PDA

View Full Version : Где је српска Војводина?

ГОРАН Д.
25-11-08, 07:13
90 година у Србији, сутра ко зна где?

http://gorandavidovic.com/images/stories/Vojvodina03.png

пише: Горан Давидовић

„Прикључујемо се Краљевини Србији, која својим радом и развитком ујамчава слободу, равноправност, напредак у сваком правцу, не само нами, него и свима словенским па и несловенским народима који са нама заједно живе".

Ово су речи Јаше Томића изречене пре 90 година на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих словенских народа у Новом Саду на данашњи дан 25.новембра 1918 године.

Шта је после толико година остало од свега? Где су данас Срби у Војводини и да ли је заиста након 90 година дошло време да нам Сава и Дунав буду границе? Реке да деле Србе као што нас Дрина дели?
Да се признају границе комунистичких злотвора као државне и у случају последње српске покрајине која нам је остала?

Данас на овај дан, који би требао да буде празник свих Срба у Војводини, не могу да осетим радост, нити се осећам свечарски, а није ни чудо. Уједињење Срба са севера и Срба са југа, које су пре 90 година обавили наши прадедови, данас је на све тањим ногама.
Бачка, поносна равничарска српска област, све је даље од српске матице. Барања је одавно ван Србије. Српски Срем данас је у две државе. Банат такође.

Уједињење са Србијом 1918 је било без компромиса, без поговора, једнодушно, поносно... Данас ми то уједињење делује нестварно. Уједињење и приступање Бачке, Барање, Баната Србији прихватили су тада и ратни савезници и већи део Европе. Сремци су се придружили дан раније (Сремци ко Сремци), али и Срем као историјска српска област припојила се Србији.
То је био успон српске државотворности који се изјаловио „југословенштином“. Нико тада није размишљао ни о каквој „Војводини“, јер аутономија је имала смисла само под туђином.

Северна Србија, која је данас још увек „АП Војводина“ српска је област која је камен темељац савремене српске државе. Србији нема живота без Бачке, Баната и Срема.
Ове српске области морају да припадају Србији, то је ултимативно питање опстанка нашег народа. Србија као држава једино са овим територијама има било каквог смисла.
Без обзира на то, данас се нико не бори довољно против сепаратизма неокомунистичке власти покрајине Војводине. Зло је нарасло јер се нико није борио против њега.
Аутономију Војводине је требало укидати на време, сада ће то бити тешко урадити. НСП је ретка организација која се залаже за укидање покрајине Војводине. Усамљени смо у томе, иако војвођанска аутономија нема никаквог смисла. Аутономија у Србији посебно сада нема ни историјско нити било какво друго утемељење. Војвођанско аутономаштво је због тога дубоко антисрпско, било је антисрпско и биће антисрпско.

Војводина у овом облику постоји од 1945. године, пре тога не постоји под тим именом. Због тога је „покрајина Војводина“ комунистичка творевина и као такву је треба гледати, означавати и називати, увек и на сваком месту.
Та комунистичка наказа која је укључивала Бачку, пола Баната и већи део Срема настала је формалном одлуком Председништва комунистичке републике Србије 1.11.1945.
Обичном одлуком групе партизанских бандита!
Све наравно засновано на одлукама АВНОЈ-а. Србождер Тито је укинуо историјску покрајину Далмацију, а ни вишенационалној Истри није дао аутономију, али зато је настала Социјалистичка аутономна покрајина Војводина која и данас постоји, и коју настављачи Титовог и Хортијевог дела лагано али доста успешно претварају у државу.

Све авнојевске границе су међународно признате, остала је још само Војводина.

Комунистичка вештачка творевина, названа покрајином, метастазирала је данас у „државу у држави“, са јаком тенденцијом да постане и права држава. „Банана држава“ додуше, али ипак држава.
Таква „република Војводина“ ће бити обичан нео-феудални посед за иживљавање усташоидних свиња, прћија идеолошких али и физичких потомака комунистичких убица.

