PDA

View Full Version : Будистички храм у Србији!?

Живана
11-10-08, 17:41
Таман смо заборавили на инциденте и скандале поводом окупљања мноштва хипика из Америке и Израела на тешко доступним и изолованим брдашцима планине Кучајне, плесове голаћа у славу пуног месеца и вуду-бубњеве, кад...Изненадила ме вест а посебно фотографије са нета да се гради будистички "пункт" у општини Пирот, на Старој планини..
Преносим вам основне информације,али не умем да сазнам ко је из пиротске владајуће клике одобрио да се ремети мир и лепота националног парка на Старој планини (а да није задовољио основне потрпштине пиротског становнишптва) и ко заиста финансира "пункт"??
Главни симбол форума просветљење одакле је информација о пиротском "пункту" је овакав:

http://prosvetljenje.net/forum/styles/prosilver/imageset/forum_logo.jpg

Ritrit-punkt na Staroj planini trebalo bi da bude funcionalno osposobljen za naredno leto.
http://www.prosvetljenje.net/images/aktuelnosti/Paviljon%202.jpg

http://www.prosvetljenje.net/images/aktuelnosti/Paviljon%201.JPG

http://www.prosvetljenje.net/index.php?option=com_content&view=article&id=134:centarzabudistikopovlaenjenastarojplanini&catid=1:latest-news

Младен
11-10-08, 21:35
Свака шуша данас може да направи било какав сајт:

http://www.budizam.net/

Громовник
11-10-08, 21:38
Будизам може бити вјера само кад се уклопи у локална вјеровања. Пошто он сам никако не може опстати, јер је будизам само скуп моралних правила и филозофских учења, а никако религија, онда се он уклапа у локална вјеровања и само их незнатно модифицира. Свеједно, не свиђају ми се нимало те анационалне религије које подстичу уништавање народа и расно мијешање у великим количинама. Јер ни ислам ни хришћаство ни будизам не брину за нацију, само за вјеру. Ја сам недавно на сајту СПЦ-а прочитао да је боље оженити православну Циганку него Српкињу католичке или муслиманске вјере. :mad:

Родољуб
12-10-08, 15:00
Ја сам недавно на сајту СПЦ-а прочитао да је боље оженити православну Циганку него Српкињу католичке или муслиманске вјере. :mad:

Daj link od tog teksta.

Живана
12-10-08, 15:05
Ja sam sumnjičava u ovom slučaju zbog ovog simbola
koji najčeÅ¡će koristi pripadnici tajnih i polutajnih grupacija koje su izuzetno daleko od izvornog budizma.
Da su poklonici budizma ili bilo koje druge religije u velikom broju posisutni u Srbiji, verovatno bi zidali mesta za okupljanje i hramove u velikim gradovima, a ne na Staroj planini, gde će manje upadati u oči..

Алекса
12-10-08, 15:44
Будизам може бити вјера само кад се уклопи у локална вјеровања. Пошто он сам никако не може опстати, јер је будизам само скуп моралних правила и филозофских учења, а никако религија, онда се он уклапа у локална вјеровања и само их незнатно модифицира. Свеједно, не свиђају ми се нимало те анационалне религије које подстичу уништавање народа и расно мијешање у великим количинама. Јер ни ислам ни хришћаство ни будизам не брину за нацију, само за вјеру. Ја сам недавно на сајту СПЦ-а прочитао да је боље оженити православну Циганку него Српкињу католичке или муслиманске вјере. :mad:

Мали оф топик, али мислим да није на одмет...

Неколико пута сам имао прилике да видим постове националних људи који говоре у прилог Будизму. Желим да поставим текст Х.С. Чемберлејна, "Будизам је не-Аријевски", као одговор на такве тврдње.

Будизам је не-Аријевски

Као додатак овим запажањима о чистоти Индо-Аријског мишљења, на овом месту мора се уметнути једно неопходно објашњење. Када сам говорио о Индо-Аријском погледу на свет, нисам мислио на Будизам. Чињеница да је сам Буда био чистог Индо-Аријског порекла испитивана је од многих; све што је створио, било је резултат мишљења његовог народа. Идеализам његове природе, дубина његове метафизичке способности, све то сведочи о његовој раси. Ипак, он је био одметник који се према погледу на свет као поседу његове расе, ондосио као према „испразним будалаштинама“, и напустио је, заједно са религијом, целокупни расни систем; поврх свега, постало је јасно, да је Будизам био подржан од стране не-Аријских елемената од самог почетка. Гарбеова испитивања Sâmkhy-е, и она Џозефа Далмана (Josef Dahlmann) над Будом и Махабхаратом, јасно нам показују, да је свуда где је Индо-Аријско мишљење одступало од симболичко-трансцеденталног идеала у религији и племенитог расног система предака (ове две ствари ишле су једна с другом), то је био резлутат рациалне комикстуре са не-Аријским народима. Ово се посебно доказује у случају Будизма. Велики број научника већ је показао, да је Будизам поникао из региона Индије који је био слабо насељен Аријевцима; значајна сама по себи, ова је чињеница водила ка спознању да је народ, долазећи из свих социјалних класа, који је приступао овом покрету и раширио се у свим правцима сада као мисионарски ове нове, наводно доктрине спасења, није могао бити у већини Аријевски. Ова доктрина, непријатељска према религијским традицијама народа, раширила се као куга широм Индије; али на концу, болесни Аријевац је успео да ојача и избаци непријатеља; вековима надаље више није било Будизма у Индији. „Једино на не-Аријевском тлу, међу не-Аријским народима, обожавање Буде и даље живи“; али, стваралачка моћ Индије била је заувек сломљена. Утицај расе је толико непорецив, да се Далман, чије сам речи цитирао и који, сходно својим квалитетима Језуитског свештеника није никако могао тежити да спозна расне односе, не само једанпут враћа на ову тему. Будизам – који је већ досада привукао пажњу Европљана, која је попримила размере које су за жаљење, што је пак искварило све озбиљне и прогресивне хуманистичке тежње за баљењем Индијском мишљу – премда Индо-Аријског порекла, као што је и речено раније, је у свој својој целокупности и историјском развитку потпуно не-Аријски, анти-Аријски, и поврх свега, поседује не-аутентични карактер. Све до недавно, људи су мислили да се бар у песмама Махабхарате могу пронаћи трагови продуктивног утицаја Будизма; сада знамо да је истина потпуно супротна, и да је Будизам само позајмио неке ствари одатле, као што је то чинио и на другим местима; све до скоро, људи су веровали да су барем у стварању прича и бајки Будисти били аутентични креатори – сада смо открили да су они једино извитоперили дивне, старинске приче Индо-Аријеваца и представили их у измењеној форми, или мање-више на исти начин, слично као што је стара црква ремоделирала наше човечански поносне, симболички неисцрпне херојске саге, да би исфабриковала легенде о свецима. Далман закључује: Ã¢â‚¬Å¾У најбољем случају таква доктрина би могла постати носиоцем туђинског знања, и страних културних достигнућа. И тако је Будизам постао канал, кроз којег је Аријска култура постала власништво туђинских народа. Његова културно-историјска мисија лежи управо у томе, да је он пренео творевине и блага спиритуално супериорних људи на ван-Индијске територије, али не у својој оригиналној форми и комплетности... У првим вековима Будизам је сачувао доста тога из Браманске културе; али, што се Будизам више спајао са не-Аријевским народима, то је више унутрашње загађење Аријевског тла ступало на сцену, и још је више његов очит сјај бледео. Фундаментални принцип Будизма је заклети непријатељ сваког облика вишљег духовног живота. У њему самом, уништење клија и напредује, уништење свега што је доделило старој Индији тако високо место у културном развитку Источне Азије.“ (Buddha, 1898, p. 215.) И када је, последично, Далман одредио Будизам као „победнички знак сила уништења“, онда ми знамо из претходног излагања, као и из списа других научника, о каквој се то сили ради: сили стране, не-Аријевске расе.

