View Full Version : ROTIRAJUCI TOCAK (Svastika)
ROTIRAJUCI TOCAK (Svastika)
Rotirajuci tocak je najstariji religiozni simbol u Evropi. Nadjen je urezan u kamenje koji datiraju iz kamenog doba. On simbolise cirkulisanje svega u nasem univerzumu.
Cetiri kraka od tocka predstavljaju najvaznije „uzvisene praznike†( zimska i letnja prekretnica, jesenja i prolecna ravnodnevnica ), faze zivota ( reinkarnacija, rodjenje, zivot, smrt ), faze dana ( noc, jutro, dan, vece ), priordne elemente ( vazduh, voda, vatra i zemlja ), Mesec ( mladi, jedna cetvrtina, pun i zadnja cetvrtina Meseca ), ljudska tela ( hugr, hamr, vörðr i lÃÂ*k ), predstavlja takodje istok, zapad, sever i jug , itd. Ovi krakovi rotiraju oko svoje ose ( “wyrdâ€Â*, svetsko drvo, dusa i centar ), kao tocak na vrhu majskog drveta.
Rotirajuci tocak moze biti konstruktivan, moze podariti zivot i kretaivnost, ali isto tako moze bidi destruktivan, moze oduzeti zivot i dati zastitu. Kad rotira u smeru kazaljke sata to je Suncev tocak koji salje moc u svet iz “wyrdâ€Â-a. A kada rotira u suprotnom smeru kazaljke to je Torov cekic, on salje moc iz sveta u “wyrdâ€Â. Tocak je vatra Sunca, koja nas moze opeci, on je takodje voda koja daje zivot, isto tako nas ta voda moze udaviti. On stvara zivot, ali ga i uzima.
Kada se koristi u religioznom kontekstu Suncev tocak ubrzava procese, dok ih Torov cekic usporava ili ih vraca. Oba simbola u bilo kojem slucaju mogu biti pozitivna i negativna, kreativna i destruktivna, sve zavisi od situacije.
Svrha kruzenja tocka je da poboljsa, da bude uzdignut Bogovima. Eventualno, nakon neodredjenog broja kruzenja oko svoje ose, mi cemo tada biti spremni da se vratimo u “ÃÂsgárðrâ⠂¬Â, u centar Suncevog tocka.
Rotirajuci tocak predstavlja najbitniji deo naseg verujuceg sistema, fondacuju nase religije i sve u nasem univerzumu bi trebalo da se vidi kroz njega.
Varg Vikernes
25.09.2006 (Tromsø, Norway)
"Leaves fall when the breeze blow
in springtime others grow,
as they go and come again
so upon the Earth do men."
(Glaucos, in the Story of Achilles)
*Svastika - sanskrit: स्वस्तिक - dobrobit
*Wyrd – u vezi sa svetskim drvetom “Yggdrasil†i sa istoimenim izvorom. Ne linearni vremenski koncept koji je povezan sa davnom prosloscu.
Hiperborejski Vuk
13-11-08, 10:19
Ono sto meni smeta jeste sto su ovi simboli danas ozloglaseni, i njihova upotreba je zabranjena. Pre svega mislim na svastiku.
I onda odem na protest, kada sam u BG-u, i vidim mlade ljude kako stavljaju svastiku preko zastave evropske unije. Ok, zele da prikazu kako je koncept eu los i stetan, saglasan sam, ali na taj nacin nacin potvrdjuju reci komunista, narkomana i liberala koji gledaju da sto jace moguce udare po tradicionalnim simbolima. Da li vi mislite da je to ok?
Sto se tice ovog teksta, veoma je zanimljiv. Wyrd je ta sveprisutna energija koja tece Igdrasilom, a razliciti narodi imaju razlicite nazive za tu energiju.
Svastika je veoma rasiren simbol, citao sam jednu knjigu o civilizaciji Mu, i nasao tamo brojne prkaze ovog simbola.
Postoje i solarna i lunarna svastika, u zavisnosti od smera njihovog rotiranja, (po jednoj teoriji) a ako pogledamo da je vrednost svastike 6 odn. -6, a to je solarni broj, onda ova druga nije lunarna vec negativna sunceva, nesto kao odnost klifota i sefirota. Ta ''negativna'' svastika bi mogla da predstavlja hiperborejsko crno Sunce. Medjutim, sve ovo mi pada na pamet dok pisem, tako da me nemojte ozbiljno shvatati. :)
Sledece tumacenje, po meni manje verovatno, jeste da se Zemlja nekada rotirala u suprotnom smeru, pa otuda dve verzije svastike..
Dodatak: sto se tice koncepta proslosti u nordijskoj tradicionalnoj filozofiji, ona nije nesto udaljeno i mrtvo, vec nesto sto neprestano raste ''akumuliranjem'' znanja koje primamo svakog trenutka. Na taj nacin Wyrd prestavlja osnovnu strukturu kosmosa, a manifestuje se preko Igdrasila i Urd-a. Urd je proslost, i njegovo znanje, iskustvo, napaja Drvo Zivota koje je sveprozimajuce. Kada bi dobili uvid u to, postali bi, kako da kazem, mnogo mudriji. Jer Wyrd je Zakon koji kontrolise sve, pa i Bogove Asgarda. Izvinjavam se na ovom oftopiku.
Ono sto meni smeta jeste sto su ovi simboli danas ozloglaseni, i njihova upotreba je zabranjena. Pre svega mislim na svastiku.
I onda odem na protest, kada sam u BG-u, i vidim mlade ljude kako stavljaju svastiku preko zastave evropske unije. Ok, zele da prikazu kako je koncept eu los i stetan, saglasan sam, ali na taj nacin nacin potvrdjuju reci komunista, narkomana i liberala koji gledaju da sto jace moguce udare po tradicionalnim simbolima. Da li vi mislite da je to ok?
Ја сам пуно пута рекао до сада, и поновићу, свастика је један од најдавнијих Аријевских симбола, и ја само могу изразити жаљење због оваквог тога историје који је учинио да већина људи (не само Срба), свастику види као симбол зла. Било то у реду или не, због закона не можемо користити свастику у било ком смислу.
Sto se tice ovog teksta, veoma je zanimljiv. Wyrd je ta sveprisutna energija koja tece Igdrasilom, a razliciti narodi imaju razlicite nazive za tu energiju.
Svastika je veoma rasiren simbol, citao sam jednu knjigu o civilizaciji Mu, i nasao tamo brojne prkaze ovog simbola.
Да ли је скандинавски Wyrd исто што и Врил? Тј. Vryl-Ya?
Postoje i solarna i lunarna svastika, u zavisnosti od smera njihovog rotiranja, (po jednoj teoriji) a ako pogledamo da je vrednost svastike 6 odn. -6, a to je solarni broj, onda ova druga nije lunarna vec negativna sunceva, nesto kao odnost klifota i sefirota. Ta ''negativna'' svastika bi mogla da predstavlja hiperborejsko crno Sunce. Medjutim, sve ovo mi pada na pamet dok pisem, tako da me nemojte ozbiljno shvatati. :)
Занимљиво повезивање Кабале са Аријском мишљу... Мада нисам сигуран да је потпуно исправно.
Такође, црно Сунце представља зодијак, нема тајне око тога. То није лунарна свастика.
И такође, откуд да је 6 соларни број? 666 јесте, али за шестицу не знам баш...
Sledece tumacenje, po meni manje verovatno, jeste da se Zemlja nekada rotirala u suprotnom smeru, pa otuda dve verzije svastike..
Јао где ме нађе, читао сам пре 2 год. књигу "Orion Prophecy" у којој се износи управо те теорија - да ствар буде још грђа, аутор говори о 2012. години (а то је вероватно двадесето место где сам наишао да се та фамозна 2012. година помиње као врло битна), као години на чијем ће крају се догодити то да услед ротирања магнетних полова Земље, она у једном тренутку престане са спиновањем, након чега ће по чети ротацију око своје осе, али сада у супротном смеру...:confused:
Узевш то, и нека друга разматрања о положају звезданих констелација пре више хиљада, и десетина хиљада година, твоје тумачење порекла две свастике је могуће.
Dodatak: sto se tice koncepta proslosti u nordijskoj tradicionalnoj filozofiji, ona nije nesto udaljeno i mrtvo, vec nesto sto neprestano raste ''akumuliranjem'' znanja koje primamo svakog trenutka. Na taj nacin Wyrd prestavlja osnovnu strukturu kosmosa, a manifestuje se preko Igdrasila i Urd-a. Urd je proslost, i njegovo znanje, iskustvo, napaja Drvo Zivota koje je sveprozimajuce. Kada bi dobili uvid u to, postali bi, kako da kazem, mnogo mudriji. Jer Wyrd je Zakon koji kontrolise sve, pa i Bogove Asgarda. Izvinjavam se na ovom oftopiku.
Сјајно. :cheers:
Слободно пиши о овоме, има заинтересованих за овакве ствари.
Сјајно. :cheers:
Слободно пиши о овоме, има заинтересованих за овакве ствари.
У потпуности се слажем са Алексом и подржавам идеју да се настави са овим и оваквим писанијем.. ;)
Поздрав!!
Hiperborejski Vuk
13-11-08, 21:19
Pozdrav! ;)
Ја сам пуно пута рекао до сада, и поновићу, свастика је један од најдавнијих Аријевских симбола, и ја само могу изразити жаљење због оваквог тога историје који је учинио да већина људи (не само Срба), свастику види као симбол зла. Било то у реду или не, због закона не можемо користити свастику у било ком смислу.
Taj zakon, ako je i uveden, treba odstraniti. Treba upoznati javnost bolje sa ovim simbolom, mada sumnjam da je danas moguce bilo sta uraditi povodom toga zbog snaznog uticaja liberalizma, lazne demokratije, komunizma i ostalih stetnih ideologija. Na sve strane se otvoreno pljuje po ovome, i niko vise ne smatra da je svastika prastari arijevski simbol. Ako neko i zna tu informaciju (npr. nacuo je negde i sl.), nece se preterano obazirati oko toga jer se stvara specificna atmosfera u drustvu u kojoj bi se pojedinac osecao krivim ili devijantnim, ako bi samo i pokusao da pokrene pricu o drugoj, pozitivnoj strani svastike, Runa itd. Jos jedan primer kolektivnog ludila, ili masovne hipnoze, zar ne?
Evo mog konkretnog primera: ranije sam nosio svastiku u potpisu, na jednom forumu, i vrlo brzo su se javili nekakvi ''heroji'' i obracali mi se sa najuvredljivim porukama, hteli da se obracunaju sa mnom licno itd. Ponasanje ravno nekontrolisanoj zveri. Ja sam tim likovima najuljudnije odgovorio i objasnio im neke stvari oko svastike. Odgovorio sam im tako da su jednostavno morali da se osete glupo zbog svojih prvobitnih reakcija. I odgovorili su mi u fazonu- ma znali smo mi to (da li da im verujem?), ali ljudi danas vise ne gledaju svastiku iz tog ugla, bla bla. I onda su nestali. Da li je svastika bas zakonski zabranjena u Srbiji i u ostatku Evrope? Ja mislim da nije, iako znam da postoje snazni uticaji od strane raznoraznog olosa da se to ucini..
Да ли је скандинавски Wyrd исто што и Врил? Тј. Vryl-Ya?
Stvarno ne bih mogao da odgovorim 100% jer sam o Vrilu slusao od drugih osoba, i to vrlo malo. Jedna osoba mi je pricala o Vrilu kao o energijama koje teku Igdrasilom, i verovatno je mislila na Wyrd. Raspitacu se pa cu vam javiti.
Занимљиво повезивање Кабале са Аријском мишљу... Мада нисам сигуран да је потпуно исправно.
Такође, црно Сунце представља зодијак, нема тајне око тога. То није лунарна свастика.
И такође, откуд да је 6 соларни број? 666 јесте, али за шестицу не знам баш...
Po zakonima analogija, 6 je broj Sunca tj. solarni broj. Uzimaju se osnovni brojevi od 1 do 9. A 666 je utrostrucen broj, ocigledno, i predstavlja nesto drugo.
Ono sto treba znati jeste da su svi narodi imali neku svoju Kabalu odn. sopstvenu hermeticku nauku, ili nauku o brojevima, slovima, Runama itd. Nisu jevreji nista izumeli. Samo je pitanje kako cemo ga osloviti. A klifot i sefirot sam samo spomenuo radi primera o pozitivnoj i negativnoj strani jednog novcica. +6 i -6 su ocigledno suprotnosti, 2 strane jedne iste sfere. Ako je ta teorija uopste i tacna, a posto je svastika solaran simbol, onda njena vrednost mora da bude 6.
Mene interesuju detalji o vezi Crnog Sunca i Zodijaka?
Јао где ме нађе, читао сам пре 2 год. књигу "Orion Prophecy" у којој се износи управо те теорија - да ствар буде још грђа, аутор говори о 2012. години (а то је вероватно двадесето место где сам наишао да се та фамозна 2012. година помиње као врло битна), као години на чијем ће крају се догодити то да услед ротирања магнетних полова Земље, она у једном тренутку престане са спиновањем, након чега ће по чети ротацију око своје осе, али сада у супротном смеру...
Узевш то, и нека друга разматрања о положају звезданих констелација пре више хиљада, и десетина хиљада година, твоје тумачење порекла две свастике је могуће.
