View Full Version : Држава плаћа рехабилитацију гојазне децe
Država plaća rehabilitaciju gojazne dece
Gojazna deca od 12 do 18 godina, izmenom Pravilnika o upućivanju na rehabilitaciju, dobila su prvi put pravo da o troÅ¡ku zdravstvenog osiguranja provedu tri nedelje godiÅ¡nje u nekom od rehabilitacionih centara.
Prema odluci Upravnog odbora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) finansiraće se medicinska edukacija i programi fizičkih aktivnosti za ovu decu.
"To je preventivni program. Zbog gojaznosti, ova deca su u riziku da obole od kardiovaskularnih bolesti, degenerativnih oboljenja zglobova, dijabetesa. U rehabilitacionim centrima kroz specijalizovane programe deca bi trebalo da nauče kako da se pravilno hrane, i da kroz program fizičkih vežbi smanje kilažu koliko je to moguće", rekao je za "Večernje novosti" Vladan Ignjatović iz RZZO.
On kaže da smo po broju gojazne dece daleko od Amerikanaca, među kojima se registruje najviÅ¡e gojaznih, ali se i kod stalno povećava broj dece sa viÅ¡kom kilograma. Poslednja istraživanja pokazuju da je 15 odsto dece već u predÅ¡kolskom uzrastu gojazno. Kod 35 odsto punačkih prisutan je metabolički sindrom, odnosno sklonost ka obolevanju od Å¡ećerne bolesti i kardiovaskularnih oboljenja.
Već kod desetogodiÅ¡njaka, osim viÅ¡ka kilograma, registruju se poviÅ¡en krvni pritisak i nivo Å¡ećera i holesterola u krvi - pokazalo je istraživanje Unicefa među najmlađom populacijom u Srbiji.
Osim gojazne dece, na 21 dan rehabilitacije godiÅ¡nje o troÅ¡ku osiguranja imaju pravo oboleli od cerebralne paralize, posledica dečje paralize, multiple skleroze, miÅ¡ićne distrofije, paraplegije, i svi osiguranici sa sličnim trajnim dijagnozama.
http://www.mtsmondo.com/lifestyle/vesti/text.php?vest=91789
Мислим да би првенствено требало да се едукују родитељи на време пре него што се појаве поремећеји. Не сме се чекати да деца напуне 12 година па да реагујемо. Ипак се ради о озбиљним поремећајима и болестима, који су у већини случајева неизлечиви, могу само да се залече и лековима држе под контролом.
Владимир_СМ
30-03-08, 20:21
Слажем се са Морганом да је већи проблем у родитељима зато што не реагују на време,а и неводе рачуна о својој деци што се касније негативно одрази на њихово здравље!
Ја бих додао да и у школи треба повећати физичку активност деце, јер, с обзиром на програм који захтева доста учења, физ. активност би се морала повећати!
Војвода Стреља
30-03-08, 23:01
Ја бих додао да и у школи треба повећати физичку активност деце, јер, с обзиром на програм који захтева доста учења, физ. активност би се морала повећати!
Тачно, треба се повећати број часова физичког, али и да се квалитетније ради, није довољно да само формално у распореду стоји час физичког. Ми нпр. у школи немамо ни салу, а нема ни игралишта у дворишту, а и не сећам се кад смо последњи пут одржали час физичког.
weisse_wolfe
31-03-08, 00:04
Тачно, треба се повећати број часова физичког, али и да се квалитетније ради, није довољно да само формално у распореду стоји час физичког. Ми нпр. у школи немамо ни салу, а нема ни игралишта у дворишту, а и не сећам се кад смо последњи пут одржали час физичког.
Jа се сећам својих часова физичког, "може кључ да изађемо из сале" па правац у продавницу на пиво:D. Ја сам још тад сматрао да фонд часова физичког васпитања треба повећати, мада би то у мом случају довело до проблема гојазности и пивског стомака:D:D:D.
weisse_wolfe
31-03-08, 00:08
Сад мало да се уозбиљим! Не трба деци на физичком као што се ја сећам, деци дати лопту па "радите шта хоћете" или ако је лепо време "марш напоље на фудбал", већ укључити децу, заинтересовати све, имати неки прогерам, где би се водило рачуна и о гојазној или другој деци са сличним проблемима која се могу решити физичком активношћу, мада за све то у школама требаимати услова, што у већини није случај.
Страхиња-Бан
31-03-08, 00:50
Борилачки спортови требају деци у школи. Аикидо или карате. Затим пливање, атлетика, гимнастика, јахање, стрељаштво...
Ма да живимо у нормалној држави не би ни писали о овоме.
Родитељи треба да раде на томе, од школе нема ништа.
По мени сваки дан треба деци тренинг...
Наравно да треба више да се бавимо тим проблемима. Већина школа у Србији нема фискултурне сале, а базене ни да спомињемо. За све се нађе новца осим за децу. То је наш стари проблем. И онда се чудимо што обољевамо у раним узрастима.
Весели пламичак
31-03-08, 09:56
To sta se radilo i sto se i sad radi na fizickom nije bas zdravo. Nikad nisam video da neko od tih ljudi odrzi neko predavanje o necemu vezanom za sport. Tipa kako poceti sa teretanom ili sta raditi za mrsavljenje. Te su deca prepustena sama sebi. Te tako nasa zenska omladina umesto da smras na zdrav nacin zavrsi u anoreksiji.
