинским установама у Београду последњих неколико година се примењују лекови којима се изазива побачај трудноће до седам недеља старости. Ова метода има своја ограничења. Моžе се десити да се плод не избаци па се поступак понавља месец дана касније, а могу да се јаве и алергијске реакције на таблету
Интервју са активистом који подржава абортусе:
"When somebody's an infant it is not alright to kill them...when they are a fetus...a women's right surmounts the fetus's right to live"
http://www.youtube.com/watch?v=_sTjJ-3NdwE
Žene ne brinu dovoljno o svom reproduktivnom zdravlju
Rađe na kiretažu nego da se Å¡tite
BEOGRAD - Žene u Srbiji zbog predrasuda ne uzimaju pilule kao sredstvo kontracepcije, pa se od neželjene trudnoće čak 28 odsto njih Å¡titi na tradicionalni način, odnosno brojanjem plodnih dana i prekinutim odnosom. Kondomi se sada koriste neÅ¡to viÅ¡e nego pre dve godine kada su prvi put agencija GFK i Fokus grupa uradile istraživanje.
- I ovog puta smo ispitivanje uradili na uzorku od 1.000 osoba, od mladih devojaka do žena u menopauzi i dobili rezultate koji su neÅ¡to bolji nego 2006. godine, ali ne možemo biti zadovoljni kako dame brinu o svom zdravlju - rekla je docent doktor Ana Mitrović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje.
ZaÅ¡tita je najbolji način da se smanji broj abortusa, koji je veoma veliki, posebno među ženama koje su u braku. Procenjuje se da 90 odsto udatih žena u Srbiji, ne koristi nikakvu zaÅ¡titu, već radije pribegava abortusu.
Doktorka Katarina Sedlecki iz Instituta za majku i dete se bavila podacima o tome kako devojke starosti do 26 godina, iz pet srpskih gradova brinu o svom zdravlju.
- Rezultati su pokazali da one kontracepciju smatraju neophodnom, ali i da je to odgovornost oba partnera - kaže doktorka Sedlecki i dodaje da mlade žene, osim onih iz Beograda, uglavnom nisu dobro informisane o toj oblasti. Ona je posebno naglasila da ima mnogo predrasuda u odnosu na upotrebu pilula, što nema nikakvo uporište u realnosti.
- Pilula je sinonim moderne kontracepcije. Ne samo da nema posledica od kojih strepe, već često reguliÅ¡e menstrualni ciklus ili probleme sa kožom ili kilogramima - zaključila je doktorka.
Глас Јавности (http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-17-05-2008/radje-na-kiretazu-nego-da-se-stite)
Иако је њено величанство беба у првим данима свог живота видљива само под стакленим оком лабораторијског микроскопа, њен визуелни и темпераментни профил већ је одређен – она је на ДНК лутрији већ добила половину татиних и маминих гена. Недељу дана по изостанку мамине менструације, срце бебе је већ толико развијено да куца и тера властиту крв кроз мајушне жиле. Са три недеље живота, мозак ембриона је већ толико велики да се у њему уочава појава мождане коре, са пет недеља беба почиње да миче главицом, а недељу дана касније она може да се копрца баш као и новорођенче.
Око другог месеца живота ембрион већ стиска шаку, штуца, буди се и спава. Ако би се беба у деветој недељи интраутериног живота додирнула по длану, њени прстићи би се скупили у песницу. Недељу дана касније, она ће имати такве отиске прстију по којима би се могла идентификовати и у двадесетој години. У десетој недељи живота у материци, беба већ сиса палац, реагује на звуке и гласна музика може да је пробуди из сна. Експериментишући са фетусом тог „узраста“, британски гинеколози су установили да ће се он тргнути од бола ако се кроз мајчин стомак убоде иглом.
