View Full Version : Бог или богови?
Занима ме да ли су стари Срби веровали у једног или више богова. Разлог овог мог питања је због тога што многи извори говоре о једном богу и пре примања Хришћанства(Симо Јелача,Прокопије, ако се не варам и Чајкановић, па чак и Шешељ у једној књизи говори о томе). О чему се ради?
"има оних који су у заблуди, који
пребројавају Богове и тако деле Сваргу. Род
ће се њих, као безбожника, одрећи. Зар
Вишњи, Сварог и други Богови
представљају мноштво? Бог је један и
бројан. И нека се нико не усуди да то
мноштво одваја и при том тврди да ми
имамо много Богова."
Велесова књига
:)
Дакле, велики број божанских атрибута који стварају свет, али на крају се своде на једно, и успоствљају јединство међу собом. Све је то исти Бог, како се каже у књизи "Аријевци - Рг веда и митологија Словена", који само мења обличје.
"има оних који су у заблуди, који
пребројавају Богове и тако деле Сваргу. Род
ће се њих, као безбожника, одрећи. Зар
Вишњи, Сварог и други Богови
представљају мноштво? Бог је један и
бројан. И нека се нико не усуди да то
мноштво одваја и при том тврди да ми
имамо много Богова."
Велесова књига
:)
Дакле, велики број божанских атрибута који стварају свет, али на крају се своде на једно, и успоствљају јединство међу собом. Све је то исти Бог, како се каже у књизи "Аријевци - Рг веда и митологија Словена", који само мења обличје.Врло је мало људи који тако мисле данас, а то како су се божанства доживљавала у прошлости ми није довољно познато. Примера ради, када сам на Стормфронту рек'о паганима исто то што и ти горе, они су ми се смејали и прозвали ме хришћанин-паган.
"46 They call him Indra, Mitra, Varuṇa, Agni, and he is heavenly nobly-winged Garutmān.
To what is One, sages give many a title they call it Agni, Yama, Mātariśvan."
http://www.sacred-texts.com/hin/rigveda/rv01164.htm
[...]у књизи "Аријевци - Рг веда и митологија Словена"
Риг-веда и изичество (http://www.sendspace.com/file/effqtj)
Велесова књига (http://www.sendspace.com/file/w2z2yr)
како су се божанства доживљавала у прошлости ми није довољно познато.
Исто као данас, за верујуће, нема разлике.
Примера ради, када сам... рек'о паганима они су ми се смејали и прозвали ме хришћанин-паган.
Па, добро си прошао..То је тешка увреда..рећи родоверном да је паганин..
Да узмем најближи пример, то је увреда отприлике тежине као кад хришћанском православцу неко каже "јеврејски слуга".
Реч може да нахрани, али може и да убије..Да помилује, али и да расрди.
Кроз речи преносимо оно што мислимо и осећамо, па их зато, кад желимо и умемо, обликујемо пре усмерења.
..многи извори говоре о једном богу .. О чему се ради?
Ма, обична једна васељенска тајна..:rofl:
Кључно место је ово:
Јер тајна је велика,
како то Сварог бива у исто време и Перун и Световид?
Два бића у небу садржана, Белбог и Црнбог су,
а њих оба Сварог држи и заповеда.
За њима долазе -Хорос, Велес и Стрибог,
а затим Вишењ, Лењ и Летиц,
Затим- Радгост, Кришни и Колада,
а за њима -Удрзец,Сиви Јар и Дајбог.
За њима следе- Белојар, Лада, Купала
Сенић, Житнић, Венић
Зрнић,Овсенић, Просић
Студић, Ледић и Љутић
а за њима...
(И тако редом...са дашчице Д-11/А2 и Д-11/Б2 Влесове књиге)
Зашто толико имена уопште, а Једно?
како је то могуће?
Како то Сварог бива у исто време и Перун и Световид?
Како то Светлост је светлост и кад је уочиш кроз велики прозор, и кроз прозорче, и по кишном дану и по ведром, и кроз призму и голим оком, и кроз филтер у боји ..исто је светлост?
Како то да графит и дијамант имају исти хемијски састав, а толико различит изглед ?
Исто као данас, за верујуће, нема разлике.Разлике има. Да је нема, не би имали о чему ни причати овде. Писаних извора је врло мало, а мноштво усмених предања често зна бити контрадикторно.
Па, добро си прошао..То је тешка увреда..рећи родоверном да је паганин..Морам признати да ме то асоцира на Шиптаре. Сами себе тако зову, а вређају се када их неко други тако ословљава. То је ван сваке памет. Шта значи бити родоверан? Не знам етимологију те речи. Можеш ли нешто више да ми кажеш о самом термину? Причао сам са странцима, и код њих је устаљен назив паганин (pagan), тако да се нико није вређао на такво ословљавање, а и сматрао сам да би било увредљиво ословљавати их као незнабошце (heathen), иако и то сами корис(ти)те. Како се каже родоверан на енглеском?
Да узмем најближи пример, то је увреда отприлике тежине као кад хришћанском православцу неко каже "јеврејски слуга". Мислим да ти поређење није адекватно, мада не искључујем могућност да ја ту не знам шта причам. Било како било, није ми намера да вређам.
Поздрав.
Шта значи бити родоверан? Не знам етимологију те речи. Можеш ли нешто више да ми кажеш о самом термину?
Laka je etimologija u srpskim rečima: Rodoveran =Veran rodu (svome) u zemaljskom životu i veran Rodu u onom lepšem smislu.
Još jedan adekvatan termin za rodoverne je pravoslovan ili praVOSLAVAN..onaj koji slovi o Pravu ili slavi Prav..
Prav je boravište Bogova..Naš hrišćanski termin "pravoslovlje" istovetan je.
U linkovima koji si naveo imaš ekvivalente vedističke rodovvernim bogovima..A u citatu koji si stavio posebno:
Varuna=Svarog, kod nekih Slovena Svarun; Materisvani=Matersva itd..Jama je Jama.
Vedizam =rodoverje ima male razlike, prvenstveno jezičke i terminološke.
