PDA

View Full Version : Расизам на спортски начин

Аркона
07-05-10, 14:20
Балотели о Тотију: Рекао ми је да сам црнац!

http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/690/v169006p0.jpg

Интер је у среду освојио Куп Италије после победе над Ромом од 1:0. Тоти је три минута пре краја утакмице шутнуо Балотелија и добио црвени картон.
"У среду увече сам направио грешку и то не поричем. Али, и наше претходне утакмице са Интером су биле пуне контроверзи. Осим тога, спорне судијске одлуке су увек ишле на нашу штету", навео је Тоти у колумни коју пише за Коријере дело Спорт. Тоти, који није желео да помене Балотелијево име у колумни, рекао је да је нападач Интера током утакмице провоцирао фудбалере Роме. "Током утакмице нас је провоцирао, а то се догађало и на прошлом мечу. Тада се исплазио (Кристијану) Панућију, а и радовао се после гола испред трибине на којој су били смештени наши навијачи", рекао је он. "Балотели то ради и у Италији и на европским утакмицама, а то је зато што највероватније није добро прихваћен у свом тиму, али ни у репрезентацији. Сви мисле да је проблематичан", додао је Тоти.

Тоти је рекао да ће прихватити казну Фудбалског савеза због црвеног картона. "Погрешио сам и бићу кажњен, али чудно се осећам. После мог старта, ниједан саиграч га није подржао. Такве ствари вас терају на размишљање", рекао је он. С друге стране, Балотели тврди да га је капитен Роме вређао на расној основи. "Црнац. Рекао ми је да сам црнац", изјавио је Балотели за Газета дело Спорт.

Балотелијев агент Мино Рајола рекао је да његов клијент није вређао капитена Роме и да би због искључења Тоти требало да добије шестомесечну суспензију. "Марио се заклео да није никога увредио. Рекао је 'престани са шутирањем, ниси дете, играјмо фудбал'. И ништа више од тога. Мислим да су расисти незналице. Ако је то урадио с предумишљајем, требало би да добије шестомесечну суспензију, а не да га казне неиграњем у Купу", рекао је Рајола.
(Бета/МОНДО, фото: Гуливер/Гетy Имагес)
А баш и није, јел да? :D

Ово је школски примјер расне неједнакости у спорту. Црнац може да ради шта хоће, да провоцира, удара, пљује, жестоко стартује...али када му се врати истом мјером, довољно је да изјави да га је противнички играч прозивао на расној основи и у трену од агресивне животиње постаје жртва расне дискриминације.
Ово се дешава већ ко зна који пут... :rolleyes:

Владимир
08-05-10, 06:22
Црнац. Рекао ми је да сам црнац

Европа је "зрела" да се огради жицом и прогласи за лудницу!

Како се црнац може увредити ако му неко каже да је црнац? Па него шта је!?

Прави афрички црнац, у Африци, се никада неће увредити ако му неко каже да је црнац. Напротив, сам ће рећи, без да му ико ишта и каже: "ја сам црнац и тиме се поносим!"

Аркона
05-08-10, 18:05
"Фашиста" Зарате пред казном

http://195.178.51.69/uploads/news/2010_31/images/00032919.jpg

Фудбалер Лација Мауро Зарате биће највероватније санкционисан од стране дисциплинаца италијанске Серије А због фашистичког поздрава на утакмици против Барија 14. марта. Аргентинац се тада није нашао у протоколу, па се придружио навијачима у "копу", а "снимљен" је када је салутирао на начин типичан за следбенике "фирерове идеологије".

Интересантно је да је Зарате спорни поздрав учинио у тренутку док се поред њега налазила Рената Полверини, позната политичарка, која се такође придружила навијачима на трибини.

У извештају који је прослеђен одговорнима у "калчу" описано је да је фудбалер "држао руку високу уздигнуту са спојеним прстима", и то ће, несумњиво, бити довољан доказ да фудбалер "попије" казну, највероватније новчану, мада има основа и да буде теже санкционисан.

