PDA

View Full Version : Kraj dinastije Obrenović

Гризли
25-01-09, 20:54
Kraj dinastije Obrenović

http://i20.tinypic.com/2d6tb38.jpg

Kraj dinastije Obrenović je televizijska serija u obliku dramske hronike simljena 1995. godine u produkciji RTS-a.
Scenario je napisao Radomir Putnik, a režirao ju je Sava Mrmak.
Serija dočarava politička deÅ¡avanja u životu Srbije od 1901. godine do majskog prevrata, 29. maja 1903. kada su kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga MaÅ¡in ubijeni, a na presto doveden kralj Petar I Karađorđević. Serija ima 11 epizoda, od kojih su za prvih 9 koriÅ¡ćeni pouzdani istorijski izvori, a za poslednje dve, u kojima je opisan sam prevrat, scenario je, opravdano, delimično proizvoljan.
U osmoj epizodi serije su koriÅ¡ćeni odlomci iz serije Dimitrije Tucović.

Uloge

Tihomir Stanić - kralj Aleksandar Obrenović
Ljiljana Blagojević - kraljica Draga MaÅ¡in
Aleksandar Berček - kralj Milan
AljoÅ¡a Vučković - general Laza Petrović
Aleksandar Srećković - Dragin brat Nikodije Lunjevica
Vladan Gajović - Dragin brat Nikola Lunjevica
Jelica Sretenović - Dragina sestra Hristina
Bojana Maljević - Dragina sestra Vojka
SiniÅ¡a Ćopić - pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis
NebojÅ¡a Dugalić poručnik Antonije Antić
Miodrag Krivokapić - Đorđe Genčić
Ivan Bekjarev - Boža MarÅ¡ićanin
Marko Nikolić - general Dimitrije Cicar-Marković
Andreja Maričić,
Petar Kralj - Nikola PaÅ¡ić
Danilo Lazović - pukovnik Dimitrije Nikolić
Branislav Ciga Jerinić - general Jovan Avakumović
Velimir Bata Živojinović - Aleksa Novaković
Miki Krstović - pukovnik Aleksandar MaÅ¡in
DuÅ¡an Tadić - pukovnik Petar MiÅ¡ić
Dušan Golumbovski - ruski poslanik Dumba
Stevo Žigon - ruski poslanik Čarikov
Milenko Pavlov - Branislav NuÅ¡ić

Po meni, jedna od najboljih domacih serija, stvarno dobro uradjena s obzirom na to kada je snimana. Scenario,kostimografija, lokacije na kojima je serija snimana, glumci (nema loseg glumca u seriji)...sve za pohvalu.

Младен
26-01-09, 13:57
Заиста једна од најбољих домаћих серија. Наравно, о самом чину преврата може се направити још бар 10 верзија, према различитим изворима, али све у свему, више него одлично.

БПС
26-01-09, 23:02
Где има на интернету да се скине ова серија ? Серија је одлично урађена. Нисам је дуго видео на телевизији.

Што се тиче саме Династије, на велику нажалост, по њима и по српски народ, свела се на једног човека који је терао инат свима око себе а и законима природе. Да је био разуман, не би се оженио неродкињом већ здравом женом која би му родила неколико наследника. Тиме би његова породица пустила веће корене на трону српске монархије и било би их теже избацити. Овако, ко год да је стајао иза тог преврата, није му било тешко елиминисати само Александра.

Што се тиче теорија око тога ко стоји иза преврата, чуо сам теорију да су то одрадиле Француске и Британске тајне службе који су омогућили Карађођевићима да дођу на трон. Карађорђевићи су живели у Француској и били су чланови масонске ложе. Њихово постављање је значило директну владавину масона над српским народом. А сви знамо ко влада масонима.

Тако да, по мени, једини који донекле ваља од тих Карађорђевића је био сам Ђорђе Петровић Карађорђе. Он је барем био колико толико народни човек.

Младен
27-01-09, 13:01
Што се тиче теорија око тога ко стоји иза преврата, чуо сам теорију да су то одрадиле Француске и Британске тајне службе који су омогућили Карађођевићима да дођу на трон. Карађорђевићи су живели у Француској и били су чланови масонске ложе. Њихово постављање је значило директну владавину масона над српским народом. А сви знамо ко влада масонима.

Енглеска свакако није, јер је Александар био једино са њима у добрим спољнополитичким односима, па су после атентата били прекинути односи Србије и Енглеске и тражено изручење официра који су преврат извршили. Што се Француске тиче, за њу је била везана краљица Драга, која је по свој прилици планирала да свог брата постави за престолонаследника, а не треба заборавити да је управо француски лекар потписао краљичину трудноћу која је била лажна.

По свему судећи, много више утицаја на преврат су имале Русија, па чак и Аустро-Угарска.

Новак
27-01-09, 14:11
Тако да, по мени, једини који донекле ваља од тих Карађорђевића је сам Ђорђе Петровић Карађорђе. Он је барем био колико толико народни човек.

Не треба заборавити ни да је краљ Петар I Карађорђевић учествовао у устанку Срба у Херцеговини 1875. под именом Петар Мркоњић као и да се заједно са војском и народом повлачио преко Албаније. Без обзира на све, то су чињенице које треба поштовати.

Што се серије тиче, мислим да је одлична. Нарочито ми се свиђа Миодраг Кривокапић у улози Ђорђа Генчића. Мислим да је уз Тихомира Станића и Љиљану Благојевић изнео највећи терет.

Гризли
29-01-09, 23:16

Sjecas li se ti scene iz serije, kada neposredno posle atentata, prevratnici za stolom sastavljaju novu vladu?
Osim bivseg ministra Gencica, oficira zavjerenika i ostalih likova, medju njima se nalazi i lik koji inace vodi razgovore . Na prstenu koji taj lik nosi nalazi se ugraviran ovaj znak

http://cemeteries.files.wordpress.com/2006/08/freemasons.jpg

U seriji je zaista istaknuto koliku su ulogu masoni imali u prevratu. Znas kad taj kaze "Uskoro cu u Zenevu, pa cu tamo da se konsultujem sa SVOJIMA" a kad jedan oficir kaze " Meni nije jasno o cemu se ovde radi?", gospoda iz vlade mu odgovore da ce mu sve objasniti kad dodje vrijeme.

БПС
30-01-09, 01:44
Нашао сам:

http://homerruma.blogspot.com/2007/12/kraj-dinastije-obrenovi-tv-serija.html

Сад ћу да обновим градиво. ;)

Младен
30-01-09, 13:30
Сећам се сцене коју је Гризли навео. Ради се о састанку на коме је донета одлука о држави после преврата и шта ако преврат не успе. Иначе, лик са прстеном је и предложио кнеза Петра за краља. Иначе, око тог догађаја постоје опет нека различита тумачења, ја сам рецимо прочитао да су се многи залагали за неку врсту војне управе, а да је Апис то одбио и пресудно утицао да Петар дође на престо.

Шта год мислили о преврату и улози зидара, Петар је и као човек и као краљ био бољи од Александра Карађорђевића.

Млађа
30-01-09, 14:13
Шта год мислили о преврату и улози зидара, Петар је и као човек и као краљ био бољи од Александра Карађорђевића.

Потписујем....