View Full Version : Вегетаријанство
Кнез Данило II
18-11-08, 00:32
Шта мислите о вегетеријанству, вегетеријанцима, је ли то добро или лоше, како такав начин исхране утиче на здравље, на особе?....
Не бих могао без меса:D
Шта мислите о вегетеријанству, вегетеријанцима, је ли то добро или лоше, како такав начин исхране утиче на здравље, на особе?....
Ако желиш да дуже живиш онда је добро... али зато "мало" закржљаш;)
Prelazak na vegetarijansku ishranu može biti loÅ¡ za mozak. Ljudi koji ne jedu meso ni životinjske proizvode imaju Å¡est puta veću verovatnoću da pate zbog smanjivanja mozga.
Vegani i vegetarijanci su najugroženija skupina, jer su najbolji izvor vitamina B12 meso, posebno jetra, mleko i riba.
Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemiju i upalne procese nervnog sistema. Ekstrakti kvasca među ređim su vegetarijanskim namirnicama koje nude dobar nivo vitamina.
Vezu su otkrili na Univerzitetu Oxford tokom testiranja memorije i snimanja mozga 107 osoba u dobi od 61 do 87 godina.
Kad su volonteri nakon pet godina opet testirani, oni s najmanjim nivoom vitamina B12 imali su i najviÅ¡e Å¡ansi da imaju smanjeni mozak. To je potvrdilo ranije istraživanje, koje je ukazivalo na vezu između atrofije mozga i nivoa vitamina B12.
Људска бића треба да искористе све што им природа пружа. Значи конзумирање и месних производа, и поврћа и воћа. Ни у једном не треба претеривати, и све треба једнако узимати. Сваки витамин је битан за развој људског бића, а сви витамини се, наравно, не могу пронаћи само у поврћу, или само у месу.
Кнез Данило II
18-11-08, 09:41
Ако желиш да дуже живиш онда је добро... али зато "мало" закржљаш
Ово није истина, моја прабаба има 98 година,живи на селу, још је жива, једе масну храну, свакодневно се сусреће и конзумира печење, чварке, јагњетину,пршуту сланину, јаја, кобасице... Једе значи најтежу врсту хране, и опет је буквално здравија од мене. За температуту и грип није ни чула, не памтим када је задњи пут ишла код лекара, или пила неке лекове. Једино мало је мучи што је боле ноге и што вид и слух слабе.
Што се мене тиче, да ми неко понуди да живим још 100 година као вегетеријанац, или још 10 као сваштојед, месождер, изабрао би другу опцију.
U nekoj studiji o ishrani i vegeterijanstvu sam procitala da se covjecija inteligencija povecala sa konzumiranjem mesa...
Zivotinje jesu plemenita bica, mnogo plemenitija od covjeka, i ne slazem se sa gnusnim nacinima ubistava istih. Ali prase sa raznja, slanina, sarma, prsut, rostilj... :drool5:
Весели пламичак
19-11-08, 09:16
По мени је важније да ли је храна здрава и квалитетна него ког је порекла, животињског или биљног. Боље је рецимо хранити се здравим биљкама уместо паризером као што је боље јести масног печења него ли се хранити сојом. Вегетеријанство искључује сву не биљну храну па ма каквог она да је квалитета. Тако вегетеријанци радије пију млеко добијено од соје него оно од краве или козе.
Vegetarian Statistics
Many nonvegetarians and some vegetarians alike question
whether being a vegetarian really makes any difference
at all. Some bring up blurry ethical situations to make it
impossible to see a vegetarian lifestyle as ethical.
If you are a prospective vegetarian for ethical reasons,
but aren't sure whether or not a vegetarian lifestyle is
truly a more ethical choice, here are some statistics
from EarthSave to help you make your choice (for
or against):
1. Over 1.3 billion human beings could be fed each year
from the grain and soybeans that go to livestock in the
United States.
This means that the entire population of the United States
could be fed (without losing any nutritional value) and there
would still be enough food left over to feed one billion
people.
In a world where millions of people die each year of
starvation, that type of food excess and inefficiency
could be considered unethical.
2. Livestock in the US produces roughly 30 times more
excrement than human beings. While humans in the US have
complex sewage systems to collect and treat human waste,
there are no such systems on feedlots. As a result, most
of this waste leeches into water.
This means that large-scale, massive production and
slaughter of animals is not only unethical, but it also
causes serious environmental degradation.
3. It takes 7.5 pounds of protein feed to create 1 pound of
consumable hog protein; and it takes 5 pounds of protein
feed to create 1 pound of consumable chicken protein. Close
to 90% of protein from wheat and beans is lost to feed
cycling.
This means that an enormous amount of resources are
dedicated to producing wheat and soy just for the purpose
of feeding it to animals, which will be slaughtered as "a
source of protein"--even though they only provide about
1/5 of the amount they consume.