Mislim da imam tu knjigu negde na hardu, nisam siguran..
Ja sam cuo da se nekada davno, za vreme starih civilzacija Hiperboreje, Atlantide i Lemurije tj. Mua, nasa planeta obrtala u suprotnom smeru. Stvarno se vise ne secam gde sam to prositao, mislim da i neka knjiga u izdanju ''Pesic i sinovi'' to spominje.. Problematiku Oriona i Sirijusa sam poceo tek nedavno da izucavam, ali u svakom slucaju, ima tu nekih stvari koje su nam i dalje nerazjasnjene.
Treba upoznati javnost bolje sa ovim simbolom, mada sumnjam da je danas moguce bilo sta uraditi povodom toga zbog snaznog uticaja liberalizma, lazne demokratije, komunizma i ostalih stetnih ideologija. Na sve strane se otvoreno pljuje po ovome, i niko vise ne smatra da je svastika prastari arijevski simbol.
Ја бих додао нешто - одлика свих Аријевских народа, и њихових култова, је обожавање Сунца. Арктичка Хипербореја, и људи који су живели на њој, у Сунцу су видели највећи дар, дар живота, јер су током целе године пратили његово кретање, а дан његовог појављивања славили највећим празником. Сунце је давалц живота, извор топлоте, и највеће божаноство нашег универзума. Сви његови симболи и прикази, попут свастике, су свети. Не ради се о Трећем Рајху, не ради се о Хитлеру. Ове идеје су урезане у нашу колективну свест, Сунце је архетип, око кога се све окреће и коме је све подређено - рецимо Христ и 12 апостола...
Da li je svastika bas zakonski zabranjena u Srbiji i u ostatku Evrope? Ja mislim da nije, iako znam da postoje snazni uticaji od strane raznoraznog olosa da se to ucini..
Свастика у Србији још увек није забрањена, нити је њено истицање забрањено, али уколико истакнеш заставу са свастиком, може се десити да будеш оптужен за распиривање расне нетрпељивости.
Како ли ће забранити свастике се предмета из Лепенског вира, питам се? Или оне са подова царске Константинове палате крај Ниша... :rolleyes:
Или, као некада талибани, да изломимо све статуе Буде, и завршимо причу. :(
http://www.swastika-info.com/images/asien/hongkong/buddha01.jpg
Po zakonima analogija, 6 je broj Sunca tj. solarni broj.
Не слажем се. 6 је Венерин број.
Уосталом, ако је Христ Сунце, његов симбол крст, онда се Сунце може довести једино у везу са формулом 4+1 (спој четири елемената у једноме - четири крака крста, и центар). Ово исто важи и за свастику. Мада, астролози кажу, број Сунца је 1.
Ево шта је писао Гвидо фон Лист у Secret of the Runes:
The 'Dreischneuss' as 'Vilfos' says: 'Generative Will',referring to the creation of the universe as well as the affirmation of living. The ' Vierschneuss' as Fyfos means :' Creation of fire' with reference to the original fire which is good.But the 'Vierschneuss' as 'Hakenkreuz' has the meaning 'allincluding cross' - 'Hagg', hegen'.
The name "Hakenkreuz" stays for good as the creator an redeamer who is included in the cosmos as well as in each single person like in a 'Haag'.
A 666 je utrostrucen broj, ocigledno, i predstavlja nesto drugo.
666 је 6-струко понављање броја 111 - светог тројства, Оца, Сина и Светог Духа.
Ono sto treba znati jeste da su svi narodi imali neku svoju Kabalu odn. sopstvenu hermeticku nauku, ili nauku o brojevima, slovima, Runama itd. Nisu jevreji nista izumeli. Samo je pitanje kako cemo ga osloviti. A klifot i sefirot sam samo spomenuo radi primera o pozitivnoj i negativnoj strani jednog novcica. +6 i -6 su ocigledno suprotnosti, 2 strane jedne iste sfere. Ako je ta teorija uopste i tacna, a posto je svastika solaran simbol, onda njena vrednost mora da bude 6.
Тачно. Стара писма нису била само пуке црте и резе, већ нешто много дубље. Свако слово, знак, рез, има своју коресподенцију и атрибуте - гласовне, звуковне, у чулу мириса, додира, вида (боје). Највећа деградација данашње српске азбуке је у томе што се све свело на пуку формулу треперења гласних жица које одговарају једном словном знаку - знања о словима су изгубљена (Вукова реформа, јел...)
Свастика јесте знак Сунца. Нема никакве основе тврдити да је број Сунца (па и свастике) 6. Сунце - Бог, Христ, је један, извор свега и Родитељ свега. Он је креативна снага, која све ствара и даје живот свему, али га исто тако и узима. Он је творитељ и четири креативна елемента, и зато се може довести у везу и са четворком.
Шестица је збир два принципа (мушког и женског) - две тројке, оличене у троугловима, окренутим навише и наниже. Спајање та два принципа твори симбол који данас погрдно зову Давидова звезда, и злоупотребљавају. Тај симбол, нити тај број, није Сунце, али је стотинама хиљада година старији и од Давида, и од његових саплеменика.
Mene interesuju detalji o vezi Crnog Sunca i Zodijaka?
Потрудићу се да сазнам нешто више, па ћу поставити овде. :cheers:
Србски Гром
17-11-08, 16:17
Порекло свастике...
Реч "свастика" произилази из Санскрит језика који се говори у Индији и неким деловима јужне и југоисточне Азије.То је један од најранијих облика тзв. Индо-Европског језика и службени језик у Индији (њима је Санскрит као Европљанима стари Латински и Грчки).У санскриту су писане Хинду скриптуре и молитве, а симбол свастика датира најмање 3000 година уназад.Њима свастика значи било који предмет који, нарочито ако је ознака на људима или стварима, доноси срећу.Састоји се од "su" што значи "добро" и "asti" што је верзија глагола "бити" (је) тако да "suasti" значи "добро је" или "добробит", док суфикс "ka" представља умањеницу (свастика, свастикица). Углавном значи малена ствар/ознака која доноси добробит.Свастика се појављује у уметности кроз људску историју и симболизује многе ствари, као на пример срећу, док у хиндуизму може представљати Сурја-у који је главни бог сунца са косом и рукама од злата, а његову кочију вуче седам коња (подсећа на каснију верзију Аполона), а може симболизовати и Брахма-у или хинду бога који је према веровању све створио и који је један од Тримурти (тзв. хинду тројство) што представља аспект једног бога у његова три облика: Брахма - стваратељ, Вишну - одржавач и Шива - разарач (који представља позитивну силу, разарач зла), а обично тог бога приказују са три лица.Свастика може симболизовати и хинду појам реинкарнације тј. поновног рођења које се назива "самсара", а тај појам исто постоји у хиндуизму и јаинизму.Хинду је доста разједињена вера, чак и у поређењу са хришћанством, тако да постоји много различитих мишљења.Свастика се појављује са четири тачке, по једној у сваком квадранту:
Остатак текста има овде (http://www.stormfront.org/forum/showthread.php?t=132727)
Све је ово у реду,међутим,нашао сам на теми Родоверје такође са СФ-а једну много бољу дискусију на ту тему и чије ми се тумачење више свиђа...Пренећу само у деловима,мислим да је интересантно,а кога интересује све,може да потражи
овде (http://www.stormfront.org/forum/showthread.php?t=253968)...
