PDA

View Full Version : Музика за Украјину

Живана
28-02-09, 00:40
Стигло ми је писмо од Украјинца из Луганске, Лужичке области ;)

Браття - серби!
Я сербської не знаю, та, читаючи ваш форум щось розумію. Думаю, і ви мене зрозумієте.
Мені потрібна допомога.
Я із міста з назвою СЛОВ'ЯНОСЕРБСЬК (Луганська область, Україна).
У 1740-50 роках у нас були серби-переселенці.
Зараз ми б хотіли відновити культурну спадщину наших предків - сербів.
Прошу допоможіть мені найти музику і слова народних сербських пісень, бажано давніх часів.
Знайшов пісню "Тамо далеко" - і слова і музику.
Та цьго мало.

З братнім привітом,
Луганський

Мисли да не зна српски, али док је читао форум, све је разумео , па претпоставља да ћемо и ми њега да разумемо
(још како !!)
У Луганску област (одакле је он, из места Словеносербик) -Срби су се населили око 1740-50..
И хтели би сада потомци да упознају своју културну баштину..посебно народне српске песме (музику и текст)..
"Тамо далеко " нпр...

Отворила сам посебну тему да му буде лакше да скида линкове, а молим све да напакују наше лепе песме..

Баш лепо, зарадовало ме писмо :)

Ненад
28-02-09, 04:31
Украјинци разумеју доста тога. Недавно сам показао једној Украјинки малу књиђицу писану ћирилицом, ''Моје Успомене из Боке'' од Вл. Николаја Велимировића. Скоро све је разумела, а што није то сам јој појаснио. Слично је било и са музиком на српском језику. Она се чудила како све то разуме, а ја јој рекао како је Ломоносов закључио да су у старој Европи постојала само три језика: латински, грчки и српски; и да се каже: ''Говори српски да те цео свет разуме''. Пошто живи у Русији, неке српске речи су јој биле сличније Руском а неке Украјинском језику.