PDA

View Full Version : Живојин Мишић о Хрватима у Југословенств

Pobuna
20-04-08, 15:52
ЖИВОЈИН МИШИЋ О ХРВАТИМА И ЈУГОСЛОВЕНСТВУ

О војводи Мишићу и његовом војевању доста се писало. Његов стратегијски подухват у Колубарској бици да из одступања и тоталног расула војске, пређе у офанзиву и да далеко јачег непријатеља за свега неколико дана протера из земље и данас се проучава у многим војним академијама у свету.

Међутим, мало је познато да је Мишић био и добар – политичар. Недавно су пронађене белешке војводиног секретара Милорада Павловића, које – поготову за све наше прилике, боље рећи неприлике, у којима смо се нашли – говоре о Мишићевој политичкој мудрости и далековидности.

После покушаја Хрватске да створи своју независну државу, регент Александар је марта 1919. Послао Живојина Мишића да обиђе Загреб, Карловац, Госпић, Глину, Сисак, Вараждин,Огулин…и види какво је стварно расположење. Након разговора са око две хиљаде људи из свих слојева (чуо је шта мисле франковци и народњаци, коалиционаши и радићевци, па и политички неопредељени људи) славни војсковођа је одмах по повратку рекао регенту Александру: “Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице…сви они једно мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш…ствар је пропала…Ништа се неће моћи учинити. То нису људи на чију се реч може ослонити. То је најодвратнија фукара на свету, која се не може зајазити ничим што би јој се понудило".

Кад га је Александар запитао шта мисли, без двоумљења му је одговорио:

“ја сам с тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно економско подизање, далеко од свих политичких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити: дати им њихову државу".

“А границе” - обрецну се Александар. “А где су границе тој њиховој држави и ко ће их повући ?"

Мишић се мало насмеја:

“Границе ће тамо бити где их ми повучемо, а ми ћемо их повући не онде где наше амбиције избијају на површину него онде где историја и етнографија кажу: где нам језик и обичаји, традиције и најзад где се сам народ по слободној вољи определи, па ће то бити и право и Богу драго."

Сад се Александар насмеја:

“То би Италијани оберучке прихватили. Ми бисмо тада Хрвате просто гурнули у наручје Италијанима."

Мишић поскочи:

"Нека им` је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити…Ти су људи сви одреда, прозирни као чаша: незајажљиви и у толикој мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи… Не заборавите, Височанство, моје речи. Ако овако не поступите сигуран сам да ћете се љуто кајати" – рекао је на крају војвода Александру – и потом сео.

udar
20-04-08, 17:40
alal vera!!kako ih je prozreo,svaka čast to je bio pravi čovek,Å¡teta Å¡ta on nije bio kralj i odlučio po njegovom,da se reÅ¡imo tih fukara najgorih i da smo uzeli Å¡ta je naÅ¡e!!Velika Srbija naÅ¡a je zakletva!!!

bf_109_g6
20-04-08, 19:44
mislim da je ovo najveci dokaz protiv svih onih koji se zalazu za nekakvu monarhiju i vracanje dinastije karadjordjevic :mad: .

Живана
26-04-08, 15:31
Словенци су 2006. превели са српског књигу штампану 1944. о Хрватима..Аутор је тада објавио под псеудонимом.

Ova "šokantna knjiga o našim komšijama", kako je izdavač stavio u podnaslov, ima predgovor Zmaga Jelinčića Plemenitog, koji ističe da Psunjski dokazuje genocidnost rvatskog naroda tvrdeći da Rrvati svakih 20 godina pobiju milijune Srba te da oni nisu srpsko pleme?, nego neslavenske krvi, nezahvalni kradljivci, šovinisti i megalomani koji od 9. stoljeća neprestano otimaju tuđe....

