PDA

View Full Version : Поуке Св.Отаца

Felix I
17-08-08, 12:04
- Никада не треба улазити у препирке, а посебно онда када непријатељ може да надговори онога који је у праву и када се непријатељ не плаши да ће бити прекинут, него се нада да, у случају нужде, ако већ не може да докаже да је у праву, свога супарника може победити грубошћу и подсмехом.
(Св. Филарет Московски)

- Ко у срцу скрива злопамћење, тај је налик човеку који гаји змију у својим недрима
(св. Јефрем Сиријски).

- Троструко је блажен онај ко одагнава од себе раздражљивост: код њега су увек здрави и тело и ум и душа
(св. Јефрем Сиријски).

- "Koja год мисао разара мири од које мисли немамо мира,
то је од пакла и треба је одбацити и не прихватити."
(Отац Тадеј)

- О томе, чега се демони највише боје.

Шест је добродетељи којих се демони понајвише боје:

1. УЗДРЖАВАЊЕ ОД ХРАНЕ,

2. УЗДРЖАВАЊЕ ОД ВОДЕ,

3. МОЛИТВА ИСУСОВА,

4. ИЗОБРАЖЕЊЕ КРСТА - ТЈ.КАД СЕ НЕКО
ПРАВИЛНО ОСЕЊУЈЕ КРСНИМ ЗНАМЕЊЕМ,

5. ЧЕСТО ПРИЧЕШЋИВАЊЕ ПРЕЧИСТИМ
ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ - УКОЛИКО СЕ ПИРЧЕШЋУЈЕ
ДОСТОЈАН.

6. НЕСУМЊИВА НАДА У БОГА.

Од овога нема страшнијег оружја против демона.

СВ.ПАЈСИЈЕ ВЕЛИЧКОВСКИ.

Felix I
17-08-08, 12:18
O Богатству

- Будимо задовољни малим, и бићемо увек богати.Бринимо се једино за
одело и обућу,и добићемо и то,и далеко више од тога...Не поколичини имовине,
него по расположењу душе треба судити о богатству и сиромаштву. Сиромашнији
је од свих онај који свагда жели више но што има и никада не може да заустави
своју злу жељу. Стога, бегајмо од среброљубља, тог виновника сиромаштине,
упорпаститеља душе, пријатеља пакла, непријатеља Небеског Царства, извора
свих уопоште зала; презримо имање, да би смо се боље користили имањем и помоћу њега
добили и обећана нам блага...Ако хоћеш да будеш богат, презири богатсво. И заиста
није богатство у имању богатства него је богатство - не бринути се о стицањућу
богатства. Ако тако будемо водили себе, онда ћемо и овде на земљи бити богатији
од сивх богаташа, и тамо не небу наследићемо небеска блага... Богат је не онај коме
много треба, него онај коме ништа не треба.
Bог хоће од нас: некада не желети да се има много,но исто тако не туговати
када се има мало.
(Св.Јован Златоусти)

- Ништа се са човеком не дешава без Божијег допуштења,
и зато сваки хришћанин који жели да следује Господа,
пре свега, мора себи поставити за правило: трпети све
патње, телесна страдања,људске увреде и ђаволске клевете
иутолико се пре хришћанин мора наоружати трпељивошћу, јер
непријатељ људског рода управо у време патње користи сва
средства да би нас бацио у униније да, би нас лишио уздања
у Бога. Бог шаље човеку патње ради човековог добра и онај
ко их претрпи спасава се и добија мученички венац. Претрпи
и ти, закључује он, мање размишљај о патњи а више се уздај
у Бога и верују ми,Он ће ти, по Својој доброти, у свему помоћи.
(Игуман Јонатан Други - рођен 9.маја 1816.г.у Москви...на
крштењу је добио име Иван...тихо је окончао 20 јануара 1891.г.
датуми су по старом календару).ст.63

Из књиге „Валамски Старци“
- Древне Хришћане враг је искушавао мучењима,
А данашње искушава болестима и помислима
(преп.Амросије Оптински).

