PDA

View Full Version : Јелена Докић

miloca
25-01-09, 14:03
Занима ме шта мислите о Јелени Докић?Она је српкиња, која игра за Аустралију, под њиховом заставом.

Jelena Dokić (rođena 12. aprila 1983. u Osijeku, SFR Jugoslavija) je profesionalna teniserka koja je igrala i za Australiju i Srbiju, a trenutno igra za Australiju.

Njen najveći uspeh je četvrto mesto na VTA listi. Ipak, zbog porodičnih problema, 2006. je potpuno ispala sa liste. 2008. godine, pod zastavom Australije, polako se vraća u svet tenisa. Već je osvojila dve ITF titule i tako se našla u najboljih 200 igračica planete.

Dokićeva je više puta ostvarila pobede nad igračicama koje su bile prve na VTA listi. Među njima su Martina Hingis (prvo kolo Vimbldona 1999), Kim Klajsters (u Cirihu 2003) i Venus Vilijams (u Rimu 2000). Takođe je pobeđivala igračice visokog kalibra kao što su Monika Seleš, Meri Pirs, Žistin Enen i Dženifer Kaprijati. Njena značajna dostignuća su polufinale Vimbldona 2000. kao i igranje meča za bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju, u kom je izgubila od Monike Seleš.

Колике су шансе да се почне да игра за своју домовину?

Покушала је да врати наше држављанство, међутим нису јој обезбедили услове (тадашња слобина власт).Зато се и вратила Аустралији.Има ваљда и дечка аустралијанца :banghead:

И поред тога, ја је и даље поштујем као српкињу.Имамо прилике да је видимо ових дана на гранд слему у мелбурну, свим срцем навијам за њу.

Младен
25-01-09, 14:17
Сећам се да је једно време јавно подржавала Шешеља, као и њен отац Дамир.

Млађа
25-01-09, 14:37
Играла је она и под српском заставом, 1999 је узела пасош,. али је наша власт њеног оца Дамира спречавала да уложи новац у тениске терене па у фабрику сокова, па је човек одлепио и вратио се у Аустралију и ћерку вратио да игра под њиховом заставом. А дечко јој је колико се сећам хрват Тин Бикић- Медији су је повезивали да је игала за мафију и неког нарк'дилера који ју је финансирао, па кад је тај рикнуо, породици Докић су тражили да врате неки новац, али су Докићеви све демантовали.

http://www.index.hr/images2/JelenaDokic_v.jpg

miloca
25-01-09, 14:55
Пардон, није јој дечко Аустралијанац већ хрват...

Тара
25-01-09, 15:19
Колике су шансе да се почне да игра за своју домовину?

Јелена је већ 3 пута мењала своју домовину и сваки пут је понављала исти текст, парафразираћу, "како је баш срећна што је сад ту...." па се сад питам која јој је домовина.
Може бити 100 пута Српкиња по рођењу, једноставно она се не осећа као таква, јер да је хтела да игра за отаџбину не би је спречило то што јој отац Дамир, с ким иначе не говори већ пар година још од кад се забављала са бразилским возачем Ф1, није добио дозволу да гради фабрике.
Да ли се патриотизам купује новцем? У њеном случају очигледно да да.
Мислим да је Јелена једноставно није била довољно психички јака да у том моменту буде српска тенисерка и да нас представља у најбољем светлу.
Иначе, није Дамир Докић тај који је вратио Јелену да игра за Аустралију.

Њој желим све најбоље, али не могу себе натерати да навијам за њу, па макар се опет вратила под нашу заставу. Поготово после последњих интервјуа које је дала баш на Ози опену где је изјавила да се јако каје што се враћала у Србију и да јој је то једна од највећих животних грешака.

Василије
25-01-09, 17:30
Отац Јелене Докић је у СРС-у и она се буквално одрекла свог оца зарад једног усташе из усташке породице. Њен отац је наговарао да се врати и да раскине везу са усташом и она то није прихватила и нанела је велик ударац и бол свом оцу. Колко је мени познато Докићи су страдали од усташа.
О њеном оцу Дамиру мислим све најбоље а о њој мислим све најгоре јер је изрод у фамилији.

