View Full Version : Незапосленост у Србији
Страхиња-Бан
10-04-08, 15:23
ОКО 250.000 ЉУДИ МЛАЂИХ ОД 30 ГОДИНА НЕЗАПОСЛЕНО
БЕОГРАД Ã¢â‚¬â€œ Око 585.000 људи у Србији је незапослено, а од тога 250.000 чине људи млађи од 30 година, изјавио је данас министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, на отварању сајма запошљавања „Каријер дејзâ€Â.
Он је указао и да тренутно у Србији 2,65 милиона људи има посао, а од тога је два милиона формално регистровано као запослено, а 650.000 су пољопривредници и они који раде у „сивојÃ¢â‚¬Â економији.
Од два милиона регистрованих, око милион ради у приватним компанијама, око 600.000 су предузетници, а пола милиона људи ради у јавном сектору, рекао је Динкић.
Он је истакао да је за повећање запослености у наредном периоду неопходно да Србија иде брже ка ЕУ пошто фирме које извозе и пружају услуге на европском тржишту обезбеђују сигурнији посао.
Танјуг
Биро националне службе за запошљавање је објавио податак од 750 000! :confused:
Па, демократе су позатварале и распродале све фирме , предузећа и фабрике , уз личну провизију..узеле гомилу зајмова и поклона од ЈЕУ,а да нису отвориле ниједну нову..
Noc dugih nozeva
12-04-08, 03:53
Наравно да је велика незапосленост.Кад би само један, али само један министар имао мало морала и стварно се запитао како ће да помогне овом народу било би сасвим другачије.Најважније је што пре продати фирме разним сумњивим иностраним компанијама(мада многе које су дошле у Србију нису ништа урадиле за те исте фабрике), и узети провизију и онда можемо на скијање, као што се тиме често хвале поједини министри.
И сами су прошле недеље изјавили да нам је администрација превелика.Наравно да је, кад су запослили тетке, стрине, тече, деде, бабе, ујке, у разним општинским бироима.А о квалификованости истих, хм...треба их проверити.
Уз то ако желиш стварно добро овом народу, онда СМАЊИ плате министрима, посланицима у скупштини! Зашто морају да имају 3-4 000 јевреја плату, а обичан радник прима 15 000 динара.Трагикомично је да директор тв бастиље, овај пардон, РТС-а, прима 250 000, а од народа узима тв преплату.ЧОВЕЧЕ смањи плату па уложи у ТВ ако ти је толико стало до јавног сервиса.У осталом који је то јавни сервис, кад никад нисам чуо неку вест из мог града?
Ух за мало да заборавим.Наравно да је незапосленост у Србији.Да сад одем у Београд лако бих нашао посао, али зато не могу да га нађем нигде јужније од Дунава.Политичари посете централну и јужну Србију само у време предизборних кампања, кад изобећавају гомилу ствари.Иначе овако их нема нигде.Не мрдају из својих фотеља у Београду.
Нисам сигуран да су се забринули што је очајна ситуација у Нишу, Врању, Пироту, Крушевцу, Крагујевцу...Битно да се у Београду граде нови мостови, хале, метрои, и разна друга чуда, а где је у свему томе остатак Србије.Па и ми смо Срби!Није само Београд свет!
Србија Србима
12-04-08, 14:33
Наравно да је велика незапосленост.Кад би само један, али само један министар имао мало морала и стварно се запитао како ће да помогне овом народу било би сасвим другачије.Најважније је што пре продати фирме разним сумњивим иностраним компанијама(мада многе које су дошле у Србију нису ништа урадиле за те исте фабрике), и узети провизију и онда можемо на скијање, као што се тиме често хвале поједини министри.
И сами су прошле недеље изјавили да нам је администрација превелика.Наравно да је, кад су запослили тетке, стрине, тече, деде, бабе, ујке, у разним општинским бироима.А о квалификованости истих, хм...треба их проверити.
Уз то ако желиш стварно добро овом народу, онда СМАЊИ плате министрима, посланицима у скупштини! Зашто морају да имају 3-4 000 јевреја плату, а обичан радник прима 15 000 динара.Трагикомично је да директор тв бастиље, овај пардон, РТС-а, прима 250 000, а од народа узима тв преплату.ЧОВЕЧЕ смањи плату па уложи у ТВ ако ти је толико стало до јавног сервиса.У осталом који је то јавни сервис, кад никад нисам чуо неку вест из мог града?
Ух за мало да заборавим.Наравно да је незапосленост у Србији.Да сад одем у Београд лако бих нашао посао, али зато не могу да га нађем нигде јужније од Дунава.Политичари посете централну и јужну Србију само у време предизборних кампања, кад изобећавају гомилу ствари.Иначе овако их нема нигде.Не мрдају из својих фотеља у Београду.
Нисам сигуран да су се забринули што је очајна ситуација у Нишу, Врању, Пироту, Крушевцу, Крагујевцу...Битно да се у Београду граде нови мостови, хале, метрои, и разна друга чуда, а где је у свему томе остатак Србије.Па и ми смо Срби!Није само Београд свет!
Да,да у Београду посао виси на грани па га само убереш,није баш тако како ти причаш,у Београду је стање само мало боље негу у другим местима у Србији али далеко од тога да се лако налази посао,то што је Београд званично главни град Србије незначи да ти је он крив за стање у земљи него политичари којих много сигурно има баш из твог краја,питај твоје земљаке што је стање у земљи такво какво је,некриви Београд и његове становнике,оне праве рођене овде чије породице генерацијама живе у њему.