- Бог не тражи од болесника телесне подвиге, него само
Трпљење са смирењем и благодарење
(преп. Амросије Оптински)

Кнез Данило II
17-08-08, 13:00
1. УЗДРЖАВАЊЕ ОД ХРАНЕ,

2. УЗДРЖАВАЊЕ ОД ВОДЕ,

А зашто, што ја сад треба да будем жедан и гладан, ако има хране и воде. Нарочито ово за воду.

Felix I
17-08-08, 13:05
А зашто, што ја сад треба да будем жедан и гладан, ако има хране и воде. Нарочито ово за воду.

Да би се подвизавали, славили Бога, јер тада демона стомакоугађања нема, и мирније спавамо..и много других грехова!

И мисли се на нормално једење и пијење, а не никакво!

Филип
17-08-08, 19:58

Kaда је Стефан Лазаревић требао удати кћер у онај немили брак послао је витеза у кога је она била заљубљена у манастир,монасима је рекао да му дјетама сломе дух и жељу за љубављу.
Размислите о томе када следећи пут будте погледали у очи некоме које је отишао дубоко у Поуке Св.Отаца.

Кнез Данило II
17-08-08, 21:23
Да би се подвизавали, славили Бога, јер тада демона стомакоугађања нема, и мирније спавамо..и много других грехова!

Стани пријатељу, ти можеш да славиш Бога и на друге начине, што је и логично, што и чинимо, и зашто себе излагати глади, ради слављења Бога, ако Бог живи у нашим срцима, и ако истински верујемо у њега. Једењем и засићивањем нашег организма не чинимо никакво зло, и не иритирамо Бога. Бог нас је створио, и жеља му је да се понашамо природно, а природно је заситити наш организам.

јер тада демона стомакоугађања нема, и мирније спавамо..и много других грехова!

Е извини пријатељу, јако волим кад долазе на форум такви као ти, са таквим знањем, али морам да ти кажем да ја гладан спавати не могу, и много слађе спавам кад се добро наједем(искрено). Зашто је и како је грех кад човек себе учини срећним кад се наједе, ја сам свестан да има деце која умиру од глади, али ја на то не могу да утичем. Ко зна шта сутра са нама може да буде, и да ли ће хране бити довољно, и ја свакако не могу за то кривити неке који буду имали више хране.

Стога, бегајмо од среброљубља, тог виновника сиромаштине,
упорпаститеља душе, пријатеља пакла, непријатеља Небеског Царства, извора
свих уопоште зала; презримо имање, да би смо се боље користили имањем и помоћу њега
добили и обећана нам блага...Ако хоћеш да будеш богат, презири богатсво.

Среброљубље је лоша ствар, али има ли икога овде ко може да мрзи своју са муком стечену имовину, ма колико она била? Има ли таквих на планети ванземаљској, ако искључимо монахе, калуђерице који су цео живот посветили богу, и који служе у манастирима и моле се за спасење?

трпети све
патње, телесна страдања,људске увреде и ђаволске клевете
иутолико се пре хришћанин мора наоружати

Ту смо да станемо на пут патњама нашег напаћеног народа.

И на крају немојте да ме схватите погрешно, али сматрам да је СРПСКИ НАРОД доста кроз историју патио, вековима. Треба се држати бога, али циљ није НЕБЕСКА СРБИЈА, већ овоземаљска.
Наше светиње, манастире, храмове, уништавају по Космету, ту нема више српског народа, ако се настави тим темпом, потпуно ће нас истребити, а када нам униште све то, нас више нема ту, не постојимо, можда нас бог награди, али свакако ће му бити драже да се боримо за опстанак и чување своје вере, а то није могуће без територије и чистог народа који ће да чува своју веру и традицију.

Felix I
20-08-08, 13:14
Kaда је Стефан Лазаревић требао удати кћер у онај немили брак послао је витеза у кога је она била заљубљена у манастир,монасима је рекао да му дјетама сломе дух и жељу за љубављу.
Размислите о томе када следећи пут будте погледали у очи некоме које је отишао дубоко у Поуке Св.Отаца.