У десетој недељи трудноће, која је по нашем растегљивом закону последњи рок за прекид трудноће, најчешће се дешава да мајка бебе схвати да је и поред уобичајених мера предострожности затруднела и почиње да прави животну и емотивну рачуницу да ли се беба уклапа у њене планове за будућност. Руковођене идејом да беба још увек није „оживела“ и да има времена за стварање потомства, између 150.000 и 200.000 жена сваке године решава да прекине трудноћу, а епидемиолози упозоравају да нико не зна тачан број нерођених беба у Србији, јер приватне гинеколошке клинике једноставно не пријављују број абортуса. Процене говоре да на једно новорођенче које угледа светло дана долазе три нерођене бебе које се нису уклопиле у нечију животну рачуницу.
Статистика која бројкама слика однос наших жена према намерном прекиду трудноће је поражавајућа – свака дванаеста жена у току свог живота обави абортус, свака четврта жена која одлази на абортус већ је имала више од четири намерна прекида трудноће... Гинеколози објашњавају да су ове бројке огледало наше здравствене некултуре и чињенице да половина наших жена не користи никакву контрацепцију, трећина их се ослања на тзв. конзервативне методе заштите од нежељене трудноће, а свега неколико процената жена користи контрацептивну пилулу.
Сваке године између шест и седам хиљада девојака у Србији на болнији начин научи животну лекцију „како се праве бебе”, а статистика која бројкама слика сву величину младалачког незнања о контрацепцији говори да једна од двадесет девојака абортира пре навршене 18. године. То у преводу значи да у сваком разреду завршне године средње школе седи барем једна тинејџерка која је прекинула трудноћу, а број девојчица које у анонимности приватних гинеколошких ординација обављају абортус измиче свим статистикама. Ове бројке не треба дачуде ако се има на уму да тек свака седамнаеста тинејџерка користи савремена контрацептивна средства заштите...
Иако је абортус најчешће средство „контрацепције“ у нашој средини, гинеколози упозоравају да последице ове хируршке интервенције могу бити веома озбиљне. Акутне компликације у току самог абортуса – „бушење“ материце и повређивање унутрашњих органа, постпобачајно запаљење јајника и трбушне марамице само су некеод „лакших“ могућих последица абортуса. Истраживања говоре да свака трећа жена у Србији, односно свака пета жена у Београду и свака десета жена у Војводини имају компликације у виду крварења, запаљења и повреда унутрашњих полних органа након абортуса.Трагови на души који остају као последица намерног прекида трудноће неухватљиви су дијагностичким инструментима.
Катарина Ђорђевић, Политика
O2l1-kvKomg
Приказ развоја од момента зачећа до рађања
Ajde ljudi, da vidim kakva su vasa iskustva kada se nadjete oci u oci sa pristalicom abortusa? Kakve argumente potezete, i kako oni inace prolaze kod trecih lica, posmatraca razgovora, ali i kod suparnika u razgovoru?
Ajde ljudi, da vidim kakva su vasa iskustva kada se nadjete oci u oci sa pristalicom abortusa? Kakve argumente potezete, i kako oni inace prolaze kod trecih lica, posmatraca razgovora, ali i kod suparnika u razgovoru?
Нема ту пуно шта да се прича са "присталицама" абортуса. Једноставно их уразумиш (мада је природну кукавицу јако тешко уразумити), да је абортус убиство једног будућег спортисте, научника, књижевника, изумитеља, доктора, итс. Донесите то невино, здраво бело дете на свет, па ако га већ толико не желите (мада верујем да, када се већ роди, 99% случајева и задржи то своје дете), дај га онда установи која збрињава напуштену децу.
Ево једне баладе која је посвећена овој теми:
Stay The Same - Abortus (http://www.mediafire.com/?v2db2yzwbpw)
Кнез Данило II
06-08-08, 15:37
Добра песма. Абортус треба законом забранити. 200 000 аборуса годишње, па то је смрт за нашу нацију. Тадић и багра нам причају о ратним злочинима тамо неким, а убија се 200 000 Срба годишње, е то је злочин.