Тара
25-01-09, 17:56
Докићи јесу јако страдали од усташа. Избегли су у Сомбор. Знам дечка који јој је био спаринг партнер пар месеци у том периоду.

Отац јој је велики Србин, који је покушавао да је усмери још у време док се забављала са Ернике Бернолдијем, када је почело њено удаљавање од породице али и пад у тенису. Било јој је битније да се слика и проводи него да тренира. Била је млада, жељна провода, али један тенисер то не може себи да дозволи док му траје каријера. Не може да има обоје, или или. Она уместо да се врати породици и тренирању побегла је у Загреб где је као тренирала са братом свог дечка. Наравно успеси су изостали, свако ко прати спорт, поготово тенис, зна колико је за успех битно једно стабилно окружење.

Морам признати да ми још онда није било јасно зашто је баш од целе планете изабрала да оде у Загреб, само пар година пошто су избегли из Славоније. Мислим да је само терала инат оцу. :ack2:
Жалосно.

Северна Звезда
25-01-09, 19:39
Док ју је отац усмеравао била је једна од најбољих на свету. Чим је дигла нос (нећу да залазим ко јој је усадио те идеје), отишла је од оца и пропала.
Њен отац је једном био на неком гостовању на Пинку ако се не варам и рекао је да све док она буде са усташом (бас је тако реко) неће од ње бити ништа, и да ју је неколико пута звао али да му она није поверовала.
Касније је говорио да је потајно дрогирају како не би тренирала.
Напустила је породицу и своју отаџбину. Не могу рећи да је подржавам али не могу ни да јој судим јер није залуд изрека "младост-лудост". Бог зна под каквим притисцима и малверзацијама је била. Али да за њу кажем да је патриота или нешто слично : нема шансе.

Гризли
25-01-09, 19:46
U jednoj emisiji Jovana Memedovica vidio sam da se Damir Dokic sada bavi proizvodnjom prirodne rakije na Fruskoj gori. Uspijesno, kao i sve cime se bavio.

Jelena je sramota za Damira.
Dok je trenirala sa ocem, bila je glavna, a kada su je preuzeli ''vrhunski'' hrvatski treneri, pukla je ko Jugoslavija.

Млађа
25-01-09, 19:47
Рано се она отела контроли родитеља...

STEPA
26-01-09, 00:27
U jednoj emisiji Jovana Memedovica vidio sam da se Damir Dokic sada bavi proizvodnjom prirodne rakije na Fruskoj gori. Uspijesno, kao i sve cime se bavio.

Jelena je sramota za Damira.
Dok je trenirala sa ocem, bila je glavna, a kada su je preuzeli ''vrhunski'' hrvatski treneri, pukla je ko Jugoslavija.

У праву си,Дамир је купио имање на Фрушкој Гори и тамо је засадио воћњаке,бави се производњом првокласне ракије!
А лично се одрекао Јелене због њених поступака!
Човек је у праву сто посто,јер као родитељ и прави Србин није свом детету желео ништа лоше у животу!
То да је Дамир велики патриота доказује што је довео Јелену да игра за своју отаџбину,мада не сумљам да је у Аустралији имала сто пута боље услове да просперира.

Млађа
26-01-09, 13:23
То да је Дамир велики патриота доказује што је довео Јелену да игра за своју отаџбину,мада не сумљам да је у Аустралији имала сто пута боље услове да просперира.

Тако је, чак мислим да је у јеку НАТО бомбардовања довео у Србију да узме пасош, можда грешим.

БПС
30-01-09, 03:38
Тешко је знати и рећи одакле је све то почело и ко је крив. Јелена је почела као млада малолеткиња да се пробија у тенису у Аустралији. Дамир јој је био менаџер и тренер. Зарадили су огроман новац за веома кратко време. Аустралија уме да буде незгодна средина за све, поготову када се ради било шта у вези са новцем, а Срби као што су Дамир, не разумеју где су дошли и како тактички поступати у англо-саксонској земљи. Нисам ја пратио целу драму око тога, нити би медији рекли истину а камоли целу причу, али верујем да је Дамир имао право око доста тога. Али исто тако мислим да нису радили заједно као породица и да нису схватили сви тенис као бизнис. Исто тако вишак емоција је имало уплива.