То је прича, није се баш тако радило по наруџби, не у нашој Цркви!
:cheers:

Felix I
20-08-08, 13:23
Стани пријатељу, ти можеш да славиш Бога и на друге начине, што је и логично, што и чинимо, и зашто себе излагати глади, ради слављења Бога, ако Бог живи у нашим срцима, и ако истински верујемо у њега. Једењем и засићивањем нашег организма не чинимо никакво зло, и не иритирамо Бога. Бог нас је створио, и жеља му је да се понашамо природно, а природно је заситити наш организам.

Брате, пост, молитва и уздржање је за наше добро, Господу то баш и не треба, ради се о томе, да се са демонима можемо борити једино ако смо у доброј духовној кондицији, е сада као и у неком спорту, до кондиције се долази, вежбама, значи, зна се шта демони не готиве код људи, умерено понашање, умерено једење, пијење, љубав, све треба да се ради разумно. Претерана љубав није добра и штетна је за дух, као и мржња. Значи све радити са расуђивањем, али Хришћанским!

Е извини пријатељу, јако волим кад долазе на форум такви као ти, са таквим знањем, али морам да ти кажем да ја гладан спавати не могу, и много слађе спавам кад се добро наједем(искрено). Зашто је и како је грех кад човек себе учини срећним кад се наједе, ја сам свестан да има деце која умиру од глади, али ја на то не могу да утичем. Ко зна шта сутра са нама може да буде, и да ли ће хране бити довољно, и ја свакако не могу за то кривити неке који буду имали више хране.

Брате ја спавати наједен не могу, веруј ми, тако сам и ја некада мислио, док се нисам навикао, сада много мирније спавам, јест на почетку тешко то победити, али као и сваку страст!

Среброљубље је лоша ствар, али има ли икога овде ко може да мрзи своју са муком стечену имовину, ма колико она била? Има ли таквих на планети ванземаљској, ако искључимо монахе, калуђерице који су цео живот посветили богу, и који служе у манастирима и моле се за спасење?

Не тражи се од нас, да мрзимо, муком стечену поштену имовину, али се тражи да нам то не буде главна прокупација на уштрб породице, и спасења! Није грех бити богат, јест да ће се теже спасити, због више искушења, али није грех!

Ту смо да станемо на пут патњама нашег напаћеног народа.

Нравано, али пре физичке борба, битно је духовно оздрављење народа!

И на крају немојте да ме схватите погрешно, али сматрам да је СРПСКИ НАРОД доста кроз историју патио, вековима. Треба се држати бога, али циљ није НЕБЕСКА СРБИЈА, већ овоземаљска.
Наше светиње, манастире, храмове, уништавају по Космету, ту нема више српског народа, ако се настави тим темпом, потпуно ће нас истребити, а када нам униште све то, нас више нема ту, не постојимо, можда нас бог награди, али свакако ће му бити драже да се боримо за опстанак и чување своје вере, а то није могуће без територије и чистог народа који ће да чува своју веру и традицију.

Циљ јесте НЕБЕСКА СРБИЈА, Св.Немањићка, али је циљ, направити државу и земаљску у којој би се народ лакше спашаво, неку слику НЕБЕСКЕ СРБИЈЕ!(додуше лошу реплику, али сходно нашим људским могућностима)

Felix I
20-08-08, 13:27
Ништа није толико потребно човеку као вера. Од ње зависи не само блаженство будућега века но и срећа овога века.
(Филарет м. московски)

Без мене неможете чинити ништа (Јн. 15, 5).

Felix I
20-08-08, 13:28
„На кога ћу погледати? На невољнога и на онога ко је скрушена духа и ко дрхће од Моје речи“ (Иц.66,2)

„Ево идем да учиним вољу Твоју, Боже, и закон је Твој у утроби мојој“ (Јевр.10,9; Пс.39,8-9)

Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чините
(1. Кор 10, 31)

Обрати се Господу од свег срца и реци: 'Господе, опрости ми'и не помишљај да Господ неће опростити; Његова милост не може да не опрости, и Он истог часа опрашта и освећује. Тако Дух Свети учи у нашој Цркви.