Konstelacija Velikih Kola pre 4000 godina izgledala je ovako:
http://img367.imageshack.us/img367/7863/sternenkonstelation1kl1cv9.gif
Dažbog korite Rusi i Bugari, pa negde pišu i Daždbog (onda je značenje kišodavalac), kod nas srećem Dabog (i po toponimima i po rečnicima) i Dajbog...
Kol se tretira obično kao bog zimskog sunca(zbog kratkodnevice oko 25.decembra, početak nove kalendarske godine ,početak zime takodje na nultom stepenu zodijačkog Jarca)), ali je ceo kolidar ( iz srpskog rečnika,izdanje SANU) ili po latinskom kalendar izveden iz tog imena-zato kažem da je Bog sunčevog godišnjeg ciklusa..
Ostali položaji Sunca na ukupno 4 glavna "ćoška" kod nas su Mladenci (22.mart,Jarilo kod zapadnih i istočnih Slovena-početak proleća ili nulti stepen zodijačkog Ovna);uoči Vidovdana-ne umem još da odredim tačnije ime srpsko (23.juna, dugodnevnica?,početak leta ili nulti stepen zodijačkog Raka; i uoči Krstovdana početak jeseni (Ovsenj kod Rusa, ili nulti stepen zodijačkog znaka Vage..)
Tradicionalne obredne povorke kod svih Slovena (koledarske, lazaričke, kraljičke i krstonoške) obeležavaju ove položaje Sunca- sad, svako pleme ih je nazvalo po svome..Lično verujem da balkamsko-srpski nazivi treba da budu osnovni, početni, ali kad pronadjemo bolje dokaze...
Uopšteno, Dabog i Dažbog bi trebalo shvatiti kao celokupnu pojavu Boga ( Sunca), a ova pojedinačna imena kao funkcije koje "obavlja" na odredjenom mestu i položaju ( na početku, četvrtinama i sredini opisanog kruga)...Na primer, ČOVEK je opšte ime - a razlikujemo njegove položaje DETETA, VRHUNAC ZRELOSTI, POZNOSREDNJE DOBA (lepo sam rekla) i STARCA. Tako kad razmišljam- Kol je u odnosu na Dažboga biografija boga (curiculum vitae, opis životnog ****), a Horos osnovna fotografija ličnosti-kako izgleda...
Dosad smo svi grešili misleći da je svastika/kolovrt simbol Sunca..Ona je simbol mnogo većeg pojma-nebesa....
Prema slovenima centar neba je Polarna zvezda oko koje se okrece zvezdano nebo, ili kako su ga oni nazivali Kolo Svaroga. Tu se nalazi put koji vodi ka božanskim svetovima.Upravo u ovoj tacki nalazi se vrh planine Alatir, u vedama poznata kao Meru planina. Na njenom vrhu nalazi se stablo jabuke sa zlatnim plodovima, a onaj ko uspe da ih okusi postaje vladar sveta. Oko ove jabuke krecu se sazvežda Mali i Veliki Medved.
Orbital of the present day Polarstars.(Severnjače ili Polarisa)
-• = Connectionlines of constellations that belong together.
http://img380.imageshack.us/img380/7378/sternenkonstelation2kl1xz6.gif
Odnosno kad sabereš i nacrtaš četiri glavna položaja u toku 24 časa zvezde severnjače,malih i Velikih kola-dobiješ znak kolovrta....
Jedna godina Svaroga traje ceo precesioni krug, oko 27 000 godina i ustveri obuhvata pun krug svih zodijačkih epoha ( svaki znak traje 2000 godina- trenutno se završila era Riba i sa njom hrišćanstvo, a zakoračili smo u eru Vodolije - govoreći grčko/rimskim jezikom))..
Jedan mesec Svaroga traje traje oko 2160 godina i sadrži 30 dana Svaroga (svaki po 72 godine).
A taj procesioni krug je vreme koje je potrebno da severni nebeski pol ponovo dodje u Severnjacu.
Po svemu sudeći, naš i ruski naziv KOLOVRT odn.Kolovorot je jasan: vrte se kola- Velika i mala
Значи по овим писанијама да је коловрт симбол и појам знатно већи од поимања Сунца,то је нешто као Сунце над Сунцима,тзв небеско Сунце...
Свастика јесте симбол сунца, али не овог нашег које нас тренутно греје, него једног много већег, много моћнијег којег ми зовемо Сварог. Сварог је бестелесни бог, као и његова деца сварожићи. Сварожићи су Вам звезде, сунца – попут овог нашег. Коло сварога је кружна путања којом се креће наш сунчев систем кроз нашу галаксију чији пун круг износи 25.920 година. Но, нећу сада да Вас давим са цифрама, Делфинела је већ писала о овоме, али... да'л сте се икада запитали откуда нама деци сунца (Сварога – галактичког сунца) ово знање ? Ако званична историја потиче од тамо неког Сумера или Египта, а пре тога је било тамо неко камено доба, како то да ми све ово знамо ?! Ако ћемо (само) да пођемо од хипотезе да су ово наши преци израчунали посматрајући кретање земље упоређујући их са разним звезданим констелацијама... тада опет званична "историја" пада у воду као тежак камен. Ако узмемо само 20.000 година уназад, то значи да би то била 18.000-та година пре нове ере. Дакле пре оног измишљеног лика Јешуе, сина Јосифовог !!! Људи... ту нешто опасно смрди !!! Толико смрди да већ могу да намиришем чивутске прсте у тегли са нашим пекмезом !!! То је била само прва здравомислећа хипотеза, другу несмем ни да Вам споменем, јер ... ИСТИНА ЈЕ СТРАШНА !!!
По „Великом народном србском дешифрарнику
“ што стоји поред мог делфијског огњишта ( у официјелној историји називају га Речником књижевног и народног језика,издање САНУ,Београд) су ова објашњења:
ВАР (вара или вара)=
• Зажареност, врелина, усијаност
• Младалачка страственост, ватреност
• Оно што се добија искувавањем-екстракт
• Креч, малтер (који се са песком меша у чврсту масу)-опаска : креч је „жив“ па се „гаси“, хлади да би био за употребу и још „варница“ је пећ за печење креча..
