View Full Version : Свети Георгије убива аждаху
Војвода Стреља
17-05-09, 16:24
Кад сам још пре више од годину дана чуо да се снима филм о Првом светском рату у Србији био сам не стрпљив, да у филму видим Србску војску у једном од најславнијих периода. Онда је филм дошао у биоскопе и онда сам одушевљено отишао у биоскоп, да одгледам филм, а и да тако колико-толико помогнем србској кинематографији;). Али после филма сам благо речено био разочаран. Радња почиње за време Првог балканског рата, а наставља се у неком селу у Мачви, на обали Саве. Србски војници који су се вратили из рата, су представљени као примитивни алкохоличари, насилници који по цео дан малтретирају своје жене. Онда долази Први светски рат, и сви способни одлазе на Цер, а онда долази пљување по србским женама, које се у филму курвају са пропалицама и инвалидима који нису мобилисани. Док им се жене курвају, њихови мужеви на Церу гину јер их воде луди официри који су ту само због ратне славе. Кад мужеви чују да им се жене курвају, онда организују побуну, а војска да би смирила побуну мобилише и инвалиде из тог села.
Једна од ретких ствари која ми се допала у филму је кад деда каже унуку да нашем народу не може ићи на боље све док псујемо најсветије ствари на овом свету, Сунце, мајку и хлеб.
Да ли је још неко гледао филм, и шта мисли о њему?
Нисам гледао али сам мање више чуо исте коментаре.
Такође сам чуо да је филм ужасно скупо кошта(пар милиона) и да су се Ристовски и Срђан опасно овајдили са по некретнином.
Никада ми нису били јасни људи који продају свесносвоје националне интереса и сада ће да живи у тој некретнини међу народом на који се посрао својим филмом.
Чуо сам да је Турнеја Горана Марковића још гора а један од финансијера пројекта је и његов чувени пријатељ,познати србомрзац Бернар Анри Леви.
Чуо сам да је Турнеја Горана Марковића још гора а један од финансијера пројекта је и његов чувени пријатељ,познати србомрзац Бернар Анри Леви.
,,Турнеја'' је првокласно смеће, у чијој су изради учествовали сви могући симпатизери и чланови ДСа и осведочени србофоби попут Емира Хаџихафизбеговића.
Да ли је још неко гледао филм, и шта мисли о њему?
Гледао сам и згрозио се, познати ЛДП-овац је снимио, тј пљунуо по србским херојима, историји, србске жене приказао као курве, србску државу да инвалиде користи као живи штит , војсковође славне приказује као лудаке итд....
Страшно..
У најмању руку требало је прекинути премијеру...али ко је знао да је такав филм...у трејлерима су те сцене избачене....
Против сам у сваком случају, прекидања премијера и слично. Те скоро шездесетогодишње забране су нас коштале главе, па данас свака шуша може да сними шта год хоће, да потроши брдо новаца, а да се филм само врти по форумима.
Не прекидати, не забрањивати, таква остварења су далеко од уметничких дела, и проћи ће врло мало времена, а она ће пасти у сама од себе у заборав.
Зашто би им неко "дизао цену"?
Не прекидати, не забрањивати, таква остварења су далеко од уметничких дела, и проћи ће врло мало времена, а она ће пасти у сама од себе у заборав.
Тачно. Ово је један од најскупљих филмова српске кинематографије, ако не и најскупљи, а скоро да се о њему више ни не говори. Замисли сад ситуацију да је премијера прекинута, медији би о томе брујали данима, оне који би премијеру прекинули би хапсила ПТЈ (звучи познато, зар не?), и као последицу тога филм би гледало и старо и младо, из пуке радозналости. Овако, то ђубре нико више ни не помиње у јавности.
