PDA

View Full Version : Брак и дуг живот

Богосав
28-01-10, 22:21
NOVI KNEŽEVAC -
Ko proživi 70 godina sa jednom ženom, mora da prizna da je imao lep život, bez obzira na to Å¡to je bio mnogo težak. Ovo tvrdi devedesetjednogodiÅ¡nji LajoÅ¡ GujaÅ¡ iz Majdana kod Novog Kneževca. On i njegova supruga Marija, koja je pola godine starija od njega, verovatno su najstariji bračni par u Srbiji.

- U opÅ¡tini su nam rekli da smo nas dvoje, uz bračni par Stenčić iz Kraljeva, najstariji bračni par u Srbiji. I mi i oni venčali smo se negde u isto vreme i zbog toga bismo baÅ¡ voleli da ih upoznamo. Ja sam rođen i umreću kao siromaÅ¡an čovek, ali moj život je bio bogat - priča LajoÅ¡.

Deda LajoÅ¡ se svojom Marijom oženio 1939. godine, "posle samo pet plesova" na igranci u obližnjem Banatskom Aranđelovu. Venčali su se u katoličkoj crkvi u Majdanu, gde su proslavili i sedamdesetogodiÅ¡njicu braka.

- Marija joÅ¡ uvek ima osmeh koji me je ceo život opijao - priča setno i sa osmehom, i ističe da je njihov brak opstao zahvaljujući beskrajnom poverenju koje su imali jedno u drugo.

Deda Lajoš je pred nama naiskap popio flašu piva. Kada smo ga upitali šta je recept za dug život, on nam je kroz smeh rekao:
- Ljubav, sreća i zdrava hrana! Mene su partizani 1944. mobilisali i odveli na Sremsku front, a posle direktno u vojsku, odakle sam se vratio 1947. živ i zdrav. Potom sam se vratio na salaÅ¡e. Dakle, sreći nikad ne okreći leđa - kaže deda LajoÅ¡ gledajući zaljubljeno u svoju Mariju.

Kaže da su njegovo najveće bogatstvo dva sina i četiri unuka, rasuta po svetu, koje je othranio kao najamni radnik, a kasnije zemljoradnik

http://www.kurir-info.rs//files/image_for_teaser/Thumb_SRBIJANOVISADBracnipa.jpg

Koze za dug život

- Cigarete sam bacio kada sam se prvi put, posle 40 godina puÅ¡enja, zakaÅ¡ljao od njih, a do tada sam ih gutao, i to često uvijene i u toalet papir, jer nije uvek bilo cigaret-papira. Ali umetnost dugog življenja je i da uzmeÅ¡ sve Å¡to ti prija. Kada sam osetio da od kozjeg mleka imam snagu, počeo sam da ih gajim i svako jutro Marija i ja pijemo po pola litre kozjeg mleka i redovno jedemo kozje meso i kobasice. Verovatno smo zbog toga ovoliko poživeli - priča LajoÅ¡.

http://www.kurir-info.rs/clanak/srbija/kurir-28-01-2010/skoro-vek-u-ljubavi

Богосав
28-01-10, 22:27
...slavili su zlatnu svadbu. Ej, ljudi... znate li vi šta znači 50 godina!

http://i216.photobucket.com/albums/cc53/anactor_DZ/DZ/ostale%20teme/zlatna%20svadba/CRW_8592.jpg

http://www.dizajnzona.com/forums/lofiversion/index.php/t42762.html

BOR - Pedeset tri bračna para koja su pre pola veka sklopila brak u Boru obeležila su juče “zlatnu svadbu”.
http://www.kurir-info.rs/clanak/srbija/kurir-17-10-2008/zlatna-svadba-53-bracna-para

U sredu, 16. decembra 2009. godine u holu Kulturnog centra «Drainac» u Blacu, u organizaciji Opštine Blace i Kulturnog centra «Drainac» iz Blaca a uz pomoć Udruženja penzionera Opštine Blace i Srednje škole Blace, održana je, po drugi put, manifestacija pod nazivom «Zlatna svadba».
Pozivu Organizatora odazvalo se 14 bračnih parova venčanih 1959. godine a domaćin uz Organizatora bio je i mladi bračni par venčan 2009. godine.
Po rečima Organizatora, glavni motiv organizovanja susreta je ukazivanje na važnost institucije braka kao i priznanje onima koji su uspeli da zajednički iznesu pola veka.