Причао сам са странцима, и код њих је устаљен назив паганин (pagan)
Oni nisu Srbi pa ne mogu biti rodoverni, odnosno srpskom rodu verni.Srbin ili bilo koji Sloven lakše bi ti objasnio, ne bi te doveo u zabunu makar.
незнабошце (heathen)
Treba proveriti rečnik..Neznabožac na našem jeziku znači onaj koji ne poznaje Boga.. ne zna za Boga.kako oni to razumeju etimološki, ne znam.Meni liči na heat+hen čoveka sa šeširom..razumem ovu englesku reč kao "šeširast"..
U rodoverju ima puno imena Bogova, daleko od toga da se može upotrebiti termin "neznabožac"..
Како се каже родоверан на енглеском?
Zašto ti insistiraš da saznaješ o rodnoj veri od engleza ili na engleskom..
Oni su najdawe od starih znanja. Na linkovima što si nam dao imaš ime boga, piše se Bhaga..slično našo j reči Bog.Moj teča kad psuje uvek kaže Bhoga ti poljuvim, nikad Boga ti poljubim..To h je individualna stvar, kome s kako čuje u izgovoru.
Kod Engleza Bog je Gad (pišu God)..
Ili ovako da te pitam:
Da li bi išao u apoteku da kupiš jagnjetinu? Ili u kasapnicu kad ti treba aspirin?
Pogrešan je to stav. Da li kad si žedan , piješ špiritus ili odeš do izvora vode?
Ne samo što se tiče srpske rodne vere, nego i da je reč o nečemu drugom..
Kako ćeš da uživaš u Puškinovim npr.stihovima na nemačkom..Zar nije primerenije da ih čitaš na slovačkom ili srpskom , a najbolje u originalu?
A svi primeri i učenja, i teorije o narodnoj veri nalaze se u narodu, o rodnoj veri u tvom rodu.
Мислим да ти поређење није адекватно, мада не искључујем могућност да ја ту не знам шта причам. Било како било, није ми намера да вређам.
Kao ni tvoje, preslikala sam ti situaciju da bi razumeo pogrešnost termina.
Znam da nisi imao nameru, ali rezultat je bio isti kao da si imao.
Разлике има. Да је нема, не би имали о чему ни причати овде. Писаних извора је врло мало, а мноштво усмених предања често зна бити контрадикторно
Razlike u doživljavanju Božanstava nekad i sad..nema za verujuće..
U svim religijama..Kakva je razlika između doživljaja Hrista npr. kod monaha u 18. i kod monaha u 20.veku? Kakva je razlika u srcu budiste dok mantra u 16.veku ili dok mantra u 18.veku..Ne može da bude razlike..
Pisani izvori ne pomažu u doživljaju.
Ili osećaš ili ne osećaš.Ili veruješ ili ne veruješ.Ili znaš, ili ne znaš.
Kod usmenih predanja (kontradiktornih) ja uvek više verujem starijoj osobi no mlađoj..
i doslovno sledim reči Malog princa kad sam u nedoumici: Srcem se najbolje vidi.
Живана,Laka je etimologija u srpskim rečima: Rodoveran =Veran rodu (svome) u zemaljskom životu i veran Rodu u onom lepÅ¡em smislu.
Još jedan adekvatan termin za rodoverne je pravoslovan ili praVOSLAVAN..onaj koji slovi o Pravu ili slavi Prav..
Prav je boraviÅ¡te Bogova..NaÅ¡ hriÅ¡ćanski termin "pravoslovlje" istovetan je.Исто би' ја мог'о закључити да је родоверје обожење рода, па питах да не би скит'о. И даље ми није јасно шта се под тим појмом подразумева, а то је и суштина ове теме. По твојој дефиницији ја или нисам веран своме роду или сам родоверан, ни са једним од наведеног се не могу сложити. Дакле, да ли то подразумева веровање у једног или више богова? Ја се слажем са Алексом и то је уједно и мој одговор на Младенову тему. Дакле, да је суштина родоверја веровање у једног Бога, а да су остала имена само атрибути. Међутим, то мишљење данас није много распрострањено, па већина доживљава родоверје као многобожачку религију.
U linkovima koji si naveo imaÅ¡ [...]Познат ми је садржај линкова које сам поставио. Не мораш губити вријеме појашњавајући.
Oni nisu Srbi pa ne mogu biti rodoverni, odnosno srpskom rodu verni.Srbin ili bilo koji Sloven lakÅ¡e bi ti objasnio, ne bi te doveo u zabunu makar.Бојим се да нисам ја тај који је у заблуди, него многи који себе називају родовернима. Неки сматрају да су богови уствари нека врста персонификације природних појава, дакле суштински обожавају саму природу; неки сматрају да богови уопште и нису богови већ да су то нека измишљена, митска бића или људи који су стварно постојали као њихови преци; и тако даље. Дакле, има различитих тумачења, и то нисам ја измислио него они који себе сматрају родовернима.
Treba proveriti rečnik..Neznabožac na naÅ¡em jeziku znači onaj koji ne poznaje Boga.. ne zna za Boga.kako oni to razumeju etimoloÅ¡ki, ne znam.Meni liči na heat+hen čoveka sa Å¡eÅ¡irom..razumem ovu englesku reč kao "Å¡eÅ¡irast"..
U rodoverju ima puno imena Bogova, daleko od toga da se može upotrebiti termin "neznabožac"..Људи себе тако називају, нисам их ја тако прозвао. Вероватно се под тим термином подразумева не познавање хришћанског Бога, па се са тим идентификују.
Zašto ti insistiraš da saznaješ o rodnoj veri od engleza ili na engleskom..
Oni su najdawe od starih znanja. Na linkovima Å¡to si nam dao imaÅ¡ ime boga, piÅ¡e se Bhaga..slično naÅ¡o j reči Bog.Moj teča kad psuje uvek kaže Bhoga ti poljuvim, nikad Boga ti poljubim..To h je individualna stvar, kome s kako čuje u izgovoru.
Kod Engleza Bog je Gad (pišu God)..