Ст.Силуан

У сваком искушењуи у свакој борби са демонима и са злим људима држи се молитве као сигурного оружја - и победићеш благодаћу Христовом.

Св. Теодор Едески

Моли се просто као дете, и Господ ће услишити твоју молитву...

Старац Силуан

Ум се оснажио ако за време молитве не преставља ништа светско.

Поуке Евагрија Монаха

Felix I
20-08-08, 13:29
Наш живот је један трен у односу на вечност. Због тога, по апостлу, страдања садашњег времена нису ништа према слави која ће нам се открити (Рим. 8, 18).

- Ономе који не уме д разликује штаје добро а шта је зло, и не доликује судити ко је од људи добар а ко рђав. Чпвек који познаје Бога - добар је; рђав човек не зна за Бога, па и Бог њега неће никад познати: јер је јдоброта једино средство за познавање Бога.

- Не отварај своје јпомисли свакоме, осим онима који могу лечити твоју дујшу.

Св. Антоније Велики

У онај страшни и ужасни дан рећи ћеш Tи нама грешнима, Господе: ви људи добро знате шта сам ја претрпео за вас... Шта сте ви претрпели за мене? - Шта ћу на ово рећи ја неокајани, лукави, грешни, скверни? Мученици ће тада указати на ране своје, на мучења, на одсечене делове тела свога, и на трпљење своје до краја. Подвижници ће указати на своје подвижништво, на дуги пост, на бдења, на несреброљубље, на сузе и на трпљење своје до краја. А ја, лењиви, грешни, безакони, на што ћу ја указати?... Поштеди Господе! Поштеди, Милостиви! Поштеди Човекољубче!

Свети Јефрем Сирин

Кнез Данило II
20-08-08, 23:16
шта демони не готиве код људи, умерено понашање, умерено једење, пијење, љубав, све треба да се ради разумно.

Хоћеш да кажеш да демони вребују те неумерене?
Мислим да сам ушао у твоју причу, и предпостављам шта хоћеш рећи.
Мислим да знам на шта си мислио.

Брате ја спавати наједен не могу, веруј ми, тако сам и ја некада мислио, док се нисам навикао, сада много мирније спавам, јест на почетку тешко то победити, али као и сваку страст!

Јели то зато што ти то не одговара организму, или те гризе савест?

али се тражи да нам то не буде главна прокупација на уштрб породице, и спасења!

Знам шта хоћеш да кажеш, али свакако не верујем да је грех што се моји родитељи труде да својој деци што више пруже, и да их збрину. Наравно, постоје исто важне ствари, као љубави, и наравно вера у Бога, што се опет на неки начин и подразумева.

Нравано, али пре физичке борба, битно је духовно оздрављење народа!

Ту се потпуно слажем.

направити државу и земаљску у којој би се народ лакше спашаво, неку слику НЕБЕСКЕ СРБИЈЕ!(додуше лошу реплику, али сходно нашим људским могућностима)

Тако је.

Felix I
21-08-08, 12:59
Хоћеш да кажеш да демони вребују те неумерене?

Да!

Јели то зато што ти то не одговара организму, или те гризе савест?
И једно и друго!
:cheers:

Знам шта хоћеш да кажеш, али свакако не верујем да је грех што се моји родитељи труде да својој деци што више пруже, и да их збрину. Наравно, постоје исто важне ствари, као љубави, и наравно вера у Бога, што се опет на неки начин и подразумева.

То нисам ни рекао, управо обрнуто, већ да неби требали да одгој деце ставе у подређен положај, наспрам стицања богаства!
За Србство је веома битно, да се врати Православни одгој деце, и патријахално друштво..

Felix I
21-08-08, 13:07
На питање како је постало зло? - Василије Велики одговара овако: оно је настало онако како настаје мрак када затвориш очи. Онај ко је створио око није крив што си ти зажмурио и што је за тебе наступила тама.
Чему служи слобода? - Она служи томе да можеш да изабереш добро и да уживаш у блаженству, као Анђео и као човек, а не да само луташ по земљи као животиња, или да вегетираш као трава.

