PDA

View Full Version : Спор Грчке и БЈР Македоније

Страхиња-Бан
12-03-08, 00:39
ГРЧКА ЖЕЛИ РЕШЕЊЕ СПОРА ОКО ИМЕНА МАКЕДОНИЈЕ

СОФИЈА – Грчка жели да разреши дуготрајни спор око имена Македоније пре самита НАТО-а следећег месеца, али и влада у Скопљу мора да учини одређене уступке, рекао је данас грчки министар одбране Евангелос Меимаракис.

„Верујемо да треба да пронађемо обострано прихватљиво решење”, рекао је Меимаракис на конференцији за новинаре у Софији, где је присуствовао састанку министара одбране југоисточне Европе.

Он је додао да је Грчка учинила уступак другој страни, прихвативши низ евентуалних сложених назива, који у себи садрже реч Македонија.

Грчка штампа објавила је списак предложених имена, међу којима су Демократска република Македонија, Уставна Република Македонија, Независна Република Македонија, Република Нова Македонија и Република Горња Македонија.

Влада у Атини раније је саопштила да ће блокирати процес придруживања Македоније Европској унији и НАТО-у, све док се две земље не сложе око имена грчког северног суседа, подсетио је Ројтерс.

Влада у Скопљу инсистира на имену које је уписано у македонски устав, Република Македонија, чему се Атина противи јер сматра да оно подразумева територијалне претензије према истоименој северној грчкој покрајини Македонији, родном месту Александра Великог.

Танјуг

Ljoticevac
12-03-08, 02:15
Република Македонија? Ја не знам шта је то!:confused:

Македонија је у Грчкој!

Доста више са вештачким нацијама!:mad:

Весели пламичак
12-03-08, 08:40
Једини исправан назив за тау творевину је FYR Makedonija. У југославији је створена и њој и њеној комунистичкој власти дугује своје постојање. Зато би се докле год постоји у овом облику требала тако звати да сви знају како је настала.

Србин
12-03-08, 13:35
Једини исправан назив за тау творевину је FYR Makedonija. У југославији је створена и њој и њеној комунистичкој власти дугује своје постојање. Зато би се докле год постоји у овом облику требала тако звати да сви знају како је настала.

Ја сам за то да је зовемо Јужна Србија :D

Живана
12-03-08, 14:18
Ја сам за то да је зовемо Јужна Србија :D

I ja..
Tito je smislio naziv Makedonija..
A da je teren (vardarski ) bio grčki- nije nikad..

Malo mi je žao kad ove stvari čitam, zaÅ¡to Srbi nikada ne insistiraju na slični pravima kao sada Grci?Ne povodom JUžne Srbije, nego uopÅ¡te.
Sa te sdtrane divim se gRCIMA..
A OPET, Å¡to se tiče samih Grka, i pre nego su oni naselili tlo Makedonije u antičkom vremenu , neko je živeotu pre njih,ako se govori već o istorijskom pravu i imenu.

Младен
12-03-08, 14:39
Име Македонија је важило за више територија, гладајући кроз историју. Прва и права Македонија, коју данас зову античка је обухватала просторе од Егејског мора па до мало изнад Дојранског језера. У то време простори северно су били насељени Илирима, и мање Трачанима, а највећим делом племеном Дарданаца које је трачког порекла, али се сматра илирским племеном. Доласком Римљана Македонија постаје римска провинција, али као и све остале провинције, административном поделом, област се мењала. Тако је једном римска Македонија обухватала пола данашње албаније и добре делове бугарске. У доба Византије и позног римског царства, име Македонија се сели на трачко полуострво у потпуности. Она Македонија од Куманова до Солуна је настала заправо у доба отоманског царства, тј. турским схватањем Македоније. У сваком случају Скопље, Прилеп, Куманово, Битољ, нису никада били део области под именом Македонија све до краја 19. века.

Грке апсолутно подржавам, а сматрам да се прави велика грешка признавањем македонске нације, али и бугарских аспирација ка истој.

Побуњеник
20-03-08, 18:52
Malo mi je žao kad ove stvari čitam, zašto Srbi nikada ne insistiraju na slični pravima kao sada Grci?Ne povodom JUžne Srbije, nego uopšte.

Зато што немамо потпору силе...

A OPET, što se tiče samih Grka, i pre nego su oni naselili tlo Makedonije u antičkom vremenu , neko je živeotu pre njih,ako se govori već o istorijskom pravu i imenu.

Ко то? :rolleyes: