PDA

View Full Version : Ekumenski dijalog - izdaja ili ne?

Добровољац 18
22-03-08, 23:12
Interesuje me kako clanovi ovog foruma gledaju na sve cescu pojavu nekavih razgovora i dogovora sa rimo-katolicima.

Никола
22-03-08, 23:21
Не подржавам то, али у екстремним ситуацијама нпр. одбрана Хришћанства од најезде месечара и жидова онда уреду... Мада је и католичка црква под утицајем чивута...

Младен
23-03-08, 00:00
Овакав екуменизам је чисто унијаћење. Прави екуменизам је враћање ватикана у духовну заједницу са једном, светом, саборном апостолском црквом, тј. Православном. Сви знамо да је до 1054. постојало 5 патријарха: римски,цариградски,антиохијски,александријски и јерусалимски. Однос је био такав да је римски папа био ''први међу једнакима'', па је пожелео да буде мало изнад.

Весели пламичак
23-03-08, 10:18
Ne podrzavam nikakve razgoveor i pregovore sa njima, kao ni bilo kakvo odstupanje od utvrdjenih pravoslavnih kanona. Ako neko vec toliko zeli da svi ponovo budemo u istoj crkvi, neka slobodno postane pravoslavan. Neka njima njihove vere, mi imamo nasu i nevidim nikakvu potrebu da se tu bilo sta menja. Sama ideja ekumenizma je nezdrava, to je jednom reciju globalizacija na verskom planu...

weisse_wolfe
23-03-08, 13:19
Једно је Ватикан и Папа ,а друго су хришћански католичкки верници који додуше слепо верују том Ватикану. Жеља за правим уједињењем обичних,п равих верника ту не постоји, без обзира да ли неко подржаво или не, што кажете то је само унијаћење, политички потез од стране Ватикана са намером да они буду главни и једини. Него шта више говорити о Ватикану и Папи кад се зна да је све то засновано на лажи односно на фалсификату, Константиновој даровници. Дакле њима је прави циљ била и сад јесте моћ и власт, нема ту неких искрених осећаја уједињења, нити ће их бити докле год они постоје.

Љотићевка
23-03-08, 17:04
Не подржавам то, али у екстремним ситуацијама нпр. одбрана Хришћанства од најезде месечара и жидова онда уреду... Мада је и католичка црква под утицајем чивута...

Само овако...али БАШ БАШ БАШ ако нема никакве алтернативе и ако нам је уједињење потребно да се одупремо већем злу...Привремено наравно...
Са католицима нема уједињавања...Свашта...шта су нам све радили...Људи заборављају колико су они екстремни...

Добровољац 18
23-03-08, 20:01
Овакав екуменизам је чисто унијаћење. Прави екуменизам је враћање ватикана у духовну заједницу са једном, светом, саборном апостолском црквом, тј. Православном. Сви знамо да је до 1054. постојало 5 патријарха: римски,цариградски,антиохијски,александријски и јерусалимски. Однос је био такав да је римски папа био ''први међу једнакима'', па је пожелео да буде мало изнад.

Slozio bih se sa tobom.Papa je do 1054. kao episkop Rima bio sa svim ostalim episkopima jednak po vlasti,ali mu je ukazivana malo veca cast buduci da sedi na tronu ap.Petra.....Licno mislim da tu nema sta da se prica,jer jedna tzv. "crkva" u nizu svojih blazenih ima i jednog A.Stepinca,a svi znamo ko je to bio...

Побуњеник
23-03-08, 21:33
Мислим да римо-католичанство губи на значају како време пролази... зато им и треба "дијалог", а не нама, не знам шта се ови наши епископи примају...

Једино у Шпанији и Италији + пар Словенских земаља католичанство и даље има утицај, остатак Европских не-православних земаља је претежно протестантски, посебно по духу, са приметним порастом атеизма, који замењује римо-католицизам...

bf_109_g6
24-03-08, 01:40
hriscanstvo je religija u odumiranju ,to je prirodan i nezaustavljiv proces . :nopity: njegova istorijska uloga je zavrshena ,pa i pokret ekumenizma ne dozivljavam kao neku zaveru ,nego prosto kao pokushaj crkvene hijerahije da se odrzi josh neku godinu i da sachuva svoj opadajuci uticaj.

Младен
24-03-08, 15:55
hriscanstvo je religija u odumiranju ,to je prirodan i nezaustavljiv proces . :nopity: njegova istorijska uloga je zavrshena ,pa i pokret ekumenizma ne dozivljavam kao neku zaveru ,nego prosto kao pokushaj crkvene hijerahije da se odrzi josh neku godinu i da sachuva svoj opadajuci uticaj.

Утицај ватикана је и дан-данас велики, додуше знатно слабији него пре рецимо 100 година. А ово да је Хришћанство религија у одумирању зависи како га посматраш, ако мислиш на протестантизам, апсолутно да. Ако си мислио у глобалу, ако је Хришћанство у одумирању, паганизам је мртав одавно.