NS_omladina_kg
07-08-08, 19:16
Pesma je jeziva,sav sam se najezio dok sam slusao!
Meni nije jasno, ja sam bio ubedjen da abortus nije dozvoljen zakonom, ali ako jeste, trebali bi protiv toga da se naprave zesci protesti i mitinzi, ali bez lomljenja, lepo da damo do znanja nasim velikim vladarima, koji su godinama ustoliceni, vecito nesto seru, a o ovome nikada nisam cuo da su rekli nesto, mi izumiremo, a oni nista da urade da sprece izumiranje. Jedina stvar kod cigana koju postujem je, sto vecina njih svoje dete nije odbacila, makar ih imalo desetoro i delili pola hleba, zive slozno.
Нема ту пуно шта да се прича са "присталицама" абортуса. Једноставно их уразумиш (мада је природну кукавицу јако тешко уразумити), да је абортус убиство једног будућег спортисте, научника, књижевника, изумитеља, доктора, итс. Донесите то невино, здраво бело дете на свет, па ако га већ толико не желите (мада верујем да, када се већ роди, 99% случајева и задржи то своје дете), дај га онда установи која збрињава напуштену децу.
Pazi, ti govoris o situaciji kada neka zena vec zatrudni i premislja se sta joj je ciniti. To nije tesko srediti, ali sta da radis kada se nadjes u razgovoru sa propagatorom abortusa, nekom feministkinjom ili nekim liberalnim majmunom?
Evo koji recept pali. Ako se raspravljate u cetiri oka, prebij budalu i gotovo.
Ako vec traje rasprava na tu temu pred trecim licima, pojavi se i ti kao pristalica abortusa, ali o abortusu govori na takav nacin da ce ta prica svakome da se zgadi. Ucini propagatoru medvjedju uslugu, budi mu najvece smetalo, ali se na rijecima slozi sa njim.
Za abortus koristi upecatljive ulicarske sinonime.
Burgijanje, produvavanje cilindra, busenje, vadicep, cetkanje iznutra... pustite masti na volju.
primjer.
Kad ti mala zakaci, posalji je na burgijanje, da joj odpuse cilindar, i zabole te.
Gadno zar ne?
Vjeruj mi da ces veci uspijeh da postignes, nego da se natezes pricama o buducim sportistima i naucnicima. Svaki argument tipa ''sportista i naucnik'' moze biti pobijen pricom o ''gomili gradske sirotinje bez perspektive i buducim alkosima i narkomanima''.
http://img90.imageshack.us/img90/1192/zalp2.jpg
Кнез Данило II
10-08-08, 16:58
Ако се ја питам највише треба радити на повећању наталитета, јер само свако треће дете или четврто, пето може Србију спасити. Узимајући у обзир да циганску гамад не смемо побити, или муслимане протерати, траба радити на повећању бројности нације, јел ако сте приметили све иде по систему-Чије овце, његова ливада.
Овако изгледа абортирана беба
http://img207.imageshack.us/img207/5894/aborted9weekfetusug3.jpg
Унутар мајчине утробе фетус буквално поцепају на комаде.
Мислим да адекватна казна за докторе који обављају абортусе треба да буде иста, а то је да се расчерече и то јавно да се прикаже на телевизији да се зна убудуће.
АБОРТУС ЈЕ УБИСТВО. СВАКА ПРИСТАЛИЦА АБОРТУСА ЗАСЛУЖУЈЕ ИСТО !!!
Мислим да нам је наталитет угрожен управо због оваквих случајева. Ако се оваквим темпом настави, ускоро ће нас Цигани прекрити. Јер док наше жене годишње побаце око 500 хиљада здравих беби, Циганке роде 100 хиљада.
Мислим да нам је наталитет угрожен управо због оваквих случајева. Ако се оваквим темпом настави, ускоро ће нас Цигани прекрити. Јер док наше жене годишње побаце око 500 хиљада здравих беби, Циганке роде 100 хиљада.