Ili ovako da te pitam:
Da li bi išao u apoteku da kupiš jagnjetinu? Ili u kasapnicu kad ti treba aspirin?
Pogrešan je to stav. Da li kad si žedan , piješ špiritus ili odeš do izvora vode?
Ne samo Å¡to se tiče srpske rodne vere, nego i da je reč o nečemu drugom..
Kako ćeÅ¡ da uživaÅ¡ u PuÅ¡kinovim npr.stihovima na nemačkom..Zar nije primerenije da ih čitaÅ¡ na slovačkom ili srpskom , a najbolje u originalu?
A svi primeri i učenja, i teorije o narodnoj veri nalaze se u narodu, o rodnoj veri u tvom rodu.Не знам шта те је навело на закључак да ја имам намеру да сазнајем о родној вери преко енглеза или на енглеском? Само сам питао како се, односно, да ли се реч родоверје преводи - чисто да знам за убудуће, да се неко опет не нађе увређен мојим незнањем.
Kao ni tvoje, preslikala sam ti situaciju da bi razumeo pogrešnost termina.
Znam da nisi imao nameru, ali rezultat je bio isti kao da si imao.Ок, само се надам да се сад неко неће наћи увређен будем ли рекао реч родоверан уместо паган.
Razlike u doživljavanju Božanstava nekad i sad..nema za verujuće..Онда вас има различитих. Јер ако неко верује у Бога а неко у богове, при том се обоје сматрају родоверним, онда разлике итекако има. Можемо је игнорисати, али то и даље неће промијенити чињеницу да постоје суштинске разлике међ' родовернима, односно онима који себе тако називају.
U svim religijama..Kakva je razlika između doživljaja Hrista npr. kod monaha u 18. i kod monaha u 20.veku? Kakva je razlika u srcu budiste dok mantra u 16.veku ili dok mantra u 18.veku..Ne može da bude razlike..
Pisani izvori ne pomažu u doživljaju.
Ili osećaÅ¡ ili ne osećaÅ¡.Ili verujeÅ¡ ili ne verujeÅ¡.Ili znaÅ¡, ili ne znaÅ¡.
Прво, мислим да не би требали упоређивати хришћанство са родоверјем. Ионако та поређења не могу бити једнако схваћена од стране обе стране, те сматрам да су сувишна. Даље, и те како има разлике, и то суштинске, а један пример је и наслов ове теме. Или теби није разлика да ја сад, не дај Боже, уместо једног Бога верујем у још пар поред тога.
Kod usmenih predanja (kontradiktornih) ja uvek viÅ¡e verujem starijoj osobi no mlađoj..
i doslovno sledim reči Malog princa kad sam u nedoumici: Srcem se najbolje vidi.Добро. Такође, нису само ни усмена предања та која су проблематична. Неки оспоравају веродостојност Велесове књиге, док је други користе к'о Библију, на пример. Тако да то није баш тако црно-бело и просто, а ти то врло добро знаш. И на овом форуму се могу наћи родоверни који имају тотално другачије ставове.
Што се тиче хришћанства, што си навела у примеру - није исти Бог у којег верујем ја и неки црначки репер са криминалним досијеом; није исто свештеник у православној Цркви и онај који венчава педере у некој протестантској. Немојмо банализовати ствари.
verovanje u jednog boga postojalo je kod arijevskih naroda na bitno drugachijoj osnovi nego kod semita.
jevrejski jahve (jehova) iz starog zaveta je po svojim spoljnim i unutrashnjim osobinama u stavri tek unapredjeni demon : zavidan je , gnevan , voli da kaznjava (ubija) ,ne prashta (ubija decu zbog "greha" roditelja ) , lice mu je odvratno pa ga skriva u dimu i.t.d.
pored toga taj bog pretenduje da je "stvaralac" odnosno da je odvojen od svoje tvorevine.
arijevski bog je drugachiji - on je celokupnost i ono shto je ljudima zlo i ono shto je dobro , i shto je veliko i malo , i shto je uzvisheno i unizeno.
on nije sudija i dzelat ,ali nije ni mrtav i inertan . on deluje kroz nize bogove i kroz ljude ,zivotinje , biljke i celu prirodu .
za svaroga se kaze da direktno ne upravlja nichim , nego to chini kroz druge bogove (ponekad nazvane njegovom decom) . u stvari to su prirodne sile koje ti bogovi personifikuju : svarog je i perun i vesna i belobog i chernobog.
po nekim tumachenjima - judeo-hriscanski bog je u stvari chernobog (bog mraka) koji pokushava da "potamni" ostale bogove i predstavi sebe kao jedinog .u periodima kad to uspe - tama vlada svetom . kad ga belobog nadjacha , svet napreduje u svetlosti.
Болестан сам, па ми је ова дискусија баш добро дошла да заборавим на болове.
bf_109_g_6,verovanje u jednog boga postojalo je kod arijevskih naroda na bitno drugachijoj osnovi nego kod semita.Не разумем шта си овим хтео рећи? Семит не представља расну категорију. Или хоћеш да кажеш да овај (http://www.livius.org/a/1/carthage/hamilcar.jpg) Семит, Феничанин, на пример, није Аријевац? Мислиш ли да су некада не-белци владали Средоземљем и основали Марсеј, на пример?
po nekim tumachenjima - judeo-hriscanski bog je u stvari chernobog (bog mraka) koji pokushava da "potamni" ostale bogove i predstavi sebe kao jedinog .u periodima kad to uspe - tama vlada svetom . kad ga belobog nadjacha , svet napreduje u svetlosti.Ко је ово одвалио да ми је знати. Па чињенице баш говоре супротно, док смо се држали хришћанства били смо у светлости, чим смо се одрекли Бога, ево нас ту где јесм - на рубу пропасти.
Остало не бих да коментаришем јер то представља твоје мишљење које, наравно, можеш изнети, као што сам и ја сам своје већ рек'о. Не бих проширивао причу, али сам ти морао поставити прво питање. Држ'мо се теме.
Поздрав.
