PDA

View Full Version : Guarana i Red Bull

Фића
16-08-08, 17:12
Red bul opasan po život?
Subota, 16. avgust 2008. 00:15

Samo jedna konzerva popularnog energetskog napitka "red bul" može da poveća rizik od srčanog napada ili Å¡loga, čak i kod mladih ljudi, upozorili su autralijski naučnici.

Napitak krcat kofeinom, popularan kod studenata u vreme ispita i "ljubitelja adrenalina" kojima "daje krila", zgušnjava krv, što je uslov za kardiovaskularne probleme, preneo je Rojters.

Sat poÅ¡to popiju "red bul", krv konzumenata nije viÅ¡e normalna. "Nenormalna je onako kako bismo očekivali kod pacijenata sa kardiovaskularnom boleÅ¡ću", ukazuje vođa istraživanja, dr Skot Viloubi iz Centra za kardiovaskularna istraživanja pri Kraljevskoj bolnici u Adeleidi.

Portparol "Red bula" za Australiju Linda Rihter je izjavila da će izveÅ¡taj biti "ozbiljno proučen" u sediÅ¡tu kompanije u Austriji, ali i naglasila da nema dokaza da je popiti "red bul" opasnije nego počastiti se Å¡oljom jake kafe.

Dr Voloubi i njegov tim ne misle tako, oni su ispitivali kardiovaskularne sisteme 30 mladih odraslih ljudi sat pre i sat posle konzumiranja konzerve od četvrt litra "red bula" bez Å¡ećera.

Rezultati su pokazali da "normalni ljudi (od tog pića) razviju simptome koji se normalno vezuju za kardiovaskularne bolesti", rekao jedr Viloubi.

"Red bul" je zabranjen u Norveškoj, Urugvaju i Danskoj zbog opasnosti po zdravlje, ali je austrijska kompanija lane prodala 3,5 milijardi konzervi u 143 zemlje. Njeni vlasnici tvrde da jedna konzerva sadrži 80 miligrama kofeina, otprilike koliko i šolja kafe.

Dr Viloubi, međutim, napominje da napitak može biti smrtonosan ako je u kombinaciji sa stesom ili visokim pritiskom.

"Ako imate bilo kakvu predispozuiciju za kardiovaskulare bolesti, poreporučujem vam da dobro razmislite pre nego Å¡to ga popijete", poručio je on, a i sama kompanija koja proizvodi "red bul" upozorava potroÅ¡ače da ne piju viÅ¡e od dve konzerve dnevno.

(Tanjug)
http://www.mtsmondo.com/slike/vesti/001/065/v106549p0.jpg
http://img297.imageshack.us/img297/181/blackcq5.jpg

Хајдук
17-08-08, 09:33
А какве везе има гуарана са овим истраживањем?

a.c.a.b.
17-08-08, 11:45
Pa verovatno po tome sto je to sve isto sranje i guarana podleze pod manje kontrola jos nego red bull.

Кнез Данило II
17-08-08, 14:01
Једна девојка је попила чашицу ракије и гуарану, и добила неки нервни напад, шоковима су је враћали у нормалу.

Фића
17-08-08, 14:41
А какве везе има гуарана са овим истраживањем?Питање ти је стварно безвезе! Одговорио ти је a.c.a.b.

NS_omladina_kg
17-08-08, 15:38
Једна девојка је попила чашицу ракије и гуарану, и добила неки нервни напад, шоковима су је враћали у нормалу.

To sam cuo , do lekara, kad sam zadnji put isao, da jedna casica zestine i energetskog pica, moze da dodvede do pucanja srca. Mada iskreno volim da popijem votku i guaranu po nekad, osvezavajuce deluje. :)

Младен
17-08-08, 16:34
Сва та енергетска пића од Фаст-а до Гуаране ми се чине штетним. Једном када сам у граду попио лименку овог другог, зујало ми је у ушима и болела ме је глава цело вече. Од тада сам рекао - никад више! истина је ово за енергетско пиће+жестоко, ја сам чуо за комбинацију Фаст Energis са вињаком, од које се буквлано не види прст пред оком.

Филип
17-08-08, 20:42
Како и да не буде лоше када има кофеина као десет шољица кафе,још огромне количине ко зна каквих екстрата,шећер пола кила.
Убедљиво најгоре ми је пиће онај пинк за дроље са сплавова.

simeonsrb
18-08-08, 15:59
Мислим шта да кажем ја који за вече попијем 10 дупли вотки и неколико гуарана:eek:

Весели пламичак
18-08-08, 17:07
Мени се чини да немају никаквог ефекта... Пробао сам једном да се што би се рекло освежим тим редбул-ом у тренутцима мамурлука на неком летовању и ништа... Седим тако на столици једно 5 минута и ништа се не дешава, седим још једно 10 минута и опет ништа...

Исто као и сви остали производи које рекламирају на телевизији... Нити ово даје крила нити вениш чини свет око мене више белим.

gallagher
18-08-08, 18:17
Нити ово даје крила нити вениш чини свет око мене више белим.

....:rofl:

semberac
20-08-08, 13:48
Sa duplom votkom volim ovo pice popiti:eek: isprepadaste me ljudi:D

a.c.a.b.
20-08-08, 14:26
najebo si realno:D ja popijem nekad pred ispit,jer naravno dosta toga za ucenje ostavim za poslednju noc:blush5: ali to moze da drzi jedno sat-dva posle toga budes umorniji vise nego kad ga ne popijes .Bar na mene tako deluje,sta ce vam sve to kad postoji rakija! lepo drzi te budnim i punim energije kolko oces, kasnije se spustis sa pivom:cheers: i zaspes ko beba.;)

Serbian Nationalist
20-08-08, 15:15
Како и да не буде лоше када има кофеина као десет шољица кафе,још огромне количине ко зна каквих екстрата,шећер пола кила.
Убедљиво најгоре ми је пиће онај пинк за дроље са сплавова.

Видим пробао си :D не могу да замислим никог осим жена да пију то... првенствено због амбалаже :biggrinjester:

Гуарана ако не лажу има неки екстракт корена (банане чини ми се) и гомилу кофеина који уносите путем кафе и сл. производа.

Ја лично не волим, али пиво зато... то кад те дигне, дешава се магија :D :cheers:

weisse_wolfe
21-08-08, 04:09
...

Oво ми је нешто познато:). Само што ја не попијем по некад пред испит, већ се трујем сваке ноћи по две конзерве неког енергетског пића. Једном сам саставио тако читаву недељу. Једног јутра, након свега тога, нисам могао да заспим колико сам се тресао:D. Знам да је јако штетно, али...

Овде видим , у овом тексту, да испада да је главни проблем у целој причи велика количина кофеина која је садржана у овим отровима. То је скретање са правог проблема, односно покушај да се он маскира. Другим речима ред бул садржи таурин, што се може видети на козерви са предње стране, намерно истакнут од свих састојака због своје штетности. Таурин има сличан ефекат на срце као адреналин тиме што убрзава рад срца, што наравно, у овом случају вештачки изазвано, може довести до срчаних сметњи код особа која имају већ одређене предиспозиције.
Наравно највеће зло због тога и јесте пити алкохол са неким енергетским пићем, поготово ред булом, зато што алкохол за разлику од поменутог рад срца значајно успорава и тако долази до аритмије, која оштећује срчане залиске.

Филип
21-08-08, 09:04
[QUOTE=Serbian Nationalist;10321]Видим пробао си :D QUOTE]

Нисам само сам се нагледао реклама.

simeonsrb
21-08-08, 12:58
Sa duplom votkom volim ovo pice popiti:eek: isprepadaste me ljudi:D

Нема бољег пића вотка и гуарана некад узмем ред бул кад су неке цице за столом

Пчелица
21-08-08, 20:50
Замолила бих све чланове, поготово оне који ће се препознати, да се уздрже од псовки, вулгарности и неозбиљног коментарисања на форуму.
Као што је Тара већ рекла и напоменула, ово није никакав дечји форум, тако да пре писања овде размислите добро о чему и на који начин пишете.
Постови који садрже само једну реченицу, односно који нису нужни, који су садржани од гомиле смајлија и сличне глупости - убудуће, биће моментално избрисани као непожељни, а чланови санкционисани предвиђеним мерама. Без обзира на наизглед можда мање озбиљне теме, форум постоји из веома озбиљних и одређених разлога, ови овде наведени то нису. Коме још увек то није јасно, може слободно да се придружи својим истомишљеницима на форумима за рекреацију, слободно време и разоноду.
Ми смо овде са разлогом.

Поздрав!!

NS_omladina_kg
22-08-08, 00:27
Видим пробао си :D не могу да замислим никог осим жена да пију то... првенствено због амбалаже :biggrinjester:

Гуарана ако не лажу има неки екстракт корена (банане чини ми се) и гомилу кофеина који уносите путем кафе и сл. производа.

Ја лично не волим, али пиво зато... то кад те дигне, дешава се магија :D :cheers:

Za pivo se slazem, prva dva uvek uspavaju, ali ako se nastavi dalje, moze bude mnogo veselo! :)

Serbska
27-08-08, 00:17
Пиће које се не препоручује дјеци и старијим особама је све - само не здраво. Полемике о штетности Ред Була су старе колико и само пиће. Лично не конзумирам ништа од те врсте пића, јер су одвратног и бљутавог укуса, а штетност је само додатан разлог да их никада не конзумирам...

И пожељела сам та твоја поређења, Весели Пламичку ;)

Марко88
22-12-11, 23:56
Нисам баш упућен у то шта садржи ''Ред Бул'',али сам га дуже време пио,сваки дан.Мислим да је штетан због тога што има превише кофеина,али могуће је да има још неке штетне састојке.Углавном,престао сам одавно да га пијем.