• Отпадак од гвожђа кад се кује
• Вулканска лава
А од осталих бројних израза кад се употребљава вар и вара у говору, бирам вам само оно што одговара ономе што желим да кажем:
• „вара од дневи“ =најјача дневна припека,најтоплији део дана
• „вар“= врста каше од крупно млевене пшенице(вареница,)
• „варица“= варварица,врста јела од куваних житарице, пшенице највише; уопште израз за жито и пшеницу
• „вареника“ = кувано млеко;цицвара(масло и кукуруз); врста пите
• „Вара!“= изражавање дивљења (као: Ала имаш ..!..)
• „вара“ = у значењу „удри“!
• „вара“= врста земље коју посипају ковачи на гвожђе да би га обликовали како треба
• „вар“ = страх, кад се неко варди = опрезно се понаша, плажи се опасности; „држати се на варцу“=бити на опрезу
• „варда!“= чувај се
• „варајача“=варјача=вараљка ( за мешање смесе која треба да се згусне..)=варијача=варњача=бркалица=дрвена плитка кашика; такође спољашњи округли облик инструмента гусле
• „варак“ = који се лако вари, лако кува
• „варак“ = сребрн или златан конац, срма(позлаћивање)
• „варакати“ =изврдавати, лелујати се, мицати се тамо-амо, бити несталног карактера, мењати се- бити час већи-час мањи (варирати), врлудаво, кретати се кривудаво,мотати се..
• „вараскати“ = викати, као и в(а)рискати
• „варба“ = боја (фарба)
• „вардалама“=врдалама, променљив, неухватљив
• Вардар, река у Македонији = дар од ВАР(а)???- моја опаска
• „варење“ = пробава; кувано јело;
• „варзило“ = врсило (боја за фарбање јаја...)
• „вариво“ =свака махунаста биљка која може да се једе кувана; свако кувано јело (посебно од поврћа и махунастог биља)
• Варити, варилац= спајање и украјање делова, онај који вари..
• „Варити“-кувати (загревати до кулминационе тачке-кључања па и даље..), барити (мењати облик и састав убацивањем у топлу воду), белити платно (искувавањем), дестиловати (ракију, пиво), пробавњати (унету храну кроз организам), загревати гвожђе у ватри
• „Варица“= гомила људи, мешавина нечег разнородног,збрка
• „Варница“ =искра, усијана честица која искаче из ватре;......... краткотрајна блештава светлосна појава,праћена оштрим треском, која настаје при пробојном електричном пражњењу кроз гасове или уопште кроз диелектрике;........... Живост у погледу-блесак очију; необична идеја-изненадна и необична појава умности и духовитости изражена речима;....... искра- оно што изазива какво осећање-реакцију; оно што изазива велике догађаје
• „варничав“-онај који сипа варнице; духовит-досетљив;Напрасит,љут, изненадан у промени;
• „варован“= који штити од зла; „варовни дани“ у србском народном календару
• „варош“ –веће збијено место, много људи и кућа на малом простору
• „варцак“ – нож одн. Четвртаста секирица ширине длана за сечење меса и костију (сатара)
Да не буде инсинуација, прескочила сам сва тумачења речи „вар“ од који су изведенице: варање , варалице, преваре, заблуде и слично..(јер тренутно није битно, а указују само на немогућност поимања.. )
Дакле, ко пажљиво прочита и размисли схватиће једну тајну космоса и родне вере:
( С)Вар-ог је:
1. Екстракт, врло густа материја од које је настало све- у средини је најгушће, према рубовима (галаксије) све мања густина...дакле праузрок, дакле „праотац“ галаксије
2. Стварање је било изненадно, прасковито и брзо, силовито
3. Од праматерије летеле су варнице на све стране(небески ковач кује односно вари)
4. Обликовао,уобличио (позлатио, посрмио), дао форму..Врло брзо, уз прасак и експлозију светлости, и огромно ослобађање енергије (врелине и усијаности типа вулканске лаве)
------------------шта ће овде слово С на почетку?---------------------
Лингвисти ће знати боље дефиниције, ја ћу једноставно:
Кадгод је слово с на почетку речи то означава свршену радњу- процес који је трајао, трајао па је окончан... Кад се нешто ради, ВРШИ се извесна радња, дође тренутак и кад је СВРШЕНА))
На другим примерима: тврдо и с-тврднуто (формирано,запекло стање, концентровано стање кад се одузима); меко и с-мекшано (разблажено, деконцентровано, кад се додаје ..);
Творити и с-творити (довести до коначне реализације и резултата)...
Исто тако с на почетку значи и изненадну промену, у трену:нпр.Тужан је трајно стање, а стужнити- одједанпут, намах се растужити, у тренутку; морити (давити, убијати, умирати) и сморити(у тренутку се уморити);итд..
И да не дужим С-ВАР-ог је онај који је довео процес стварања до коначног облика..
Руско предање каже: „Сварог је ПРИВЕО КРАЈУ стварање света.Он је постао владар овоземаљског света (читај наше галаксије Млечни пут-делф.), господар Божјег царства. Сварог је поставио 12 стубова који подупиру небески свод“..
___________________небески ковач__________________
„Док је Сварог својим небеским маљем ударао по Алатиру..из искри божјих рађали су се Богови...“ (руско предање по А.Асову)
ПраВарилац или Пра ЗаВаривач....
Данашњим језиком речено, експлозијом праматерије (нпр. Супернове или тзв.неутронске звезде) отпадали су и расули су се делићи посвуда истог садржаја (као опиљци од гвожђа кад се кује и при том лете варнице – нпр. Једна је наше Сунце-Сварожић-Дајбог...) А варница је на србском: краткотрајна блештава светлосна појава,праћена оштрим треском, која настаје при пробојном електричном пражњењу...
Тешко схватљиву масу и снагу тог догађаја (уз вееелики прасак од кога се треба „вардити“) можете отприлике замислити преко ових слика који показује односе небеских тела:
чаробна реч као кључ стварања----------
Наравно говорим сад о људским митовима....
На србском језику, ко га није заборавио и ко зна слова Аз –Буке, реч СВАРОГ садржи три битна сугласника С В и Р...
Самогласници се различито додају у различитим словенским племенима па је Сварог и Сварун, Саварг, Свјарг,Сварух уствари исто..