Како је метаболизам у циганка предвиђен за абнормално разможавање па то је чудо.
Недавно сам био у породилшту и разговарао са једном бабицом,циганке само носе мобилни и цигаре у породилиште каже она, а никада ствари које су јој потребне попут уложака и сличнога.Све то и још много тога ми је испричала на моје запрепашћење када сам видео да циганка тражи да на своју одговорност изађе из болнице први дан након порођаја.
Не каже се узалуд у оној пјесми "милион Цигана у нашој земљи". У Србији има милион Цигана, ако нема и више. Колико има Цигана што им је мајка бијела па им се не види да су Цигани? И колико се Цигана-мјешанаца крије и изјашњава српским именом? Не желим ни да помислим колико их стварно има, али мислим да је број огроман.
Цигани у Србији имају лукаву тактику-мијешаним браковима стварају дјецу која се претежно рађају бијела и онда се таква дјеца увлаче неопажено у наше друштво.
Србија прва у Европи по броју абортуса
А по броју корисница контрацептивне пилуле и хормонске спирале на – последњем месту
Свака друга жена у Србији не користи контрацепцију, а сваке године у нашој земљи обави се око 150.000 абортуса. На прекид трудноће најчешће се одлучују жене које су у браку или дугој вези, а годишње се на абортус одлучи и 6.000 девојака од 16 до 19 година старости, које тек откривају своју сексуалност. Како сматра др Дејан Стојановић, предавач едукативног програма Удружења за репродуктивно здравље и гинеколог ГАК Ã¢â‚¬Å¾Народни фронтâ€Â, намерни прекид трудноће не сме да буде вид планирања породице.
– Абортус носи велики ризик од инфекција, крварења и механичких повреда, који могу бити узрок каснијег стерилитета. Због неинформисаности и предрасуда жена, јављају се бројни здравствени проблеми у репродуктивној фази живота жена и немогућност да се добије жељено потомство – истакао је јуче др Стојановић на панел дискусији „Репродуктивно здравље и одговорна јавностâ€Â, у организацији Удружења за репродуктивно здравље и Независног удружења новинара Србије, а уз подршку Министарства здравља.
Како је објаснила др Снежана Пантић-Аксентијевић, самостални саветник у Министарству здравља и руководилац Групе за јавно здравље, подршка државе у овој областипостоји, али није довољна како би се свест код наших жена подигла. Резултати кампање, каже др Пантић-Аксентијевић, мериће се смањеним бројем намерних прекида трудноће, по којем је Србија тренутно на првом месту у Европи, смањењем појаве стерилитета, као и повећаном употребом савремене контрацепције.
– Знамо да је наша држава на последњем месту у Европи по броју корисница контрацептивне пилуле и хормонске спирале. Министарство здравља подржава разне пројекте, међу којима је Програм подстицања рађања, за који је издвојено 4.300.000 динара, а њега спроводе Завод за јавно здравље и Републички центар за планирање породице – додала је Пантић-Аксентијевић.
Др Ана Митровић-Јовановић, председница Удружења за репродуктивно здравље, каже да поједине жене имају предрасуде према коришћењу контрацептивних пилула, да постављају питања да ли од њих могу да се разболе од карцинома, да добију тромбозу, или да се угоје.
– Удружење већ три године ради на подизању свести и едукацији јавности о овој тематици, а ове године покренули смо и кампању „Желим да знамâ€Â. Мали број жена одлази на контроле код гинеколога, и то најчешће када имају неки проблем или када су трудне – каже др Митровић-Јовановић.
Политика
Ово је јако теска тема. Када би се абортус сада забранио, ефекат би био следеци - девојке и зене које би хтеле да абортирају би исле код неких надрилекара и разноразних типова који немају дозволу за то сто раде, и не само да би опет обавиле абортус него би вероватно остале неплодне јер ко зна ста би им ти надрилекари урадили.