Помињати историјски континуитет покрајине Војводине је јако дрско. Поредити одлуку 757 посланика Велике народне скупштине 25.новембра 1918 где је 211 општина имало своје представнике, са одлуком комунистичких зликоваца је више него безобразно.
Међу посланицима на Великој народној скупштини било је и 62 Словака, 84 Буњевца, било је и Немаца па и Мађара. Срби никад нису били шовинисти и хтели су увек да живе у миру са својим комшијама. Међу бандитима који су „стварали“ социјалистичку покрајину Војводину биле су само обичне комуњаре, антисрпске звери.
И где смо данас? Комунистичка творевина и даље постоји. Српска Војводина не постоји.
Свако је добио свој део колача. Срби немају ништа. Од некадашњег „Војводства Србије и Тамишког Баната“ Румуни су добили део Баната, Хрвати Барању, а Срби „шупаљ нос до очију“.
Добили смо „Војводину“, „мулти-култи Грађанију“, у којој су мањински народи СВЕ а Срби су НИШТА.

И шта ћемо сад? Увек крећем од онога „шта је било“ да бих докучио „оно што би могло бити“.
Ако желимо да преживимо мораћемо да се потрудимо., а пре свега морамо знати шта су наши преци радили и како су се борили па да следимо уз Божију помоћ пут наших предака. Народ који је немаран према својој прошлости изгубиће и своју будућност, и то је јасно као дан.

Срби на северу Србије у српској Бачкој, Банату и Срему, пре свега морају да се врате српском национализму. Имамо пример из прошлости у дубоко националној идеологији, коју смо имали у 19 веку у српској националистичкој борби Милетићеве Уједињене омладине српске чију је идеју развио и усавршио Јаша Томић. Тада је најважније било обрачунати се са однарођеним српским грађанским „војвођанским“ друштвом, сраслим са феудалном Монархијом.

У садашњости ће главни задатак бити обрачунати се са нео-комунистичким схватањем аутономаша, демократа и њихових сателита. Са њима ће бити највише сукоба. Не са Мађарима и Хрватима.
Главна идеја присаједињења српских области Барање, Бачке, Срема и Баната у 20 веку је била обојена српским национализом. Одбрана српских северних области у садашњости ће такође бити обојена национално, али не национализмом старог кова, већ једним новим српским национализмом који је изнад свега национално-револуционаран. Или ћемо се опет бранити као националисти, или од одбране северне српске покрајине нема ништа.

Срби на просторима северне Србије су увек били дубоко национално оријентисани и потпуно уједињени у борби за привилегије које су им као народ гарантовали владари Угарске још од 15 века, а касније су те привилегије стално потрвђиване.
Тада је Србима Српска православна црква замењивала националну државу, касније смо националном револуцијом у 19 веку створили националну државу. Данас се морамо ослањати првенствено на омладину и људе из народа, јер ни једну институцију више немамо, а српска црква није више што је била.

Даље, оно што је важно напоменути у сваком сукобу са Мађарима: Српске кнежевине и племенски савези постојали су на овим просторима много пре 9 века када су уништени од стране дивљих мађарских племена. Према томе нисмо МИ дошли на њихово него они на наше, па ако је тако не иде онај ко је први дошао него обрнуто. Ово ни у средњем веку није била ни угарска ни хазбуршка земља. Ова земља је отета од српског народа како је моћ Угарске и Хазбурга растао.

