View Full Version : Slavenska Rasa i Slaveni.
WhiteSerbia
17-04-08, 11:46
htjeo sam da znam kako vi mislite o ujedinjenju svi slavenski naroda i drzava, i dalise mogu prevazici problemi izmedju slavenski katolika i slavenski pravoslavaca. I dali smatrate daje slavenska rasa najjaca, po mom misljenju je slavenksa rasa nad germanskom.
pozdrav
Дозволићу дискусију на ову тему, али ћу прво ставити неке напомене.
Словенска, као и Германска раса, не постоји. Раса је биолошка категорија. Словенство и Германизам лингвистичка. У том смислу, ниједна од ове две не може бити јача.
Даље, по мом мишљењу доста је српском народу нових савеза, уједињавања и сличних пропалих пројеката. Ми Срби треба да се сетимо ко смо и шта смо. Нека други мало лију своју крв за овакве сулуде идеје, што се тиче Срба, доста је, и много је.
Као што рекох, оставићу тему отвореном, пре свега због тога што ме интереује мишљење других чланова форума.
Никакво уједињење у виду пан-Словенства није могуће нити би тако нешто подржао, нисмо били уједињени ни пре 1000 година, зашто би били сада? Ми смо одвојена племена и тако би требало и да остане, што се тиче Хришћанства не бих да коментаришем, ионако то није наша религија, а што се тиче неких Балканских Словена, такође нећу да коментаришем, уосталом, знамо шта наше комшије мисле о Словенству, они су сви одједном пали смарса, а језик којим говоре нису Словенски већ нешто што ни они још неумеју да објасне, али Словенски нису, Бугарски је по њима неки Угро-Фински са малим елементима Словенског, Хрватски је Ирански а Скопљанска екипа пак прича Антички Македонски :rofl:
Наравно да Словени нису раса него лингвистичка група, зашто о томе и дискутовати.
WhiteSerbia
17-04-08, 12:35
Aleksa moram da kazem dasi u pravu, dosat je bilo ti nekakvih saveza, uvjek na kraju mi srbi dobijemo losiji kraj. ali neslazemse dasu slaveni i germani samo lingvistika, mislijo sam na to dasmo razlicito pleme od germana i od romana po jeziku ,kulturi, izgledu.
http://de.wikipedia.org/wiki/Slawen
WhiteSerbia
17-04-08, 12:37
Slav, jesmo bili i prije razlicita plemena ali ipak je postojalo neak zajednicka kultura i religija, mozda smo i bili zajedno sa drugim slavensik plemenima u vreme velike moravije ili kijevske rusije??=))
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_% D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0
http://cs.wikipedia.org/wiki/Velkomoravsk%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e
Добровољац 18
17-04-08, 13:08
Словенска, као и Германска раса, не постоји. Раса је биолошка категорија. Словенство и Германизам лингвистичка. У том смислу, ниједна од ове две не може бити јача.
Даље, по мом мишљењу доста је српском народу нових савеза, уједињавања и сличних пропалих пројеката. Ми Срби треба да се сетимо ко смо и шта смо. Нека други мало лију своју крв за овакве сулуде идеје, што се тиче Срба, доста је, и много је.
Као што рекох, оставићу тему отвореном, пре свега због тога што ме интереује мишљење других чланова форума.
Ako nekome Srbinu danas,posle svega sto smo proziveli i doziveli od nase "slovenske brace",moze uopste da padne na pamet bilo kakva prica o ujedinjavanju,onda mislim da imamo ogroman problem !
Словени
Нас не уче како треба. Оно мало што сам ја самостално чепркала по историјским и сличним документима, показује да су име и народ Срба (као и језик) старији од Словена, једне кованице која се користи за огроман број људи сродног језика, обичаја и старе вере, чини ми се тек од 7.века наше ере.
Наша права јужно-српска историја и историја тзв. Лужичких Срба , када би се откриле до краја јавности, показале би то у шокантној светлости.
Најлогичније је наше уједињење са њима , јер је разједињеност настала давном најездом Хуно-Авара давно и формирањем нових држава на данашњем европском тлу.
Практично: опет је немогуће у садашњем тренутку.
Уједињење
Теоријски би било идеално да се толико број људи удружи, макар у лабавој конфедерацији, али практично, не верујем да може успети, као што није ни до сада..Неки економско- трговниски савез, чак и војни..можда би успео..Као и све појачане везе на чувању оставштине предака.
Али удруживање државности у нашем случају не би требало ни са ким више да се деси, ни по коју цену.Превише смо пропатили због тога.
Разлике у хришћанској вери
И католичким и православним данашњим Србима (и протестантима) хришћанство је наметнуто током 9-12 века и то углавном насилно.
Те разлике се превазиле само на два начина по мени: унијаћењем (неком вештачком синтезом као "есперанто" језик) које неће задовољити ниједну страну, или укидањем те религије која није изворна ни словенска ни српска вера (и враћањем на изворну веру).
Други начин био опет проузроковао велике немире.
Нека средња компромисна варијанта била би могућа да се коначно цене и уважавају различита верска опредељења (староверни, хришћани свих врста,атеисти), и да се поштује само племенска, односно генетска сродност. Како за Србе тако и за Словене генерално.
Но, и то би опет отворило проблем кшта са оним групама која су се током векова помешале са другачијом не-српском, односно не-словенском крвљу..иако језички припадају Словенима.
Мислим да је у 21 веку најпогоднији интересни савез држава у којима живе сродници, а да се ипак сачува независни интегритет и чистунство Срба. Са много љубави и поштовања према осталима, али онако, по народној "у се и у своје кљусе" , јер је тако најбезбедније и најсигурније.
Noc dugih nozeva
17-04-08, 17:17
Слажем се са горе наведеним. Моје мишљење је да требамо више да се окренемо германским народима. Треба поштовати словенску браћу, посебно православне, али ипак више сарадње са германским народима...
Да унијаћење, уједињење, како год то назвали није успело ни фирентинском унијом, па неће ни сад, нити ће бити. а искрено нисам сигуран да би иједан прави православац то учинио! У ствари кад боље размислим не би ни католици. Треба то да буде лично опредељење сваког човека, а не државно или национално.
WhiteSerbia
17-04-08, 17:46
Живана:
imas dobro misljenje, ali neverujem dasu srbi stariji od slovena, kazese dasuse prije sloveni kao celina nazivali srbi i daje ime sloveni tek kasnije nastalo, ali koliko je ta teza tacna je drugo pitanje-
Noc dugih nozeva:
jasam protiv toga dase okrenemo germanskim narodima, jel su nam oni najvecu stetu doneli kao u 1 i 2 svetskom ratu tako i 90, mozemo dase sprijateljimo o istoj ideji za ocuvanje bjele rase, ali ipak smatram daje slavensko pleme jace od germanskog i nas ima vise u evropi oni se boje nas. kao stose hitler bojao. mozad bi bijo dobar savez kao neka vrsta unije sa pravoslavnim slavenima?=)
White Serbia, pripazi malo na pravopis.
Ovako ostavljas jako los utisak.
Као што је рекао Алекса, Словени нису никаква раса, то је велика глупост. Незнам на шта се мисли уједињавањем свих Славенских народа. Ако то значи створење једне велике гржаве онда сам против. Историја нам је показала да је то решење лоше. Ако се мисли на сарадњу Славенских народа, онда се слажем. Мислим да требамо сарађивати са свим белим европским народима. То је једини пут нашег опстанка.
Што се тиче Германа. Увек кад је Србија сарађивала са Немачком имала је од тога користи. Кад смо једни са другима ратовали, онда је најебала и Србија и Немачка.
Ја у религији невидим никакав проблем. У Чешкој или у Немачкој живе поред себе католици и протестанти и немају никаквих проблема. Важнија од религије је раса. Религија је приватна ствар сваког човека.
WhiteSerbia
17-04-08, 21:16
izvinjavam se za rukopis, u brzini pisanja negledam tacno;)
Ја сам за уједињење Срба, остало ме не интересује. Имали смо разне пансловенске покрете, а најгори је наравно југословенски. Не треба нама никакво уједињење са било ким осим са нама самима. Свака част Русима,Чесима,Словацима, Лужичким Србима посебно, али доста је било романтисања. Дакле, само Срби и велики Срби.
Има овде ипак неких ствари на које треба скренути пажњу.
Елем, скоро сам читао књигу коју је написао Павел Јозеф Шафарик, "Порекло Словена". Аутор је Словак по националности, и у овом делу, наводи гомилу доказа ко којима су Срби наследници Венда (Сармата). Што практично потврђује да је термин "Србин" знатно старији од термина "Словен". У најскорије време планирам да погледам и Јиричекове списе.
Тако да, то о чему пише Живана, има своју историјску подлогу.
Али, нешто не мислим да ће се данашњим Пољацима допасти да им се каже да су они само народ који живи у пољу... или тако то. Превише је времена прошло.
Ипак, треба правити разлику између термина раса, култура, нација.
Као што рекох, раса је биолошка категорија. Људи беле расе деле се на оних пет типова, које верујем да и врапци на грани знају поновити - динарски, алпски, медитерански, источо-балитички и нордијски тип. Верујем да је свакоме јасно да нема никакве генетске, антрополошке, или ако хоћете расне ралике између (рецимо) нордијског Србина, Немца или Руса.
Култура, језик, обичаји, то је већ нешто друго. Сада дакле напуштамо домен расе, и прелазимо на домен онога што се данас зове нација. Да постоје националне сличности Словенских народа, то је наравно тачно. Али, постоји сродност између свих индо-европских народа - Словена, Германа, Келта и других, и њихових језика и култура.
Дакле, нема Словенске (нити Германске) расе, већ Словенских народа, који су (као и Германски, рецимо) састављени од припадника разних под-расних типова Беле расе. Тако, има Срба динараца (у огромној већини - 70%), нордијаца, медитеранаца... има и оних који су Срби само по имену, али расно немају везе с тим, просто речено - расни отпад, каквог има свуда, мање или више.
Моје мишљење је да је германофилство, или некакво русофилство, код Срба, изузетно погрешно у овом тренутку. Немамо ми шта да заступамо интересе Германа, нити да лијемо своју крв за неке пан-Словенске идеје. Доста је било. Ми морамо да се окренемо себи. Морамо да саградимо своју отаџбину, и да је издигнемо из пепела у који су је наши непријатељи бацили. Ја разумем да неко има личне афинитете према Немцима, имам их и ја, али ипак представљати се као Германофил је бескорисно. Исто се то односи и на "русофиле". Ја лично јако ценим руски народ, али заборављати на своје српство, и запостављати га за рачун било чега другог, бесмислено је. Манимо се ћорава посла. СРБИЈА ИЗНАД СВЕГА!
WhiteSerbia, као модератор овог форума, замолићу те да обратиш пажњу на своје писање и историјско тумачење догађаја у светским ратовима, поготову у оном другом. Не желим да бришем постове, нити да шаљем икаква безвезна упозорења, али нећу дозволити да се на овом форуму као највећи кривци за страдање нашег народа у другом св. рату означе Немци. То нема никакве историјске поткованости. Такви ставови нису примерени овом форуму, а да ствар буде гора, само могу да одврате посетиоце форума од правог извора проблема. Ни Љотић ни Недић нису ниједном својом речју означавали Немце као кривце за нашу пропаст, па нећемо ни ми. Надам се да се разумемо.
Алеска, без увреде али ово последње што си написао је било скроз непотребно..Ми, сви знамо ко је довео до тога да Србија изађе из Тројног пакта и зарати са Немачком, у другом светском рату,сви смо свесни чињенице да је то за Србе била историјска шанса, и да је то највећа глупост коју је српски народ дозволио, у својој историји.Међутим, правити од Немаца, неке свеце које нико не сме да дира је беспотребно..
Чињеница је да смо ратовали са њима и да је много Срба погинуло и било стрељано од тих истих Немаца..Наравно да би могли до сутра да причамо о томе ко је и како довео до тог рата али мислим да није у реду да се овде прича како они нису били криви низашта..Наравно да су били криви,криви су за сваког Србина кога су убили..Или ти кривиш једне а другима опрашташ као да би то требали да заборавимо?
ali neverujem da su srbi stariji od slovena, kaze se da su se prije sloveni kao celina nazivali srbi i daje ime sloveni tek kasnije nastalo, ali koliko je ta teza tacna je drugo pitanje-
Pa prebrisali su takve podatke i ne štampaju ih po udžbenicima..
Vidi svedoČenje Nemca iz 9.veka:
Географ Баварски, IX век
"Сервиани, чије је краљевство толико, да су од њих потекли сви словенски народи и, како тврде, од њих воде порекло".
U originalu:
Zeriuani, quod tantum est regnum, ut ex eo cuncte genetes Sclauorum exorte sint et originem, sicut affirmant, ducant.
..скоро сам читао књигу коју је написао Павел Јозеф Шафарик, "Порекло Словена"....практично потврђује да је термин "Србин" знатно старији од термина "Словен". У најскорије време планирам да погледам и Јиричекове списе.
Одлична књига Шафарикова.. Јиречека нисам читала..Треба набавити Добровског.
Али, нешто не мислим да ће се данашњим Пољацима допасти да им се каже да су они само народ који живи у пољу... или тако то.
Да, свет се навикао да живи на лажима... (Али, то је њихов проблем.)Чувени виц о немачким археолозима је да, кад год забоду лопату земљу истрчи нешто словенско(српско) али они то вешто камуфлирају у Келтое који су "недефинисани" етнички..
И при томе њихов старији израз за Келтое је Валах.:D
Као у оном вицу кад Лесковчанин украде три од шест уловљених риба другару па се прегањају у недоглед: "Кам ги три?" пита оштећени..(тражећи нестале) "Те ги три"..одговара стално лопов (показујући преостале)..
Мада ја мислим да ће најбурнији шок доживети Шведи.И Енглези.
Нису дефинисани етнички ни Сармати,Скити, Илири,Трачани,чак и Дачани, Расени "Етрурије",Пелазги,Илири, Хетити, 17 римских императора рођених на нашем тлу, тајанствена "племена ратника са секиром", тајанствени "перасти" ..где год пипнеш
(осим у време римско-грчке империје) све је недефинисано.Милиони и билиони неких недефинисаних староседелаца. "Тајне" на све стране.
И некако, већина ових "тајанствених" користе слова која се лако дешифрују азбуковицом.
(Али нису још званично "дешифрована" док ћирилични натпис на Чавићевој мајици прочита цео свет, лако и 'ладно).
Кад се потражи неки историјски извор да говори о Словенима, Чесима, Украјинцима(макар Кијевским Русима) око почетка ере или пре нове ере..нема шансе да се пронађе..А Срба има...
То је нормалан, логичан и рационалан полаз за даље дискусије и спекулације.
Што се тиче имена Срба...интересантно да је један Немац/Аустријанац открио најстарији помен имена Срба, тачније вође Срба, у ведским књигама, које припадају периоду пре нове ере.
Да буде још интересантније, био је врло угледан и истакнут санскритолог по струци, а откриће је начинио у време Другог светског рата, као члан тајне службе СС`а Anenerbe тима, који је истраживао порекло аријеваца за потребе Трећег Рајха.
Професор и ректор Минхенског Универзитета, Валтер Вуст (1901-1991), написао је овако:
"Srbinda wurde demnoch soviel heissen wie Herr, Furst, Erster der SRB-s und mit einer Bedeutungsentwicklung, die aus vedischer und nachvedischer Zeit gelaufig ist, darnach die Srb's selbst."
(članak "Uber das Alter des Rgveda und die Hauptfragen der indoarischen Fruhgeschichte" у угледном "Wiener Zeitschrift fur die Kunde des Morgenlandes" (WZKM), Band 34, s.165-215 )
U prevodu:
Srbinda bi, koliko ja znam, značilo isto što i vlastelin, princ, prvi među Srbima, sa značenjem koje je nastalo u vedskom i postvedskom vremenu, i bilo rasprostranjeno i među samim Srbima za njih same.
Моје мишљење је да је германофилство, или некакво русофилство, код Срба, изузетно погрешно у овом тренутку. Манимо се ћорава посла. СРБИЈА ИЗНАД СВЕГА!
:cheers:
WhiteSerbia
18-04-08, 20:01
Svaka ti cast Obilicu, tako i ja vidim, ali izgleda da neki ovde umisle dasu nemci bogovi=(
I ja mislim dasmo trebali biti uz njih u 2 svetskom rato, jel svako koje bijo uz njih je danas dobijo staje hteo na balkanu osim nas. Mislim da mi srbi moramo vise da radimo u slozi izmedju nas i dase nesvadjamo o nekoj ideologiji koja nam tako i onako nista neznaci niti nam sad vise moze pomoci. Aleksa sorry za mali napad, ali mislim da nije fer da sve brises sta tebi i tvom misljenju ne odgovara, po tvom svako ko ima nesto protiv nemaca mora da napusti ovaj forum i dase iseli iz srbije??=)
WhiteSerbia
Кад будеш научио пристојно да се изражаваш, тада ти ни постови неће бити брисани. За сваку следећу псовку или увреду коју будем видео на овом форуму, добићеш примерену казну, а ако те ни то не опамети, прибегнуће се другим мерама.
А с обзиром да сам ни крив ни дужан оптужен за некакво Германофилство (какав ли сам ја Германофил са Словенским Богом у аватару, није ми јасно, ал ајде), још једном ћу подвући оно што сам написао у претходним постовима:
Моје мишљење је да је германофилство, или некакво русофилство, код Срба, изузетно погрешно у овом тренутку. Манимо се ћорава посла. СРБИЈА ИЗНАД СВЕГА!
Никоме ја ништа не опраштам, нити уздижем у свеце, и молим да ми се не подмећу ствари које нисам ни рекао ни написао. Почистимо ми прво своје двориште, и исправимо прво своје грешке, остало ћемо лако. А иначе, сматрам да је из срца једне Германске земље као што је Швајцарска, јако лицемерно говорити о некаквој Словенској супериорности, и оптуживати нас који нисамо пан-слависти за недостатак патриотизма. Ето толико од мене, надам се да ће бити поштовано ово што сам написао. Хвала унапред.
WhiteSerbia
18-04-08, 20:39
postujem tvoje misljenje i nisam htjeo date optuzujem necim, stose tice patriotizma samo mise tako ucinilo malo;) i ja ovde mogu da mislim sta hocu protiv germana i ako zivim u njihovoj drzavi, i svaki dan vidim kako je taj narod slab. a stase tice patriotizma i ovde neko mora da srbe stavlja u dobro svetlo i da ide na proteste za kosovo;)
Највероватније за 5 до 7 година ће се моћи видети генетско порекло сваког човека у свету,научници то сада тврде,и тачно ће се знати колко ко има и чије све крви има у себи...
Мислим да ће се ово код нас усавршити тек за десетак година.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.