http://www.blace.org.yu/images/stories/zs2009.jpg
http://www.blace.org.yu/index.php/vesti/102-zlatna-svadba-u-blacu

Богосав
28-01-10, 22:34
Čini se da je u danaÅ¡nje vreme za brak kritična, zapravo, ne svaka godina, već svaki dan. Ipak, ima i drugačijih primera - Isidor (77) i Stamenka (70) Ã…Â*arčević iz zaseoka GliÅ¡ovića brdo u selu Brđani su na Veliku Gospojinu, uz prisustvo brojne porodice, rođaka i komÅ¡ija obeležili zlatnu svadbu.

- Da smo Isidor i ja razmiÅ¡ljali ko ovi danas u prvim danima naÅ¡eg braka koji smo sklopili baÅ¡ na Veliku Gospojinu 1958. godine, ne bismo zajedno sastavili ni dva sata, a ne da dočekamo da proslavimo pedesetogodiÅ¡njicu braka u kojoj smo izrodili dvoje dece, dočekali troje unučadi i dovoljno stekli za jedan život. Nekako se pogodilo da danas obeležavam svoj sedamdeseti rođendan, pola veka lepog života sa mojim Isidorom u nadi da ćemo dočekati da u ljubavi i razumevanju, naravno i sa praunučadima, proslavimo i dijamantsku svadbu. Kada ima ljubavi i razumevanja, mislim, naÅ¡a želja nije nimalo nerealna - priča baka Stamenka dočekujući na kapiji mnogobrojne goste.

http://www.glas-javnosti.rs//files/image_for_teaser/Thumb_16svadba2.jpg

- Pripremajući ovu naÅ¡u jubilarnu svadbu, prisetio sam se svih detalja iz naÅ¡eg života, počev od upoznavanja na nekom komiÅ¡anju kukuruza kada sam želeo da gomila sa kukuruzom za komiÅ¡anje bude ogromna i da se komiÅ¡anje nikada ne zavrÅ¡i. Prvo smo se dugo, onako ispod oka, gledali, zatim smo se viđali o vaÅ¡arima u Takovu, u Preljini...

Život dvoje mladih zaljubljenih ni tada, uostalom kao ni danas, nije posut samo laticama ruža.
Nije da nije bilo briga i nevolja, ali ako su ljudi pametni i tolerantni, sve se može prevazići i rečima objasniti. Naravno da je bilo i razmirica, ali nijedan- jedini dan Isidor i ja nismo proveli u tolikoj svađi da, recimo, nismo govorili.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/ljudi-i-dogadjaji/glas-javnosti-30-08-2008/zlatna-svadba-isidora-i-stamenke

Јасмина88
11-02-10, 19:48
...slavili su zlatnu svadbu. Ej, ljudi... znate li vi Å¡ta znači 50 godina!

Не знам ста значи 50 година у браку,али знам ста значи 40,јер су моји већ 40 година у браку.:hurray: Било је и успона и падова у њиховом браку,али и поред свега остали су заједно.

Лупус
18-02-10, 01:55
Ja знам по родитељима како изгледа брак,али када се оженим трудићу се да буде фино и волио бих да имам петоро дјеце:party:

Церић
18-02-10, 02:30
Ja знам по родитељима како изгледа брак,али када се оженим трудићу се да буде фино и волио бих да имам петоро дјеце:party:

... а кад се њих петеро шестеро мрнџа око једне чоколаде, то мора да буде добар човек господине Вуче Драшковићу...

Сетих се једне Шешељеве реплике Драшковићу у некаквом тв дуелу уочи некаквих избора још из ратних година... Што се слатко насмејах...

Лупусе, колико год Бог да ти их подари, васпитавај их да буду ЈУНАЦИ, да стигну и утекну и на страшном месту да постоје...

Свако добро...

Бобан
18-02-10, 09:52
Ја сам поносан отац једног јунака Дамјана већ 2 месеца. Наравно, настављамо даље :)

Лупус
18-02-10, 11:50
... а кад се њих петеро шестеро мрнџа око једне чоколаде, то мора да буде добар човек господине Вуче Драшковићу...