1848 године, у једној дубоко националној револуцији, створена је оружаном борбом Србска Војводина. На мачу смо је добили, на мачу изгубили , али 1849 је потврђено Војводство Србија и Тамишки Банат и то мора да се истакне. То је била српска црквено-народна аутономија у оквиру Хазбуршке монархије и имала је смисла све док није укинута 1860 од стране Фрање Јосифа.
Та идеја „Војводства сербског“, идеја Србске Војводине трајала је и даље и још увек је запамћена у срцима и душама Срба Бачке, Баната, Срема и Барање.
Када смо се као народ уједињавали са нама су били и Словаци и Буњевци и други Словени, али и многи Немци и Мађари су прихватили уједињење српског народа у једну државу. Према томе у борби за српску Војводину шовинизму нема места.
Треба знати да је данашња „Војводина“ већински хришћанска, већински састављена од европских раса, и већински се говоре индо-европски језици. Што каже један мој саборац: „Војводина је једноконфесионална, једнонационална и једнојезична“.
Можда звучи шаљиво, али ако прихватамо наше суграђане других вера и националности као добре комшије у нашој средини онда је то тако, и има смисла. Према томе, наш слоган је „Не дели-спајај“. И то не важи само за Србе него за све остале. Наше комшије Словаци су наша браћа, као и они Мађари који нису екстремисти и који воле Србију.

Фама о мулти-културној Војводини се злоупотребљава, ми то нећемо дозволити ако иде на српску штету. Култура народа на овим просторима је једна и недељива.

Они Срби који су се бојали снаге свог народа су наша права мука и несрећа. Ти одроди српски су наши главни непријатељи. Постојали су и у 19. и 20. веку али су збрисани вртлогом историјских дешавања. Биће збрисани поново, ако се довољно потрудимо, јер ми ћемо стварати историју, само ако то довољно желимо.
Срби се никако не смеју делити по регионалној припадности, то је нешто најпогубније. Међу онима који су умарширали у Нови Сад 9.новембра 1918 нису били само Срби са југа, него многобројни добровољци из Бачке, Баната и Срема који су прелазили у току рата у српску војску као пребези из аустро-угарске војске са Руског фронта.
Јединство је најважније. Браћа Срби су и на северу, југу, западу и истоку. Војвођани не постоје. Бачвани, Лале, Сремци то је одредница. Војвођанин је вештачка категорија која прети да постане и национална одредница. Јер они мисле кад могу Црногорци, што не би и Чанкове јуноше и болесници.

И за крај браћо и сестре једно да се запамти: Београд узвишено стоји над панонском равницом на ушћу Саве у Дунав. Београд гледа на српске земље на северу.
Срем, Банат и Бачка три срца јуначка! То је српска земља.
Ове земље морају остати српске, као што је и Београд српски.
Ко то раздваја, цепа живи организам српског народа. Такав је злочинац над сопственим народом а не само издајник.
Српске Војводине више нема, али ћемо је поново створити заједно.

24/25.новембар 2008

http://gorandavidovic.com/images/stories/srpskavoj002.png

Pobuna
25-11-08, 14:07
Одличан текст.Наравно да нећемо допустити да нам са Војводином ураде исто што и са Косовом и Метохијом.Мислим да ће нашим душманима бити јако тешко да нам узму Војводину јер тамо живи преко 70% Срба,једини реметелачки фактор ту могу да буду мађарски екстремисти и јадни угњетавани цигани који би само да траже своја права.
Сви знамо да медији на северу Србије имају задатак да сваку тучу између Срба и Мађара дижу на национални ниво,оно што је могуће је да ће у будућности бити све више оваквих сукоба,па да ће наша издајничка власт пред као улазак у Еу,прихватити неку мировну мисију на северу Србије,о таквом једној мисији је већ било речи.Уколико дође до реалне опасности да нам узму Војводину,ту би одма оружје требало да замени реч...Ја иначе и не искључујем сценарио да би по распаду ЕУ Мађарска са својим савезницима Хрватима могла да нападне Србију..

ГОРАН Д.
26-11-08, 07:17
Оптимиста јесам, јер да нисам не бих радио то што радим. Али, ако сам оптимиста то не значи да ствари гледам олако.
Већина Срба у Бачкој, Срему и Банату ситуацију гледа врло опуштено, што је погубно, а браћа на југу су далеко од свести да Војводина иде утабаном стазом прављења државе „Војводине“.

Прво, Срба је у покрајини Војводини по попису од 2002 било 1,321,807 што износи 65.05%. Дакле, далеко смо ми од фамозних 70%.

