PDA

View Full Version : Цигански злочини у Јасеновцу

Србин
08-03-08, 13:30
Поред Јевреја у командним структурама У НДХ и Цигани су били савезници Хрвата у најсвирепијим злочинима у историји цивилизације који су почињени над српским народом. Цигани су ту служили да обављају прљаве послове.

То је њихова стара традиција, што се може прочитати код Иво Андрића у ''На дрини ћуприја'', ко је за Турке набијао Србе на колац, секао главе и радио остала зверства.

Наравно да су ту Хрвати били главно зло, али често наши историчари стрпавају у исти кош Србе и такозване Роме као жртве Јасеновца. Мислим да кад човек размотри чињенице добија се друга слика о томе шта су Роми (тј. Цигани).

Цео извештај о Јасеновцу можете прочитати овде:

http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/jasenovac/Jasenovac-1946.html

Ево неколико цитата из послератног извештаја о Јасеновцу:

''Ликвидације у Градинама и Уштицама обављали су испочетка сами усташе, а од 1942. помагали су им и цигани. Осуђеници су морали сами да ископају дугачке и дубоке јаме, усташе су их скинули до гола, избили им златне зубе или зубала, па је затим жртва морала да скочи у раку, гдје ју је дочекао усташа или циганин, те ју ударио маљем по глави или јој пререзао гркљан ножем.''

''Свједоци исказују, да је Циганима на Градини досадило што морају дан и ноћ да копају гробове, па су се машили тољага и тјерали жртве, да саме себи копају дуге и дубоке гробове. Цигани су се натјецали с усташама, тко ће брже и боље резати жртвама гркљане, или их млатити маљем и чекићем по глави.
Кад су јаме биле затрпане, опијали су се усташе и Цигани до бесвијести.''

''Кроз три дана усташки надзорници купили су ноћу по баракама старе, болесне и немоћне Жидове, те тако 17., 18. и 19. студенога 1942. покупили око 800 Жидова, који су били на раду у Јасеновцу. Најприје су их затворили у посебну сабирну просторију, а онда их једне ноћи превезли чамцима преко Саве у Градину, гдје су морали сами да копају своје гробове, а затим су их Цигани поклали и закопали.''

''Свједоци Хабијанец Јосип и Данон Јакоб исказали су, да су видјели, како је ове заточенике преузео заповједник Маричић Јерко те их дао одмах одвести на Градину, гдје су их Цигани побили. Од тада су заточеници знали, да ће усташе све "трогодишњаке" побити одмах по доласку у логор, па се тако доиста и догађало, како нам потврђују горњи свједоци.''

"У Јасеновцу сам био као усташки частник и управитељ логора од конца липња 1942. до краја листопада 1942. Признајем да сам лично код јавних стријељања убио око стотину заточеника логора Јасеновац и Стара Градишка. Исто тако признајем да су се за вријеме мога управитељства у логору Јасеновац вршила масовна убијања у Градини, али ја у томе нисам судјеловао и ако сам за та масовна убијања знао. Исправљам се, да сам код тих масовних убијстава присуствовао али их нијесам извршивао. Та масовна убијања допуштао сам као управитељ, јер сам имао усмене налоге од Љубе Милоша. а још више од Матковић Ивице. а каткада и од Макса Лубурића. У Градини убијало се маљем, и то тако да би жртва морала сићи у ископану јаму, нашто је слиједио ударац маљем по глави одострага. Осим тога се убијало и стријељањем и клањем. Кад су се вршиле ликвидације жена и дјевојака у Градини знам, да су се над млађима извршила и силовања. О томе је одређивао Матковић Ивица, а силовања су, колико ја знам, вршили Цигани, и то Цигани гробари. Ја нисам вршио силовања."

''Тако се открило да се у логору налази преко 400 дјеце мушке и женске у доби од 4-14 година. Лубурић се посавјетовао са својим "официрима" те је - на велико чудо свих заточеника - дао сву ту дјецу регистрирати и смјестити у посебне просторије. Нашао је међу заточеницима неколико учитеља и учитељица, па их је задужио, да уче дјецу читању, писању и пјевању.

Тако је тај мали "дјечји дом" постао једина радост свих заточеника. Њихово весеље није дуго трајало. Матковић Ивица, Капетановић и Слишковић Иван нису били задовољни резултатима у одгоју дјеце; чинило им се, да одгој не напредује довољно у усташком духу, а осим тога установили су, да су та дјеци већином српска или жидовска.