Није толико проблем у дозвољеном абортусу, проблем је у друству које не прица о томе.
Када би силне "зенске новине" уместо о сандалама од 15.000 динара и уклањању целулита писале и о абортусу, и то онолико колико за тим има потребе (а има!!!) мислим да би се ствари поправиле.
Када би гинеколоски преглед девојцицама био саставни део систематског вец од поцетка средње сколе, а не од поцетка факултета, мозда би се мало пробудила свест о неким стварима. Када би се организовала предавања на ту тему...
Мислим да би то било много ефектније од забране абортуса.
Инаце, да мислим бар пола од тих 200 000 убијених беба годисње никад не би угледало свет. Засто? Зато сто њихове мајке вероватно нису биле спремне да буду мајке и то сто су затруднеле је била греска коју би исправиле када би могле да врате време.
Али опет, сигурно ту има и добар број зена које вец имају децу али неце јос деце... То не могу да разумем...
Као ни корисцење абортуса у контрацептивне сврхе... Имају ли зене које то раде дусу???
Европски конгрес о контрацепцији
Свака трећа трудноћа у свету је нежељена и завршава се намерним прекидом, а чак 70 хиљада жена годишње умре од последица абортуса.
У Србији се годишње обави преко 200 хиљада абортуса, а посебно забрињава што контрацепцију најмање користе младе девојке.
По броју малолетничких трудноћа Србија се сврстава у сам светски врх. Земља са најмањим бројем нежељених трудноћа, са најмањим бројем малолетничких трудноћа и најмањим бројем абортуса у Европи је Холандији.
Отуда је и град Хаг био седиште највећег конгреса посвећеног контрацепцији и очувању репродуктивног здравља са паролом "Култура комуникација контрацепција"
"Кључ је у едукацији почев од породице , преко основне и средње школе, дакле све време, док млади одрастају. Важно је говорити отворено о сексуалности, о различитим потребама жена и мушкараца. Учимо их од малена да не могу само жене имати ограничења, већ су та ограничења и једнака одговорност мушкарца. Од основне школе упознају се са свим средствима контрацепције и имају едукативне посете лекару. Учимо их да је брига о репродуктивном здрављу од кључне важности за њихов даљи квалитетан живот“, објашњава директор Холандског удружења за контрацепцију Роб Бертуизен.
А у Србији, Према подацима Републичког центра за планирање породице, сваке године се догоди око 7 хиљада трудноћа код девојака узраста између 15 и 19 година.
"Оно што је најопаснија последица, то је оштећење репродуктивног здравља, код таквих младих жена и немогућност каснијег спонтаног зачећа. На овом конгресу сам презентирао рад фактички са медикаментозним прекидима трудноће мањим од 7 гестатских недеља, с тим што то у сваком случају је крајња мера у сваком случају је боље да се ради на превенцији“, наводи начелник конзервативне гинекологије ГАК Крагујевац Александар Живановић. Опширније... (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=05&dd=23&nav_category=12&nav_id=433298)
ПРИЧА
Улази забринута жена код свог гинеколога и каже:
„Докторе, имам озбиљан проблем и очајнички ми је потребна ваша помоћ. Моја беба још нема ни годину дана, а ја сам опет трудна. Не желим друго дете тако брзо.“
„Шта хоћете да урадим?“, упитао је доктор.
„Желим да прекинете моју трудноћу. Рачунам на Вас.“
Доктор је мало размислио и одговорио:
„Имам боље решење за Ваш проблем. Сем тога мање је опасно.“
Жена се осмехнула мислећи да ће доктор да прихвати њен захтев.