Паган на латинском значи малограђанин,глупан,затуцан итд. Дакле, називати неког паганином је вређање које је прво увела црква да би омаловажила све оне који не прихвате једног јединог Човекобога исуса.
Дакле, велики број божанских атрибута који стварају свет, али на крају се своде на једно, и успоствљају јединство међу собом. Све је то исти Бог, како се каже у књизи "Аријевци - Рг веда и митологија Словена", који само мења обличје.
Слажем се.
semiti jesu rasna grupa ,a fenichani nisu semiti - narochito to nisu vishi ,vladajuci slojevi.
shto se tiche hriscanstva i srba : nazalost chinjenice ne idu u prilog tvojoj tezi rasene :D :
- primanjem hriscanstva , srbi gube svoje duhovno vodjstvo (jer je sveshtenstvo ili grchko ili pod grchkom vlashcu). samim tim gube i drzavnu samostalnost (jer u to vreme crkva i drzava su povezani) i postaju vazali grka.
-sv sava stvara autokefalnu crkvu sa dosta starih slovenskih obichaja (kojih kod grka naravno nema) . ali tu nastaje drugi problem: cepanje na pravoslavne i katolike , i unishtavanje bogumila (koji su zadrzali najveci deo starih obichaja !)
- tokom perioda srpske srednjevekovne drzave , crkva ima aktivnu politichku ulogu ,podrzavajuci chas jednog ,chas drugog predendenta na presto u medjudinastichkim borbama -umesto da se drzi duhovnog rada.
na sceni je glorifikacija dinastije (svi postaju sveci , osim dushana) , iako njihovi postupci nisu bash sveti (ubistva oca , brata ,oslepljivanje i sl ... )
- padom drzave , crkva ostaje jedina institucija srba koja koliko-toliko postoji i radi. tachno je da crkva tada chuva srpsko ime i kulturu koliko je to moguce. medjutim , javlja se drugi problem : gubitak vere je jedino kod srba gubitak nacionalnosti . ovo stvara josh vece podele izmedju srba i njihovih bivshih srodnika muslimana i katolika.
- takodje , nazalost , crkva doprinosi i prljanju srpske krvi :( . naime , za crkvu su sasvim legitimni brakovi srba i grka , cincara ,bugara ... poshto su oni jeli pravoslavni . dobijena deca iz takvih brakova "postaju" srbi ...
- od 19.veka i stvaranja nove srpske drzave , crkva polako gubi svoju ulogu ,mada ima nekih pokushaja da se uspostavi religijska vlast . medjutim i nova drzava svoj nacionalni identitet uglavnom gradi na verskoj ,a ne na rasnoj pripadnosti .
- prelomni moment : stvaranje kraljevine SHS ,odnosno jugoslavije . najveci krivac za to shto je ovaj projekat od pochetka bio osudjen na propast je hriscanska verska iskljucivost . istina , ta drzava je imala i veliki broj muslimana (josh jedna semitska religija) . medjutim , sukob pravoslavni protiv katolika ,odnosno srbi protiv "hrvata" (pod navodnicima jer su to u stvari srbi-katolici) kulminira ustashtvom - pokretom koji su na nashu zalost i sramotu vodili mnogi ljudi koji su poreklom -srbi . :(
- dolaskom komunista , vladajuca religija postaje komunizam :D . kao takav , on privremeno potiskuje medjunacionalne sukobe . medjutim , njegovim padom , stare strasti ponovo jachaju - rat od 1991-95 nije ni gradjanski , ni nacionalni , koliko je verski . a u sukobu su 3 izdanka originalne semitske religije.
- danashnje vreme : chinjenica da danas imamo toliko mladih ljudi koji su opchinjeni judeo-liberalizom i nachinom zivota koji on donosi (LDP ,LSD ,vutra,grand,dzipovi ... :biggrinjester: ) je i posledica toga shto hriscanstvo (ne samo kod nas ) , vishe ne moze da pruzi duhovni oslonac. poshto je ovo informatichko doba ,ljudi vishe nisu ogranicheni na jedan izvor i crkveno tumachenje. svaki obrazovaniji chovek danas koji je prochitao stari zavet shvata da je to knjiga recepta za jevrejsku supremaciju , a ne knjiga bozja .
dakle , da zakljuchim ,citiracu isusa :biggrinjester: :
I niko ne sipa novo vino u mehove stare; inace novo vino prodre mehove, i vino se prolije, i mehovi propadnu; nego novo vino u nove mehove sipati treba.dakle mi treba da pronalazimo novi put za nash narod,oslonjeni na tradiciju ,ali ne i sputani njom . srpski monoteizam ne treba zasnivati na semitizmu , nego na nashim korenima ,ali okrenut ka buducnosti.
Исто би' ја мог'о закључити да је родоверје обожење рода, па питах да не би скит'о. И даље ми није јасно шта се под тим појмом подразумева, а то је и суштина ове теме. По твојој дефиницији ја или нисам веран своме роду или сам родоверан, ни са једним од наведеног се не могу сложити. Дакле, да ли то подразумева веровање у једног или више богова? Ја се слажем са Алексом и то је уједно и мој одговор на Младенову тему. Дакле, да је суштина родоверја веровање у једног Бога, а да су остала имена само атрибути. Међутим, то мишљење данас није много распрострањено, па већина доживљава родоверје као многобожачку религију.
Не треба банализовати ствари. И сам знаш какво је значење речи "род", "родно", "родитељ", и слично. На крају "родоверје" би могло и представљати изворну веру.. у осталом, јасно ти је сигурно какве све кованице могу настати помоћу ове две речи.
И у Хришћанству је присутно веровање у свето тројство, зар не? Јахве, Исус и свети дух. Тако исто питање може и Хришћанима да се постави, у колико Богова верују. Па ће те тако већина погледати с подсмехом и мислити да си будала, а ти само лепо питаш како можеш веровати у сина, а да не верујеш у оца....
Па ето исто тако и у родној вери постоје Сварог, Световид, Перун.... њих много, који имају своје атрибуте, али који се на крају своде у једно.