Кад је Лубурић стигао у Јасеновац, пријавили су му ствар, па је одредио, да се сва та дјеца, која су и онако била на терет опскрбног буџета, побију.

Усташе су ту дјецу одвели у групама од 60-80 у Градину, гдје су их Цигани заклали и закопали.''

преузето са
http://www.sdf-srbija.org

Страхиња-Бан
09-03-08, 01:01
Јако мало људи зна за страховите злочине цигана над Србима у Јасеновачком логору, али не само то било је тога током историје, јер цигани су убијали Србе од свог доласка на Балкна. Овај текст који је постављен је аутентичан, покушаћу да нађем и поставим још историјских података о злочинима цигана који су носили усташке униформе.

Sonnet
09-03-08, 03:03
Naravno ne zaboravimo zlocine pod turskom okupacijom

Cigani su ogavna nimoidska rasa koja je stigla u Evropu pre nekih 500 godina a na terirotiji Srbije su se nastanili za vreme turske okupacije. U to vreme Srbi su bili žestoko ugnjetavani i iskoriÅ¡ćavani dok su cigani bili privilegovana grupa. Krajem 18-tog i početkom 19-tog veka, Turci su organizovali "baÅ¡ibozluke" to jest neku vrstu neredovnih turskih trupa, sastavljenih od Ã…Â*iptara, Cigana, Čerkeza i Kurda. Oni su bili poznati po raznim zverstima: pljačkanju, klanju, paljenju, silovanju i nemilosrdnom maltretiranju naÅ¡ih predaka (i to naročito žene i dece). Tokom 1875-78 god. baÅ¡ibozluk su aktivno učestovali u guÅ¡enju bosansko-hercegovačkog ustanka, kada su nemilosrdno masakrirali naÅ¡ narod

http://www.nazi-lauck-nsdapao.com/srp32.htm

U svakom slucaju u svim proslim ratovima Cigani su stajali na strani nasih neprijatelja
I bili glavni ucesnici u zlocinima nad Srbskim narodom

Весели пламичак
10-03-08, 13:34
Lep opis o njihovim zverstvima dao je Ivo Andric u svoim delima... Na Drini cuprija, gde se u jednom delu opisuje delo ciganskog dzelata, posebno osposobljenog za nabijanje na kolac. Cak i dan danas mozete naci brojne primere napada ciganskih hordi na pripadnike naseg naroda.

Никола
13-03-08, 21:44
Може ли неко да окачи слике, ако постоје наравно...

Никола
21-03-08, 12:29
Из психологије имамо расправу о педерима, циганима, феминисткињама... Тако да ће ово добро доћи за материјал о мандовима... :cheers:

Громовник
16-09-08, 17:05
Узалуд је све то кад 99,99% наших (квази)историчара ставља нас и Цигане у исти кош сваки пут кад се спомене Јасеновац и злочини над нашим народом. Више ми се повраћа од таквих редикулних изјава и стављања у исти кош са Циганима. Кад укуцаш "Јасеновац" на гуглу, изађе ти милион страница на којима видиш нас и њих у истој реченици.

Ти наши квазиисторичари чак тврде да су усташе и нас сматрали нижом расом као и Цигане. То сматрам клеветом. Више зла наносе ти квазиисторичари српском народу него што су нам усташе нанијеле. По стоти пут им човјек понови да су једино Срби убијани из личне мржње Хрвата према свему што је српско, а да су Цигани убијани само због њемачких расних закона. Усташе нису против Цигана имали ништа, чак су ето и сарађивали. Али опет ти квазиисторичари настављају по старом....

Thor
16-09-08, 17:28
Цигански и јеврејски злочини ( и усташки, наравно) су доста добро описани у књизи "Великомученички Јасеновац". Описани су толико детаљно да се човеку смучи живот.

Громовник
16-09-08, 18:02
А ми им зато сваке године организујемо фестивал у Гучи. Нигдје Цигани нису тако прихваћени као што су у Србији. Док је свугдје у свијету понижење бити Циганин, у Србији је привилегија бити Циганин, јер тамо више права имају Цигани него Срби.

И још су нам уништили и културу. Њихов утицај се све више осјећа у музици, у култури, у начењу облачења, у менталитету...Већ су на добром путу да Србију претворе у државу сличну Индији и Пакистану.

Па је питање кога ми требамо кривити. Њих што су искористили понуђену прилику или нас што смо им дали прилику да живе ко цареви код нас након што су вјековима злостављали српске жене, дјецу и старце.