Исто тако, Јелена Докић је крајем 90-тих била велика звезда тениса. Зарађивала је велики новац. Тај новац се држао у кругу породице. Неки професионални спортски агенти и тренери баш и не воле такву ситуацију, па су и они имали утицаја у минирању Јеленине каријере у Аустралији. Добар део њих је хтео да Јелена откачи свог оца чим напуни 18 година. Верујем да Дамир није хтео да трпи њихов безобразлук.

Погрешан је био Дамиров потез да доведе Јелену у Србију да игра. После промене власти, ДОС-овци нису хтели да имају везе са Докићима а камоли да им пруже подршку. Сада имају своје људе у тенису као што су Ђоковић, Ивановићева и Јанковићева. Њима дозвољавају да граде тениске терене и хале, а заузврат траже њихову лојалност. Овде је и спорт политиканизован.

Јелена више никада неће бити шампион, без обзира колико победа она имала и у колико доброј форми она била. Њена највећа грешка је што је окренула леђа породици и пре свега оцу. Било шта да је у питању у животу, никада никада се не иде против интереса породице и никада се не окреће леђа сопственој породици.

Panonac
30-01-09, 06:03
Damir Dokić je hteo u okolini Novog Sada blizu obale Dunava da kupi veću koliičnu zemlje i da pravi teniske terene, ali su mu želje bile prevelike jer blizu Dunava ima slabo prostora. Sada živi u banji Vrdniku pored Rume, a imanje koje je kupio i na kojem proizvodi stvarno dobru i skupu rakiju (1.500 din. litar)je navodno kupio za pare koje je uzeo od ćerke a ona osiromaÅ¡ila.
Jelena je da bi se pripremala za Australia open pozajmila pare od nekog sumnjivog tipa iz Australije koji je u međuvremenu umro i sada njegova porodica potražuje pare od nje. Inače tamo je veoma popularna.
I ja sam primetio da se promenula čim se počela zabavljati sa nekim matorim hrvatom i kad je pala u njihove ruke.

blaf
30-01-09, 12:32
О већини спортиста (глумаца, пјевача,...) не треба расправљати је то нису ни заслужили. Већина њих се бави спортом само због новца и одлази тамо гдје ће бити боље плаћена. Ево једног цитата:

...
Kontrolisati vrednost novca u jednom druÅ¡tvu je kao kada kontroliÅ¡ete krvotok u organizmu odnosno određujete vrednost hranljivih sastojaka i njihov transport preko krvi. Ako želite da od čoveka stvorite debila potrebno je da mozgu uvek isporučujete manje hranljivih sastojaka. Zato sportisti, glumci i zabavljači uvek imaju enormne zarade, dok se intelektualni rad manje vrednuje. Bogati ljudi sa razvijenim intelektom su potencijalno opasni za druÅ¡tvo kome bankari žele da gazduju. Sada možete da shvatite zaÅ¡to teniseri i fudbaleri zarađuju enormno velike pare, iako njihov rad i utroÅ¡ak energije ne stvaraju nikakvu vrednost.

Sportisti troÅ¡e ogromnu energiju, ali njihova delatnost je potpuno neproduktivna, za razliku od seljaka i radnika koji uvek neÅ¡to proizvedu. Iz toga je logično da je rad seljaka i radnika vredniji. Ali, u lažnoj ekonomiji sistem vrednosti se namerno obrće. Tako se oni koji zaista stvaraju stalno drže u siromaÅ¡tvu i primorani su da stalno rade. Oni koji nemaju moć da stvaraju i razmiÅ¡ljaju (jer su im mozgovi neuhranjeni) potpuno su bezopasni i podložni svim manipulacijama pa im se novac lako može uzeti. Oni bez razmiÅ¡ljanja daju milione dolara za ogromne kuće, luksuzne jahte, nakit., automobile, avione... Enormne cene ovoga odredio je... Pogodite ko! Tako je novac ponovo vraćen bankarima.
...

