View Full Version : Манастир КРУШЕДОЛ
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Kru%C5%A1edol_monastery.jpg/280px-Kru%C5%A1edol_monastery.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/thumb/d/d2/Manastir_Krusedol.jpg/280px-Manastir_Krusedol.jpg
Не знам где ову тему да ставим, па сам мислио да је најбоље пдф Историја.
Пре пар минута се завршила једна емисија о манастиру Крушедол задужбини Бранковића.Оно што ме је натерало да отворим ову тему је скрнављење тог манастира од стране усташа 1941-42.Неки енглески историчар тврди да само књиге "писане у злату" које су однешене у музеј у Загребу код Павелића па после 1945 нестале,не могу да се плате, да је реална вредност такве књиге из 14-15-16 века преко две стотине милиона долара.А однето је преко 150 таквих наслова,као и много антиквитета украшаваних дијамантима и сребром са рудника Ново Брдо,једноставно ради се о неким стварима које се процењују у десетинама милијарди долара или евра а ништа никада није враћено после рата.Као и то да је благо Хребељановића из Љубостиње (писао сам на једној теми о томе) опљачкано од стране комуниста после рата и послужило као златна подлога за титов југословенски динар.Занима ме ваше мишљење о овоме.
Да дивна емисија и просто невероватно до долази са ТВ Војводина,чак је и извршно веће учестовавало у спонзорству емисије.
Оно што по мени чини јасним нападе на лик и дело Вука Бранковића и његову породицу су управо ствари као што је манастир Крушедол....Бранковићи су ти коју су сачували српску душу кроз отоманску окупацију и мислим да је то разлог због чега су га људи попут Вука Караџића облатили.Врло смишљено и тендециозно.
Мане Роквић
29-01-09, 19:23
Негде сам прочитао да су усташе за време Другог светског рата однеле 40 вагона пуних српског блага из фрушкогорских манастира у Загреб.После рата комунисти су вратили само 11.Дакле,непроцењиво српско благо из 29 вагона је и дан-данас у Ватикану,Загребу,Аргентини и ко зна где још.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.