Noc dugih nozeva
12-04-08, 15:53
Пре свега да се разумемо.Нигде ни на једном месту нисам прозвао праве Београђане.Напротив оптужио сам политичаре, који су у већини случајева управо дошљаци из разних селендри широм Србије.Не кривим Београд као град, него институције у њему.
А што се тиче посла, потпуно сам сигуран, и лично сам имао прилике да се на пар места запослим у струци у Бг-у, што је апсолутно немогуће јужно од Бг-а.Ако ми не верујеш прођи мало јужном Србијом, посебно најугроженијим делом Ниш, Врање, Пирот, Власотинце, Мерошина, Прокупље, па ћеш видети ОЧАЈНО стање и око запошљавања и свег осталог.
И да се разумемо НИП, како га зову ови су расподелили новац тако да је већина пројеката из Бг-а прихваћена, а многе врло важне пројекте из Србије, односно србских градова нису прихватили.Зашто је потребно да се гради још један цивилни аеродром у Бг-у, конкретно мислим на Батајницу, а са друге стране ЈАТ забрањује да са нишког аеродрома полећу ЧАК и стране компаније.Зар би било лоше да се изгради аеродром у Новом Саду, или било где у Војводини? Зашто све Београд?!Зар мора све игре на Универзијади да буду баш у БГ-у 2009.?
Искрено мука ми је више да гледам како се на тв-у хвале како ће бити ово, како ће оно бити изграђено на Бг-у. Људи бре па јел знате да у многим другим градовима фале много, много ствари, које су од приоритетнијег значаја него неке које су планиране за Бг.
Напомињем још једном НЕоптужујем праве Београђане , већ оне кретене од политичара.Како може земља да се развија, ако се све ТРПА у БГ?! То ме подсећа на период после Првог св. рата, када се формирала Република Аустрија.Сами Аустријанци су имали израз ``Велика глава , а мало тело``, мислећи на трећину становника у Бечу , од 6,5 мил. људи у држави.И наравно све се радило у Бечу.
Говорити о економски јакој Србији, а ништа, али апсолутно ништа не радити за остале градове, сем БГ-а, је више него трагично!
Србија Србима
12-04-08, 16:05
Добро теби се десило да имаш понуде за посао у струци у БГ-у,ја не могу годинама да га нађем,да се превише ствари трпа у БГ,мимо тога да се становници питају,ту си у праву,ево примера моста који треба да се гради,катастрофа,ја лично никакве Универзијаде и Еуросонгове неби одржавао те паре су могле потпуно паметније да се искористе,моуће да те ја нисам добро разумео,а и под утиском сам тога да сам од доста људи чуо то да је Београд крив и вама тамо је лако,коме је бре лако људи,нетече овде мед и млеко,овде се неживи ко у бајци,остајте и борите се за своје,у Београду није спас и доласком у Београд нећете спасити Србују.Да ме неко несхвати погршно сваки Србин је мени добродошао ове да га угостим и почастим,да му помогнем,али сматрам да је боље борити се за своје већ што имаш,да ти буде боље и да другима буде боље.
У Београду је лакше за посао ( и боље су плаћени послови), пре свега у приватном сектору.. с обзиром на број становника тамо отварају гомиле услужних радњица и слично, а то се не дешава јужно од Дунава.
Прости послови , за које се не тражи стручност (типа чувар, перач аутомобила у перионици итд..) плаћени су дупло, некад и тродупло више него у провинцији , или чак и у већим градовима ван Београда.
с друге стране, живот је тамо скупљи , па испадне исто.
Али дужи период интензивне "београдизације" заиста постоји, и то , нема везе са становницима Београда него са министрима и Владом која тамо обитава..Има разних пореза (од ПДВа) , наметнутих харача (претплата за Тв преко електо-рачуна) и реалних , али високих харача који се усмеравају једино и искључиво у Београд.. и оданде "усмеравају" даље..
Ниш , као велики град (чија је укупна маса у учешћу преко свих харача држави) је сигурно ту најоштећенији јужно..као и Нови Сад северно ..То стоји.
А београдске власти пазе на становнике јер ,ако крене штрајк или демонстрација, у Београду ће се то осетити.. у смислу да ће медији пренети и дићи ће се фрка..док се за провинцију често и не зна да се протест и десио. И ту се они много пазе..
И праве неправде..Па скину неку маржу на прехрамбене артикле и онда Београђани јефтиније купују неки остали..Или, оно што Београђани не знају вероватно ( и не знам да ли је још на снази)- појам "јефтине струје" (сам по себи опет крађа становништва) у време викенда био је годинама могућ само Београђанима, а провинцији је то сведено на много краћи период.Проверићу, можда је и укинуто сада.
Поводом штрајка, у провинцији су били најопаснији штрајкова рудара..јер они, кад крену, не причају много , него бију и разбијају, сходно професији. Али , и ту су се стили, руднике позатварали, прогласили нерентабилним, онда продали испод цене (и испод жита), опет уз провизију..Итд..да се не изнервирам..
Но, све то не решава оно што је битније,,,да држава није за 8 последњих (иако ни пре није текло мед и млеко) година обезбедила, нити испланирала да обезбеди радна места за генерације и породице које долазе. Еуропски оријентисана српска власт ради само на томе да направи што веће тржиште пасивних конзумената опијата, на коме ће опет зарађивати врхушка и не требају им ни способни ни паметни људи.
На жалост.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.