View Full Version : Балкану прете земљотреси и цунами
Balkanu prete razorni zemljotres i jak cunami
Sreda, 19. novembar 2008. 14:02
Tim američkih i hrvatskih stručnjaka objavio je u prestižnom naučnom magazinu "Geolodži" (Geology) studiju u kojoj se, na osnovu viÅ¡emesečnog istraživanja, tvrdi da bi čitav Balkan mogao da bude ugrožen razornim zemljotresima, a priobalje čak i snažnim cunamijem.
Ovaj međunarodni ekspertski tim je istraživao mogućnost poremećaja unutraÅ¡njosti tla u okolini Dubrovnika, ispitujući tektonske nestabilnosti u tom hrvatskom primorskom gradu, kao i na čitavom Balkanu.
Povod je bio, kako navode hrvatski i drugi mediji u svetu, taj što kod Dubrovnika ispod mora postoji tektonska pukotina koja se pruža prema severozapadu Balkanskog poluostrva, u ukupnoj dužini od 200 kilometara.
Naučnici pretpostavljaju da bi ceo Balkan mogli da pogode razorni zemljotresi, mogućne jačine čak do sedam stepeni po Rihterovoj skali.
Istovremeno je, kao posledica takvog zemljotresa, moguć i veoma jak "balkanski cunami", koji, kako kažu naučnici, ne bi bio snažan kao onaj koji je pre nekoliko godina pogodio Indoneziju, ali bi u svakom slučaju mogao da razori morsku obalu i prouzrokuje ogromne Å¡tete.
(Tanjug)
Кнез Данило II
19-11-08, 17:45
Па добро, Србија тренутно не излази на море, тако да би најразорније катастрофе погодиле Хрватску и Црну Гору.
Прочитао сам о признавању Косова од стране Грчке, па сада о овим природним непогодама.
Да погађам шта је следеће?:confused:
Хм
Смак света!!!
Или не
Инвазија ванземаљаца на Србију:mad:
Весели пламичак
20-11-08, 12:39
Ко измишља овакве ствари? Зона сумрака? Када је оборен торањ на авали они су тврдили да ће Авала постати активан вулкан.
Ех да је среће, па да природа сама почисти ону рупчагу од Аљбаније...
На жалост, од тога нема ништа. Сем ако не поверујемо теоријама да је и онај далекоисточни цунами био последица испробавања неких подводних оружја. :rolleyes:
поплава је јуче било и у Венецији и на Хрватском приморју :smash:али то нема везе са студијом коју су радили Амерички и "Хрватски" стручњаци, ма како се они звали.
Студија коју је радила ЦИА-е пре 11 година а која је до сада најтачнија а то је да ће после 2025 једино један део Словачке и рејон око Велике Мораве у Србији имати погодну климу за живот, за разлику од осталих делова Европског континента.
У задњих десетак година Влтава у Чешкој је излила 5 пута а до сада у последњих 130 година само 2.Хамбург и цео север Немачке протеклих 10ак година све мање има сунчаних дана у току године.На северу Шкотске нека ситна полуострва већ пет година имају вечни лед.
Гренланд који је још увек у саставу Данске већ три године не користи мрежу путева између приобалних градова већ искључиво превоз обавља морским путем.Има још много показатеља али ме мрзи да пишем.
нека од објашњења су превелика загађеност ваздухом.:confused:
Ајде се па сетите када је то Србија имала неки већи земљотрес.
Никада.
То је зато што се Србија (или барем Шумадија) налази на каменом платоу који штити Србију од разорних утицаја земљотреса. Да будем јасан. Земљотреси се дешавају на нашим просторима, али због ове камене заштите, ми само осећамо оне најаче али док прође и дође до површине изгуби скоро сву јачину.
Тако да кад почне неко да кења о земљотресима (поготову амерички и хрватски извори) знајте да прича глупости.
Весели пламичак
03-12-08, 08:08
Имамо ми своје трусне крајеве. Око Уба и Мионице као и на Копаонику. Најснажнији колико историја памти били су онај у Скопљу и на црногорском приморију. Али што рече БПС никада се није десило нешто те силине коју ови предвиђају.
Имамо ми своје трусне крајеве. Око Уба и Мионице као и на Копаонику. Најснажнији колико историја памти били су онај у Скопљу и на црногорском приморију. Али што рече БПС никада се није десило нешто те силине коју ови предвиђају.
http://www.seismo.sr.gov.yu/Slike/seismogrami.jpg
ово су места са земљотресима величине 2.4 Рихтера или 3.2 Меркалијеве скале
копнена маса од леве обале Дрине до десне обале Марице је метаморфног порекла и земљотреси су практично немогући.Осећамо оне најјаче јер метаморфне стене имају одређени број шкриљаца који амортизују ударе.
Подручје Италијанског приморја, па и Хрватског,Црногорског и Албанског је "карстног порекла" просто речено стене које су јако крхке, у руци се дробе и ломе.нису у могућности да приме или амортизују ударе и тамо су земљотреси јаки.Земљотрес у Скопљу је био само један од удара који су се десили у Средоземном мору јер тај плато на коме је Македонија део Сев. Грчке и копнени део Албаније је прелаз између метаморфног и магнезитног састава.Он јако амортизује али брзо пуца а кад пукне онда оде мас у пропас'.Док Грчка (која је највећи извозник мермера) је углавном састављена од доломита и мермера.Па су код ње као и код нас већи земљотреси практично немогући
БПС је у праву у једном а то је да Амерички и Хрватски научници ....
довољно је само то и цела прича је смешна.
БПС је у праву у једном а то је да Амерички и Хрватски научници ....
довољно је само то и цела прича је смешна.
Ти си све потврдио што сам рекао, само са мало више детаља. Како сам онда у праву само код овог цитираног ?
Ти си све потврдио што сам рекао, само са мало више детаља. Како сам онда у праву само код овог цитираног ?
написао си горе "шумадија" а то је само 8% целог платоа од Дрине до Марице у Бугарској. мада нема везе о томе треба да брине неко други а не ми:coolgleamA:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.