Без икакве потребе за улажењем у дубља разматрања, довољно је споменути практична правила живота, да би се постало свесним нерешиве контрадикције између Будизма и изворног Индо-Аријског погледа на свет. За Индо-Аријевца, основни принцип је: склад с природом, за Будисте: оповргавање природе. Песимизам Индо-Аријевца стоји у релацији са његовим потпуним погледом на свет, као вече са даном, као јесен са пролећем и летом: након раздрагане младости, након брака, очинства и грађанских дужности, наступа полагано одлажење са света, и улазак у старе године. Тако је ту негирање воље за животом сматрано за највишу мудрост; али ова проницљивост није била почетак, већ крај, то је био последњи плод живота, гласник долазеће смрти. Зар није то спознање, да најпроницљивија, најопозванија метафизика Индо-Аријеваца још увек није изгубила директан контакт са космисчким светом, скоро па бескрајност контемплације? Наравно да је таква појава могла једино потећи из органског развитка. У супротном, Будизам је револт противу онога што је органски нарасло, против „Закона“; он оповргава и све што га директно окружује – историјску организацију друштва, и учење Веда – и последично, целокупан поредак свемира. Овде песимизам није крај, већ почетак: апсолутна врлина и апсолутна оскудица, примарни су закони. Такође, у целокупној својој спољној структури ових двају религија, тај контраст постаје транспарентан: Брамани нису имали цркве, свеце, све оно што је увео Будизам, и на место вечно развијајуће митолошке метафизике, са свом древном Аријевском концепцијом Бого-човека, који се рађа поново и поново за добробит света, дошла је ригидна, непогрешива догма, „откровење Узвишенога“. Данас, када смо сведоци овог бесмисленог псеудо-Будистичког спорта, и када је толико пуно људи потпуно убеђено да је Будизам довољни, исцрпан израз највишље Индијске мудрости, важно је, јасно и енергично дићи глас. Древни Индијски мислиоци, узгред буди речено, су ово још давно учинили; нико други до Чанкаре (Cankara) одбацује Будизам, након темљеног побијања свих његових главних теза, следећим грубим речима: „Тако је Буда само разоткрио своју сопствену бескрајану брбљивост, то јест своју мржњу према човечанству...“
Када Индо-Аријском мишљењу приписујем имуност од свих туђинских примеса, под тиме једино подразумевам изворно Аријско мишљење, не његову дегенерацију међу не-Аријским народима Азије. Толико о првој посебној карактеристици Индо-Аријског мишљења – његовој чистоти; сада ћу прећи на другу.

Овај есеј је део Чеберлејновог текста "Аријевски поглед на свет". Дело је у припреми, и биће презентовано ускоро. :)

Громовник
12-10-08, 16:59
Јесте неаријевски иако су га Аријевци створили(принц Сидарта Гаутама звани Буда). Али тек ислам и хришћанство нису аријевски, јер нити их је Аријевац створио нити одговарају аријевском менталитету.
е браним будизам, само га сматрам мање затупљујућим од ислама и хришћаства, али свеједно, све те анациоалне религије су погубне за очување различитости људских раса и нација.

Постоји једна велика заблуда, а то је да је Далеки Исток будистички. То није истина, тамошњи људи су само уклопили будистичка морална правила у већ постојеће локалне религије. Док Америка није умијешала своје смрдљиве прсте, никад није било мијешаних бракова а Далеком Истоку, па ни међу физички сродним народима. За њих је то било равно смртном гријеху.

Фића
12-10-08, 20:17
...koji najčeÅ¡će koristi pripadnici tajnih i polutajnih grupacija koje su izuzetno daleko od izvornog budizma.
Da su poklonici budizma ili bilo koje druge religije u velikom broju posisutni u Srbiji, verovatno bi zidali mesta za okupljanje i hramove u velikim gradovima, a ne na Staroj planini, gde će manje upadati u oči..
Ко зна шта су нам све такви изградили по Србији, у мањим местима секте зидају без проблема.

Живана
12-10-08, 20:50
Мали оф топик, али мислим да није на одмет...
Пошто је тема пребачена у подфорум Религије, слободно изволите сви:seeya:
Ово је мени било интересантно и ново:

текст Х.С. Чемберлејна, "Будизам је не-Аријевски"..
Велики број научника већ је показао, да је Будизам поникао из региона Индије који је био слабо насељен Аријевцима;...
Све до недавно, људи су мислили да се бар у песмама Махабхарате могу пронаћи трагови продуктивног утицаја Будизма; сада знамо да је истина потпуно супротна, и да је Будизам само позајмио неке ствари одатле, као што је то чинио и на другим местима; све до скоро, људи су веровали да су барем у стварању прича и бајки Будисти били аутентични креатори – сада смо открили да су они једино извитоперили дивне, старинске приче Индо-Аријеваца и представили их у измењеној форми, или мање-више на исти начин, слично као што је стара црква ремоделирала наше човечански поносне, симболички неисцрпне херојске саге, да би исфабриковала легенде о свецима.
Ако трагамо за коренима, онда је погрешан траг кроз "интерпретације" уместо изворних , старијих знања.

Што се тиче рекламирања нове зграде у околини Пирота, и даље мислим да је нису осмислили будхисти, ни као евентуалну секту ни као што друго.

Ко зна шта су нам све такви изградили по Србији, у мањим местима секте зидају без проблема.
Баш тако. Видела сам летос , поред главног зајечарског хотела, да је "реновирана" једна чесма ..Добила је облик типичне масонске зарубљене пирамиде , и специјално је осветљена ноћу по вољи председника те општине (пониклог из масонског крила Душана Михајловића) и мени је то било језиво.Као печат окупације. Ударање жига по српским трговима.

bf_109_g6
12-10-08, 21:46
budizam je svakako vishe arijevski nego hriscanstvo ,pa makar se gosin chembrlen na glavu postavio :D:D .... budizam nije nastao sam od sebe ,vec je kontinuitet jedne misli koja je u indiji postojala i vekovima pre . u to da je buda arijevac nema nikakve sumnje (kshartrija ,plave ochi prema pali kanonu) ,kao ni to da je terminologija koju je upotrebljavao (maja , manas,atman ,pa i nirvana) nastala pre njega - shto je on i sam potvrdjivao ...

stvaralachka moc indije je propala rasnim meshanjem ,shto nema veze sa budizmom koji nikad nije bio toliko rashiren (a i nije se ni sukobljavao) sa lokalnim verovanjima - pre svega hinduizmom . mi moramo da shvatimo da budizam nije kao semitske religije - hriscanstvo,islam,judaizam koje se medjusobno kolju. nema nikavih prepreka da neko npr poshtuje i uchenja bude i uchenja shintoa (japanske religije) . chak shtavishe ,budizam ne sprechava nikoh ni da bude hriscanin .:rolleyes:

inache budistichki hramovi imaju jedan drugi simbol ,vrlo interesantan :

http://www.religionfacts.com/buddhism/images/symbols/swastika-korea-cc-lance-johnson-200.jpg :D:biggrinjester:

http://www.religionfacts.com/buddhism/images/symbols/swastika-wheel-taiwan-cc-hakym-200.jpg

Алекса
12-10-08, 22:06
budizam je svakako vishe arijevski nego hriscanstvo ,pa makar se gosin chembrlen na glavu postavio

Чемберлејн је лепо објаснио да Будизам јесте настао од Аријевца (Буде), али је потом навео разлоге због којих та вера више не може да се сматра Аријевским наслеђем. Не може нешто да буде више или мање Аријевским. Или је једно или друго. Ја не разумем уопште симпатије одређених националних кругова према Будизму.

budizam nije nastao sam od sebe ,vec je kontinuitet jedne misli koja je u indiji postojala i vekovima pre. u to da je buda arijevac nema nikakve sumnje (kshartrija ,plave ochi prema pali kanonu) ,kao ni to da je terminologija koju je upotrebljavao (maja , manas,atman ,pa i nirvana) nastala pre njega - shto je on i sam potvrdjivao ...

Управо то и Чеберлејн говори, не знам шта си хтео да кажеш овим.

stvaralachka moc indije je propala rasnim meshanjem ,shto nema veze sa budizmom koji nikad nije bio toliko rashiren (a i nije se ni sukobljavao) sa lokalnim verovanjima - pre svega hinduizmom . mi moramo da shvatimo da budizam nije kao semitske religije - hriscanstvo,islam,judaizam koje se medjusobno kolju. nema nikavih prepreka da neko npr poshtuje i uchenja bude i uchenja shintoa (japanske religije) . chak shtavishe ,budizam ne sprechava nikoh ni da bude hriscanin .

Нека је и тако ко што ти кажеш, опет Будизам није Аријевски. Да подвучем опет:

Када Индо-Аријском мишљењу приписујем имуност од свих туђинских примеса, под тиме једино подразумевам изворно Аријско мишљење, не његову дегенерацију међу не-Аријским народима Азије.

bf_109_g6
12-10-08, 22:28
Нека је и тако ко што ти кажеш, опет Будизам није Аријевски. Да подвучем опет:

Када Индо-Аријском мишљењу приписујем имуност од свих туђинских примеса, под тиме једино подразумевам изворно Аријско мишљење, не његову дегенерацију међу не-Аријским народима Азије.

a to izvorno mishljenje je verovatno samo njegovo lichno ...:rofl: ako se jedna semitska religija kao hriscanstvo moze tolerisati medju arijevcima , sigurno moze i budizam.

nema nikavog razloga da smatramo da je budizam ne-arijevski ,ako smatramo da je hinduizam arijevski ,poshto se obe religije/filosofije baziraju na ideji praznine kao prave realnosti . chembrlen uzima nicheovu volju za moc - koja je u stvari bliza jevrejskom pogledu na svet ;) - sve meni ,nishta drugima - totalni egoizam .

Алекса
12-10-08, 22:30
Молим да се убудуће при писању постова води више рачуна о Православцима (којих на овом форуму, да подсетим, има) и њиховим религијским осећањима.

Живана
12-10-08, 22:58
inache budistichki hramovi imaju jedan drugi simbol ,vrlo interesantan :
http://www.religionfacts.com/buddhism/images/symbols/swastika-korea-cc-lance-johnson-200.jpg :D:biggrinjester:

Ima ga i u srpskoj Vinči i u srpskom Lepenskom Viru , par milenijuma pre stvaranja budizma.I pre hinduizma.. Dal je pre vedizma ili je istovremeno- to ne znam.
U staroj veri Srba smatra se znakom i simbolom Svaroga- Boga Neba..Pokazatelj je kretanja Svarogovog kruga- današnjim rečnikom kazano -galaksije Mlečni put.

ako smatramo da je hinduizam arijevski
Otkud to? Nešto novo?

