View Full Version : Одлазак Чавића из Србије
Čavić: Srbijo, žao mi je, ali odlazim!
Cetvrtak, 30. oktobar 2008. 23:49
Najbolji srpski plivač i osvajač srebrne olimpijske medalje, Milorad Čavić, odlučio je da napusti Beograd i preseli se u Italiju... Momak rođen u SAD pokuÅ¡ao je da se skući u zemlji iz koje su mu koreni i u kojoj su svi želeli da se slikaju sa njim kada je letos zadivio planetu, ali je brzo shvatio da ovde neće imati uslove da trenira.
Čavić je u intervjuu za "Sportski žurnal" rekao da razočarano napuÅ¡ta Srbiju...
"Počeo sam sa treninzima na TaÅ¡u pre mesec dana, malo u teretani, malo u bazenu. Potom sam otiÅ¡ao sa prijateljima u Ã…Â*paniju na nekoliko dana, a po povratku u Beograd dočekalo me je neprijatno iznenađenje – na TaÅ¡u je pao krov! Tako mi je preostao samo jedan bazen i to na Banjici gde sam se i preselio", priča ljubimac nacije.
Ali...
"Zahvalan sam ljudima na Banjici Å¡to su mi izaÅ¡li u susret, ali je teÅ¡ko raditi u ovakvim uslovima. Voda se ne greje, a u mom terminu bezen koriste građanstvo i Å¡kole plivanja. Tokom treninga moram da pazim da nekoga ne udarim, deca non-stop viču i dolaze da mi tokom treninga traže autogram. Ljudi joÅ¡ uvek ne shvataju da nisam tu da bih se brčkao", kaže Čavić koji će se u italijanskom gradu Ispri pripremati za EP u malim bazenima.
Na kraju, teška srca, morao je da prizna da je boravak u Srbiji samo "gubljenje vremena".
"TeÅ¡ko mi je da odem, ali nemam drugo reÅ¡enje. Hteo sam da živim ovde zbog svojih prijatelja i brata koji je sada u Novom Sadu. Uslovi koji vladaju ovde naterali su me da odem i ostaje mi samo nada da će se neÅ¡to pozitivno promenti u Srbiji. Moram da priznam da sam pesimista po tom pitanju, a moj boravak ovde je očigledno bio samo gubljenje vremena", zaključio je Milorad Čavić.
Da bi mogao da ode, Čavić je najavio pre nekoliko dana (http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=113616), ali se u međuvremenu niko nije oglasio i najavio da bi Srbija ipak mogla da uradi neÅ¡to kako bi obezbedila svom najboljem plivaču korektne uslove za trening.
Извор (http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=114269)
За Чавића пара и помоћи нема, али зато "влада" повећава износ отимачине од Срба и поклања те паре циганима (http://www.gorandavidovic.com/forum/showthread.php?t=1545). Некоме је битније да задовољи оне који ни српску личну карту немају, од оних који ову земљу репрезентују на начин као што то Чавић чини.
BEOGRAD ČAVIĆU PLAĆA PRIPREME!
Najbolji srpski plivač pripremaće se za EP u Rijeci o troÅ¡ku grada Beograda! NaÅ¡em asu, koji nema uslove za trening u Srbiji, potrebno između 50 i 100 hiljada evra da pokrije sve troÅ¡kove priprema u Italiji
Grad Beograd platiće Miloradu Čaviću pripreme za Evropsko prvenstvo u Rijeci! NaÅ¡ najbolji plivač prinuđen je da se priprema u Italiji jer nema ni minimalnih uslova na beogradskim bazenima, ali je gradska vlada odlučila da mu barem nadoknadi troÅ¡kove boravka i treninga u Milanu.
Gradski sekretar za sport Igor Miklja istakao je da je grad već napravio troÅ¡kovnik za Čavićeve pripreme, ali nije hteo da otkrije o kojoj se svoti radi. Ipak, kako saznajemo, u pitanju je cifra između 50.000 i 100.000 evra.
- Potpuno razumem situaciju u kojoj se Milorad naÅ¡ao, ali ja ne mogu da snosim odgovornost za obećanja drugih ljudi. Ono Å¡to mi kao gradski sekretarijat možemo da uradimo jeste da platimo celokupne Čavićeve pripreme u Italiji. Razgovarao sam s gradonačelnikom i on je to odobrio, a već smo nabavili i troÅ¡kovnik, i mislim da neće biti problema - kaže Miklja za Press.
Čavić: Žao mi je Å¡to odlazim
Milorad Čavić kaže da mu je žao Å¡to mora da napusti Beograd, ali da nije imao drugog izvora.
- Krivo mi je Å¡to neću ostati u Srbiji, najpre zbog dece koja su mi prilazila na bazenu, tražila sliku i autogram. Ipak, nije lako kad se tokom treninga sudarite s nekim u bazenu, jer u to vreme termin imaju građani i Å¡kole plivanja. Osim toga, na bazenu ne radi grejanje, a moram da pazim i da mi krov ne padne na glavu. Hteo sam da živim u Srbiji, ali izgleda da sam u njoj samo gubio vreme - rekao je Čavić.