(Св. Филарет Московски)

140. ... Благодат се губи због гордости, и тада плачем као што је Адам плакао
када је игубио рај и говорио: Где си, Светлости моја, где Радости моја? Зашто
си ме одбациио, те пати срце моје?
Зашто си се сакрио од мене, жалосна је душа моја.
Када си био ушао у моју душу, спалио си све грехе моје. Усели се опету њу и очисти ме поново
од грехова који Те заклањају од мене, као што облаци закалањају Сунце.
Дођи и обрадуј ме Својим доласком. Зашто оклеваш, Господе? видиш - вене моја душа
и са сузама Те тражи.
Где си се сакрио ? Ти си свуда присута на сваком месту, али душа Те сада не види и зато болује и
са тугом те тражи.
Тако, када си био мало Дете, Пречиста Дјева Те је заједно са праведним Јосифом са великим болом тражила. Шта ли је све она у своме јаду помишљала, када није успевала да нађе свог милог Сина? (Лука 2,48).
Тако су и свети Апостоли по смрти Господњој били жалосни у души јер је њихова нада била уништена. Али Господ им се по васкрсењу јавио, и они су Га познали и зарадовали се.
Тако се и данас Господ јавља нашим душама и Духом Светим оне Га познају. Симон Дивногорац
је био мало дете када му се јавио Господ. Раније Га он није знао, али када му се јавио, он је познао
Господа Духом Светим.
Господ је послао на земљу Духа Светог, и Духом Светим познаје се Бог и све небеско, а без Духа Светог човек је грешназ земља.

Старац Силуан - Поуке

144. Због гордости се губи благодат Божја, а заједно са њом и љубав према Богу и слобода у молитви. Тада душу муче зле мисли и она не схвата да треба да се смири и да воли своје непријатеље, јер друкчије се не може угодити Богу.
Говориш: 'Непријатељи гоне нашу Цркву. Како ћу их волети'? Мој ти је одговор: 'Јадна је твоја душа, јер није познала Бога; није познала колико нас Он много воли и колико жељно очекује да се сви људи покају и спасу. Господ је љубав и послао је на земљу Духа Светог, Који учи душу да воли своје непријатеље и да се моли за њих, да би се и они спасли. То и јесте права љубав. А ако бисмо судили Грешницима по њиховим делима, они би онда стварно заслуживали да буду кажњени'.
Слава Господу што нас тако много воли, и опрашта нам грехе,и открива нам своје тајне Духом Светим.

Старац Силуан - Поуке

Душевни мир се стиче невољама. Писмо говори: Прошли смо кроз огањ и воду и извео си нас у покој (Пс.65, 12). Пут оних који хоће да угоде Богу иде кроз многе скроби.

Св. Серафим Саровски

Felix I
21-08-08, 13:08
Врло је корисно бавити се читањем Речи Божије у усамљености и ишчитавиати целу Библију разумно. За једно такво упражњавање Господ неће оставити човека без своје милости,него ће га испунити даром разумевања.

Св. Серафим Саровски

Врло је корисно бавити се читањем Речи Божије у усамљености и ишчитавиати целу Библију разумно. За једно такво упражњавање Господ неће оставити човека без своје милости,него ће га испунити даром разумевања.

Св. Серафим Саровски

Ако није могуће да се не смутимо, онда бар, у крајњој мери,, треба да се постарамо да задржимо језик, по речи псалмопјца: смутих се и не проговорих (Пс. 76,5)

Св.Серафим Саровски

Aли епископ треба да је без мане, једне жене муж,
трезвен, мудар, поштен, гостољубив, кадар да поучава;

не пијаница, не убојица, не лихвар, него кротак, мирољубив,
не среброљибив;

Који својим домом добро управља, има послушну дјецу
са сваком скромношћу;

А ако неко не умије својим домом управљати, како ће се
моћи старати за Цркву Божију?

(1.ТИМ. 3. 2 - 5.)