View Full Version : Спор између Македоније и Грчке
Бивши македонски председник Киро Глигоров за бугарску агенцију БГНЕС изјавио је да су тврда позиција Грчке и њено одбијање да прихвати да се народ Македоније назива македонски два главна разлога због којих ће спор Скопља и Атине око имена дуго трајати.
"Спор између Македоније и Грчке трајаће дуго времена зато што Грчка има тврд став. Она сматра да се ми не смемо називати Македонцима. Спор о имену треба да буде решен уз помоћ двеју страна. Нико до сада у УН није имао проблем са именом, ово је први случај", казао је Глигоров.
Бивши македонски председник оценио је да су односи Бугарске и Македоније добри али и "да има људи којима се то не допада", не наводећи на кога мисли.
"Односи двеју држава могу бити и бољи, али сматрам да има појединих људи којима се то на жалост не допада. Мислим да односи Бугарске и Македоније требају бити добри, братски. Има много Македонаца у Бугарској који су се преселили бежећи од Турака, Грка и који сада живе у Бугарској", рекао је Глигоров.
МАКЕДОНИЈА ЈЕ ГРЧКА
Скопљанци су лопови туђе историје
Imam puno prijatelja koji su nekada bili Južni Srbi a sada Makedonci i veoma se ljute kad im iznesem svoje miÅ¡ljenje. Grci su u svakom slučaju u pravu. Jedino bi mogli malo da budu tolerantniji i da pokuÅ¡aju da privole one koji su doÅ¡li i okupirali njihovu severnu teritoriju da se urazume.
Ne razumeme te nazovi Makedonce Å¡to su toliko zapeli za to ime kad se vrlo dobro zna čije je.
Svi smo mi preuzeli grčku kulturu, običaje, kuhinju i veru a Grci su se pokazali kao naÅ¡i najbolji prijatelji. Kad čuju odakle smo deÅ¡ava se da odmah promene ponaÅ¡anje i daju nam obilate popuste.
Kad odem tamo uvek pomislim kako bi Crna Gora trebala da Å¡alje svoje turističke radnike u Grčku da se nauče ponaÅ¡anju, poslovnosti i svemu Å¡to je u veza sa turizmom.
Весели пламичак
18-01-10, 12:16
Svi smo mi preuzeli grčku kulturu, običaje, kuhinju i veru.
Небих се баш сложио са овом констатацијом. Не хранимо се рибом, гиросом и маслинама а ни они не једу пасуљ, крметину и лепиње с кајмаком. Тако је и са свим осталим што си набројао. Да не дужим даље...
Македонија је српска и ту нема дилеме можда ће баш зато и проћи као КиМ(надајмо се привремено) док се препиру са Грчком око имена псеудо-држава им се федерализује,шиптари преузимају контролу на свим нивоима.
А Срби више и не спомињу да су до пре само сто година БРЈМ звали Јужна Србија.
Што се тиче грчке културе сви смо је ми усвојили,можда не апсолутно али колико смо могли.Нарочито средњовековна елита која је у свему опнашала грчку.
Македонија је српска и ту нема дилеме
Мала исправка, ако дозвољаваш
Македонија је Грчка, а БЈРМ је српска или Стара Србија
Мислим да је потпунији одговор, због Грка, а и нама не треба туђе, Солун ниј наш:D
Мала исправка, ако дозвољаваш
Македонија је Грчка, а БЈРМ је српска или Стара Србија
Мислим да је потпунији одговор, због Грка, а и нама не треба туђе, Солун ниј наш:D
Свакако,моја грешка.
Са подвученим се ипак не бих сложио, али све у свему, подршка Грчкој.
Пошто сам на послу, па баш и немам пуно времена да рондам по нету, интересује ме да ли је било реакција Грчке када је Јужна Србија први пут добила име македонија?
Наравно, подржавам Грчку, иако их баш и не готивим претерано.
интересује ме да ли је било реакција Грчке када је Јужна Србија први пут добила име македонија?
И те како. Покренули су опсежну лобистичку акцију широм света, плус што их нису признавали као независну државу једно време.
Ух... Нисам се добро ОДразио :) Мислио сам на реакције Грка за време СФРЈ. Јесу ли се тада жалили када је тадашња република добила ново име?
Ух... Нисам се добро ОДразио :) Мислио сам на реакције Грка за време СФРЈ. Јесу ли се тада жалили када је тадашња република добила ново име?
Јесу. Сматрали су да Тито тако жели да присвоји и друга два дела Македоније која се налазе у Грчкој и Бугарској, што је он стварно и желео. Да су победили грчки комунисти у грађанском рату, вероватно би Југославија избила и на Егејско море.
Хм.... Како су сву скотови црвени исти...
Ја сам у овом спору за Грке, Македонци су нам толико зла нанели та имагинарна нација :banghead:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.