Друго, попис од 2002 није веродостојан, тако да Срба нема ни толико колико је писало да их има, из простог разлога што је ромска популација много већа од смешних 29.057 (1,43%), кад само такозваних Ашкалија има толико.

Треће, број Срба неће играти скоро никакву улогу у одбрани српске Војводине, чак напротив, то се стално користи као аргумент управо „војвођанских аутономаша“ који у задње време ублажавају свој став и говоре како тобоже: „Војводина не жели да се одцепи од Србије“ и да су „Срби већина у Војводини“ и како смо „везани за Србију“.
То је сада њихова тактика којом желе да смире страсти док не протуре овај нови противуставни Статут Војводине. Немам намеру ни да им поверујем, нити да се смирујем чињеницом да су Срби већина. Не заборавите чињеницу да у покрајини Војводини није прошао Устав Србије на референдуму, као и да су победиле странке око левичарске ДС.
Следећи попис је 2011. а до тада, овим темпом, ће ствари бити много горе и врло је могуће да ће то бити последњи попис заједничке државе слично оном из 1991.

Даље, највећа заблуда је да ће стварање државе Војводине бити обојено међунационалним сукобима. Ти сукоби ће постојати али се они вештачки подгревају од стране обавештајних служби и новинара који раде за њих.
Оно што је битније је политика америчке администрације која је одлучила давних дана да све авнојевске границе призна као државне.
Дакле, да до краја изразим своју мисао: проблем неће бити ни са Мађарима ни са Хрватима, ни са Циганима. Највећи проблем је са одродима српским који су оличени у неким странкама (знамо којим).
Мађари су заинтерессовани за северну Баачку, али за сада им етничку аутономију „војвођанска власт“ не нуди.
Више су Мађари сада за политику „тиха вода брег рони“, и следе аутономаше силом прилика јер им Србија не нуди ништа.
Хрвати у Војводини су малобројни, али су хрватске фирме покуповале обрадиву земљу у околини Новог Сада, док хрватска обавештајна служба покрива Бачку и Срем боље него поједине делове Хрватске. Свима њима међунационални сукоби нису сада потребни да би дошли до својих циљева, дакле међунационалне сукобе као што сам једном рекао, подгревају немачка обавештајна служба и ЦИА, чисто да се не ухвати колотечина.
Понављам, међунационална трвења у Војводини неће бити никакав разлог осамостаљења Војводине, и то осамостаљење ће бити потпуно другачије од косовског, босанског па чак и црногорског сценарија.

На крају мој коментар на ово што је написао Обилић, везано за распад ЕУ, и "напад Хрватске и Мађарске".
Чињеница да су Срби потпуно неспремни за било какав след догађаја који је супротан пропагадни режима. То је велики проблем.
Мађари и Хрвати имају националне државе, ми немамо, они имају државне границе које су међународно признате, наша јужна граница је у домену "неке државе је признају неке не".
Затим, они имају доста јачу војску од Србије, која заправо нема никакву војску.
Због тога је једини пут везивање за Русију и наоружавање српског народа, да би се ублажио, ако не и спречио такав катаклизмични сценарио у будућности. Али, то је сада у домену нагађања.
Европска унија, оваква каква је, може да траје 10 до 20 година, а може да почне да се распада колико сутра.

Пошто је наш народ прилично успаван, боље да га будимо раније, да не би светска збивања дочекао спавајући.

Воја
26-11-08, 08:56
Ја бих још само додао да у статуту Војводине,
који је ова гамад усвојила и који протурају нама иза леђа,
стоји да се уводе Управни окрузи,у Бачкој би центри били у Суботици и Сомбору,у Срему у Сремској Митровици,У Банату у Вршцу,кикинди,Зрењанину и Панчеву...
Е сад...Не знам шта им је циљ са остали9м управним окрузима,али је јасно да се Суботичким управним округом покушава створити територијална аутономија Мађара на неки начин,па бих те само у томе исправио Горане,
не раде Мађари на томе по принципу "тиха вода брег рони",на овај начин они су већ отворено почели своју борбу,наше је да устанемо против овога....