Кад би „спеловали“ на србском С, В, и Р то би гласило овако:
Слово (пуно име нашег слова С)
Веди, Вједје.. (пуно име нашег слова В, Вид)
Рци (пуно име нашег слова Р)
И могло би се „декодирати“ на различите начине, нпр најпростије:
Слово знања реци...(изговори)
И ако прихватите да је „слово“- само визуелни,графички усвојени знак-симбол за фреквенцију гласа односно звука; а да је значење „рци“ (изговорена реч-више звукова у једном облику) објава, емитовање, еманација садржаја у одређеној форми и медусобном складу елемената...онда би се могло протумачити ( да не набрајам који су ме поступци довели до овога):
Рци=Изнеси на ЈАВУ(будући свет људи) , материјалузуј, уобличи, отелотвори,
Слово= шифру за светлост (фреквенцију, димензију или шта је већ оно што зовемо „врховни бог“)..објави
Вједи= знање божанско, знање о космосу, светлост, свепрожимајућу енергију, свест (као „божански супстрат“)
Да не мислите да сам „оѕвркла“ (чита се ѕ=дз))), ево шта каже руско предање, опет по А.Асову, о тренутку одлуке и тренутку да свет буде створен као материјалан ( при томе се сетите објашњавања физичара да је материја уствари само згуснута, утамничена, окована енергија..):
„Бел-горући камен Алатир појавио се на почетку...био је веома ситан...“ Пробала је да га скрије Патка Света (зло биће..)у свом кљуну... „Али..Сварог је изговорио ЧАРОБНУ РЕЧ те камен стаде да расте...........Патка није више имала снаге да га носи...те га испусти..“(на планету Земљу)....
А врло је слична и прича о корену имена Срба од Су-РА-БЕЛ
код Д.Вукотића, као синовима Светлости и Сунца..
KO JE UKRAO "ZVEZDANU KNJIGU"?
Iznad azurnih obala Crnog mora u hramovima grada Suroža obožavano je božanstvo Sunca. Sloveni ovo more nazivaju Suroškim morem, a grad Surož bio je izuzetno bogat, pa su mnogi brodovi cesto uplovljavali u njegovu luku. Tu su bili usidreni mnogi brodovi kao na primeri grcki, persijiski, etrurski, egipatski. Ipak grcki brodovi ovde nisu uplovili radi trgovine, vec su se sa brodova iskrcali ratnici. Grci provaljauju u hramove, ruše božanstva i iznose dragocenosti koje su ovde bile enormne. Puno knjiga, zlata i srebra, odnešeno je u Grcku. Tako su u jednom momentu Grci zauzeli ovaj grad.
Medu izuzetno vrednim stvarima koje su ukrali je i posuda slicnoj onoj koja se nalazila u Retri sa crtežima i figurama nebskih sazvežda drevnih slovena.
Grci su se trudili da odgonetnu znacenje zvezdanih bogova i onoga što je iznad njih bilo napisano, medutim slovenska nauka je za njih najvecim delom ostala nerešiva mistrerija. Nakon toga oni su dali svoja tumacenja slovenskih sazvežda i božanstava. Onda su prekrstili slovenske bogove u grcka imena i od tada datira grcka mitologija. Ipak stari grci su govorili da su sveto zvezdano znanje dobili od Hiperborejaca sa severa, kako su nazivali slovene. Sve se ovo dogodili negde oko 4.veka pr.n.ere.
Najstarija knjiga koja sadrži znanje o zvezdama naziva se "Zvezdana knjiga Koleda" Stari sloveni su ovu knjigu dobili od boga Koleda (Krišne).Ovde se nalaze pesme o stvaranju sveta, i svemu onom što je potrebno za astrološku nauku. Bog Koledo preneo je ovu nauku o Velikom Kolu, i napravio prvi kalendar (dar Koleda). Prema tradicionalnim astrološkim proracunima ovo se poslednji put dogodilo oko 6530. god. pr.n.ere. Kasnije su mudrac Brag i njegov sin Usenj prenosili dalje astrološku nauku.
Da su astrološkim znanjem sloveni odlicno vladali ne svedoce samo zapisi i legede, vec i ostaci drevnih opservatorija na severu i južnom Uralu. Tokom ekspedicije E.S.Lazareva i V.N.Dimina na planini Nincurt u blizini jezera Sejd, otkrivene su ruševine paleolitske astronomske opservatorije koja je sagradena u meduledenom dobu, dok je na južnom Uralu pronaden grad hram Arkaim koji je u isto vreme sagraden kao kalendar i opservatorija.
U knjizi A.Asova "Slovenska astrologija" npr računa se (po KNJIZI KOLEDA)da je jedan Dan Svaroga okončan i počela je NOĆ Svaroga onda kad je sazveždje Riba (360 g. nove ere- vremeprodora Mongola..) prolazilo kroz nulti zvezdani meridijan; da je Atlantida nestala kada je zvezda Denebola prolazila kroz zvezdani meridijan odnosno kad su se sreli Svetogor i Perun (Devica i Lav po Asovu);da je Bog Koledo dao kolidar ljudima kada je zvezda Kupala (Poluks) prolazila kroz nultti meridijan...a sa svim proračunima po knjizi ta godina je 6530 pre nove ere (moguća greška 30 godina)...
U knjizi postoje ovi termini: Kolo Svaroga,Godina Svaroga (pun precesioni krug,svih dvanaest zodijačkih epoha, oko 27 ooo godina), Mesec Svaroga ( period od 2160 godina), Dan Svaroga (period od 72 godine) itd...
Неко моје тумачење свега овога је да су Аријевци(читај (пра)Стари Срби),пре нешто више од 7500 година живели на просторима на којима и данас живе,само што њихову културу називамо културом Лепенског Вира,те отуда коловрт на фигурицама из Лепенског Вира,то је њихова представа читавог универзума и његове динамике...Ти Срби раселише се по свету и дођоше до ИНдије где осташе дуго времена пре но што их Индијци и остали црнци не истераше оданде,што је у историји познато као сеобе Индоевропљана који су старим утабаним путевима кренули на пут којим су неколико хиљада година раније ишли,само у смеру ка Индији,а сада ка Мајци,ка Колевци,ка својој прапостојбини,тј данашњем Дунаву...те отуда толико раширен култ коловрта и на далеком истоку,и одакле иде тумачење из мог првог текста како је коловрт настао у Индији...
(Индијске легенде иначе говоре да су вед дошле у ИНдију са северо-запада и да их је донео бели народ...они су одатле створили свој религијски систем и своја божанства...па одатле тумачење:"Stari sloveni su ovu knjigu dobili od boga Koleda (Krišne)"
Шта се касније десило са том књигом описано је у даљем тексту...)
Све у свему желео сам да нагласим да је коловрт најстарији СРПСКИ симбол и да као такав мора да представља и најстаије божанство,а то је Сварог...
Србски Гром
17-11-08, 16:59
Po zakonima analogija, 6 je broj Sunca tj. solarni broj.
Што се ових бројева тиче...такође теми са СФ-а везаној за родоверје сам пронашао једно лепо тумачење...
