PDA

View Full Version : MADE IN CHINA

Фића
15-08-08, 20:48
MADE IN CHINA

http://bp1.blogger.com/_XwhhQe2DoLM/SJTmi_SsFDI/AAAAAAAAAGI/jrOmFU6gUfY/s320/Fblog+made+in+china.jpg
Произведено у Кини

Дошло је такво време да смо окружени разним производима који су произведени у Кини. Слободно можемо рећи да сви ми данас живимо у свету кинеских производа. Кина, због огромног броја становника, нуди радну снагу по најнижој цени у свету и зато је највише производа, који су на тржишту Европе и САД-а, произведено тамо. Сигуран сам да је врло мало оних који нису тренутно у близини или у контакту са неким од кинеских производа! Ево, и ја, док пишем овај текст, користим тастатуру која је произведена у Кини. Одећа, обућа, мобилни телефони, компјутери, разни пластични предмети и све и свашта што користимо је углавном произведено у Кини. Сва та роба која стиже код нас треба да пролази контролу квалитета и да се утврди да ли је штетна по здравље. Нажалост, све чешће имамо прилику да се уверимо да не пролази баш све контролу и да не можемо бити сигурни шта купујемо! Србија је препуна разних кинеских бутика у којим се могу куповати ствари по врло ниским ценама, али зато је свима познато какав квалитет стоји иза таквих производа. Оно што је најгоре у целој причи јесу опасности по здравље које имају ти кинески производи. Баш скоро су откривени отровни кинески прибори за јело од некакве црне пластике која садржи штетне материје. Утврђено је да тај кинески прибор садржи природне ароматичне амине. У додиру са храном, нарочито оном која је топла, овај кинески прибор направљен од амонијака изазива тровање и трајно оштећење организма! Страшно! Што је најгоре, то није све, има још таквих случајева:
На тржишту Европске уније су се појавиле лажне кинеске Colgate пасте за зубе које садрже отровну и смртоносну хемикалију „диетилен гликол” која се обично користи у антифризу и течности за кочење!
Ако су те лажне „колгејт” пасте за зубе успеле да се провуку на тржиште Европске уније, шта је све онда успело да доспе на тржиште у Србији???! Не заборавимо случај када су Кинези на своју робу стављали налепнице ариљског памука.
Такође, пре око годину дана смо имали прилику да у новинама прочитамо како је највиши надзорник квалитета лекова у Кини, Ценг Сијаои, осуђен на смрт јер је за дебеле паре одобравао употребу лекова међу којима је било и смртоносних. Сетимо се да смо 90-тих, када је била она криза, увозили лекове из Кине. Ко зна какви су били ти лекови!?
Људи више не знају да ли су безопасни производи које купују, односно да ли нису штетни по здравље. Родитељи више нису сигурни када купују играчку свом детету јер се врло често дешава да и играчке садрже некакве штетне материје.
Језа ме хвата када помислим на то каква је ситуација у Србији ако је у развијенијим државама, где је контрола јача, успела да се провуче та отровна кинеска роба!

Филип З.
субота, 02. август 2008.

Фића
16-08-08, 16:15
Нашао сам ово на једном црногорском сајту...
Kineski karmini kancerogeni?

Ã…ÂÂ*est vrsta karmina iz dvije kineske fabrike kozmetike povučeno je iz prodaje jer sadrže kancerogenu industrijsku "sudansko crvenu" boju, objavila je kineska novinska agencija Sinhua.
Inspektori za kontrolu kvaliteta proizvoda pronaÅ¡li su tu boju - koja se, inače, koristi za farbanje kože, paste za poliranje podova i drugih hemijskih preparata za domaćinstvo - u karminima pravljenim u dvjema fabrikama u južnokineskom gradu Ã…ÂÂ*antuu, saopÅ¡tila je državna kineska agencija za kontrolu kvaliteta proizvoda.
dan.cg.yu

Без обзира на то што су откривени ови канцерогени кинески кармини, врло је могуће да су доспели на тржишта сиромашнијих и мање развијених држава у Европи...

.

bf_109_g6
16-08-08, 16:26
jednostavno pravilo - ne kupovati nikakve kineske proizvode koji se unose u telo ili stavljaju na osetljive tachke na telu . dakle , nishta hrana ,pice , kozmetika , sredstva za higijenu , donji vesh ... :biggrinjester:

takodje ,zlatno pravilo je da se odeca koja se kupi na buvljaku prvo dobro opere (iskuva) ... :coolgleamA:

Serbian Nationalist
18-08-08, 13:45
Људи купују кинеску робу јер немају новаца за ништа скупље. Свако би волео "нике" патике од 6-7 хиљада али нема се. Ја сам купио кинеске патике на снижењу код кинеза за 400динара и носим их већ две године. То је отприлике једино што бих могао код њих да купим, остале ствари узимам у редовним продавницама. Е сад што се хардвера тиче то је нормално да стиже из Кине, без обзира на цену. Технолошки су далеко испред свих.

Младен
18-08-08, 16:26
Свако би волео "нике" патике од 6-7 хиљада али нема се.

А шта мислиш, где се праве и те од 6-7 хиљда? :)

Е сад што се хардвера тиче то је нормално да стиже из Кине, без обзира на цену.

Што се хардвера тиче, не стиже 100% из Кине, има ту и тајванске робе и из других земаља...

Фића
18-08-08, 16:53
А шта мислиш, где се праве и те од 6-7 хиљда? :)
Верујем да су такве патике од 6-7 хиљада сигурније(мислим на квалитет и на опасности по здравље). Међутим, ако купиш патике (које су барем 5 пута јефтиније) у неком кинеском бутику, поред лошег квалитета постоје веће шансе да буду штетне по здравље. Нажалост, управу је Serbian Nationalist, људи немају пара па купују што јефтинију робу.

Такође, лепо је написао и bf_109_g_6
jednostavno pravilo - ne kupovati nikakve kineske proizvode koji se unose u telo ili stavljaju na osetljive tachke na telu .
... hrana ,pice , kozmetika , sredstva za higijenu , donji vesh ... :biggrinjester:

Младен
18-08-08, 17:09
Верујем да су такве патике од 6-7 хиљада сигурније(мислим на квалитет и на опасности по здравље)

Могуће, али и оне су Made in China, макар већином.