View Full Version : Родоверје или Родна вера
Не видим ни један разлог зашто се, рецимо, у српским школама не би увео предмет Родоверје или Родна вера!? Данас још увек постоји доста сачуваних предмета, записа и кипова из тог времена, иако су појавом хришћанства већина уништена и спаљена до темеља. Такође има доста записаних књига баш на ту тему, којим су се бавили наши и страни историчари. У Скандинавским земљама то је већ одавно учињено и стављено међу изборне предмете. Уосталом, па било је Срба и много пре појаве хришћанства а кроз православље је доста обреда и сачувано до дана данашњег. Данас, међу обавезним изборним предметима у школама се налази Верска настава и Грађанско васпитање. Деца морају да одаберу између та два предмета, иако оба "предмета" могу и код куће да науче од родитеља, ако дете то стварно жели. А стављати то као "обавезу", код млађих увек је стварало контра-ефекат. Да ли је могуће да ово једног дана заживи и у нашим српским школама? :)
Ксенофобија
09-12-08, 11:13
Постојала је слична иницијатива у пољским школама, али не знам како се све то завршило на крају.
Има много препрека које се требају прећи, да би се један предмет увео као званични у школе. Прво, оно што је потребно, је стручни кадар (тј. професори, предавачи). Да би тај кадар постојао, за то катедре на одговарајућим факултетима морају бити активније, и да образују велик број студената, што тренутно није случај. Дакле, грубо речено, за овај посао потребно је ишколовати неколико десетина хиљада професора славистичара.
Друго, још теже, убедити оне који о томе одлују на такав корак, по мени је неизводљиво. Данас је ин студирати менаџмент, информационе технологије... лингвисти, и инжењери, нису на цени.
Треће, у данашњем образовном систему где је све олакшано, омекшано, уопштено, учињено "модерним", могућност за убедити рецимо министре просвете и остале надлежне у неопходност постојања оваквог предмета, равна је нули.
Можда ће се брате то некада у десити, али сада није то време. Ми и историју нашу учимо по комунистичким програмима, за Родну Веру и стару српску историју ту места нема.
Za rodoverje moram da priznam da nisam pametan, mozda bi trebalo da se uvede ali to kod nas nebi zazivelo jer postoje dosta primitivnih ljudi. ALi sto se tice Gradjanskog vaspitanja i Veronauke sada je u skoli obavezan jedan od ta dva predmeta. Ja ucim gradjansko a moj brat veronauku, kod mene u skoli bio jedan pop (alkoholicar) koji je dolazi pijan na casove tako da sam odustao od veronake ! Sada mi je iskreno zao !
Има много препрека које се требају прећи, да би се један предмет увео као званични у школе. Прво, оно што је потребно, је стручни кадар (тј. професори, предавачи). Да би тај кадар постојао, за то катедре на одговарајућим факултетима морају бити активније, и да образују велик број студената, што тренутно није случај. Дакле, грубо речено, за овај посао потребно је ишколовати неколико десетина хиљада професора славистичара.
Треће, у данашњем образовном систему где је све олакшано, омекшано, уопштено, учињено "модерним", могућност за убедити рецимо министре просвете и остале надлежне у неопходност постојања оваквог предмета, равна је нули.
Слажем се са овим, то је главни проблем.
Друго, још теже, убедити оне који о томе одлују на такав корак, по мени је неизводљиво. Данас је ин студирати менаџмент, информационе технологије... лингвисти, и инжењери, нису на цени.
Само бих те исправио, запараво они који студирају информационе технологије и системе су управо инжењери.
Што се тиче тих менаџмента, данас и свако село има неки свој приватни менаџмент, све неки мегатрендови где је поента дати новац. Сад свако ко има новца, са доста мање труда може завршити неки приватни факултет (типа неки менаџмент).
Само "мало" пара... и ето ти дипломе... (са којом можеш обрисати...)
Весели пламичак
10-12-08, 10:10
Чак се ни из историје не учи ништа о овоме. Тврди се да смо овамо дошли у седмом веку одприлике из области зване ПМ. А шта је било до седмог века нико појма нема. :mad: Данас та деца која су нешто и научила у школама знају да вам наброје бар 5-6 грчких или римских божанстава или других бића, али када их питате за србске богове понеко се сети да постои Перун и ту се све завршава...
Сад већ има озбиљна србска аутохтона историјска школа...треба мало више труда али се може много тога наћи
Здравља свијетлим мислима вашим!
Потпуно тачно. Међутим, оно што би се могло лако извести, јесте убацивање бар две области (предхришћанска историја нашег народа и предхришћанска култура) у историјске читанке. То би могло да се сажето убаци на 20-30 страна.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.