PDA

View Full Version : Војска ЕУ?

Новак
06-02-10, 13:19
Vestervele za evropsku vojsku

Minhen -- Ã…Â*ef nemačke diplomatije Gvido Vestervele kao dugoročni cilj postavio je uspostaljanje evropske vojske pod parlamentarnom kontrolom.

"Dugoročni cilj je uspostavljanje evropske vojske koja će u potpunosti biti pod parlamentarnom kontrolom", rekao je Vestervele u Minhenu, gde se održava 46. međunarodna konferencija o bezbednosti. Prema njegovim rečima, Evropska unija treba da preuzme "političku ulogu svetskog aktera" i da brzo odgovori na međunarodne krize.

Nemački ministar spoljnih poslova je rekao da je Lisabonski ugovor "otvorio novo poglavlje" jedne EU koja je "viÅ¡e demokratska i parlamentarna", ali je istakao da taj Ugovor ne predstavlja "kraj, već početak".

Na dnevnom redu trodnevne konferencije u Minhenu su Iran, Avganistan, strategija NATO-a, Bliski istok i evroatlantski odnosi, a okupila je političare, diplomate i stručnjake iz celog sveta.

Na skupu, koji je počeo sinoć, Srbiju predstavlja Å¡ef diplomatije Vuk Jeremić.

Извор У92

Полако али сигурно иду ка остварењу свог циља...

Агни Дана
06-02-10, 14:23
Назовите ме идеалистом и непоправљивим оптимистом, али у последње време све виђе размишљам да је све ово добро. Можда је потписивање Лисабонског споразума у ствари почетак краја ЕУ, а ево и по којој логици се руководим.
Свако велико царство разних народа доживљавало је своје врхунце што у политичкој, што у културној, што у војној сфери, да би потом пропадало и урушавало се. Кажу да је историја учитељица живота, надам се да јесте. Што пре ЕУ достигне све своје врхунце пре ће почети да се урушава. Не верујем да ће то бити преко ноћи, али природни ток ствари је такав, родиш се , растеш, достижеш свој врхунац, а онда умиреш ( неко дуже, неко спорије).
Тако да мислим да ово није ништа неочекиванио, и искрено по мени боље пре него касније.
Можда сам само наивна, али желим да мислим тако, јер је настајање ово војске било само питање момента.