Gradski sekretar je naglasio da će uskoro biti reÅ¡eni problemi s bazenima u Beogradu jer je to primarna obaveza ne samo prema sportistima, već i prema građanstvu.
- Na ovoj funkciji sam dva meseca, a naleteo sam na probleme koji traju 35 godina. Ali, Å¡ta je - tu je, ne možemo da bežimo od toga, već moramo da ih reÅ¡avamo. Uveliko radimo na tome da sredimo „TaÅ¡majdan", koji je jedini u naÅ¡oj nadležnosti, a pokrenuli smo inicijativu da se saniraju „11. april" i „25. maj", koji su u nadležnosti opÅ¡tina. Mislim da moramo da izguramo ovu stvar do kraja i pritisnemo sve koje možemo da bi se reÅ¡io ovaj problem. NaÅ¡a obaveza je da obezbedimo plivaliÅ¡ta ne samo sportistima, već i građanstvu.
Na pitanje da li je ostvarivo da zbog Univerzijade Beograd dobije neki novi bazen, barem kao montažni objekat, Miklja je rekao:
- Ne verujem da je to izvodljivo. U kontaktu smo sa organizatorima Univerzijade da bismo videli koliko oni mogu da pomognu u sanaciji bazena za ovaj događaj. Ali, teÅ¡ko je da se izgradi novi objekat jer su sredstva grada ograničena, a, uz to, vodi se računa i o popravkama mostova, puteva, Å¡kola i mnogo drugih stvari - zaključio je Miklja.
Trener i menadžer olimpijskog viceÅ¡ampiona Petar Popović izrazio je veliko zadovoljstvo Å¡to je grad stao uz Milorada Čavića.
- Ovo je fenomenalna stvar, imamo punu podrÅ¡ku grada, koji će stati iza ovog programa u Italiji, Å¡to sigurno nisu mala sredstva. Dugujemo veliku zahvalnost gradonačelniku i gradskom sekretaru, koji su nam inače pomagali i kada nisu bili na tim funkcijama. Imali smo male „rupe", ali gledamo da to sada zakrpimo. Sada je najvažnije da se Milorad dobro spremi za Evropsko prvenstvo i napravi dobar rezultat - kaže Popović.
Čavić će u nedelju otputovati u Milano, gde će biti smeÅ¡ten u hotelu i trenirati dva puta dnevno sve do Evropskog prvenstva u Rijeci (11-14. decembar).
Извор (http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=50294§ionId=44&view=story)
Видим да ни оваква срамота није повод да се коначно покрене шира расправа о томе колико Србија нема базене. Вероватно сам свима већ досадна с том темом, али заиста шта рећи осим СРАМОТА.
Стигли смо у 21.век без базена!
Нико ме не може убедити да су базени толико скупи да не може да их има сваки део града, тако да би деца могла у оквиру школских активности ићи на пливање. О деци се не мислил ништа, по старом добром обичају. Игралишта се претварају у паркинге и пословне зграде. Школе немају фускултурне сале, а иако их имају којим случајем недостаје најосновнија опрема. Базени су постали мисаона именица. Као и клизалишта, која ако се и поставе толико су скупа да млишани могу само да стоје поред и тугаљиво посматрају.
Заиста, до када ће нам све бити испред деце?!!
Ја сам номад – то је моја реалност
Наш најбољи пливач Милорад Чавић после завршних припрема у Италији учествоваће на Европском првенству у малим базенима у Ријеци (11-14. децембар). Његов тренер Петар Поповић задовољан је како су протекле припрем у Италији, иако су кренуле с малим закашњењем јер је Чавићу био неопходан одмор после Олимпијских игра у Пекингу:
– После немилих догађаја на „Ташу†Милорад је провео месец дана на припрема у иностранству, где је имао адекватне услове за рад. Очекује нас велика конкуренција у Ријеци, јер ту ће бити већина врхунских европских пливача који ће желети да се искупе за неуспех у Пекингу. Био бих задовољан било којом медаљом, а свакако неуспех би био ако останемо без ње, јер пливач Чавићевих квалитета може да освоји одличје.
Освајач олимпијског сребра Милорад Чавић после одмора вратио се тренинзима и верује да није пуно изгубио:
– За мене би било боље да имам још месец дана за припреме, али задовољан сам како је све протекло. Пре месец дана оборен је мој европски рекорд па ће предстојеће такмичење сигурно бити жестоко.