Pobuna
26-11-08, 13:19
О
Прво, Срба је у покрајини Војводини по попису од 2002 било 1,321,807 што износи 65.05%. Дакле, далеко смо ми од фамозних 70%.

Друго, попис од 2002 није веродостојан, тако да Срба нема ни толико колико је писало да их има, из простог разлога што је ромска популација много већа од смешних 29.057 (1,43%), кад само такозваних Ашкалија има толико.

Не знам да ли се у тај попис укључуји и они који живе на левој обали дунава,ја сам са леве обале,и број цигана у насељу у коме ја живим и неким околним насељима је близу ових 1,43%..Ако у тај попис улази и становништво леве обале онда стварно није веродостојан,а самим тим је ситација гора него што изгледа на први поглед.

ГОРАН Д.
26-11-08, 13:58
Не знам да ли се у тај попис укључуји и они који живе на левој обали дунава,ја сам са леве обале,и број цигана у насељу у коме ја живим и неким околним насељима је близу ових 1,43%..Ако у тај попис улази и становништво леве обале онда стварно није веродостојан,а самим тим је ситација гора него што изгледа на први поглед.

У тај попис се укључују они који живе на територији Војводине.
Граница покрајине Војводине иде Дунавом тек од ушћа Тамиша у Дунав.
То је граница коју су комунисти одредили и нацртали и која је званична граница покрајине. Падинска скела и тај крај не спадају у ту комунистичку границу Војводине.
Изгледа да ће се многи Срби освестити тек кад угледају царинике на граници са новом државом, ако се и тада освесте.

Фића
27-11-08, 14:47
Баш скоро сам разговарао са једним Србином из Војводине, и после тог разговора остао сам врло бесан и изнервиран. Најгоре је када сами Срби тако размишљају. Разумео бих то говори неки усташа или мађарски шовиниста. Испрани мозгови.
Прво, човек никако није хтео да Војводину назива северном Србијом. Затим, за њега постоји подела становништва на "Војвођане и Србијанце". (Србијанци смо ми који нисмо из Војводине). Онда је почео да објашњава како смо ми "Србијанци" лоши људи, и разне друге небулозе. А онда је, за крај, почео да објашњава у фазону да су "Србијанци" најштрокавији и најјаднији људи на планети.
Ја сам га пустио да се испуцава, чекао сам да се налупета, а бес ми се само гомилао. На крају, морао сам да одреагујем на ову дрскост и безобразлук...

Страшно је то колико смо подељени народ.

ГОРАН Д.
27-11-08, 18:16
јасно да се Суботичким управним округом покушава створити територијална аутономија Мађара на неки начин,па бих те само у томе исправио Горане,
не раде Мађари на томе по принципу "тиха вода брег рони",на овај начин они су већ отворено почели своју борбу

Нисам спомињао суботички управни округ из Статута Војводине, иако је јасно да пошто су Мађари у њему већина он представља "мађарски управни округ". Ипак, апетити мађарских екстремиста су много већи од једног суботичког округа.
Кад сам рекао да су Мађари сада "тиха вода", мислио сам да они не праве никакве експлицитне сукобе данас, чак често и смирују своје најекстремније сународнике, јер време ради за њих. Србија се распада и за све се при томе оптужују Срби. Према томе мађарска тактика сада није прављење неке фрке за коју би били одговорни Мађари (сукоби, инциденти 64 жупаније, оружије и слично).
И на крају, нису Мађари САДА почели своју борбу, они су своју борбу за територију почели својим доласком на ове просторе у 9 веку.

Аркона
27-11-08, 22:08
Изгледа да ће се многи Срби освестити тек кад угледају царинике на граници са новом државом, ако се и тада освесте.

Неће ни тада.
Видимо то на примјеру Космета.