Not only can the production of meat be considered an
injustice against animals, but it can also be considered an
injustice against human beings, as well as the environment
in general.
nasao sam neke statistike ali na engleskom:coolgleamA:
Ломи људски дух као и физичку снагу,ускраћује ужитак укуса.
Човек је сваштојед али сигурно једна од најбитнијих ставки јеловника треба бити месо.
Ово није истина, моја прабаба има 98 година,живи на селу, још је жива, једе масну храну, свакодневно се сусреће и конзумира печење, чварке, јагњетину,пршуту сланину, јаја, кобасице... Једе значи најтежу врсту хране, и опет је буквално здравија од мене. За температуту и грип није ни чула, не памтим када је задњи пут ишла код лекара, или пила неке лекове. Једино мало је мучи што је боле ноге и што вид и слух слабе.
Па знаш како, увек има изузетака који могу тако да се хране без обзира на године. Ја знам лика који је имао срчаних проблема и био је дебео, али када је избацио месо, више нема здравствених проблема и осећа се добро (барем тако он каже).
Месо (и све што је животињског порекла) је битно због протеина. Не могу се поредити протеини који потичу из биљака и протеини животињског порекла. Зато се форсира протеин сурутке а не сојин протеин, када су у питању суплементи за оне који иду у теретану.
Такође, исхрана има утицаја на тестостерон и естроген. Соја подстиче естроген, наравно све је то врло мало па да би било опасно за мушкарце.
У сваком случају, исхрана треба да буде разнолика јер све у исхрани има неку своју улогу!
Што се мене тиче, да ми неко понуди да живим још 100 година као вегетеријанац, или још 10 као сваштојед, месождер, изабрао би другу опцију.
Месождер, наравно!!!!
Нигде без меса!;)
kod nas ljudi previshe jedu nekvalitetno meso . tu pre svega mislim na razne vrste preradjevina : kobasice ,virshle ,slaninu .... tu se uglavnom radi o otpadnom mesu koje je jako zachinjeno i dodati su mnogi hemijski suplementi da bi se poboljshao ukus . zatim , ima previshe masti - au masti se talozi najvishe toksina ....
mishljenja sam da potpuno vegetarijanstvo nije zdravo ,narochito za mushkarce ,ali je opet bolje nego uobichajena dijeta "modernog choveka" koja se sastoji uglavnom od mesnih preradjevina i ugljenih hidrata u formi peciva i raznih pica tipa coca-cola ;).
Moj brat inace ne jede meso (svinjetinu, govedinu, ovcetinu...) ali ponekad hoce piletinu.
Ne znam zasto, ne prija mu valjda, ali ipak nije kilav.
Мене нервира њихов милитантни став. Ако неко неће да једе месо - не мора, то је лични избор. Али да соли памет остатку света, то је већ идиотизам. И прича да они својом исхраном доказују да су љубитељи природе не пије воду ни мало, јер је баш ПРИРОДНО јести све.
Моја другарица је јако давно била на ивици леукемије јер је постала вегетаријанац (то се гледа по оним крвним зрнцима, не знам тачно којих је имала мање него што треба а којих више...)
Она је нулта крвна група, а људима с том крвном групом је најпотребније да једу месо, а она то није јела месецима и ето шта јој се десило, и то све због глупе моде на коју се примила као клинка од петнаест година, или колико је тад већ имала. Наравно, после мало свињетине све је кренуло на боље, хехе...
kod nas ljudi previshe jedu nekvalitetno meso . tu pre svega mislim na razne vrste preradjevina : kobasice ,virshle ,slaninu .... tu se uglavnom radi o otpadnom mesu koje je jako zachinjeno i dodati su mnogi hemijski suplementi da bi se poboljshao ukus . zatim ,
Паштете, паризери, виршле - ситно исецкане, добро обрађене изнутрице (желудац, црева;) ). :ack2:
и то све због глупе моде на коју се примила као клинка од петнаест година, или колико је тад већ имала. Наравно, после мало свињетине све је кренуло на боље, хехе...
У принципу, док си млад(а) - кркај месо и уживај, а старији људи треба да обрате пажњу на холестерол, гојазност, срце...
Једем само природно месо, никад месне прерађевине. Могу јести месо од било које животиње и спремљено на било који начин, али саламе, чајне кобасице, печенице и остале фабричке месне прерађевине не једем никад.
Moj brat inace ne jede meso (svinjetinu, govedinu, ovcetinu...) ali ponekad hoce piletinu.
Ne znam zasto, ne prija mu valjda, ali ipak nije kilav.
Познајем човека који уопште не конзумира месо, а поред тога примењује технике чишћења организма од токсина тако што буквално ништа не једе по неколико дана (пије само воду). Психофизички је сасвим нормалан човек.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.