Млађа
30-01-09, 14:11
Највећа грешка свих наших врхунских спортиста је и томе што се увек петљају са актуелном влашћу, уместо да се такмиче за себе. заставу, химну, државу.

bf_109_g6
30-01-09, 17:17
najveca greshka nas kao naroda je shto ne shvatamo da je profesionalni sport samo biznis i naravno zabava , pa suvishe emotivno dozivljavamo uspehe ili nespehe sportista ,iako to objektivno nema nekog velikog uticaja na stvaran zivot ... ;) .

Хајдук
30-01-09, 21:09
Јелену Докић сам упознао пре пар година и могу вам рећи да и није баш најбистрија девојка. Дамир је заиста искрени патриота. Сећам се кад је причао да су имали задатак да минирају једну робну кућу (мислим у Осјеку) у коме је тад његова жена радила као продавачица, тад се двоумио измећу рођене жене и неколико десетина хрвата. Хвала Богу све је добро прошло. Иначе човек је присталица сваке идеологије у којој влада ред, рад и дисциплина. Нажалост за време Ђинђића њему су многи путеви били у почетку отворени а после сва врата затворена. Тражио је да купи од владе огромну пољану код пословног центра Ушће и скоро се био са Ђинђићем лично договорио ал тад је Ђинђић сазнао ко је и шта је и прекинуо је продају. Жена му је предивна особа и предобра, велика домаћица (нарочито за колаче:rolleyes:) а Саво (брат) је сјајан лик такође велики националиста. Иначе мислим да су усташе мучиле па убиле њихове и у другом светском рату и у овом сад. Не наседајте на новинарске приче, ја сам нпр лично чуо кад је причао са Јеленом пре пар година а баш у то време је у новинама писало да се уопште не чују. Желим јој све најбоље ал мислим да у овом окрутном свету у коме живи нема великих шанси сама.

БПС
30-01-09, 22:52
Јелену Докић сам упознао пре пар година и могу вам рећи да и није баш најбистрија девојка. Дамир је заиста искрени патриота. Сећам се кад је причао да су имали задатак да минирају једну робну кућу (мислим у Осјеку) у коме је тад његова жена радила као продавачица, тад се двоумио измећу рођене жене и неколико десетина хрвата. Хвала Богу све је добро прошло. Иначе човек је присталица сваке идеологије у којој влада ред, рад и дисциплина. Нажалост за време Ђинђића њему су многи путеви били у почетку отворени а после сва врата затворена. Тражио је да купи од владе огромну пољану код пословног центра Ушће и скоро се био са Ђинђићем лично договорио ал тад је Ђинђић сазнао ко је и шта је и прекинуо је продају. Жена му је предивна особа и предобра, велика домаћица (нарочито за колаче:rolleyes:) а Саво (брат) је сјајан лик такође велики националиста. Иначе мислим да су усташе мучиле па убиле њихове и у другом светском рату и у овом сад. Не наседајте на новинарске приче, ја сам нпр лично чуо кад је причао са Јеленом пре пар година а баш у то време је у новинама писало да се уопште не чују. Желим јој све најбоље ал мислим да у овом окрутном свету у коме живи нема великих шанси сама.

Хвала на информацијама. По твојој причи изгледа да моја претпоставка није била далеко од истине.

Мислим да оно што је Дамиру исто тако недостајало је подршка од Српске комуне у Аустралији. Нажалост Српска етничка заједница у Аустралији је убиј боже.

You must spread some Reputation around before giving it to Хајдук again.

Млађа
30-01-09, 23:54
Гледао сам неки дан њену изјаву на ТВ-у.
Постала права пургерка, нагласак загребачки, хрватске речи...Готово, права хрватица.

МОРАМ ВИШЕ ТРЕНИРАТ
...ИЗГУБИТ МЕЋ
итд

Хајдук
31-01-09, 01:37
Постала права пургерка, нагласак загребачки, хрватске речи...Готово, права хрватица.