1.Bog je samo jedan Kol (simbol Sunce, dan nedelja(зато Sunday у Енглеза)) i broj mu je jedinica jer je neprikosnoveno PRVI;
2. Вroj dva pripada Volosu i Majci (Mesec i Zemlja, dan po-nedeljak);
3. Вroj tri Triglavu (dan tornik,trougao,(уторак))
4. četvrti je (свето)VID(dan sreda,kvadrat)...
5.(petokrak) -Peruna
6. (Å¡estokrak) zа Petku/Ladu
7. (sedmokrak) za Mraz/Kos/Simargl
Ауторка овог текста је имала дилему око поретка 5. и 6. дана коме треба да припадају(тако сам бар је схватио)...јер мислим да 5.дан(четвртак) припада Петки(Лади),а да 6.дан(петак) припада Перуну (зато је Перуново слово у облику цвета са 6 латица)...
:cheers:
Хвала за подсећање на ову дискусију са Родоверја, потпуно сам заборавио на ово. :cheers:
Значи по овим писанијама да је коловрт симбол и појам знатно већи од поимања Сунца,то је нешто као Сунце над Сунцима,тзв небеско Сунце...
Звезда око које се врте ова сазвежђа на слици, која чине Коловрат, јесте Северњача, Поларна Звезда.
Дакле, Свастика није везана искључиво за Сунчев систем. Њено поимање мора се тражити у много широј перспективи. Као што је микрокосмос само пресликана копија макрокосмоса, тако је и наш малени Сунчев систем само копија једног неупоредиво већег система. Закони који важе у нашем су пресликани од оних који важе на глобалном нивоу. То исто важи и за симболе. У нашем соларном систему, свастика сигурно означава Сунце, али гледано интергалактички (:D), свастика мора представљати и Поларну звезду, око које се сва сзвеђжа окрећу.
Још само реч две о нумерологији - број 6, као збир два тројна принципа, једног мушког, а другог женског, симболички је представљен хексаграмом. Спајање мушког и женског принципа, оличено је у Венери. То спајање дешава се вољом, која је љубав, а сви знамо да је Богиња Љубави управо Венера. Тако, са сигурношћу могу тврдити да је шестица број Венере, и да се не може довести у везу са соларним бројем.
Напослетку, који је то члан Сунчевог система први у низу? Наравно, ради се о Сунцу, око кога се све окреће. То обртање, представљено свастиком, мора имати везе с том јединицом, не са бројем 6.
Hiperborejski Vuk
17-11-08, 18:44
Поздрав, ево да пробам да одговорим на нека питања и дам неки коментар. Свака част на постовима! :cheers:
-Алекса-
Ја бих додао нешто - одлика свих Аријевских народа, и њихових култова, је обожавање Сунца. Арктичка Хипербореја, и људи који су живели на њој, у Сунцу су видели највећи дар, дар живота, јер су током целе године пратили његово кретање, а дан његовог појављивања славили највећим празником. Сунце је давалц живота, извор топлоте, и највеће божаноство нашег универзума. Сви његови симболи и прикази, попут свастике, су свети. Не ради се о Трећем Рајху, не ради се о Хитлеру. Ове идеје су урезане у нашу колективну свест, Сунце је архетип, око кога се све окреће и коме је све подређено - рецимо Христ и 12 апостола...
Сагласан сам у потпуности. ''Сунце је видљиви Бог'', неко је рекао, а ја не могу да се сетим тачно ко. Треба покренути емисије о томе, покренути уопште ту причу по медијима, писати чланке итд. Јер како пролази време, биће све теже пробудити успавани народ Европе. Ми, који смо свесни истине, морамо помоћи другима, ако желе да схвате истину, наравно, ако не желе- онда су наши отворени непријатељи.
Даћу неке примере из живота. Прочитао сам да је нека модна креаторка морала да повуче из продаје неке своје торбе, јер на њима, између осталог, има и украса у облику Свастике. Наводно, неки купци су се жалили када су купили те торбе и видели их. Колико су ти људи слаби и колико немају контролу над својим умом и бићем, па то је страшно. Толико им смета тај прелеп симбол? Како да не, смета им када су болесни, а ту болест проузрокује савремено изопачено друштво које се купа у жабокречини неморала, изврнутих принципа, перверзија и лудила.
Други пример је нека зграда у Америци за коју се испоставило да обликује Свастику, када се гледа са висине. И ''увређено'' становништво тог града је затражило да се учини нешто поводом тога и мислим да ће сада морати да мењају читаву форму те велике зграде (тј. комплекс зграда), што ће коштати повећу гомилу новца. Не сећам се тачно цифре.
Не слажем се. 6 је Венерин број.
Уосталом, ако је Христ Сунце, његов симбол крст, онда се Сунце може довести једино у везу са формулом 4+1 (спој четири елемената у једноме - четири крака крста, и центар). Ово исто важи и за свастику. Мада, астролози кажу, број Сунца је 1.
По мојим истраживањима, број Сунца је 6. А Венери припада број 7. Број 5 је приказ савршеног човека, да тако кажем. Дакле, 4 елемента + пети који управља њима, назовимо то Духом, иако има више имена, небитно. То си и сам рекао (4+1). Али, то је број микрокосмоса (човек у потпуности), док је 6 број макрокосмоса (макрокосмос у потпуности). Свастику не можемо да гледамо као модел људског бића, стога за њу не важе исти принципи. Графички, јесте, број 6 представљен је хексаграмом. Два троугла, један на горе и један на доле. Троугао је симбол манифестације, свега створеног, за разлику од круга нпр. који је симбол бесконачности. Троугао је и дијаграм тродимензионалног света и наше материјалне манифестације. Да цитирам одмах и наставак твог поста:
Тачно. Стара писма нису била само пуке црте и резе, већ нешто много дубље. Свако слово, знак, рез, има своју коресподенцију и атрибуте - гласовне, звуковне, у чулу мириса, додира, вида (боје). Највећа деградација данашње српске азбуке је у томе што се све свело на пуку формулу треперења гласних жица које одговарају једном словном знаку - знања о словима су изгубљена (Вукова реформа, јел...)
Свастика јесте знак Сунца. Нема никакве основе тврдити да је број Сунца (па и свастике) 6. Сунце - Бог, Христ, је један, извор свега и Родитељ свега. Он је креативна снага, која све ствара и даје живот свему, али га исто тако и узима. Он је творитељ и четири креативна елемента, и зато се може довести у везу и са четворком.
Шестица је збир два принципа (мушког и женског) - две тројке, оличене у троугловима, окренутим навише и наниже. Спајање та два принципа твори симбол који данас погрдно зову Давидова звезда, и злоупотребљавају. Тај симбол, нити тај број, није Сунце, али је стотинама хиљада година старији и од Давида, и од његових саплеменика.