Наставак конференције претворио се у полемику између Славише Златановића, државног секретара са спорт, и Чавића. Последњих недеља била је актуелна прича о Чавићевом напуштању земље, новчаним наградама... Министар омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић је јуче изјавила да „између министарства и Чавића нема несугласицаâ€Â, али је он оставио другачији утисак:
– Причало се о томе колико ја зарађујем? Зашто појединци изјављују да сам добио 200.000 евра? Ја нисам добио један евро на изволи. Са спонзором Олимпијског комитета „Теленором†потписао сам уговор, ово је бизнис и ја сам професионалац, тако да ни 50.000 за сребрну медаљу нисам добио тек тако.
Петар Поповић се осврну на лошу комуникацију између Министарства омладине и спорта и самог Чавића, па се, како је рекао, створила искрвљена слика у јавности. Уз подсећање да је то Министарство платило казну после избацивања нашег пливача са Европског првенства у Ајндховену.
Чавић је истакао да не жели да прича о новцу и да га је све ово веома погодило:
– Наши спортисти у овој земљи немају услове за тренирање. Не знам да ли бих и ја добио термине на Бањици да нисам Милорад Чавић. Или је можда на „Ташу†нека цигла требала да погоди мене, па да се после тога направи нови базен. Мој план је био да 10 дана тренирам у иностранству а 20 у Србији, али за то овде не постоји могућност. Ја сам номад, немам кућу и то је моја реалност. Ако постоји место где припадам то је онда овде, али ја овде немам где да тренирам. Мени су неопходни максимални услови за припреме а то мени државе не може да пружи.
Славиша Златановић је истакао да Министарство омладине и спорта додељује финансијска средства Олимпијском комитету, који процењује где ће та средства отићи. Када је реч о објектима пошто Министарство није корисник тих објеката не може ни да улаже у њихову обнову.
Чавић се опет надовезао на причу о новцу, рекавши да га је срамота што о томе прича:
– Где је овде дух спорта? Ја од свих тих пара ништа нисам видео. Да ли се Министарство плаши да ћу освојити још неку медаљу? Онај ко јури за новцем никада неће постати шампион. Нисам у овом спорту због пара, од државе сам само тражио да ми обезбеди средства и услове за рад.
До наредих Олимпијских игра имају четири године, али припреме по Чавићевим речима већ треба да почну:
– Све то треба да буде урађено сад, а не за две, три године ако држава не може да обезбеди неопходне услове спортистима питам се када ће бити у стању.
Чавић ће ускоро добити 90.000 евра, а за 52.000 евра чека се одлука Владе наредних дана, уз већ уплаћених 52.000 евра то ће бити нешто мање од 200.000 евра и тиме би ова прича требала да буде завршена по речима Славише Златановића.
У Београду тренутно ради затворени базен на Бањици, што је за град у коме живи више од два милиона људи далеко испод стварних потреба. Градски секретар за спорт Игор Микља истакао је да се ради на поправци „Таша†а у плану је да наредне године почне да ради и већ заборављени „11. Априлâ€Â.
Милорад Чавић ће сигурно „крстарити†нашим друмовима, захваљујући уговору са „Гранд моторсом†возећи џип „кугу†чије је промотер.
Српски ас је још једном показа да је прави спортиста, истакавши да као и сви победници не воли да губи и да зато жели добре резултате у Ријеци, која је „мали корак до Римаâ€Â, у којем ће наредне године Светско првенство. А биће тамо и Фелпс...
(Политика)
СРАМОТА!!! :mad:
Наравно да нема новца за базене, школе, игралишта, јер плаћамо за организовање скривених геј парада:rolleyes:
ПЛИВАЊЕ (ЕП): Милорад је најбржи!
(http://www.blic.rs/sport.php?id=69769)http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2008/12_decembar/12/sport/cavic-v2.jpg (http://www.blic.rs/sport.php?id=69769)
(http://www.blic.rs/sport.php?id=69769)
Петак, 12. децембар 2008. 18:04
Милорад Чавић, човек који је једини претио Мајклу Фелспу, још једном је потврдио високу класу на Европском првенству у малим базенима у Ријеци, одбранивши златну медаљу али у времену новог европског рекорда!
Чавић је 100 метара делфин стилом испливао у времену од 49.19 секунди, што је други најбољи резултат свих времена. Светски рекорд је 49.07. Досадашњи европски рекорд био је 49.74 секунди.
"Ово је неочекиван резултат за мене. Имао сам дужу паузу, нисам се довољно припремао. Неки су спемнији од мене, али ја сам жељнији", рекао је Чавић одмах по завршетку трке у којој је апсолутно доминирао од почетка до краја.
Он је поновио да му је ово само мали корак за оно најважније - Светско првенство наредне године у Риму и нови обрачун са Фелпсом. На питање новинарке ХРТ-а, да ли је прежалио оно из Пекинга, Чавић се нашалио: "Сад сам мало боље ушао у циљ".
Други на циљ стигао је Шпанац Рафаел Муњоз Перез, а трећи је био Словенац Петер Манкоч.
Иван Ленђер стигао је на циљ шести у времену 50,47 или 49 стотинки далеко од бронзане медаље.
Извор - МОНДО
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.