Možemo još štošta naučiti iz ove knjige, kao npr. o sopstvenim greškama i o sopstvenim izdajnicima. Zato da greške ne bismo ponavljali i da bismo izdajnike lakše prepoznali. Susede će nam u priličnoj meri predstaviti sama knjiga.
Neka prevod ove knjige na slovenački jezik bude trajni spomenik činjenici, da istinu nije moguće sakriti, i opomena svim onima, koji previše veruju zvaničnoj politici, a Veliši Raičeviću - Psunjskom zahvalnica što je očuvao istinu i osvetlio zločine, koji ne smeju ostati u tami,
( каже словеначки издавач у предговору)..

http://velisarajicevic.tripod.com/

А и један јутјуб је направљен на тему књиге
http://www.youtube.com/watch?v=5TB8W4qGt6M

mislim da je ovo najveci dokaz protiv svih onih koji se zalazu za nekakvu monarhiju i vracanje dinastije karadjordjevic
Иако је Петар Карађорђевић један од малобројних мојих омиљених владара, његов потомак нас је много уназадио. Александар (регент) је највероватније припадао једном тајном реду, (наравно не-српске "провинијенције") судећи по глорификовању одличног вајара, али масона, Ивана Мештровића, због чијих је идеја чак разрушио (експлозивом) цео средњевековни град Жрнов.. како би дотични, могао да постави Споменик Незнаном јунаку на данашњој Авали,претходно сринувши и зарубивши врх брда.
Монархије, по мени, имају велике предности , али Карађорђевићи НИКАКО у тим комбинацијама..

Младен
26-04-08, 17:39
Словенци су 2006. превели са српског књигу штампану 1944. о Хрватима..Аутор је тада објавио под псеудонимом.

Ova "Å¡okantna knjiga o naÅ¡im komÅ¡ijama", kako je izdavač stavio u podnaslov, ima predgovor Zmaga Jelinčića Plemenitog, koji ističe da Psunjski dokazuje genocidnost rvatskog naroda tvrdeći da Rrvati svakih 20 godina pobiju milijune Srba te da oni nisu srpsko pleme?, nego neslavenske krvi, nezahvalni kradljivci, Å¡ovinisti i megalomani koji od 9. stoljeća neprestano otimaju tuđe....

Možemo joÅ¡ Å¡toÅ¡ta naučiti iz ove knjige, kao npr. o sopstvenim greÅ¡kama i o sopstvenim izdajnicima. Zato da greÅ¡ke ne bismo ponavljali i da bismo izdajnike lakÅ¡e prepoznali. Susede će nam u priličnoj meri predstaviti sama knjiga.
Neka prevod ove knjige na slovenački jezik bude trajni spomenik činjenici, da istinu nije moguće sakriti, i opomena svim onima, koji previÅ¡e veruju zvaničnoj politici, a VeliÅ¡i Raičeviću - Psunjskom zahvalnica Å¡to je očuvao istinu i osvetlio zločine, koji ne smeju ostati u tami,
( каже словеначки издавач у предговору)..

http://velisarajicevic.tripod.com/

А и један јутјуб је направљен на тему књиге
http://www.youtube.com/watch?v=5TB8W4qGt6M

Иако је Петар Карађорђевић један од малобројних мојих омиљених владара, његов потомак нас је много уназадио. Александар (регент) је највероватније припадао једном тајном реду, (наравно не-српске "провинијенције") судећи по глорификовању одличног вајара, али масона, Ивана Мештровића, због чијих је идеја чак разрушио (експлозивом) цео средњевековни град Жрнов.. како би дотични, могао да постави Споменик Незнаном јунаку на данашњој Авали,претходно сринувши и зарубивши врх брда.
Монархије, по мени, имају велике предности , али Карађорђевићи НИКАКО у тим комбинацијама..

Добра књига, хвала Живана. Препоручујем и ''Историјске скривалице'' и ''Бивше Србе'' од Слободана Јарчевића.

Што се лудог регента тиче, био је масон, ван сваке сумње, замерио се француској ''браћи'' и отуда онолики пропусти у обезбеђењу Марсеја. О томе је говорио Михаило Олћанин, предратни масон, а каснији члан ЗБОР-а.

Лупус
04-04-10, 23:22
Идеја трулог и гњилог југословенства коју су као суманути гурали монарси династије Карађорђевић на штету сопственог народа,а на корист наших непријатеља,довела нас је у шах мат позицију коју су искористили прво усташе па касније опет усташе само у одори комунизма заједно са залуђеним дијелом српских комуниста да нас систематски униште кроз одређен времески период.Када су коначно скинуте маске и када је несрећа куцала на врата кнез Павле је био немоћан да уради ишта,потплаћени елементи српског националног тијела од стране енглеских тајних служби,неколицина и мизеран број србокомуниста у коалицији са горе наведеним издајницима отпочињу подривање државе у виду пуча,а усташе су имале наоштрене ножеве и спремно чекали.Да су само послушали војводу Живојина многе би ствари данас биле другачије,сигурно би нас било више и имали би бољу државу.