Кнез Данило II
16-09-08, 22:40
Узалуд је све то кад 99,99% наших (квази)историчара ставља нас и Цигане у исти кош сваки пут кад се спомене Јасеновац и злочини над нашим народом. Више ми се повраћа од таквих редикулних изјава и стављања у исти кош са Циганима. Кад укуцаш "Јасеновац" на гуглу, изађе ти милион страница на којима видиш нас и њих у истој реченици.

Да, у томе и јесте проблем, и мука ми је кад нас стављају у исти кош са њима. Не кажем ја, можда је тамо настрадао и који цигос, али је чињеница да су помагали Усташама, и најодвратније послове обављали, и то им није први пут, они се спашавају мењајући веру, они увек стану на страну јачег, али ово данас је достигло врхунац.

Не знам да ли сам вам помињао, када сам пријавио циганку што је крала по продавници, оптужили су ме, али не кривично, за дискриминацију, само зато што сам је пријавио што је КРАЛА.

Зна се поступак, и решавање питања рома, али је најгорешто су се јако стопили са народом, и постали прихватљиви, као и њихова не/култура.

А Цигани ми иду на живце јел се невиђено кураже, кад год имају прилика, не могу више да их гледам, ај ова сиротиња ми иде на живце, али ови кајлаши како их зовемо, па то је да човек добије нервни слом.

Громовник
17-09-08, 14:20
На нажу жалост, ниједна земља на свијету не показује толику солидарност према Циганима какву показује Србија. У Србији су Цигани привилегована класа. Информишући се преко разних медија, музике, телевизије и новина, долазим до закључка да се у свим медијима у Србији циганство сматра нечим врло позитивним, нон стоп се кроз те исте медије спомиње "цигански понос", цигански обичаји и остале пропаганде клопке. Имају своју телевизију, своје странке, а имају и привилегију да их практички обожавају и власт и опозиција(радикали). Омогућавају им "културне програме", музичке фестивале и остале манифестације на којима могу показати своју "културу" преко медија.

Гдје они имају толика права? Нигдје осим у Србији. У Шпанији је живот тежак и оним мјешанцима Хитаносима који имају само 10% изворне циганске крви, а Цигана ни нема. Њемачка је нажалост од 1945. присиљена да их трпи, јер је као губитница у другом свјетском рату претрпјела свјетски бијес, али и они их сад депортују у земље из којих су дошли.
Из Италије их тјерају, из Аустрије их тјерају, а одакле год да отјерају Циганина, он се скраси у Србији.

Већ имамо ту "част" да можемо рећи да смо земља у којој живи 70% њихове укупне свјетске популације.
У Србији има скоро милион Цигана, а у цијелом свијету их има милион и по.

Живана
17-09-08, 21:12
JoÅ¡ jedan detalj iz istorije, vezan za mučeničku smrt Starine Novaka 1601.godine, koga su svojevremeno zvali i Baba Novak (zbog poznih godina i iÅ¡čupanih zuba u toku jednog og turskih mučenja):

Благодарећи напису историчара Штефана Метеша,[33] сачињеном на основу архивске грађе, дознајемо о догађајима од 3. и 4. фебруара 1601, који су непосредно претходили извршењу смртне казне. Ту стоји:

"3. фебруара 1601. - Доведени су Баба Новак заједно с једним свештеником. Доробанаца је било 10. Дали смо им по наређењу општине: 4 хлеба, динара 16; 1 1/2 ока сиршета, дин 20; 1/4 јарешег меса, дин 25; меса од срндаћа за дин. 25; [Стр. 75] Купили смо два хвата дрва да се употребе за спаљивање Баба Новака и свештеника. . . "

„Баба Новаку и његовим пратиоцима (тј. свештенику и двојици капетана Михајеве војске, Јоану Селештију и Сави Армашулу) 4 хлеба, дин 16; 4 фунти телећег меса, дин 8. . . лимунова, дин 8; цвекле, дин 6; 1/2 оке меда, дин 12; црна и бела лука, дин 6; 1/2 фунте пиринча, дин 8; свеће, дин 15; брашна од општинског."

„Циганима што су припремили ломачу за Баба Новака: свеће, дин 12; хлеба, дин 12; меса, дин 10; вина 3 оке, дин 12."