Доктор је наставио:
„Видите, да не би морали да водите рачуна о два детета у исто време хајде да убијемо ово што вам је на рукама. На тај начин можете да се одморите пре него се друго роди. Ако већ треба да убијемо једно, све једно је које убијемо, јел тако? Сем тога нема никаквог ризика за Вас ако убијемо ово које вам је а рукама.“
Жена је узвикнула:
„Не докторе! Ужас! Злочин је убити дете!
„Слажем се“ рече доктор, „али мени се чинило да Вама то не смета, зато сам Вам предложио најбоље решење.“
Доктор је успео да убеди маму да нема разлике између убиства рођеног или нерођеног детета. Злочин је исти!
L0EOWYJf9dg&feature=related
Godišnje gubimo 100.000 beba
J. SUBIN | 07. jun 2011. 20:58
Nezapamćeno povećanje broja abortusa u Srbiji, na svaku željenu, ide jedna neželjena trudnoća. Najveći broj žena koje idu na kiretažu ima od 25 do 33 godine, a sve viÅ¡e operaciju obavlja tajno
NA jednu željenu trudnoću ide jedna neželjena. Iako ne postoji precizan podatak o broju urađenih abortusa u Srbiji, pretpostavlja se da ta cifra godiÅ¡nje ide i do 100.000!
Samo u prestonici obavi se 8.000 namernih prekida trudnoće godiÅ¡nje. Gotovo najveći broj kiretaža radi se u privatnim klinikama, koje često nemaju dozvolu za tu delatnost, pa samim tim i ne prijavljuju sve slučajeve. Od 187 privatnih ginekoloÅ¡kih klinika u naÅ¡oj zemlji, samo 47 ima dozvolu za obavljanje abortusa.
- Propisi za dobijanje dozvole za ovu intervenciju izuzetno su strogi i komplikovani, pa se mnogima ne isplati da to prijave. A onda rade na crno. Ima i onih klinika koje imaju sve potrebne dozvole, a opet ne prijavljuju sve urađene abortuse - priča dr Boris VraneÅ¡, ginekolog i akuÅ¡er Instituta za ginekologiju i akuÅ¡erstvo Kliničkog centra Srbije.
Prema poslednjim zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje â€Dr Milan Jovanović Batut†u naÅ¡oj zemlji je urađeno 23.000 namernih prekida trudnoće za godinu dana. Nažalost, kako kaže naÅ¡ sagovornik, realan broj je za 20 do 30 odsto veći, jer se slučajevi iz privatne prakse uglavnom ne prijavljuju.
I dok su se ranije na ovu intervenciju najviÅ¡e odlučivale mlade devojke, danas je situacija znatno drugačija. Najveći broj žena koje idu na kiretažu imaju od 25 do 33 godine. A odmah za njima slede one od 35 do 44 godine.
- Ženama u Srbiji abortus dođe kao sredstvo kontracepcije. Zbog toga je najviÅ¡e onih koje su već rađale. One tada prestaju da vode računa o merama zaÅ¡tite, za razliku od mladih devojaka, koje joÅ¡ koliko-toliko misle o tome - objaÅ¡njava dr VraneÅ¡.
A da abortus nije baÅ¡ bezazlena intervencija upozorava i dr VraneÅ¡. Kako on kaže, uvek postoji mogućnost od povreda, infekcija, krvarenja, pa čak i trajnog steriliteta.
Trudnoća se, ukoliko ne postoji neki medicinski razlog, može prekinuti do 10. nedelje. Sve posle toga radi se ilegalno, osim ako trudnoća ugrožava život žene, ili je do nje doÅ¡lo zbog nasilja ili incesta.
- Ima žena koje nabavljaju lažnu medicinsku dokumentaciju, naročito od psihijatara da nisu uračunljive kako bi se trudnoća koja je već uÅ¡la u neku 15. nedelju prekinula - priča dr VraneÅ¡.
A dok svest žena, kada je reč o kontracepciji, ne bude proradila, u Srbiji će godiÅ¡nje nestajati po jedan grad.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:333435-Godisnje-gubimo-100000-beba
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.