Оно о "паганима", "хитенима", и осталим чудесима, је углавном настало као увредљив термин од стране Хришћана за оне који нису примили Хришћанство. Неко то прима с поносом, па сам себе тако назива (као кад су Делије прозивале Партизановце да су Гробари због оближњих гробарских радњи, а ови то уз одушевљење прихватили :D), а неко се тих термина гади и с гнушањем их одбацује. Све је ствар личног афинитета, образовања, па могу рећи и нивоа интелигенције.
Родноверје нема званичан превод на Енглески, и не, ниједан се Словен не би требао наљутити ако га крстиш тим термином.
А да, сад се сетих, негде сам видео Енл. израз Rodnovery.
Иначе, није ни мало чудно ако би и родну веру људи тумачили на разне начине. Заправо то није ни необично када су религије у питању, па погледај само колико има Хришћанских цркава на овом свету (и све оне тврде да су праве!) - те православци, те католици, протестанти, овакви онакви...
Е сад, о питању једно или више Богова, реко бих да ни Хришћанство ту није начисто. Исус, Јахве (Елохим, или како већ се зове), свети дух... анђео Гаврило, (пали) анђео Луцифер, гомила других виших и нижих божанских бића... Дакле, то што постоје нејасноће у тумачењима Родне вере није никако нешто што би требало бити чудно.
Е сад, када смо то ми били у светлости, ствар је око које може да се дискутује данима. Ајде да занемарим ону "светлост" која долази из лепрозног Ватикана, то нећу ни да коментаришем, јер ако неко мисли да одатле долази светлост, ја прекидам одмах разговор. Ја бих ипак радије да будем припадник оног огромног славено-српског племена које је заузимало огрмне просторе Европе, неподељено религијом, обожавало своје идоле, а борило се против крвника попут Валдемара, данског Хришћанског краља. Тако да брате Рашанине, све је ствар афинитета и личних аспирација.
Што се тиче хришћанства, што си навела у примеру - није исти Бог у којег верујем ја и неки црначки репер са криминалним досијеом
Како? Зар не верујете обојица у Исуса? Небитно ни да ли је тај црнац репер, има и црнаца доктора, да кажеш пристојних људи (колико то они могу бити) - и он верује у тог истог Исуса Назарећанина, зар не?
И у Хришћанству је присутно веровање у свето тројство, зар не? Јахве, Исус и свети дух. Тако исто питање може и Хришћанима да се постави, у колико Богова верују.
I još je grđe od toga..Na samom početku Starog Zaveta navodi se reč nephilim koja znači mnoštvo Bogova. Teoretičari religije tvrde da je Stari Zavet ,posebno prvi delovi Genesisa , kompilacija sumerskih mnogobožačkog predanja, koji su realno istorijski prethodili na tom terenu Jevrejima.
А да, сад се сетих, негде сам видео Енл. израз Rodnovery.Da li bi Kinfaith bio blizak termin?
Ајде да занемарим ону "светлост" која долази из лепрозног Ватикана, то нећу ни да коментаришем,
Savršeno si ovo kazao, zapamtiću :)
verovanje u jednog boga postojalo je kod arijevskih naroda na bitno drugachijoj osnovi nego kod semita.
Apsolutno se slažem sa celim ovim tvojim postom:cheers:
(Kao da sam ga ja pisala)
Rasen 777, sva rešenja su oko nas, samo treba biti otvoren prema njima..
Ja bih volela da ti prvo, ozdraviš, pa onda nekoliko meseci da se uputiš u postulate stare vere Srba, koliko se može naći, pa da onda nastavimo razgovor.Biće drugačije onda sigurna sam..
Ako ne zameriš, biću lična. Slušaj svoje srce šta ti kaže, zanemari spekulacije i nterpretacije drugih..Ja vidim jednu izuzetno pozitivnu stvar kod tebe, ne znam da lisi je i sam svestan. Dok se zaplićeš u gomilu reči , izvora i knjiga (mentalno..sa rizikom praznoslovlja), tvoje, da kažem, unutrašnje biće mudrije postupa.
Otkrio si vedističke knjige i sacred.texts..To je najbliže rodnoj veri odnosno ona sama..Jedino su "propovednici znanja", tzv.arijevci (beli, visoki i epskim pesmama nadahnuti) već otišli sa tog terena kad su oni narodi rešiči da zapišu njihova prethodna znanja i učenja.
A za nik si odabrao ime Rasen,, koji se izgovara u varijantama Rasin, vezano je za sve naše Rasinske zemlje, reke Rasine i Raške, zemlje Rasina,Rašan i slično..U samom niku ti imaš rodovernu odrednicu..jer rodoverni veruju da su od potekli od Sunca, odnosno da su stvoreni od sunčevine..Bog Sunca zove se Dabog,Dajbog ili Dažbog..pa Rusi govore o sebi da su Dažbogovi unuci, a rodoverno svesni Srbi da su sinovi Sunca, odnosno Dati od Boga, Daboga.
Ako znaš da suu pradavnini postojanja Srbi/Sloveni koristili oznaku RA da označi Sunce (kao i stanovnici Misira), pa i današnju reku Volgu zvali reka Ra (Rha) o čenu ima istorijskih podataka (Plinije i Ptolomej početkom ere)..onda tvoj nik izabran od tebe samog (Ra+sin, sin od Ra, sin Sunca) odslikava osnovu rodoverja.
U to ime
:cheers:
bf_109_g_6,semiti jesu rasna grupa ,a fenichani nisu semiti - narochito to nisu vishi ,vladajuci slojevi.Ако ти тако кажеш, онда добро. Можда ми на некој другој теми објасниш шта ти подразумеваш под Јеврејима. Видим да су вам свима пуна уста Јевреја у историји, па зато питам. Но добро, о томе можда неки други пут.
Поздрав.
Алекса,
И у Хришћанству је присутно веровање у свето тројство, зар не? Јахве, Исус и свети дух. Тако исто питање може и Хришћанима да се постави, у колико Богова верују. Питање је постављено вами, али ни ја не бежим од питања. Ја и Отац смо Једно (Јован, 17:22). Ende.
