PDA

View Full Version : Нова историја србског народа

Младен
10-01-09, 18:18
Дуго се нико није сетио да напише једну потпуну историју Срба, тј. још од Ћоровића. Ова свакако није најпотпунија, најобимнија и најнепристраснија, али је свакако боља од неких са којима се сусрећемо.

http://novaistorijasrpskognaroda.110mb.com

Што се тиче дела о WW2, он је писан по Самарџићевом обрасцу, али постоји и писмо Боривоја Карапанџића које неке ствари мало боље објашњава;)

Алекса
10-01-09, 18:24
Дуго се нико није сетио да напише једну потпуну историју Срба, тј. још од Ћоровића. Ова свакако није најпотпунија, најобимнија и најнепристраснија, али је свакако боља од неких са којима се сусрећемо.

http://novaistorijasrpskognaroda.110mb.com

Што се тиче дела о WW2, он је писан по Самарџићевом обрасцу, али постоји и писмо Боривоја Карапанџића које неке ствари мало боље објашњава;)

Брате, да те питам нешто. Шта ти мислиш о Ћоровићевој историји? На делу који се тиче Босне под Котроманићима, стално се о тој држави говори као српскохрватској? По мени то је невиђена глупост, називати Котроманиће "србохрватима", није ми јасно како је некоме ко је историју писао пре комунистичког доласка на власт, могла да падне такве некаква бесмислица. Имајући у виду да делове те књиге дају по трафикама за 100 динара, нешто нисам баш убеђен у њену веродостојност.

Младен
10-01-09, 22:36
Шта знам, има Ћоровић добрих делова свог рада, али на многим местима је, да ли из незнања или због нечег другог тотално промашио смисао догађаја. Све у свему, фали нам комплетна историографија, онако баш детаљно.

bogsvarog
12-01-09, 23:40
Наша официјална историја. Више-мање је то раније већ записано, осим пар додатих глупости (можда је баш зато и Дневник преузео да штампа и дели скоро бесплатно!) и то на самом почетку књиге, као и оно што је Алекса већ поменуо... Једна од већих глупости што је написао јесте то да, словенски језик, припада истој групи језика као што су: јерменски, балтички и АЛБАНСКИ језик. Ни мање ни више... Насељавањe Словена који су наводно за јако "кратко време" (судећи само према једном запису сада већ чувеног К. Порфирогенита), населили скоро целу Европу, што је чини ми се мало немогуће. Tакође смо приказани као и увек без икакве свести о нацији, без религије, културе, итд. Преци су нам приказани као највећи олош!

"Словени су се одржавали захваљујући свом броју и томе што су им главни непријатељи били заузети другим бригама, и што многа од словенских насеља нису била ником на нарочитој сметњи." Занимљиво запажање....:o

Младен
13-01-09, 00:32
Оно што ова књига има а што свака друга нема јесте мало више информација о четничкој акцији(у односу на остале књиге тог типа), онда подсећање на људе као што су Анђелко Крстић, Никола Стојановић...