Владимир_СМ
31-03-08, 10:11
Наравно да треба више да се бавимо тим проблемима. Већина школа у Србији нема фискултурне сале, а базене ни да спомињемо. За све се нађе новца осим за децу. То је наш стари проблем. И онда се чудимо што обољевамо у раним узрастима.
Понекада није проблем само у сали за Физичко,него и у професорима који предају.Ево примера код мене у школи професор никада није на часу или ако дође затвори се у свој кабинет и тако већ 4 године..
To sta se radilo i sto se i sad radi na fizickom nije bas zdravo. Nikad nisam video da neko od tih ljudi odrzi neko predavanje o necemu vezanom za sport. Tipa kako poceti sa teretanom ili sta raditi za mrsavljenje. Te su deca prepustena sama sebi. Te tako nasa zenska omladina umesto da smras na zdrav nacin zavrsi u anoreksiji.
Апсолутно се слажем. А што се тиче девојака, проблем је и у томе што су апсолутно спортско-рекреативно неактивне. Све то већ постоји из античких времена, не треба да измишљамо топлу воду. У здравом телу здрав дух!
О програму физичког и професорима би се могла отворити посебна тема, чега све има од система ''лопта-зезање'', преко справа које имају 60+ година и осталих средстава, па до ''стручних професора''.
Слажем се са Морганом да је већи проблем у родитељима зато што не реагују на време,а и неводе рачуна о својој деци што се касније негативно одрази на њихово здравље!
И ја се слажем потпуно..Ако мајку мрзи да кува и припрема природну храну, па дете тови препаратима из маркета, што га је рађала?
Гојазност зависи само од исхране и обичаја..
И ту , часови фискултуре тешко помажу, чак и у најопремљенијим салама и код најбољих тренера.
На жалост, чујем да ученици и ОШ И СШ доносе неке потврде од лекара да су ослобођени часова (а то им опет драги родитељи завршавају) фискултуре.., с тим што морају да седе на часу али не мрдају..Не због гојазности, него због глупих родитеља.
Скоро је био скандалчић у мојој околини кад је разгоропађена мајка утрчала у средњу школу вичући и претећи тужбом јер је њено "злато" повређено лоптом на часу физичког иако је "ослобођена"..Па девојчица има модрице по фаци и благу фрактуру лобање..Снимци од лекара, извештаји комисије и слично..
И шта се испостави?
"Злато" је пребио момак , а она ,наравно, кеви пријавила другачије..
Ја сам само за оно ''марш напоље на фудбал''... Имао сам добре часове физичког (по мени) само смо фудбал и играли...
Владимир_СМ
01-04-08, 19:03
Скоро је био скандалчић у мојој околини кад је разгоропађена мајка утрчала у средњу школу вичући и претећи тужбом јер је њено "злато" повређено лоптом на часу физичког иако је "ослобођена"..Па девојчица има модрице по фаци и благу фрактуру лобање..Снимци од лекара, извештаји комисије и слично..
И шта се испостави?
"Злато" је пребио момак , а она ,наравно, кеви пријавила другачије..
Е то је већ до МАММИНОГ ЗЛАТА што је неваспитано дериште и могу да замислим да је ЈЕДИНА мами и тати,па јој угађају..!
Али да не скрећем са теме!
Ја сам само за оно ''марш напоље на фудбал''... Имао сам добре часове физичког (по мени) само смо фудбал и играли...
Занимљиво Никола, а шта да радимо са девојчицма?! И оне марш на фудбал?
Ја сам имала среће са наставницима и професорима физичког, поготово што су нас доста форсирали да радимо вежбе обликовања, поред оних основа осталих спортова који су задати програмом. Ипак добро дође за држање и кичму по која вежба и истезање.
А од тих "ослобођених" просто ти дође мука, метиљава омладина, српски подмладак. Срамота!!!
Владимир_СМ
02-04-08, 23:49
Стварно свако од нас може да буде физички активан!Код неких људи проблем је ВОЉА,па ни ја нисам имао ВОЉЕ ал када сам видео да од физичке НЕ АКТИВНОСТИ нема ништа добро,кренуо сам у теретану..тих сат или 2 колико већ ко вежба није ништа тешко издвојити!
Занимљиво Никола, а шта да радимо са девојчицма?! И оне марш на фудбал?
Ја сам имала среће са наставницима и професорима физичког, поготово што су нас доста форсирали да радимо вежбе обликовања, поред оних основа осталих спортова који су задати програмом. Ипак добро дође за држање и кичму по која вежба и истезање.
А од тих "ослобођених" просто ти дође мука, метиљава омладина, српски подмладак. Срамота!!!
Ја сам са задовољством ишла на фудбал... Јесте да и дан данас имам кољена пуна ожиљака због тога... :D
Искрено, када узмемо у обзир начин на који је организовано наше данашње школство, сматрам да би можда било и боље укинути часове физичког у склопу наставе, али зато треба увести обавезно бављење неком спортском активношћу... Законски обавезно :D Мислим, знам да је то немогуће, али сматрам да би дало много више ефекта.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.