PDA

View Full Version : Кип Световида у селу Мокра

Калки
24-06-11, 12:43
Čuvanje korena - Novinar inicirao postavljanje spomenika drevnom slovenskom božanstvu

Otkriven kip boga Vida na Suvoj planini

U belopalanačkom selu Mokra na Suvoj planini, u mestu zvanom Vidovo, otkriven je kip staroslovenskog boga Vida.
Inicijator postavljanja kipa boga Vida na ovom mestu jeste novinar iz Beograda Dragan Jovanović, koji je poreklom iz ovog sela.

- Ne smemo da se odričemo naših starih bogova, čiji je vrhovni bog Vid. To su naši duhovni koreni i tu je temelj našeg srpskog identiteta. Bog Vid nas vraća u prethrišćansko vreme i hoće da nam kaže da smo postojali pre hrišćanstva i Isusa, da smo danas, po starom srpskom kalendaru, u 7519. godini. Ja ne znam da li su Srbi narod najstariji, ali je činjenica da smo se do 1.600. godine služili najstarijim kalendarom, kaže Jovanović.

On dodaje da je po predanju, na mestu na kojem je podignut kip boga Vida trebalo je da bude izgrađen Divljanski manastir, koji se nalazi na nekoliko kilometara od tog mesta.

- Međutim, ono što bi graditelji tokom dana izidali, vile su tokom noći premeštale na mesto gde se sada nalazi manastir, pa je zbog toga i premešten - kaže Jovanović.

Svake godine u Vidovu u buduće biće održavane akademije na kojima će govoriti eminentni domaći stručnjaci iz nauke i kulture sa ciljem očuvanja jezika i identiteta našeg naroda.преузето из Преса

А ово је скенирано из Вечерњих новости

http://img.photobucket.com/albums/v635/Legenda/kip_bog_svetovid_beli_vid_hram.jpg

црни
25-06-11, 02:57
Немогу да кажем да нетреба знати шта је и како некада било. То је у крајњем наша и обавеза ако промишљамо о будућности. Прихватајући православље (хришћанство) наши преци уградише и дио старе религије у нову. Оне дјелове кои могу да иду заједно. Прихватајући хришћанство прихватише и ријечи господње "немој имати други богова осим мене". Нама је као што се може чути у нашој литургији остао исти назив за господа(САВАОТ) . Остали су нам и кућни заштитници . Враћати се на заборављене ритуале(ко више зна како је то некад изгледало) и постављајући неке тотеме и враћајући се идолопоклонству ми напуштамо христово учење и можемо на тај начин једино да служимо нечастивом. У нашем православљу је остало пуно старе вјере и она је итекако препознатљива. Јединствена и СРБСКА. Чеме може да служи кип неком богу у нашем селу? Како му се обраћати? Незнамо. ТО уопште неби био повратак корјенима већ стварање нове секте. Када се обраћамо Господу с добро нам познатим ријечима молитве нечастиви нам стави у уста погрешну и погрдну ријеч а нашто би тек личило обраћање и молитва некоме коме се немолимо 2000 година. Оћемо ли да кажемо да смо били блесави 2000 година и да смо се сад опаметили? Тај чин ми је неразуман и нелогичан. Све што смо били имамо у нашем православљу и никакве потребе нема за лутањима у прошлост. Ако нам је комунизам удаљио господа од наших срца незначи да можемо како коме падне напамет да приказујемо и користимо вјеру наши праотаца. Наравно да свако има слободу избора али (како рече један паметан човјек) слобода једног човјека престаје тамо гдје почима слобода другог човјека.Нису наши преци били нимало наивни када су прихватали хришћанстви и чини ми се да су пуно зрелије промишљали о будућности него ми данас.

Аркона
27-06-11, 17:56
ми напуштамо христово учење и можемо на тај начин једино да служимо нечастивом

Зар се на једној другој теми не бацасмо дрвљем и камењем по браћи која Истину препознаше у пророку Мухамеду...?
Јесмо ли и колико бољи од њих?

Нису наши преци били нимало наивни када су прихватали хришћанстви и чини ми се да су пуно зрелије промишљали о будућности него ми данас.

Хоћемо ли и ми промишљати зрелије о будућности и пригрлити папу као наши праоци што су пригрлили Исуса...? Да ли нам је то боља будћност, да не будемо "сламка међу вихорове"?

СрбскаРаса
27-06-11, 22:42
Ваља се, боље споменик него ливада, али морамо бити опрезни мрачне су то силе ако почнемо да верујемо у њих, Христос је једини пут!

Али не треба бацати културу у јаму треба се сачувати ал на начин како доликује хришћани смо...

:supersam:

Јуришник
09-12-11, 17:19
(о)праштајте другови возљубљени, морам овде рећи само да ме јако код хришћана нервира то што су изокренули неке обичаје, заборавили смисао и окренули се неком кривотворенију... Него, кога је брига шта мене нервира.

И ово постављање кипа ми се чини да је кривотвореније и спрдање са нечим чиме не би требало људи да се играју. Али, људи као људи... :mad: