PDA

View Full Version : Деца на чистом ваздуху интелигентнија

Тара
13-04-08, 17:08
Деца која су изразитије изложена загађењу лошије су резултате постигла и на тесту речника, памћења и учења
Све је боље када је околина здрава, па и памћење.

Утицај загађења на кардиоваскуларни и респираторни систем деце проучаван је детаљно, а о утицају удисања загађеног ваздуха на мозак мање се зна. Др Шакила Франко, с харвардске школе јавног здравља, и тим који је учествовао у овом истраживању резултате објављују у часопису „American Journal of Epidemiology”. Резултати показују да деца која живе у четвртима у којима је густ саобраћај имају нижи квоцијент интелигенције и постижу лошије резултате на тестовима интелигенције и памћења од деце која удишу чист ваздух живећи у здравијим срединама, без много саобраћаја у близини својих кућа.

– Последице загађеног ваздуха сличне су онима које су уочене код деце чије су мајке пушиле десет цигарета дневно у трудноћи или као код деце која су била изложена дејству олова, изјавила је др Франко, аутор студије.

У истраживању из кога су наведени подаци, она и њене колеге проучиле су 202 деце из Бостона старе између осам и једанаест година, као и студију о пушењу код трудница. Истраживачи су најпре испитивали само утицај процењене изложености деце чађи на степен њихових когнитивних функција. Радило се о утицају чађи настале сагоревањем горива, посебно код возила која користе дизел.

– Што су деца била више изложена чађи нижи је био њихов резултат на испитивањима интелигенције.

Када су истраживачи резултате ускладили и са факторима као што су образовање родитеља, језик којим говоре код куће, тежина при порођају и изложеност дуванском диму, веза је и даље постојала.

Тако, на пример, велика изложеност остацима сагоревања горива доводи се у везу с падом IQ-а просечно од 3,4 бодова. Деца која су изразитије изложена загађењу лошије су резултате постигла и на тесту речника, памћења и учења.

Аутор ове студије такође је истакла да је загађење изазвано саобраћајем повезано и с бројним другим штетним последицама и да, осим да се преселе из подручја с густим саобраћајем, људи не могу ништа друго значајно да учине за своје здравље.

извор Политика

Гризли
13-04-08, 18:13
Od kako sam se preselio van grada, i meni klikeri mnogo bolje rade, a kamo li klincima.

U mojoj oklini, ono klinaca sto ima, velika vecina su odlicni ucenici.

Natalija14/88
15-04-08, 08:09
da,uvek su deca sa sela bila bolji uchenici od one iz grada...

Младен
15-04-08, 10:48
da,uvek su deca sa sela bila bolji uchenici od one iz grada...

Интелигенција нема везе са успехом у школи. Заправо има, али само до коефицијента 120, преко тога је све ствар рада.

Noc dugih nozeva
15-04-08, 16:58
Како год окренеш са оваквим разарајућим системом образовања, који су нам наметнули разни полу-писмени миснистри просвете, биће сасвим небитно да ли је дете са села или града. Када су радили пре пар месеци истраживање, на нивоу више европских држава србска деца су у знању била у доњем делу лествице. Сећам се раније, док сам ја ишао у школу морало је да се учи, да се памте чак и оне силне формуле из хемије и физике, а сад...
Исти случај је и са факултетима. Потпуно непотребна болоњска конвенција, такође наметнута, зарад бржег и лакшег студирања. Према назови стручњацима, који су измислили ту "Болоњу", студент дневно може да УТУВИ у главу само 5 страна за колоквијум. Дакле цео испит се своди на 200 страна! И са којим ће онда знањем да изађу тада свршени студенти?

Весели пламичак
15-04-08, 18:51
То што кажеш за број страница по испиту, немој да се бринеш... Имао сам ја испите и од 1000 страна па опет не знам шта сам учио и зашто. А са друге стране имао сам и један од 200 из кога се и дан данас сећам многих ствари.

Како год окренеш са оваквим разарајућим системом образовања, који су нам наметнули разни полу-писмени миснистри просвете,

Као и они који им у томе помажу, Тинде Ковач Церовић рецимо.

Noc dugih nozeva
15-04-08, 19:26
Логично је да ћеш се сећати више из тих 200 страна, него 1 000. Али из тих 200 можеш да научиш само основне ствари. На факултетима, а већина је таквих у Србији(нисам ту урачунао приватне, јер не знам какав је систем код њих), не постоји пракса или барем ваљана пракса. А ако је пракса слаба, тј. никаква, а притом учиш из књиге од 200 страна, само оквирно, односно најосновније, чини ми се да се онда може јавити проблем стручности. Узмимо пример студенте медицине, стоматологије, архитектуре...Ако се смањи цртање на архитектури, које гаранције имаш да ће ти "стручњаци" урадити нешто квалитетно, а што ће трајати више година?
Дакле остајем при становишту да је боље "разваљивање" од учења, минимум 2 500 страна, уз одличне професоре, предавања, вежбе, и праксе(зависи од струке). Боље је знати и превише, него премало, са тим се барем сви слажемо.

Живана
15-04-08, 21:20
Интелигенција је, по дефиницији, способност сналажења у новим околностима. Мени је интересантно да се повећава променом средине, мислила сам да је то ипак урођена ствар. Претпостављам да се пробуде успавани "ресурси" незагађени буком и смрадом претходног пребивалишта..

Једна биологичарка по струци ми је скоро објашњавала како се везују молекули- са поређењем да вода са извора односо чесме..директно из земље,, садржи оно што се у организму претвара у три молекула (нисам баш запамтила, признајем)каква су нам потребна, док вода са водовода,без обзира колико се добро филтрира и пречисти, везује само два...па како год окренеш, недовољно је "исправна" за правилно функционисање.
Вероватно све има везе.

Младен
16-04-08, 12:31
Интелигенција је, по дефиницији, способност сналажења у новим околностима.

Једна од дефиниција интелигенције, којих има преко 50:D

fanatik
31-05-08, 11:30
Naravno da cist vazduh utice na inteligenciju ne samo dece i odraslih vec i razvoja bebe u toku majcine trudnoce !

Sve funkcije u organizmu su usko povezane sa kvalitetom prerade energije koju apsorbujemo disuci . Drugim recima sto je bolji vazduh i sta zdravije dishemo to sve funkcije bolje rade od razmisljanja pa sve do fizicke spremnosti.

Disanje je naj vazniji proces !

a cist vazduh od presudnog znacaja !