Pobuna
01-12-08, 11:48
Косово и Метохија су друга ствар,тамо су Срби измучени од ратовања и од бедног живота по српским гетима да би кренули у неку озбиљну акцију за ослобођење јужне српске покрајине.Шиптари тамо имају сву власт и своје оружане формације а велики је број и страних војника на Косову.Тамо малтене сваке недеље КФОР упада Србима у куће и тражи некакво оружје.Уосталом ти људи су превише дуго веровали српским властима да би сад било шта урадили,Њима је тамо најбитније да их нико не дира и да имају сутра шта деца да им једу..

Мане Роквић
01-12-08, 18:31
Јел мађарска национална мањина на северу Србије мирна,тј. колико има великомађарских екстремиста? И колико има домаћих изрода ЛСД-оваца и осталих?

Аркона
01-12-08, 19:04
Косово и Метохија су друга ствар,тамо су Срби измучени од ратовања и од бедног живота по српским гетима да би кренули у неку озбиљну акцију за ослобођење јужне српске покрајине.Шиптари тамо имају сву власт и своје оружане формације а велики је број и страних војника на Косову.Тамо малтене сваке недеље КФОР упада Србима у куће и тражи некакво оружје.Уосталом ти људи су превише дуго веровали српским властима да би сад било шта урадили,Њима је тамо најбитније да их нико не дира и да имају сутра шта деца да им једу..

Нисам ни мислио на народ на Космету већ из осталог дијела Србије.
Свако чудо за три дана...на жалост :rolleyes::o

ГОРАН Д.
02-12-08, 01:10
Јел мађарска национална мањина на северу Србије мирна,тј. колико има великомађарских екстремиста? И колико има домаћих изрода ЛСД-оваца и осталих?

На последњих изборима мађарске странке су се ујединиле и добиле 74.000 гласова. Лоше је што добар део мађарских странака иде на опцију територијалне аутономије на етничком принципу. Оних правих екстремиста нема пуно. 64 жупаније у Војводини немају више од пар стотина присталица али их људи из ДЗВМ штите.
Мађара у покрајини "Војводини" има 290.000, тако да ако узмемо број пунолетних ипак велика већина њих гласа за мађарске странке које нису баш про-српски оријентисане.
Свеједно, моје је мишљење да су обзиром на ситуацију Мађари ипак лојална национална мањина и као што сам већ написао ми Срби нећемо имати проблем са њима него са идеолошким потомцима комуниста а то су код нас ДС, ЛСВ, ЛДП...а у новије време чак и СПС жели већу аутономију Војводине.
Екстремних сепаратиста у Војводини одавно има око 9% али је проблем што се њиховим ставовима све више приближава ДС.
Што се ЛДП тиче, знамо да су у Србији имали око 218.000 гласача, не знам тачно податке за северну Србију, потражите на интернету резултате избора...

Мане Роквић
02-12-08, 18:34
Тако су комунисти створили и "Црногорце" и "Македонце",ако овако наставе бојим се да ускоро не настане нови народ "Војвођани".Мађари у северној Србији имају колико знам негативнији прираштај чак и од нас.Ја против нормалних Мађара немам апсолутно ништа,било је мађарских хероја у нашој војсци 90-их(нпр. Золтан Дани је оборио Ф-117,недавно погинули пилот Иштван Канас...),а екстремисте би наша неспособна држава требало да доведе у ред.Али шта очекивати од издајника?
Јел истина да су у околини Суботице били скупови ХДЗ-а?

Братислав
03-12-08, 00:23
Служио сам војску пре десетак година у једном малом градићу у Бачкој,у коме већину локалног становништва чине мађари.Имао сам неке проблеме са њима приликом изласка у град,ситна кошкања,понека туча и слично.То је ништа у односу на то шта сам доживљавао од наших људи.С обзиром да сам са југа Србије,називан сам нерадником,циганином,бугарином и био изложен којекаквим још прозивкама.Већ тада ми је било јасно да војводину републику више желе наши чанколизци.него мањине.