Сетих се једне Шешељеве реплике Драшковићу у некаквом тв дуелу уочи некаквих избора још из ратних година... Што се слатко насмејах...

Лупусе, колико год Бог да ти их подари, васпитавај их да буду ЈУНАЦИ, да стигну и утекну и на страшном месту да постоје...

Свако добро...

Хвала ти брате,па даће Бог да их тако васпитам,а ја неби ни хтјео другачије:hurray:

Ја сам поносан отац једног јунака Дамјана већ 2 месеца. Наравно, настављамо даље :)

Нек ти је брате жив и здрав син и нека израсте у правог јунака српског

Бобан
18-02-10, 12:33
Хвала, брате. Трудићу се да га усмерим на прави Пут.

Јелена Α-Ω Вечић
19-02-10, 07:21
моји бака и деда обоје још живи ,Богу хвала, су 2001 прославили златну свадбу (50 година брака) значи сад је 59-а у току :hurray:
само нек су живи и здрави :cheers:

Лупус
19-02-10, 10:41
моји бака и деда обоје још живи ,Богу хвала, су 2001 прославили златну свадбу (50 година брака) значи сад је 59-а у току :hurray:
само нек су живи и здрави :cheers:

Нека су живи и здрави:hurray:

Церић
20-02-10, 02:06
Само надред... За годину дана момчина нека добије бату или секу... А може и бату и секу... :cheers:

Бобан
20-02-10, 17:07
Па, мораћу мало мање да се концентришем, па ће да добије (мама поручила) једну сестрицу Сташу :)

Круела
23-11-10, 14:53
Да не отварам нову тему...ево какво је све заступљеније мишљење Американаца о браку.

VAÃ…Â*INGTON, 23.11.2010

Amerikanci sve manje veruju u brak

- Amerikanci sve više smatraju da je brak zastareo vid zajednice i da za stvaranje porodice nije potrebno sudbonosno "da".
- Na "novo promiÅ¡ljanje o braku", kako kažu stručnjaci, uticali su odrastanje uz razvedene roditelje, finansijska kriza i siromaÅ¡tvo.

Amerikanci sve viÅ¡e smatraju da je brak zastareo vid zajedničkog života i da za stvaranje porodice nisu potrebni svedbana zvona, sudbonosno "da" pred svedocima, niti zaveti pred Bogom.

Stav Amerikanaca se sve viÅ¡e i brže okreće od braka, pokazuju statističcki podaci SAD prema kojima 52 odsto mladih od 18 godina pa naviÅ¡e živi u zajednicama koje nisu bračne, kao i najnovija anketa Istraživačkog centra Pju u kojoj se protiv sklapanja braka izjasnilo 39 odsto anketiranih dok je 1978. takvih bilo 28 procenata.

Na "novo promiÅ¡ljanje o braku", kako kažu stručnjaci, uticali su odrastanje uz razvedene roditelje, finansijska kriza i siromaÅ¡tvo.

Svako treće dete u SAD raste u zajednici sa jednim od razvedenih roditelja ili u porodici koja je stvorena bez sklapanja braka, podaci su federalne statističke službe.

Statistički preciznije, 29 odsto mladih Amerikanaca ispod 18 godina starosti živi u razvedenim (14 odsto) i u vanbračnim (15 odsto) porodičnim prilikama.

U anketi centra Pju, na pitanje da navedu Å¡ta smatraju porodicom, Amerikanci su naveli sijaset definicija. Za većinu je to bila bračna zajednica muÅ¡karca i žene sa ili bez dece, ali je u proseku četiri od pet anketiranih navelo da porodicu čini muÅ¡ko-ženski par koji ne mora da bude venčan ili jedan od roditelja sa detetom, dok se tri od pet anketiranih opredelilo za zajednicu osoba istog pola, preneo je AP.

Promene stava o porodici su najviÅ¡e uočene kod mladih u dobi 18-29 godina koji, inače, imaju lberalnije stavove od starijih generacija.