Не замери због тога они иначе тако причају. Па њен ћале тако прича а био је добровољац и мајка и брат. Може јој се доста тога замерити ал то не. Мада кад би ви знали чему се све људи из околине неког успешног служе да би од њега имали корист, пре свега неби веровали а кад би се и уверили схватили би да је заиста тешко успети.

Тара
31-01-09, 11:53

Иако нисам Јеленин љубитељ, овде морам да станем у њену одбрану. Јелена, као и сви Срби из тих крајева причају изговором који је карактеристичан за то подручје, као што и сви ми причамо различито једни од других у зависности одакле долазимо. У тексту који си навео ја нисам видела ни једну хрватску, само српске реч.

miloca
31-01-09, 14:22
Пре који дан кад је играла изговорила је доста ''српских'' псовки :D
Баш је и коментатор похвалио како није заборавила српски...иначе, остварила је контакт са својим братом Савом и каже да се сада чују сваки дан.

Хајдук
31-01-09, 20:24
Пре који дан кад је играла изговорила је доста ''српских'' псовки :D
Баш је и коментатор похвалио како није заборавила српски...иначе, остварила је контакт са својим братом Савом и каже да се сада чују сваки дан.
Они су се одувек чули сваки дан, чак се никад нису ни свађали...

miloca
31-01-09, 20:28
Могуће...:D
Мада сам скоро сигуран да сам мало другачије прочитао у новинама.

cronje
02-02-09, 06:40
Тешко је знати и рећи одакле је све то почело и ко је крив. Јелена је почела као млада малолеткиња да се пробија у тенису у Аустралији. Дамир јој је био менаџер и тренер. Зарадили су огроман новац за веома кратко време. Аустралија уме да буде незгодна средина за све, поготову када се ради било шта у вези са новцем, а Срби као што су Дамир, не разумеју где су дошли и како тактички поступати у англо-саксонској земљи. Нисам ја пратио целу драму око тога, нити би медији рекли истину а камоли целу причу, али верујем да је Дамир имао право око доста тога. Али исто тако мислим да нису радили заједно као породица и да нису схватили сви тенис као бизнис. Исто тако вишак емоција је имало уплива.

Исто тако, Јелена Докић је крајем 90-тих била велика звезда тениса. Зарађивала је велики новац. Тај новац се држао у кругу породице. Неки професионални спортски агенти и тренери баш и не воле такву ситуацију, па су и они имали утицаја у минирању Јеленине каријере у Аустралији. Добар део њих је хтео да Јелена откачи свог оца чим напуни 18 година. Верујем да Дамир није хтео да трпи њихов безобразлук.

Погрешан је био Дамиров потез да доведе Јелену у Србију да игра. После промене власти, ДОС-овци нису хтели да имају везе са Докићима а камоли да им пруже подршку. Сада имају своје људе у тенису као што су Ђоковић, Ивановићева и Јанковићева. Њима дозвољавају да граде тениске терене и хале, а заузврат траже њихову лојалност. Овде је и спорт политиканизован.

Јелена више никада неће бити шампион, без обзира колико победа она имала и у колико доброј форми она била. Њена највећа грешка је што је окренула леђа породици и пре свега оцу. Било шта да је у питању у животу, никада никада се не иде против интереса породице и никада се не окреће леђа сопственој породици.

Пошто сам ја из Аустралије и мало више ми је позната цијела ситоација и могу да потврдим да је ово што си рекао већином истина. На њега се водила хајка годинама због тога што је он "вршио" притисак на Јелену и што је он тај који је контролисао њену каријеру. Сваки Дамиров испад а који је било доста су употребљали као доказ Јелени видиш шта смо ти рекли.
Онда је он направио највећу грешку кад је одвео Јелену да игра за Србију и од тад су се ствари закомпликовале и тад је отишла са усташом и он јој је тако рећи уништио каријеру. Једини разлог што су јој дали да игра за Аус је што они немају ни једну праву тенисерку више.