Писмо је светиња. Слова су света, као и свака изговорена реч, која одјекује у бесконачности и стоји за нас. Стога, пазимо шта и како причамо. Међутим, како су људи све даље од свог извора, све су дегенерисанији. Некада давно, писмо је била светиња и пазило се како и када ће се користити. А говор је такође представљао неку врсту светиње. Данас, у периоду опште глобализације и наглог развоја технологије, сви ми постајемо бомбардовани, свакодневно, тонама бескорисних информација од стране медија свих врста. На тај начин, писмо и речи губе своју вредност, банализовани су до тог нивоа да данас људи причају глупости, псују на све стране, изговарају речи потпуно механички и без емоција, као да су машине. У то се уверавам сваки пут када прођем улицом или путујем аутобусом.
Споменућу опет кабалистичко дрво и сефирот, ризикујући да ме прогласите кабалистом или слично, иако нисам ништа од тога. Проучавајући компаративну религију и митологију многих народа, често сам се сусретао са овим појмовима, и тако научио неке ствари. Између осталог, то да је Тифарет шеста, соларна сефира и да њој одговарају божанства која сам већ споменуо- Христ, Балдер, Митра, Аполон итд. а која повезују многе ствари- љубав, лепота, милосрђе, креативна снага итд. Уосталом, ко се бави Архетиповима, лако ће повезати све ово што сам навео. Друго, Христ не може да буде 1 јер је он син Бога, а не сам Бог Творац. Сунце може бити број 1 више у неком симболичком смислу, као што је рекао Новалис- ''Човек је Сунце; његова чула су планете.''
И још нешто, камеја сунца је следећа (провалите сами повезаност са 6 и бројем 666 :D):
http://i303.photobucket.com/albums/nn153/Aleksandar83/kamejakc4.jpg
Али, не треба се превише удаљавати од теме. Да ли је 6 број Свастике или није, видећемо још. Ево, сад се сећам и неке емисије на Авали где је неки Јовановић спомињао Свастику и њену вредност 6, одн. -6.
Свастика симболизује вечну силу која анимира читав свет. То је једино битно, ваљда..
Још само реч две о нумерологији - број 6, као збир два тројна принципа, једног мушког, а другог женског, симболички је представљен хексаграмом. Спајање мушког и женског принципа, оличено је у Венери. То спајање дешава се вољом, која је љубав, а сви знамо да је Богиња Љубави управо Венера. Тако, са сигурношћу могу тврдити да је шестица број Венере, и да се не може довести у везу са соларним бројем.
Напослетку, који је то члан Сунчевог система први у низу? Наравно, ради се о Сунцу, око кога се све окреће. То обртање, представљено свастиком, мора имати везе с том јединицом, не са бројем 6.
Не гледа се тако, тј. није битан физички редослед планета у систему. Бројеви симболишу неке друге, много дубље ствари а ову анализу хексаграма и броја 6 први пут чујем, Занимљиво је, никада се нисам детаљно бавио овим стварима, мораћу у будућности.
Свастика није нешто око чега се окреће, она је само кретање.
Србски Гром
18-11-08, 02:34
Текст са СФ-а је у оригиналу овакав:
1 ( krug ili kolac, da ne kažem q) za Sunce/Kola/Daboga,
2 (dvoguba sekira ili dvoglavi orao) za Mesec/Vlas i Zemlju/Makošu/Babu
3 (trougao) za Mars/Triglava
4 (kvadrat) za Merkur/Vida
5 (petokrak) za Jupiter/Peruna
6 (šestokrak) za Veneru/Petku/Ladu
7 (sedmokrak) za Saturn/Mraz/Kos/Simargl
Само што сам избрисао имена планета,а оставио само наша,домаћа имена...И овде се јасно види да је 6 Венерин број...Него сам само изнео своје неко размишљање о томе да је могуће да је дошло до ненамерне замене броја 5 и 6 јер народски Венера представља Петку (Ладу),те сам то повезао са народским изразом,као нешто што је од старине остало,да народ обележи 5. дан у недељи (четвртак), а Перун (петокрак) да представља петак,тј 6. дан у недељи (пример је и цвет са 6 латица који означава Перуново слово)...
Наравно 3 мушка и 3 женска принципа спојена код Венере одају и њен број...Тако да се ништа са сигурношћу не може рећи...(наравно то је моје размишљање и тумачење...)
I onda odem na protest, kada sam u BG-u, i vidim mlade ljude kako stavljaju svastiku preko zastave evropske unije. Ok, zele da prikazu kako je koncept eu los i stetan, saglasan sam, ali na taj nacin nacin potvrdjuju reci komunista, narkomana i liberala koji gledaju da sto jace moguce udare po tradicionalnim simbolima.
Свастика је медијски од стране Јевреја и њихових свесних и несвесних слугу оспоравана и озлоглашавана свуда и увек...И онда у свести једног обичног човека,који нема појма о свастици ишта сем да је "Хитлеров симбол" ,буди лоше емоције,страх,презир...уместо оне емоције које би требало...
Сличан пример ти је "Давидова звезда",тј управо симбол Венере.Тај симбол мени (а верујем и код већине вас) ствара осећај нелагодности и присутности "светог народа"...Једноставно не волим тај симбол,иако он од искона представља нешто сасвим друго...
Hiperborejski Vuk
18-11-08, 11:43
:cheers:
Само да додам за појмове ''Wyrd'' i ''Vril'' да нису исто. Прво је судбина коју плету Норне, а друго је животна сила, међутим то чак и није нордијски појам.
И хвала за инфо око бројева. Проучићу то. :cheers:
коловрат
http://dedoslavl.narod.ru/images/25.jpg
http://img143.imageshack.us/img143/4126/kolovrat2bignt8.jpg
Порекло свастике...
[I]Свастика јесте симбол сунца, али не овог нашег које нас тренутно греје, него једног много већег, много моћнијег којег ми зовемо Сварог. Сварог је бестелесни бог, као и његова деца сварожићи. Сварожићи су Вам звезде, сунца – попут овог нашег.
Откако су направили Хамбл телескоп, јасније је и питање коловрта- свастике.
Спирална глаксија М101, двапут већа од "нашег" Млечног пута
http://imgsrc.hubblesite.org/hu/db/images/hs-2006-10-a-wallpaper_preview.jpg
Спирална галаксија НГЦ 3370
http://imgsrc.hubblesite.org/hu/db/images/hs-2003-24-a-wallpaper_preview.jpg
Галаксија М51 (Вир)
http://imgsrc.hubblesite.org/hu/db/images/hs-2005-12-a-wallpaper_preview.jpg
http://hubblesite.org/gallery/wallpaper/
http://hubblesite.org/gallery/album/galaxy
http://hubblesite.org/gallery/album/galaxy/spiral/
Сварог, друго име за спиралну Галаксију која је у сталном кретању, као живо биће
http://hubblesite.org/hubble_discoveries/hstexhibit/galaxies/about.shtml
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.