Два текста са НСПМ а на ову тему:
Миодраг Зарковић
Аждаха убива Ковачевића и Драгојевића
Тог трагичног 16. фебруара 2001. године Душан Ковачевић радио је нешто што баш и не воли – давао интервју – а Фљорим Ејупи радио је нешто што највише воли – постављеним експлозивом код Подујева је дигао у ваздух српски аутобус и побио 12 путника.
http://www.nspm.rs/kulturna-politika/azdaha-ubiva-kovacevica-i-dragojevica.html
Александар Врањеш
Драгојевић убива аждаху
Ако је неко сумњао у способности Срђана Драгојевића да кроз једну трагичну српску причу провуче непримерене политичке конотације, веома се преварио.
http://www.nspm.rs/kulturna-politika/dragojevic-ubiva-azdahu.html?alphabet=c#yvComment3028
Ђубре од филма, штета утрошеног времна.
Испљували су све што нам је свето, а и то нису урадили ан нивоу. Филму нешто озбиљно недостаје, али не могу да одредим шта. Занатски је добро одрађен, немам ту неке замерке, али нешто му гадно фали....имали су црвени и добре пропаганде, не можемо рећи да нису, али овај филм то никако није.
И ја сам га чекао са нестрпљењем, одгледао и разочарао се... немам више шта да додам на ово што сте ви написали.... Нисам никада био за то да се књиге и филмови забрањују, али ово треба забранити...
Глупи филм врло штетног јудео-масонског активисте Душана Ковачевића и непаметног филмског аутора Срђана Драгојевића...
Сетимо се само легендарног Жике Митровића и његових филмова! Наравно његов Марш на Дрину, али и Симон, Капетан Љеши...генијални филмови.
Штета што га је Титова кинематографска машинерија ангажовала за толики број филмова који Србима нису требали.
Али, ето...
4LTYNeprPbs
Осим сцене када Лазо Ристовски признаје својем командиру да му је лакше бити на фронту него гледати своју љубу док она гледа другога, овај филм је чисто смеће.
Драгојевић је пример који треба показивати на академијама како не треба радити. Он је почео као један солидно талентовани редитељ, доживео успон своје каријере (Лепа села лепо горе), и коначно пад који није досегао нулу, него много испод тога.
Против сам у сваком случају, прекидања премијера и слично. Те скоро шездесетогодишње забране су нас коштале главе, па данас свака шуша може да сними шта год хоће, да потроши брдо новаца, а да се филм само врти по форумима.
Тачно. Ово је један од најскупљих филмова српске кинематографије, ако не и најскупљи, а скоро да се о њему више ни не говори. Замисли сад ситуацију да је премијера прекинута, медији би о томе брујали данима, оне који би премијеру прекинули би хапсила ПТЈ (звучи познато, зар не?), и као последицу тога филм би гледало и старо и младо, из пуке радозналости. Овако, то ђубре нико више ни не помиње у јавности.
А шта Ви имате против хапшења и привођења па и пријава?
Да ли се плашимо тога?
Да ли нам је први пут да нас хапсе и затварају?
Ако је некоме први пут, разумем га, али није ми разумљиво за дугогодишее саборце да се плаше тога?
Или је она већ, трула флоскула у питању, да нас не би пљували?
Браћо моја, пљуваће нас увек и заувек, тако да шта год ми урадили исто ће зборити о нама, али ако само овако ратујемо по форумима, уместо да њима видимо леђа и отерамо у заборав, они ће нас....јер за разлику, они раде нешто
Овде није реч о хапшењима и страху, већ о једном лошем филму.
Поштујем твоју храброст, али да ли је прекидање премијере једног филма, па ма како он био лош, вредно хапшења? И зар не мислиш да би таква једна акција била боља реклама том филму од његове званичне рекламне кампање? Тиме би само продуцентима учинио услугу и то бесплатно.
Морам да се сложим са Новаком. Овај филм није вредан пажње да бисмо му радили бесплатну рекламу. Није ту ствар хоће ли неко бити ухапшен или не. Најбоље га је игнорисати. Сетимо се само примера књиге и филма "Давинчијев код". Убеђена сам да не би прошли тако добро да Ватикан није ударио најстрашнију "анти-кампању" на сва звона. Најобичнији трилер ладламовског типа, а постигао велики успех, зашто? Јер су људи хтели да виде шта је то тако специјално у њему што смета Ватикану. Врло једноставно.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.