Навијачи Лација добро су познати по својим фашистичким испадима у прошлости, а Зарате није прив играч који им се приклонио. Пре неколико година Паоло Ди Канио је на исти начин салутирао према "копу" Олимпика.

Спортал.рс

Владимир
07-08-10, 10:54
Кад год прочитам овакав текст запитам се чега се плаши Европа, а онда брзо променим питање у: чега се плаши владајућа класа Европе?

Шездесет и пет година је прошло од Другог светског рата. „Добри момци“ су победили „лоше“, „правда“ је победила „неправду“, мржња међу народима је превазиђена општим уједињењем. У хору и без изузетка, сви „демократски“ медији се слажу у једном: Европа никада није била слободнија, богатија, срећнија и уједињенија. Под директном контролом и влашћу „нације“ чији су национални хероји криминалци типа Билија Кида и Џесија Џејмса, у Европи данас никако другачије и не може да буде, зар не!?!?

Ако је све то тако, зашто онда једну такву Европу тако тешко погађа подигнута рука, написана књига, изговорена реч...?

Неспособан да одговорим на ово питање присећам се Југославије. И у Југославији су „добри момци“ победили „лоше“, „правда“ је победила „неправду“, „народни ослободиоци“ су победили „народне непријатеље“, а југословенски народи, превазишавши сукобе и мржњу, кренули су путем братства и јединства ... и, уистину, далеко су догурали на том путу док прво тајно и забрањено питање није постало јавно. Е, онда мало по мало, па смо научили да „добри момци“ нису били толико добри колико су тврдили, нити су „лоши“ били тако лоши као што су „добри“ говорили. Научили смо и да су „народни ослободиоци“ били веће зло за народ од „народних непријатеља“ и да је братство и јединство изграђено на затрпаним и сакривеним јамама српских мученика.

Да се вратимо на Европу. И тамо су победници писали историју, што је логично. Да ли су и тамо победници нешто „затрпавали“ и „скривали под тепих“? Да ли је могуће да је шест година рата последица чињенице да један човек није успео као сликар и да га је отац много тукао? Зашто није било земље без фашистичког покрета? На шта је то, тако бурно, реаговала Европа?

Одговоре на ова питања ћемо да попричекамо. У Европи су та питања забрањена, баш као што су некада, нека слична, била забрањена у Југославији.
За сада, можемо да кажемо само следеће. Европа је Европа само ако је Европа нација. Без нација и момо нација, Европа није Европа. Владајућа класа данас може забранити једној европској и хришћанској нацији држање хришћанских симбола у школама али не може забранити навијачима да поздрављају подигнутом руком. Нацију је тешко убити. Онај ко покуша да забрани крст ризикује да добије кукасти крст.

Докле се једна европска нација може „гурнути“ пре него што „одреагује“? Одговор лежи у тридесетим и четрдесетим годинама двадесетог века. Део забрањене историје. Тако је одредио победник. За сада.

Као што рекох, многа питања ће попричекати одговор. Но, на једно питање можда већ можемо да одговоримо.

Питање: чега се плаши данас владајућа класа Европе?

Одговор: Европе.

Аркона
26-08-10, 00:15
Бартон: Нисам нациста

Њукасл је убедљивом победом над Астон Вилом (6:0) дебитовао пред својим навијачима у Премијер лиги ове сезоне, међутим, сенку на одлично издање „сврака" бацила је прослава гола Џои Бартона. Нападач који је у последње време пуштао бркове, у једном тренутку прославе гола намештао је поменуте „мустаће", и у исто време држао високо подигнуту шаку што је неке навело да помисле да је Бартон показивао чувени нацистички поздрав из Другог светског рата.

Бартон је негирао наводе медија да је показао озлоглашени поздрав публици на „Сент Џејмсу" већ да је једноставно приликом славља „помазио" бркове. Бартон је открио и да је бркове пуштао из сујеверја, а испунио је и обећање да ће их обријати када Њукасл оствари прву победу у Премијер лиги.

Спортал.РС