"Када је Баба Новак спаљен, купили смо ланац од гвожђа којим је био везан. "[34]

Смртна казна је извршена 5. фебруара 1601. године. У једном савременом документу стоји: "Баш на тај дан (5. фебруар), око 10 сати, били су живи везани за греде Баба Новак, најславнији војник Михаја Храброг, заједно са својим свештеником и спаљени на пијаци. Најпре су им одрали кожу. Онда су их тако одране везали за греде и ставили лицем окренуте изнад ватре, и тако их пекли. С времена на време би их квасили водам, како би им муке што дуже трајале. То је трајало око сат и по. А тада је интервенисао Баста, који је све то посматрао с прозора једне суседне зграде, и наредио да их више не квасе, како би им се прекратиле муке. Убрзо после тога су издахнули. После те страшне смрти, лешеви су им однешени изван града и побијени на колац, поред куле кројача. Просто је невероватно - каже хроничар - са коликом су брзином гавранови прокљували месо с њихових костију. "

Епилог извршења смртне казне огледа се овако у рачунима општине Клуж, према Метешовим наводима:

- „6. фебруара 1601. - дали смо циганима што су одрали, спалили и набили на колац Баба Новака и свештеника, форината 7, дин 50;

Платили смо за Баба Новака и свештеника двојици џелата форината 3. Платили смо Луки Акси што је огулио колац за Баба Новачка, форинте 2."

- “25. фебруар 1601. - Купили омо две греде од Георгија Екеша, на којима су били спаљени Баба Новак и свештеник, форинта 1, дин 20. “[35]
http://www.paundurlic.com/radovi/starina_novak.htm

Громовник
17-09-08, 21:37
И сад се та ганферска гамад шири Србијом. Послије свих свињарија, ми Срби их овдје примамо као краљеве. Оно што је цијели свијет пљунуо и одбацио, то смо ми себи узели за пријатеље.
Највећа трагедија је да у Србији има толико патриота и националиста који воле Цигане и сматрају их пријатељима нашег народа. То је разлог зашто сам замрзио радикале. Какви су то црни патриоти који говоре да бисмо ми Срби требали да мрзимо европске и словенске народе, а Цигане да волимо и називамо браћом.

На улицама се живјети од њих не може. Просто нападају људе да им дају паре. За ових 1000 година колико су живјели овдје показали су да они никад не могу бити цивилизовани и да се никад неће уклопити у европску цивилизацију.

Брудер 88
01-03-11, 16:32
FUpk5q4DoKw&feature=feedlik

Маркан
01-03-11, 18:40
У Србији има скоро милион Цигана, а у цијелом свијету их има милион и по.
Одакле је ова информација и колико је поуздана?
Цигана у Србији има много, то стоји, али их је много више рецимо у Румунији. Румунија је Европска земља са највећим процентом цигана на својој територији, и камо среће да их је само милион и по у селом свету, лако би их распоредили.

*** додатак ***

Србска википедија : Роми или Цигани, су народ пореклом из Индије, коју су напустили око 10. века, а данас живе широм света, углавном у Европи. Рома укупно има око 1.552.000

Италијанска : Si stima che nel mondo ci siano tra i 12 e i 15 milioni di rom.

Werwolf
01-03-11, 19:23
Одакле је ова информација и колико је поуздана?
Цигана у Србији има много, то стоји, али их је много више рецимо у Румунији. Румунија је Европска земља са највећим процентом цигана на својој територији, и камо среће да их је само милион и по у селом свету, лако би их распоредили.

*** додатак ***

Србска википедија : Роми или Цигани, су народ пореклом из Индије, коју су напустили око 10. века, а данас живе широм света, углавном у Европи. Рома укупно има око 1.552.000

Италијанска : Si stima che nel mondo ci siano tra i 12 e i 15 milioni di rom.

Beograd -- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tvrdi da Roma u Srbiji ima pet puta viÅ¡e nego Å¡to to pokazuju zvanični podaci.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji živi oko 108.000 Roma, međutim, prema podacima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, po nezvaničnim procenama sa terena, predstavnika ove nacionalne manjine u Srbiji ima između 400 000 i 500 000.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Petar Antić je povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, ocenio da su Romi najugroženija nacionalna zajednica u Srbiji i da često "zbog raznoraznih raloga" ne žele da se izjasne o svojoj nacionalnosti.

Antić je ukazao na to da su Romi "socijalno i ekonomski na margini druÅ¡tva Srbije", kao i da u Srbiji ima oko 600 romskih naselja, među kojima su i "neformalna" u kojima žive najsiromaÅ¡niji predstavnici ove nacionalne manjine.

Prema istraživanjima od pre tri godine, u Beogradu, od 36.000 Roma 13 odsto njih nije imalo nikakav lični dokument.