Побуњеник
24-03-08, 16:27
Ко је помињао паганизам?

bf_109_g6
24-03-08, 17:13
Утицај ватикана је и дан-данас велики, додуше знатно слабији него пре рецимо 100 година. А ово да је Хришћанство религија у одумирању зависи како га посматраш, ако мислиш на протестантизам, апсолутно да. Ако си мислио у глобалу, ако је Хришћанство у одумирању, паганизам је мртав одавно.

uticaj vatikana je slab chak i u tradicionalno katolichkim zemljama . koliko god papa propovedao protiv homosexualizma ,abortusa ,kontracepcije :D ... italija,shpanija ,brazil ,argentina ... su primer suprotnog.

danashnji crkveni hriscani su uglavnom iz neobrazovanijih slojeva (dakle ljudi koji nisu prochitali bibliju) i vishe su iz sujevreja i tradicije pod uticajem crkve. obrazovaniji ljudi ,chak iako se smatraju hriscanima , ne prihvataju crkvene dogme ,nego sami tumache hristovo uchenje ,jer imaju mnogo vishe izvora o tome nego nekad.

indo-evropske religije (koje se ovde pogresno nazivaju paganizam :p ) su u usponu i to je takodje nezaustavljivo ,jer vishe odgovaraju sadashnjem vremenu i duhovnom razvoju chovechanstva .

SSerbian
25-03-08, 00:59
uticaj vatikana je slab chak i u tradicionalno katolichkim zemljama . koliko god papa propovedao protiv homosexualizma ,abortusa ,kontracepcije :D ... italija,shpanija ,brazil ,argentina ... su primer suprotnog.

danashnji crkveni hriscani su uglavnom iz neobrazovanijih slojeva (dakle ljudi koji nisu prochitali bibliju) i vishe su iz sujevreja i tradicije pod uticajem crkve. obrazovaniji ljudi ,chak iako se smatraju hriscanima , ne prihvataju crkvene dogme ,nego sami tumache hristovo uchenje ,jer imaju mnogo vishe izvora o tome nego nekad.

indo-evropske religije (koje se ovde pogresno nazivaju paganizam :p ) su u usponu i to je takodje nezaustavljivo ,jer vishe odgovaraju sadashnjem vremenu i duhovnom razvoju chovechanstva .

Постоји већ тема за твоју религију,нећемо овде никакве препирке тј. нећемо да дође до њих,већ видим да људи који су на другим форумима били главни за свађање око религије,своју традицију настављају овде...

Otocac187
02-04-08, 09:04
ekumenizam je satanisticki akt ;

http://www.youtube.com/watch?v=R19G0K8UzrA
http://www.youtube.com/watch?v=DAOxuqWXvJI&feature=related

To je Solomon narpavio pa ga je Bog kaznio.

Тара
12-12-08, 19:59
Ево како су се свештеници из шабачке епархије заједно са њиховим епископом поклонили Сотони.
6zibHGhqt0k&feature=related

Громовник
15-12-08, 13:58
Ако то може да уједини нас Европљане који смо толико раздвојени и завађени, зашто да не? Мени је ионако све исто што год да ураде, јер за мене је једина права вјера она коју су моји преци донијели овдје из своје прапостојбине. Ја не видим разлику између православног и католичког хришћанства, мени је све то исто. И једно и друго нас учи да будемо слаби, да се покоравамо, да окрећемо други образ и да не уживамо, већ да се апстинирамо од свега. И једно и друго нас учи да смо рођени као грешници само због неког мита о Адаму и Еви. И једно и друго нас учи да су људски пориви са којима је људско биће рођено тешки гријеси. И једно и друго нас учи да слијепо вјерујемо у црквене догме које нико није доказао и које су на крају крајева и доказане као лажне.
И што је поента свега, хришћанство је вјера којој је раса најмање битна и која нас учи да нам је већи брат Циганин православне вјере него бијелац католик или неке друге вјере.
Е сад, католичанство је убједљиво најпогубнија верзија хришћанства, јер је њима центар у Ватикану и имају догму о папској непогрешивости, али то не значи да је било која друга верзија хришћанства благонаклона ка нама Европљанима.

Питање хришћанског екуменизма је за мене битно колико и уједињење шиитског и сунитског ислама, дакле стало ми је до тога колико до лањског снијега. Нека раде слободно што хоће, само нека наш европски народ оставе на миру.

Тара
15-12-08, 14:35
Громовниче, уз дужно поштовање, остави Православним хришћанима да одлуче шта је боље за њихову веру и Цркву.
Ти имаш своју веру и не задири у туђу.
То је прави принцип Национал-социјализма.
Имаш Родноверје као суб-форум, остави овде православнима да воде своје теолошке расправе. Тако је замишљен овај под-форум.
Хвала унапред.