PDA

View Full Version : "onako frojdovski"

Фића
21-08-09, 18:40
"onako frojdovski"

Морам признати да сам остао поприлично збуњен када сам прочитао текст под насловом "Ćirilična Italija" (http://www.gorandavidovic.com/forum/showpost.php?p=22038&postcount=2), аутора Динка Грухоњића. Је л' то треба да буде неки симпатичан и духовит одговор овог "новинара", који ће показати како је он скроз "опуштен" и не погађа га много то што су тамо неки укинули пресуду на коју је он иначе "заборавио"?

Видим да се бави Фројдом и интересује за психичке појаве по струји психоанализе (психодинамике):

Динко је написао: "rekao sam im da je moj jedini komentar - grohotan smeh!".

Дакле, Фрустрације настају када се на путу остварења жеља нађу спољашње или унутрашње препреке. Узроци препрека могу бити физичке природе, социјалне природе или у самој личности.

Даље, као реакција на Фрустрације јавља се позитиван напор да се препрека савлада и одбрамбени механизми (ублажавање препреке).

Е сад, "onako frojdovski", треба да се утврди који су одбрамбени механизми у питању:

Реакциона формација – присутна су два момента: најпре се недозвољени садржаји истискују из свести, а затим се манифестује понашање сасвим супротно ("rekao sam im da je moj jedini komentar - grohotan smeh!");

Регресија – бежи се или спушта на ниже нивое понашања и начин карактеристичан за раније узрасте (grohotan smeh!);

Сублимација(!) – неприхватљиво се трансформише у пожељно и прихватљиво ("čak se nekako perverzno i radujem novom suđenju").

Поред ова три одбрамбена механизма (Реакциона формација, Регресија и Сублимација) можемо уочити и Пројекцију (приписивање својих мука другим особама - у Динковом случају су очигледно проблеми са импотенцијом).

Може се рећи да је цео текст Динка Грухоњића школски пример реакција на фрустрације - може се употребити на предавањима и за рад са свима који желе да стекну одређено знање из овог дела психологије.