Ајде да занемарим ону "светлост" која долази из лепрозног Ватикана, то нећу ни да коментаришем, јер ако неко мисли да одатле долази светлост, ја прекидам одмах разговор.Ватикан је сатанистичко гњездо. Драго ми је да националисти (католици) све више тога постају свесни. (Пример: The Heresies of Benedict XVI (http://www.mostholyfamilymonastery.com/20_BenedictXVI.pdf), 101 Heresies of Benedict XVI (http://www.romancatholicism.org/101-benedict.htm))
Како? Зар не верујете обојица у Исуса? Небитно ни да ли је тај црнац репер, има и црнаца доктора, да кажеш пристојних људи (колико то они могу бити) - и он верује у тог истог Исуса Назарећанина, зар не?Вера без дела је МРТВА (Јаковљева посл.,2:20). Може неко да окачи крст око врата и да каже да верује, а да је при том презрео све око себе и продају дрогу деци. Може Обама да каже да се свако вече моли Богу, а да при том пропагира абортусе и разне изопачености. Њихове речи немају никаву вредност, исто као и моје. Дела говоре коме си се приклонио.
Живана,Rasen 777, sva reÅ¡enja su oko nas, samo treba biti otvoren prema njima..Без лажне скромности, мислим да сам ја прилично отворен за дискусије свакакве природе, јер да нисам, не би имао шта да тражим у овом под-форуму.
Ja bih volela da ti prvo, ozdraviÅ¡, pa onda nekoliko meseci da se uputiÅ¡ u postulate stare vere Srba, koliko se može naći, pa da onda nastavimo razgovor.Biće drugačije onda sigurna sam..Хвала на лепим жељама и предлозима, међутим имам ја шта да изучавам и у хришћанској вери, то ми је приоритет...године посла су предамном. Нисам ја као неки да слушам штаTeoretičari religije tvrde...већ хоћу сам да реконструишем ствари и сазнам Истину. Нећу да ме неко прави будалом.
Ako ne zameriÅ¡, biću lična. SluÅ¡aj svoje srce Å¡ta ti kaže, zanemari spekulacije i nterpretacije drugih..Ja vidim jednu izuzetno pozitivnu stvar kod tebe, ne znam da lisi je i sam svestan. Dok se zaplićeÅ¡ u gomilu reči , izvora i knjiga (mentalno..sa rizikom praznoslovlja), tvoje, da kažem, unutraÅ¡nje biće mudrije postupa.
Otkrio si vedističke knjige i sacred.texts..To je najbliže rodnoj veri odnosno ona sama..Jedino su "propovednici znanja", tzv.arijevci (beli, visoki i epskim pesmama nadahnuti) već otiÅ¡li sa tog terena kad su oni narodi reÅ¡iči da zapiÅ¡u njihova prethodna znanja i učenja.
A za nik si odabrao ime Rasen,, koji se izgovara u varijantama Rasin, vezano je za sve naÅ¡e Rasinske zemlje, reke Rasine i RaÅ¡ke, zemlje Rasina,RaÅ¡an i slično..U samom niku ti imaÅ¡ rodovernu odrednicu..jer rodoverni veruju da su od potekli od Sunca, odnosno da su stvoreni od sunčevine..Bog Sunca zove se Dabog,Dajbog ili Dažbog..pa Rusi govore o sebi da su Dažbogovi unuci, a rodoverno svesni Srbi da su sinovi Sunca, odnosno Dati od Boga, Daboga.
Ako znaÅ¡ da suu pradavnini postojanja Srbi/Sloveni koristili oznaku RA da označi Sunce (kao i stanovnici Misira), pa i danaÅ¡nju reku Volgu zvali reka Ra (Rha) o čenu ima istorijskih podataka (Plinije i Ptolomej početkom ere)..onda tvoj nik izabran od tebe samog (Ra+sin, sin od Ra, sin Sunca) odslikava osnovu rodoverja.Хвала теби на саветима, али ја сам већ пронашао свој Пут. Родоверје је део моје традиције и моја прошлост, тако да га не могу одбацити све и да хоћу. Оно мало што знам о томе научио сам успут, читајући историјске књиге, не тако што сам се директно занимао за ту тематику. Мислим да постоје неке ствари које су богонадахнуте и у родоверју и у ведизму, али је потпуно Откровење у Хришћанству. Што се тиче псеудонима, у праву си. Само си заборавила три седмице (http://www.awb.co.za/simboliek_e.htm).U to ime:cheers::cheers:
Живана,Без лажне скромности, мислим да сам ја прилично отворен за дискусије свакакве природе,
Не спорим то, него разлику: дискусија је размењивање информација (ментални део),проток фреквенције казане речи кроз ваздух.. вера је ствар срца.
имам ја шта да изучавам и у хришћанској вери, то ми је приоритет... да сазнам Истину. Нећу да ме неко прави будалом.
Ја сам твој пут прошла..баш кроз хришћанство , па до родоверја. Подржавам.Делујеш ми оштроумно, прогнозирам да ће бити кратко твоје време да прозреш замке хришћанства.
три седмице
Не постоји ниједан зарез у Старом и Новом Завету који није украден, позајмљен или преиначен, па и дотична теза, од стране аутора са намером. Као што не постоји ниједан леп обичај, дан или тумачење у најбољој варијанти хришћанства- православљу ,а посебно светосављу..а да није преузет из старе српске родне вере.
Зато отвори срце, уши и очи и пребирај и одвајај: Великдан (Ускрс) и јаја, певац на Св Илију, уранци ђурђевдански..ако тога нема код католика ни код других православних..онда је из старе вере.
Поз
[...] прогнозирам да ће бити кратко твоје време да прозреш замке хришћанства.Ти се вређаш када вас ја из незнања назовем онакако као не желите, а ти мени свесно ово поручујеш? Сигурно ми неће неки Жид указивати на ,,замке'' Христове вере, нити ћу учити од јудео-масона шта то у мојој прађедовској вери ,,не штима''! Толико.