"Veliki broj Roma u Beogradu živi bez prijave prebivaliÅ¡ta, a ovaj problem je sličan i u drugim razvijenijim gradovima u Srbiji", kazao je Antić objasnivÅ¡i da Romi iz nerazvijenih opÅ¡tina sa juga Srbije dolaze da rade u severne delove zemlje.

Romi često nisu prijavljeni Nacionalnoj službi za zapoÅ¡ljavanje, zbog nemogućnosti da prijave prebivaliÅ¡te u mestu stanovanja nemaju ni zdravstvene knjižice, a postoje problemi i oko upisa romske dece u Å¡kole.

Prema popisu Republičkog zavoda za statistiku iz 2002. godine, u Srbiji žive 108.193 gradjanina koja su se deklarisala kao Romi, a od tog broja u centralnoj Srbiji 79.136, a u Vojvodini 29.057.

Ovo su podaci iz 2009. a sad ove godine ima popis pa ce se videti koliko ima cigana u Srbiji.Najgore sto ih ima uvek vise nego sto ih ima popisanih. To im dodje kao neka taktika :mad:

A za ovu temu o ciganskim zlocinima svaka cast. Bila je ta tema i na SF i ovde sam je video ranije. Steta sto ima jako malo literature o tome.

црни
07-03-11, 21:14
Кад би нам цигани били криви за наше проблеме,да су нам загадили ово и оно , лако би се ми рјешили тога. Да једна минорна група има толико утицаја на нас ја би се стидио рећи да сам србин. Јест да су нас појединци у неким моментима убијали и помагали и турцима и усташама али браћо зар неби и српски отпадника међу нјима. Треба да се зна и да се незаборави ни један душманин али тренутно смо највећи душмани сами себи. Непуштају и неослобађају цигани наше убице већ наша власт и наша влада.

Константин
11-03-11, 11:22
FUpk5q4DoKw&feature=feedlik

Prihvatni logor na Gradini sastojao se od ograđenog prostora na čistini u koji je moglo da stane oko četiri stotine logoraÅ¡a. Žica, je dopirala do krova jedne kuće sa dvije kapije — jedna za ulaz, a druga za posljednji izlaz. Ljudi utjerani u logor morali su da legnu potrbuÅ¡ke. U takvom položaju ostajali su ovdje dvije noći i jedan dan, sve dok Cigani ne bi iskopali velike grobnice, nekoliko stotina metara udaljene od logora. Za to vrijeme, svakog časa, ustaÅ¡e su, za opomenu, ubijali ljude i oni su mrtvi ostajali tu da leže sa živima. Ubijali su glogovim kocem, davili kaiÅ¡em i žicom, boli noževima. Sinovi su nastojali da budu u blizini svoga oca da bi Å¡apatom mogli da se dogovore Å¡ta da učine kada ih povedu na strijeljanje.

Toga dana, 21. septembra 1942, stotinak ustaÅ¡a rasporedilo se oko žice kraj logora. Onda su Cigani donijeli neke kazane s čorbom i sipali u limene tanjire. Ljudi su jeli i odmah počinjali da se previjaju od bolova. Otac je sinove upozorio da ne jedu, jer je hrana bila otrovana. Tada je naređeno da se ustane. Malaksali, ljudi su se teÅ¡ko pridizali. Neki su ostali i dalje da leže nepomično.

http://www.jerusalim.org/cd/biblioteka/djeca_kozare/ii-djeca-iz-pakla_l.html

У свим извештајима комунистичких и садашњих антисрпских власти цигани су представљани као жртве...они су код усташа имали исти задатак као и код турака-да убијају Србе,да их муче,да силују српске мајке и српске девојчице и да после заједно са усташама славе клања и иживљавања над Србима...то је било златно циганско доба када су њихови мрачни нагони дошли до свог потпуног демонистичког зенита.

Калки
26-05-11, 11:06
Додик и Славица Ђукић Дејановић су присуствовали парастосу у Градини где су цигани и усташе убијали српски народ. У Градини као делу јасеновачког логорског комплекса страдало је око 360.000 Срба и бар пола од тога су убили цигани. То нико не зна, однопсно јако мало људи то зна.
А сад се дешава то да се тамо одржава некаква "циганска молитва" и јеврејско кабалистичко оргијање.
Ширите ову причу где год можете да се не заборави ко нас је убијао, јер то дугујемо жртвама Градине.

Parastos i pomen sa pravoslavnom, jevrejskom i romskom molitvom počeće u 12.00 časova na grobnom polju "Hrastovi", a u 12.30 predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja NDH. Prema nekim procenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360 000 ljudi, pretežno Srba. извор Блиц