Arijevcima (Arjuninim potomcima)starog veka može se pripisati samo vedizam..Hinduizam je potpuno druga stvar, rekla bih, posebno što su ga osmislili tokom vremena (H)Indusi, domoroci..iako jesu uzeli ponešto od vedizma,ali transformisano .

Iz filmova je lik princa Sidarte (kao i iz Heseove knjige)koji odustaje od materijalnih zadovoljstva zbog duhovnih, postajući Budan, odnosno Buda.. intrigantan. Heseova knjiga je konkretno pamtim vrlo dobro po tumačenju da "svako ima svoj sopstveni put" i potrebno je vreme da ga nadje..jer je Sidarta pokušao razne poslove i išao raznim pravcima, ne bi li našao sebe i svoj lični spokoj.

Ja vidim paralelu sa pričom o princu Rastku koji odustaje od materijalnih zadovoljstava zbog duhovnih, postajući iskušenik Sava.

Аркона
12-10-08, 23:06
Ja sam sumnjičava u ovom slučaju zbog ovog simbola
koji najčeÅ¡će koristi pripadnici tajnih i polutajnih grupacija koje su izuzetno daleko od izvornog budizma.

Само да појасним...
Форум који носи тај заштитини знак није искључиво будистички (чак врло мало има будистичке тематике, колико сам стигао да `прелетим`) а признаћеш да има тема које су прилично везане за наведени симбол ;)

Громовник
12-10-08, 23:06
Хиндуси су били Аријевци, а Дравиди су индијски домороци. Индијски језици су аријевски језици баш као и наш, само што Хиндуси више нису Аријевци, јер су се расно измијешали са Дравидима.

Живана
13-10-08, 00:27
Хиндуси су били Аријевци, а Дравиди су индијски домороци. Индијски језици су аријевски језици баш као и наш, само што Хиндуси више нису Аријевци, јер су се расно измијешали са Дравидима.

Ово ме доводи у забуну..
Исправите ме ако грешим.. Можда сам ја у заблуди..образложићу.

Кад сам читуцкала о ведизму колико се може наћи и о Арјуни (углавном у Махабхарати), схватила сам да су "Аријевци" белопути народ , а домороци су тамнопути. Повезала сам да су тамнопути домороци Дравиди.А "Аријевци" су стигли ниоткуда, по неким предањима дошли са северозапада, по неким изронили из тла или пећина..Једноставно сус се створили медју тамнопутима.

И мени су Хиндуси (данашњи) логични потомци Дравида, док су белопути напустили то подручје одавно.Одавно значи много пре записивања веда. Њихово знање, преношено метреним стиховима, сачувано је код малог броја свештенства, а много година касније записано..и то је оно што се сматра књигама Веда.
Има теоретичара који лоцирају датум одласка Аријеваца из Пенџаба на пре приближно 7,5 миленијума, и то рачунају по опису звезданих положаја у књигама Веда, по којима закључују да се судбинска битка на Курук-пољу догодила у то време и да је узроковала померање народа.

Арјуна(дакле, први аријевац) је из породице "Панду" што у преводу значи "бледолики" и има тешку моралну дилему, тежу од кнеза Лазара на Косову пољу, пре уласка у рат са сродницима на Курук пољу.Кришна (Бог у људском облику)је поред њега и открива му тајне космоса и смисао постојања , и принципе живота..Тако да су и на тај начин пренесена стара знања.

Језик којим су говорили белопути-данас назван санскрит-основа је свих ИЕ језика, прамајка. Али стихове белопутих на санскриту записани накнадно, словима која не припадају "аријевцима".

Санскрит је мртви језик и у Индији (познају га неки учењаци и свештеници), и неколико дијалекта у Индији јесте врло блиско, али већи је број различитих језика.

Решите ми забуну:confused:

Алекса
13-10-08, 00:42
nema nikavog razloga da smatramo da je budizam ne-arijevski ,ako smatramo da je hinduizam arijevski ,poshto se obe religije/filosofije baziraju na ideji praznine kao prave realnosti . chembrlen uzima nicheovu volju za moc - koja je u stvari bliza jevrejskom pogledu na svet ;) - sve meni ,nishta drugima - totalni egoizam .

А зашто би сматрали да је Хиндуизам Аријевски? :confused:

Какав је то аргумент - Хинду и Будизам се заснивају на идеји празнине, па су због тога Аријевски? Па то је бесмислица. Прва и основна карактеристика Аријевског духа је динамизам! Налажење смисла у некаквој бесмисленој Нирвани можда може задовољити неког свештеника на Хималајима, али не може смирити Аријевски дух, који је креативан, истраживачки, и стално у покрету.

Друго, јел би могао да наведеш неки цитат, или линк, где Чеберлејн узима Ничеа.

И крајње, проглашавати Ничеову вољу за моћ, егоизмом, мало је претенциозно по мени.

Громовник
13-10-08, 11:49
Ово ме доводи у забуну..
Исправите ме ако грешим.. Можда сам ја у заблуди..образложићу.

Кад сам читуцкала о ведизму колико се може наћи и о Арјуни (углавном у Махабхарати), схватила сам да су "Аријевци" белопути народ , а домороци су тамнопути. Повезала сам да су тамнопути домороци Дравиди.А "Аријевци" су стигли ниоткуда, по неким предањима дошли са северозапада, по неким изронили из тла или пећина..Једноставно сус се створили медју тамнопутима.

И мени су Хиндуси (данашњи) логични потомци Дравида, док су белопути напустили то подручје одавно.Одавно значи много пре записивања веда. Њихово знање, преношено метреним стиховима, сачувано је код малог броја свештенства, а много година касније записано..и то је оно што се сматра књигама Веда.
Има теоретичара који лоцирају датум одласка Аријеваца из Пенџаба на пре приближно 7,5 миленијума, и то рачунају по опису звезданих положаја у књигама Веда, по којима закључују да се судбинска битка на Курук-пољу догодила у то време и да је узроковала померање народа.

Арјуна(дакле, први аријевац) је из породице "Панду" што у преводу значи "бледолики" и има тешку моралну дилему, тежу од кнеза Лазара на Косову пољу, пре уласка у рат са сродницима на Курук пољу.Кришна (Бог у људском облику)је поред њега и открива му тајне космоса и смисао постојања , и принципе живота..Тако да су и на тај начин пренесена стара знања.

Језик којим су говорили белопути-данас назван санскрит-основа је свих ИЕ језика, прамајка. Али стихове белопутих на санскриту записани накнадно, словима која не припадају "аријевцима".

Санскрит је мртви језик и у Индији (познају га неки учењаци и свештеници), и неколико дијалекта у Индији јесте врло блиско, али већи је број различитих језика.

Решите ми забуну:confused:

Аријевци су се звали другим именом Хиндуси. Данашњи Индијци су мјешавина тамних Дравида и у врло незнатној мјери Аријеваца. Дравиди су јужноазијска раса која се по особинама налази између црне, монголске и бијеле расе, дакле боја коже им је још тамнија од црнаца, облик главе им је монголски, а црте лица претежно подјећају на бјелачке. За њих се сматра да су управо и настали мијешањем ове три велике расе.

Језик баш нема никакве везе. Данашњи Хиндуси су Дравиди баш као и Тамили којих има 200 милиона у Индији, само што су Хиндуси наслиједили име од Аријеваца и говоре аријевским језицима-потомцима санскрита за разлику од Тамила који су сачували дравидски језик.

bf_109_g6
13-10-08, 16:46
А зашто би сматрали да је Хиндуизам Аријевски? :confused:

Какав је то аргумент - Хинду и Будизам се заснивају на идеји празнине, па су због тога Аријевски? Па то је бесмислица. Прва и основна карактеристика Аријевског духа је динамизам! Налажење смисла у некаквој бесмисленој Нирвани можда може задовољити неког свештеника на Хималајима, али не може смирити Аријевски дух, који је креативан, истраживачки, и стално у покрету.

Друго, јел би могао да наведеш неки цитат, или линк, где Чеберлејн узима Ничеа.

И крајње, проглашавати Ничеову вољу за моћ, егоизмом, мало је претенциозно по мени.

:rofl: e moj prijatelju ,pa shta mislish zashto je hitler uzeo za simbol NS bash tu swastiku koja je popularna u indiji :) ... ili zashto je slovenski simbol kolovrat ....

to su simboli sunca ,ali i vechnog kruznog kretanja - i mirovanje i kretanje u isti mah . a ta ciklichnost je odlika i svih arijevskih religija : od vedizma,preko hinduizma i budizma ,do npr nashe slovenske religije sa njenim ciklichnim praznicima (godishnjih doba).

sushtina budizma je otkrivanje vechne nestalnosti - odnosno da ono shto zovemo svojim "ja" nije nishta drugo do skup promenljivih sastojaka . nirvana nije ni smrt ,ni nekakav lazni "vechni zivot" kakav obecavaju semitske religije - vec upoznavanje te vechne i totalne prirode-praznine .

shto se tiche nicheovog uticaja na chembrlena , vidim da chembrlen zastupa ideje progresa i napretka u cilju jachanja sopstvenog "ja" - ideja bliska linearnoj istoriji kakvu propovedaju semiti . takodje tu je i ideja nekakvog navodnog "optimizma" (suvishe podseca na americhki san i slichne utopije :D ) . isuvishe to lichi na ideje jevrejskog trgovca koji ubedjuje ljude da je sreca u tome ako svaki dan mozete da kupite sve vishe proizvoda :ack2: .

p.s. ja ne tvrdim da je nicheova filosofija semitska (jer ima ona i dosta dubljih ideja od volje za moc) . medjutim, smatram da on nije dobro shvatio tj tzv "pesimizam" svog prethodnika shopenhauera ,kao i da je pogreshno interpretirao indijsku tadashnju pasivnost i losh polozaj kao rezultat delovanja hinduizma ,budizma ,veda ....

kasnije vulgarne interpretacije su svodile njegovog nad-choveka upravo na egoistu koji se bez skrupula bori za moc - a to je suprotno duhu arijevaca , gde se pojedinac chesto zrtvuje zbog zajednice .

Алекса
13-10-08, 21:32
Добро, морам да признам да ако би требао да бирам између порука Христа и вечитог обитавања у несталној празнини, сигурно бих изабрао оно прво.:D

Шалу на страну...

e moj prijatelju ,pa shta mislish zashto je hitler uzeo za simbol NS bash tu swastiku koja je popularna u indiji

Предајем се. Ајд објасни ми шта је то остало Аријевско у Будизму, и какве то везе има с идеологијом Трећег Рајха, и да ли је Хитлер био онда по теби поборник Будистичких учења.

И једна констатација - не разумем како можеш повезивати симбол који пре свега означава кретање (кружно и циклично, јели), са некаквом празнином, и врлудавом несталношћу. Ти мешаш два сасвим различита концепта, тотално противуречних.

hto se tiche nicheovog uticaja na chembrlena , vidim da chembrlen zastupa ideje progresa i napretka u cilju jachanja sopstvenog "ja" - ideja bliska linearnoj istoriji kakvu propovedaju semiti . takodje tu je i ideja nekakvog navodnog "optimizma" (suvishe podseca na americhki san i slichne utopije ) . isuvishe to lichi na ideje jevrejskog trgovca koji ubedjuje ljude da je sreca u tome ako svaki dan mozete da kupite sve vishe proizvoda .

Ма какво црно "ја", нема ништа од тога. Где си то нашао код Чемберлејна? Јел имаш неки цитат да поткрепиш своју тврдњу? Чеберлејн лепо каже, За Индо-Аријевца, основни принцип је: склад с природом. И где је ту то "ја" и тај егоизам о коме говориш?

bf_109_g6
15-10-08, 02:25
Добро, морам да признам да ако би требао да бирам између порука Христа и вечитог обитавања у несталној празнини, сигурно бих изабрао оно прво.:D

pa to i jeste glavna prevara semitizma. lazna nagrada umesto stvarnosti u kojoj ionako obitavamo . sushtina budizma nije "negde tamo" ,nego upravo sad i ovde.

Предајем се. Ајд објасни ми шта је то остало Аријевско у Будизму, и какве то везе има с идеологијом Трећег Рајха, и да ли је Хитлер био онда по теби поборник Будистичких учења.

hitler mislim da nije bio pobornik tog uchenja . himler se zanimao za budizam. arijevski pogled na svet je pre svega sklad sa prirodom (univerzumom) i vechno kretanje (zivot kao kretanje) . budizam je krajnja konsekvenca takvog pogleda na svet - nevezivanje za prolazno sopstvo ,nego pogled iz ne-personalne vechnosti .

И једна констатација - не разумем како можеш повезивати симбол који пре свега означава кретање (кружно и циклично, јели), са некаквом празнином, и врлудавом несталношћу. Ти мешаш два сасвим различита концепта, тотално противуречних.

pa to pitaj budiste ,zasto to potenciraju :rofl: . praznina ne oznachava prazan prostor ,nego da ne postoji nishta iza tog velikog kretanja koje je po svojoj sushtini kruzno ,odnosno bolje reci spiralno jer nema ponavljanaja nego ciklusa.

Ма какво црно "ја", нема ништа од тога. Где си то нашао код Чемберлејна? Јел имаш неки цитат да поткрепиш своју тврдњу? Чеберлејн лепо каже, За Индо-Аријевца, основни принцип је: склад с природом. И где је ту то "ја" и тај егоизам о коме говориш?

i za budistu osnovni princip je sklad sa pravom (buda) prirodom. medjutim , koliko ja shvatam chembrlena ,za njega je primer arijevskog duha anglo-saksonski poduhvati koji su imali za glavni cilj sticanje profita (industralizacija ,kolonizacija) . naravno - oni jesu mnogo postigli ,ali su bash zato i pali u zamku jevreja i postali robovi jer ih je napred terao neobuzdani ego .

Алекса
17-10-08, 15:06
Не може овако. Молим да се уздржите од коментарисања на ову тему и да прекинете с расправама које ничему не воде. Ово ће бити пријављено, а админи ће донети одлуку шта да се ради надаље.

Тара
17-10-08, 15:21
Ствар је врло једноставна. Држите се теме и не вређајте туђа религијска осећања. Све мимо тих правила биће брисано, као што је већ обрисано. Понашајте се као одрасли људи. Без вређања туђих религиозних осећања. Водите цивилизован дијалог и нема проблема.

Hiperborejski Vuk
04-11-08, 22:45
Konkretna stvar koja mi smeta u Budizmu je nihilizam, unistavanje tj. gasenje energija u ljudskom telu. Takav stav gasi instinkte u coveku, i to one najosnovnije kao sto je borba, svest o okruzenju itd.
Drugo, ova religija je danas veoma moderna i to me ne cudi. Sasvim odgovara mentalnom sklopu savremenog coveka, a koji karakterise opsta nezainteresovanost ka realnom okruzenju. Ukratko, razmiljanje tipa ''gledam samo sebe, sve je iluzija itd.'' a koje je veoma stetno, priznacete.

To sto se taj hram ili sta je vec, gradi u nekoj divljini me takodje ne cudi. Budisti se i inace skrivaju od civilizacije, radi mira i kontemplacije. Kao npr. pravoslavni monasi.

Dodatak: Taj simbol koji ste pokazali je neka vrsta Om-a.

zboras
20-05-09, 07:54
Neka intuicija mi govori da su rasno mesani Indusi iskvarili staru arjevsku religiju,a da je vrhunac tog kvarenja budizam koji propagira apsolutnu pasivnost i zivot bez zivotne energije, egzistenciju u nistavilu! Dali negde imaju prevedene Vede na srpski? Posebno me zanima deo koji se odnosi na reinkarnaciju!

Расен777
21-05-09, 00:02
Neka intuicija mi govori da su rasno mesani Indusi iskvarili staru arjevsku religiju,a da je vrhunac tog kvarenja budizam koji propagira apsolutnu pasivnost i zivot bez zivotne energije, egzistenciju u nistavilu! Dali negde imaju prevedene Vede na srpski? Posebno me zanima deo koji se odnosi na reinkarnaciju!Издавачка кућа Пешић и Синови је издала Рг-веду у интегралној верзији. (Потруди се да оствариш попуст јер није баш приступачна, или преко клуба читалаца или преко сајта наручи ;))

Громовник
21-05-09, 00:08
Будизам не може да опстане као самосталан, то сам већ рекао, јер он није религија. Изворни будизам је АТЕИСТИЧКА ФИЛОЗОФИЈА. Изворни будизам није имао свете књиге, Буда није говорио никад о другом свијету нити о натприродним силама, само је говорио да човјек мора угасити све жеље за страстима и да само тако може прекинути реинкарнацију и заувијек нестати у ништавилу. Будизам има јако песимистички поглед на живот, он живот сматра теретом и сматра да је смрт душе једини спас којем треба тежити.

Будизам данас не постоји више, то је само била филозофија која се је базирала на празнини. Ако мислите да су народи Далеког Истока будисти, то не само да није тачно, већ је и смијешно, јер се ради само о локалним религијама које су прихватиле концепт Буде и пет будистичких заповијести, па чак је и концепт Буде тамо деформисан, јер су за њих Буде божанска створења којих има јако много, док је за изворне древне будисте постојао само један Буда-Сидарта Гаутама који је био поштован само као просвијећени мудрац без икаквих надљудских особина. Иначе, Источњаци вјерују у загробни живот, рај и пакао, а то никако није изворно будистичко учење.

zboras
21-05-09, 09:08
Будизам не може да опстане као самосталан, то сам већ рекао, јер он није религија. Изворни будизам је АТЕИСТИЧКА ФИЛОЗОФИЈА. Изворни будизам није имао свете књиге, Буда није говорио никад о другом свијету нити о натприродним силама, само је говорио да човјек мора угасити све жеље за страстима и да само тако може прекинути реинкарнацију и заувијек нестати у ништавилу. Будизам има јако песимистички поглед на живот, он живот сматра теретом и сматра да је смрт душе једини спас којем треба тежити.

Будизам данас не постоји више, то је само била филозофија која се је базирала на празнини. Ако мислите да су народи Далеког Истока будисти, то не само да није тачно, већ је и смијешно, јер се ради само о локалним религијама које су прихватиле концепт Буде и пет будистичких заповијести, па чак је и концепт Буде тамо деформисан, јер су за њих Буде божанска створења којих има јако много, док је за изворне древне будисте постојао само један Буда-Сидарта Гаутама који је био поштован само као просвијећени мудрац без икаквих надљудских особина. Иначе, Источњаци вјерују у загробни живот, рај и пакао, а то никако није изворно будистичко учење.
То никако не може бити само филозофија јер говори о реинкарнацији! Имали шта надприродније!Зар Буду није кушао демон Мара пре него што је доживео просветљење!? Конфучијанизам можда није религија али будизам сигурно јесте!

Валкира
21-05-09, 12:13
Главни симбол форума просветљење одакле је информација о пиротском "пункту" је овакав:

Прва асоцијација је на љиљан, крин, у хришћанству симбол Богородице и Светог Тројства...
Овде је вероватно употребљен у значењу симбола Тријаде - лепота, љубав и сазнање истине, сједињени у светлости, прворођеном сјају...

Громовник
21-05-09, 14:30
То никако не може бити само филозофија јер говори о реинкарнацији! Имали шта надприродније!Зар Буду није кушао демон Мара пре него што је доживео просветљење!? Конфучијанизам можда није религија али будизам сигурно јесте!

То је демон у самом људском срцу, дакле, мисли се на унутрашњег непријатеља који је дио људске душе, а не дословно на демона. Супротне силе се налазе у свим предметима у природи, али и у људској души, тј. сваки човјек има и добрих и лоших особина. Нико није једноличан. Вјероватно се је и теби десило да желиш урадити нешто, па да се двоумиш, тј. један дио тебе ти говори да то урадиш, а други те спречава. Е то ти је то.

Уосталом, Буда није никад стављао акценат на духовност, само на правила о спасењу и на филозофију осмоструког пута и четири племените истине. Његови ученици нису никад обављали вјерске активности, нити се молили богивима. Проводили су дане медитирајући и просећи милостињу на улицама од које су живјели.

zboras
21-05-09, 16:54
То је демон у самом људском срцу, дакле, мисли се на унутрашњег непријатеља који је дио људске душе, а не дословно на демона. Супротне силе се налазе у свим предметима у природи, али и у људској души, тј. сваки човјек има и добрих и лоших особина. Нико није једноличан. Вјероватно се је и теби десило да желиш урадити нешто, па да се двоумиш, тј. један дио тебе ти говори да то урадиш, а други те спречава. Е то ти је то.

Уосталом, Буда није никад стављао акценат на духовност, само на правила о спасењу и на филозофију осмоструког пута и четири племените истине. Његови ученици нису никад обављали вјерске активности, нити се молили богивима. Проводили су дане медитирајући и просећи милостињу на улицама од које су живјели. E sad sta je u nama a sta izvan nas je vrlo komplikovana stvar, onda bi stigli do Berklijevog solipsizma! Kako mislis da razdvojis spasenje od duhovnosti? Budizam je ipak religija!

Расен777
21-05-09, 18:46
Не знам много о Будизму, ал' јесам читао нешто мало о Зену (школа Махајана Будизма). Ево један кратак одломак који говори о ономе око чега се тренутно спорите:
http://img33.imageshack.us/img33/5876/91133965.th.jpg (http://img33.imageshack.us/my.php?image=91133965.jpg)
http://img36.imageshack.us/img36/9558/53225622.th.jpg (http://img36.imageshack.us/my.php?image=53225622.jpg)
http://img36.imageshack.us/img36/2029/99446793.th.jpg (http://img36.imageshack.us/my.php?image=99446793.jpg)
http://img36.imageshack.us/img36/5324/36201496.th.jpg (http://img36.imageshack.us/my.php?image=36201496.jpg)
http://img41.imageshack.us/img41/6002/15678919.th.jpg (http://img41.imageshack.us/my.php?image=15678919.jpg)
http://img32.imageshack.us/img32/6638/41464262.th.jpg (http://img32.imageshack.us/my.php?image=41464262.jpg)

(кликни за увећање, на овај начин је постављено због оних са слабом конекцијом)
Извор: Д.Т. Сузуки - Увод у Зен Будизам (стр. 39-49)

Јулиус Евола - Значење и смисао Зена (http://www.sendspace.com/file/dwvxtr)
Nyogen Senzaki and Paul Reps - На крају почетка / 101 зен прича (http://www.sendspace.com/file/nzo8dq)

bf_109_g6
23-05-09, 21:49
budizam kao pogled na svet ide ka prevazilazenju dualnosti tipa unutrashnje - spoljashnje , ja - ostatak sveta , telo -duh .

prema budizmu , ono shto nazivamo ja je samo prolazan i promenljiv skup umnih i telesnih osobina ,karaktera ,navika ,mishljenja ... ono shto je trajno je potpuno nedeljivo i neopisivo. gledajuci ochima sidarte kao obichnog coveka : on i demon maru su dva odvojena bica. gledajuci ochima nekog danashnjeg coveka sidarta je covek ,a maru njegov unutrashnji dozivljaj. gledajuci ochima bude (probudjenoog ,prosvetljenog) i buda i maru i i ja i ti koji ovo citash smo samo pojavni oblici pravog i nepromenljivog i neimenljivog .

zboras
08-07-09, 23:41
budizam kao pogled na svet ide ka prevazilazenju dualnosti tipa unutrashnje - spoljashnje , ja - ostatak sveta , telo -duh .

prema budizmu , ono shto nazivamo ja je samo prolazan i promenljiv skup umnih i telesnih osobina ,karaktera ,navika ,mishljenja ... ono shto je trajno je potpuno nedeljivo i neopisivo. gledajuci ochima sidarte kao obichnog coveka : on i demon maru su dva odvojena bica. gledajuci ochima nekog danashnjeg coveka sidarta je covek ,a maru njegov unutrashnji dozivljaj. gledajuci ochima bude (probudjenoog ,prosvetljenog) i buda i maru i i ja i ti koji ovo citash smo samo pojavni oblici pravog i nepromenljivog i neimenljivog .Sve je to uredu,al mi nije jasno kako nesto sto je nepromenljivo moze da ima oblike? Kolko sam ja skapirao, vecno i nepromenljivo je u potpunoj suprotnosti sa onim sto mi poimamo kao licnost! Nasa licnost se sastoji od mnoÅ¡tva komponenti koje se menjaju u neprekidnom toku! Tek kad se taj tok zaustavi tj. kad život prestane da teče mi smo u nirvani. Ličnost se kreće a nirvana stoji!

zboras
10-07-09, 15:56
Ima li ko kakav dobar tekst o zoroastrizmu ili mazdaizmu? Da li negde imaju prevedene Aveste na srpski jezik?

bf_109_g6
10-07-09, 18:34
Sve je to uredu,al mi nije jasno kako nesto sto je nepromenljivo moze da ima oblike? Kolko sam ja skapirao, vecno i nepromenljivo je u potpunoj suprotnosti sa onim sto mi poimamo kao licnost! Nasa licnost se sastoji od mnoÅ¡tva komponenti koje se menjaju u neprekidnom toku! Tek kad se taj tok zaustavi tj. kad život prestane da teče mi smo u nirvani. Ličnost se kreće a nirvana stoji!

velika misterija :biggrinjester: mozda je bolje reci ne-promenljivo nego nepromenljivo. celokupnost ne treba posmatrati kao neshto zamrznuto u vremenu (jer vreme i ne postoji samo po sebi) !!! . vec kao skup svih mogucih "stanja" - dakle kao shto rece jedan zen ucitelj ; i trenutak kad ti odsecaju glavu , i trenutak kad ti kao dzelat odsecash tu istu glavu :D.

u tom smislu , nirvana nije trenutak smrti (jer po budistichkom ucenju ) smrt i zivot su neraskidivo vezani ,vec stanje prepoznavanja te sveukupnosti i nevezivanje za bilo koji od njenih pojavnih oblika.

Расен777
13-07-09, 18:20
Ima li ko kakav dobar tekst o zoroastrizmu ili mazdaizmu? Da li negde imaju prevedene Aveste na srpski jezik?Постоји издање на србском: У овом првом преводу Авесте на српски језик читалац ће се упознати са заратустризмом, најдревнијом религијом савременога света. У њој су дати преводи делова Авесте, Свете књиге заратустријанске религије, Гате и Јаште. Такође, укратко је изложен живот Заратустре и његово учење о постанку и крају света као и правила која треба да следе присталице заратустризма.
Цена: 1200 динара
Kлубска цена: 800 динара
Пешић и Синови (http://www.pesicisinovi.co.yu/)

Такође је доступна и на енглеском у електронском облику:
http://www.avesta.org/avesta.html

Св. Николај Србски

МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ
XLVIII
Сви пророци од постанка вапију души мојој, да се створи девојком и спреми за пријем Сина Божанског у пречисту утробу своју.

Да постане лествица, низ коју ће Бог сићи у свет, и човек узићи к Богу.

Да исуши у себи црвено море крвних страсти, те да човек роб може прећи у земљу обећану, земљу слободе.

Китајски мудрац опомиње душу моју, да буде мирна и непокретна и да чека, да Тао дејствује у њој. Слава нека је Лао-цеу, учитељу и пророку народа свог!

Индијски мудрац учи душу моју, да се не плаши страдања, но да се кроз тешко и истрајно вежбање, кроз чишћење и молитву, диже Вишњему, који ће јој изаћи на сусрет и показати јој лице Своје и силу Своју. Слава нека је Кришни, учитељу и пророку народа свог!

Царски син Индије учи душу моју, да се испразни потпуно од свега семена и усева света и отпадне од свих змијских прелести немоћне и сеновите материје, па да као празна, мирна, чиста и блажена Нирвана чека. Слава нека је Буди, царском сину и неумитном учитељу народа свог!

Громовити персијски мудрац говори души мојој, да у свима световима нема ништа осим светлости и таме, и да се душа мора отцепити од таме као дан од ноћи. Јер синови светлости зачињу се од светлости, а синови таме зачињу се од таме. Слава нека је Зороастру, великом пророку народа свог!

Израиљски пророк вапије души мојој: гле, девојка ће зачети и родити, сина, коме ће име бити - Богочовек. Слава нека је Исаији, видовитом пророку душе моје!

Господе небесни, отвори слух души мојој, да се не оглуши о савете посланика Твојих.

Не убијај пророке своје, душо моја, јер у гробовима њиховим не леже они но убице њихове.

Умиј се и опери се; осветли се и у светлост обуци. Смири се насред усталасаног мора светског, и чувај у себи савете пророка својих. Предај себе сву Вишњему, и реци свету: немам ништа за тебе.

И најправеднији од синова људских, верника твојих, само су немоћне сенке, које, као праведни Јосиф, у сенци твојој ходе. Јер смртност рађа смртност а не живот. Заиста ти кажем: варају се мужеви земаљски кад говоре да они дају живот. Они не дају но кваре; и сурвавају и топе живот у црвено море, и унапред га увијају у таму и чине обманом ђаволском. Нема живота, душо, док од Светог Духа не дође. Нити има стварности у овом свету, док с неба не сиђе.

Не убијај пророке своје, душо моја, јер убиство је самообмана сенки. Не убијај, јер никога убити не можеш до себе.

Буди девојка, душо моја, јер девичанска душа је једина полустварност у свету сенки. Полустварност - док се Бог у њој не роди. Тада душа постаје стварност.

Буди мудра, девојко моја, и срдачно прими драгоцене дарове мудраца са Истока, намењене сину твоме. Не обзири се на Запад, где сунце залази и не лакоми се на дарове призрачне и лажне.

zboras
10-09-09, 18:49
Genijalano, lepo i uzviseno!