Ти се вређаш када вас ја из незнања назовем онакако као не желите, а ти мени свесно ово поручујеш? Сигурно ми неће неки Жид указивати на ,,замке'' Христове вере, нити ћу учити од јудео-масона шта то у мојој прађедовској вери ,,не штима''! Толико.
jesi li ti svestan chinjenice da su svi apostoli bili jevreji (petar,pavle, marko,matej ,jovan .... ) , da je bogorodica bila jevrejka , da je isus - ako verujesh u njega - mesija poslat izrailju da vlada gvozdenom palicom -sveshtenik po redu melhisedekovom - lav iz judina plemena ... :rolleyes:
прогнозирам да ће бити кратко твоје време да прозреш замке хришћанства.
Ти се вређаш када вас ја из незнања назовем онакако као не желите, а ти мени свесно ово поручујеш?[/QUOTE]
Žao mi je da si ovde video uvredu, ja sam želela da pohvalim tvoju oštroumnost ovom rečenicom.Jer si, u prethodnim postovima, sam sebi predvideo da će ti trebati godine da proučiš detaljno tajne hrišćanstva, a ja mislim da će ti, ako jesi oštrouman , trebati manje od tvog predviđenog vremena.Da, ja sam vrlo svesno napisala ovu rečenicu kao prognozu, zato što verujem u tvoje prave vrednosti , izgleda više, nego ti sam.
Fanatizam i ostrašćenost u bilo kom shvatanju ili verovanju je pogubna. I za ostrašćenog i za okolinu.
Povodom termina @pagan@ / nije stvar u tome da li staroverni ili rodoverni žele ili ne žele naziv "pagani" nego postoji suštinska razlika u terminu.
Мало сам сређивала тему која је интересантна јер је Младен поставио баш оно питање где се додирује суштина старе вере, односно родоверја.
Неке последње одговоре сам одстранила, јер је тема почела да се претвара у анализу основа хришћанства, а то може и на некој другој засебној ..
да ову Тему оставимо за дискусије само о суштини веровања старих Срба, пре свега.
У међувремену, пробала сам да сазнам тачно значење термина паган и хеатхен, којима су људи нове вере означили људе старе вере..И ту је Сварог, са овим речима, био у праву..
Дакле, називати неког паганином је вређање које је прво увела црква да би омаловажила све оне који не прихвате једног јединог Човекобога исуса.
Мој друг има етимолошки речник енглеског језика, па су ови наводи одатле:
Paganus ( latinski) преводи се као "rustic, peasent, civilian, citizen" , дакле није баш прецизно ако подразумева и сељачко и градско и невојно (цивилно)...
Латински израз иначе потиче од pagus што значи земља.
Првобитно је pagus значило камен-међаш.
Али цео опис је јаснији ако се зна да су староседеоци били једne (стариje) вере , а да су другу, нову веру често наметали војници и освајачи силом..Добар пример је север данашње Немачке, где су , под именом нове вере, од 9-12 века.. рушили храмове и покоравали становништво, закључно са падом Арконе на Рујну.
Отуда, чини ми се, камен-међаш (пагус) означава границу иза које су они које ови желе да покоре (као нпр.лимес сорабикус као линија владавине Карла Великог у 9.веку и Венда/Срба са друге стране)..
И ту свакако термин "паган","Пагус" и "Паганус" није у основи погрдан..али ипак не означава веру..него становнике жељеног подручја, који нису војници у покрету и са оружјем, него породични људи са имањима.
Но, каже етимолошки речник, у хришћанском значењу Paganus (rustic,civilian,citiyen, peasant) има искључиве одреднице: Non-Christian и
Non-Jewish, дакле онај који није са нама - нехристијан и нејевреј.
За други израз, heathen, енглески етимолошки речник каже да је реч германског порекла која се користила за Gentiles( да ли то значи Гоје, не знам). Ради се о немачком придеву , у оригиналу гласи haithanas, и значи "онај који насељава отворена подручја, пустаре, дивљак " и ту се налази сличност са енглеским изразом "heath" који значи равница, пустаре, вресиште..
Све би било јако боље да се вјере са Блиског Истока никад нису шириле изван те територије него да је сваки народ имао своју вјеру. Нити би постојала инквизиција која је однијела животе стотинама милиона Европљана, нити би Србија била данас овако распарчана. Наша несрећа и несрећа свих Европљана је почела управо оног дана кад смо се одрекли насљедства наших дједова и примили религију која нам је пласирана са Блиског Истока да нас међусобно завади.
Све би било јако боље да се вјере са Блиског Истока никад нису шириле изван те територије него да је сваки народ имао своју вјеру. Нити би постојала инквизиција која је однијела животе стотинама милиона Европљана, нити би Србија била данас овако распарчана. Наша несрећа и несрећа свих Европљана је почела управо оног дана кад смо се одрекли насљедства наших дједова и примили религију која нам је пласирана са Блиског Истока да нас међусобно завади.
А зар ми нисмо живели и тамо,колико ја знам Срби су народ који долази са далеког истока и као и многи индоевропски народи прошао је Свету Земљу и Српски народ је један од првих који је прихватио Спаситеља Сина Божијег.
Све ти говоре Библијска имена,Каин Авељ Аврам Јуда то су јевреска имена али Марко Матеј Лука Лазар или Марија сигурно нису јеврејска имена.
Добро је познато да је сама Богородица рођена у Галицији а не у Јудеји а да Исус није проповедао на Хебрејском.
shto se tiche hriscanstva i srba : nazalost chinjenice ne idu u prilog tvojoj tezi rasene :
- primanjem hriscanstva , srbi gube svoje duhovno vodjstvo (jer je sveshtenstvo ili grchko ili pod grchkom vlashcu). samim tim gube i drzavnu samostalnost (jer u to vreme crkva i drzava su povezani) i postaju vazali grka.
-sv sava stvara autokefalnu crkvu sa dosta starih slovenskih obichaja (kojih kod grka naravno nema) . ali tu nastaje drugi problem: cepanje na pravoslavne i katolike , i unishtavanje bogumila (koji su zadrzali najveci deo starih obichaja !)