Promena stava o braku je uzrokovana, tvrde stručnjaci, ekonomskom situacijom. Ove godine je za 13 odsto veći broj vanbračnih zajednica, Å¡to ukupno iznosi 7,5 miliona muÅ¡karaca i žena Å¡irom SAD. Stručnjaci smatraju da ljudi ne žele da se, u situaciji nesigurne zaposlenosti i finansija, bračno obavezuju da izdržavaju partnere.

Državna statistička služba namerava da iduće godine promeni zvaničnu definiciju porodice u SAD i da pod tim pojmom budu obuhvaćne vanbračne zajednice osoba suprotnog ili istog pola, bez ili sa decom rođenom ili usvojenom. Time će se uticati na promenu okvira državne brige o porodici i socijalnim davanjima koje obezbeđuju i odobravaju federalne i državne agencije.

Danas, na primer, vanbračna zajednica zaposlenih roditelja sa decom nije "porodica", Å¡to se ogleda u svakom njihovom suočavanju sa administracijom.

Uprkos rastućem stavu da sklapanje braka nije neophodno, anketa je ipak pokazala da 67 odsto Amerikanaca misli pozitivno o budućnosti braka i porodice, Å¡to je znatno viÅ¡e u odnosu na pozitivno miÅ¡ljenje o obrazovnom sistemu (50 odsto), ekonomiji (46 odsto) i moralu (41 odsto), prenela je agencija AP.

Interesantno je da su anketirani, bez obzira kakav stav imaju o oblicima porodičnog života, zduÅ¡no podržali tradicionalnu porodičnu manifestaciju "Dan zahvalnosti", koji se obeležava jednom godiÅ¡nje, svakog četvrtog četvrtka u novembru, uz obaveznu pečenu ćurku.

Dan zahvalnosti vuče korene od prvih engleskih doseljenika i u biti slavi zajednicu različitih kultura imigranata u SAD. Prvi put je obeležen 1621. kada su se, posle mučnog prekookeanskog puta, doÅ¡avÅ¡i u "novi svet" pridoÅ¡lice organizovale da zaborave sve Å¡to ih je razdvajalo u "starom svetu" i da proslave međusobnu jednakost.

Amerikanci, kako pokazuje najnovija anketa, smatraju da je Dan zahvalnosti nešto što se mora obeležiti, bez obzira šta smatraju porodicom.

Ово сад нас и не би толико забрињавало да се не примећује слична статистика и код нас. Све мање и мање се млади одлучују на брак, под изговором неке "слободе" или чега већ. Наравно ту је и економски фактор, али да будемо искрени, људи су ступали у брак и заснивали породице и у времена када је било знатно мање услова. Наравно сада ће неко рећи, али сада много више "кошта" и брак и дете...и ту има истине. Међутим, ако будемо сви чекали неке идеалне услове, онда се нико никада неће женити, удавати нити рађати децу...а године пролазе и пролазе...
Још један кривац таквог става младих је и форсирање све либералнијег начина живота....подметање неких других вредности, кроз медије највише. С обзиром да су Срби, по неким истраживањима , народ који највише времена проводи поред малих екрана...ето нам проблема! Све оне серије и филмови типа "Секс и град" знатно мењају перцепцију о браку и породици, а што је најгоре, девојке се примају на то! Е па драге даме, ми не живимо у Њујорку, али искрено говорећи ни у Њујорку није све баш тако како можете видети у тим серијама. А невоља је што се девојке поистовећују са главним ликовима дотичне серије. Е, а онда имамо гомилу девојака које су увелико прешле 30-у , неке су и близу 40-ој, а не пада им на памет да се удају и не дај боже добију дете, јел јелте, то ће их спутавати у каријери, гушиће им тако вредну и прецењену слободу! Наравно, кад се буду освестиле и схватиле да живот није тв серија , онда ће бити касно....

Каже горе у наведеном тексту да државна статистичка служба намерава да промени дефиницију породице, тобоже због државне бриге о породици, да би сви били обухваћени...да нико не буде дискриминисан. Под тим изговором породица ће бити и ванбрачна заједница особа супротног и истог пола, са и без деце....
Ја се само питам која ће ту бити мотивација младим људима да се држе традиционалног схватања породице, значи да млади људи (наравно супротног пола) ступе у брак и рађају децу...НИКАКВА...обесмислиће се појам и брака и породице...обесмислиће се човеково битисање на овој планети...:(