.
Да ли си некад чуо да је Патријахи или неко свештено лице поменуло српску цркву,не њен назив је Пећка Патријаршија,Свети Сава није одбијо аутокефалност цркве него епархије која је за време цара Душана прерасла у патријаршију.
као и многи индоевропски народи прошао је Свету Земљу и Српски народ је један од првих који је прихватио Спаситеља Сина Божијег.
Главно покрштавање Срба десило се у осмом веку, тако да Срби ни у ком случају нису од првих који су прихватили Христово учење. А и нисам сигуран да су Срби пролазили кроз пределе Блиског Истока у то време.
Главно покрштавање Срба десило се у осмом веку, тако да Срби ни у ком случају нису од првих који су прихватили Христово учење. А и нисам сигуран да су Срби пролазили кроз пределе Блиског Истока у то време.
Ако узмемо да смо староседеоци, тј. Илири и Трибали, покрштени смо много пре. Епископија је у Сирмијуму постојала пре много пре Миланског едикта.
Кад је Младен отворио тему, основно питање је било везано за саму стару/родну веру..зашто се говори о монотеизму у старој вери..
А сад дискусија иде више на (сакриване) историјске прилике, кад је хришћанство као нова религија заменила стару..и уствари више припада историјском делу форума, него овом.
Можда би било сврсисходније да се отвори нова тема..
Било је хришћана на тлу Балкана, још од времена првих проповедача (апостола) али то је тема или за историју или за подфорумчић о хришћанству. Касније можемо на ту нову тему да пребацимо и ову дискусију одавде
Можда би било сврсисходније да се отвори нова тема.. Било је хришћана на тлу Балкана, још од времена првих проповедача (апостола) али то је тема или за историју или за подфорумчић о хришћанству. Касније можемо на ту нову тему да пребацимо и ову дискусију одавдеБио сам слободан отворити нову тему овде (http://www.gorandavidovic.com/forum/showthread.php?p=11690#post11690).
Поздрав.
Hiperborejski Vuk
04-11-08, 23:29
Stara religija Srba je mnogobozacka, kao i svaka druga koja je postojala pre Hriscanstva. Rod je apstraktan, Apsolut, te nije podlozan zakonima prirode koje mi poznajemo, a kojima su podlozni i ostali Bogovi, ne samo kod nas vec i kod svih drugih naroda.
Najveca razlika izmedju politeizma i monoteizma nije broj Bogova u koje se veruje, vec odnos Boga i stvorenog Univerzuma.
Hriscanski Bog je Kreator, a politeisticki Bog nije stvorio svet vec je nastao iz njega, npr. iz Haosa, Ginungagapa i sl. Termini se razlikuju od naroda do naroda, ali je to ista stvar u sutini. Prema tome, politeisticki Bog je podlozan promenama, evoluciji prirode i njenih zakona. Najocitiji primer je Ragnarok, koji ne predstavlja kraj sveta (kako neki misle, dokazujuci time nekakav nihilizam mnogobozacke religije) vec evouciju i odbacivanje trulezi starog sveta, pripremajuci mesto za novi svet, nove i savrsenije ljude i Bogove. Evolucija prirode.
Tako je kod Slovena Rod predstavljao taj apstraktan pojam, ali mu nedostaje oblik, mentalna slika kao sto je imaju Bogovi narednih generacija, a koji proisticu iz Apsoluta.
Dakle, broj Bogova je najmanje vazan. To je stvar tumacenja prirodnih ciklusa, pojava i samog Kosmosa, tj. koliko cemo detaljno ici u analizi.
Takodje, to ne znaci da ako je mnogobozacki Bog zaduzen samo za odredjenu sferu, da je ''nesavrsen'', ili ''manje mocan'' u odnosu na Apsolutnog Boga. Npr. Perun je savrsen Bog za ono sto on predstavlja. Savrsenost u nesavrsenosti.
Stara religija je monoteisticka kao i hriscanstvo samo sto hriscanstvo ima tri lica Boga a stara religija ima mnostvo.
„Има оних који су у заблуди,
Који Пребројавају Богове и тако деле Сваргу.
Род Ће се њих, као безбожника, одрећи.
Зар Вишњи, Сварог, и други БоговиПредстављају мносштво?
Бог је један и Бројан.
И нека се нико не усуди да то
Мноштво одваја и при том тврди да ми
Имамо много богова.“
Hiperborejski Vuk
05-11-08, 12:11
Postoje cinjenice koje ne smemo zaobilaziti. A to su, izmedju ostalog, opisi starih porusenih hramova i dokazi postajanja raznih kultova kao sto je Solarni Kult, Kult Predaka, Kult plodnosti itd.
Sta nam govore ove stvari? Govore nam da su se stari Sloveni obracali raznim Bogovima za razlicite potrebe. Perun, Svarog, Veles, Dabog, Morana i ostali, nisu jedan entitet. Rod kao Apsolut ih povezuje svojom beskonacnoscu i svepostojanjem, i po tome podseca na hriscanski koncept Boga Kreatora.
Ja veoma postujem dela u izdanju Pesica, ali i dalje postoje neke tvrdnje koje oni iznose u svojim knjigama, a koje ne mogu da primim 100% kao potpuno sigurne i proverene. Ali to nije toliko ni bitno. Kako ko gleda na stare, prehriscanske religije je licna stvar. Neko ce na to gledati kao na mnogobostvo a neko kao na monoteizam u nesto razlicitoj formi od hriscanske.
I sve je to dobro, jer kao sto sam rekao u prethodnom postu, broj Bogova nije glavna razlika, vec odnos prema kreiranom svetu i pripadnosti njegovim zakonima evolucije i kruzenja materije.
Ja se samo bojim da neki ne misle da je staroslovenska religija monoteisticka iz razloga sto misle da je politeizam primitivan, zaostao ili gresan, a sto se propagira vec 2000 godina. Objasnio sam u cemu je razlika. Dakle ne u formi vec u obicnom pogledu i dubini analize Prirode ovog sveta.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.