PDA

View Full Version : Doručkom do vitkosti

Домаћин
10-03-08, 21:55
Доручак је мој најомиљенији оброк дана. Највише волим појести за доручак тзв. "сељачку" храну као нпр. пуру, цицвару, љевачу, мекушу да не набрајам, али може проћи и тост, сир (Гауда, Ливањски) и понекад нека паштета мада нисам превелик љубитељ тога. Могу наравно и јаја али се њих брзо заситим па их не могу смислити неко вријеме.
Доста о мом доручку, мислим да је текст прилично интересантан и предлажем онима који прескачу овај оброк да промјене навику.

Doručkom do vitkosti

Najvažniji obrok... Doručak pospešuje pamćenje i koncentraciju. Redovno doručkovanje ubrzava metabolizam i omogućava brže sagorevanje kalorija. Osobe koje preskaču doručak sklonije su napadima gladi i prejedanju u poslepodnevnim satima, pa se više debljaju. Grickalice, kojima zavaravamo glad u očekivanju glavnog obroka, sadrže mnogo kalorija i nezdravih masti i šećera, koji mogu da štete zdravlju i podstaknu gojenje.

Mnoga istraživanja su dokazala da osobe koje doručkuju pokazuju bolje rezultate na testovima pamćenja i koncentracije, i kognitivnih sposobnosti uopšte. Nutricionisti preporučuju doručak koji će zadovoljiti četvrtinu dnevnih potreba za svim hranljivim sastojcima. Doručkovanje osigurava dovoljan unos kalcijuma, gvožđa, vitamina B i vitamina D, koji su posebno potrebni za razvoj deteta i za žene u menopauzi.

Ugljeni hidrati su najvažniji izvor energije, koji je neophodan organizmu za dobro pamćenje i koncentraciju. Ako odaberete žitarice i namirnice od integralnog brašna za doručak, pa zamenite beli šećer medom ili smeđim šećerom, kasnije ćete imati manju potrebu za hranom jer ćete biti duže siti.

Belančevine su neophodne za normalan rast i obnavljanje tkiva, a uključene su u gotovo sve biohemijske procese ćelija. Potrebu za belančevinama osiguraćete namirnicama od mleka ili soje. Jaja su odličan izbor, ali ih ne biste smeli jesti više od četiri puta nedeljno i trebalo bi ih soliti što manje.

Kafa, bogata antioksidansima, ima podsticajno delovanje na lečenje i smanjivanje rizika čitavog spektra različitih bolesti, uključujući rak i bolesti srca i jetre. Slobodno je pijte za doručak, ali ako je moguće, bez šećera, i zamenite punomasno mleko obranim.

Ako doručak preskačete zbog manjka vremena, odlučite za obrok od žitarica s mlekom. Za pripremu će vam trebati najviše deset minuta, a organizmu ćete osigurati zdrav niskokaloričan obrok.

извор: прессонлине

Љотићевка
10-03-08, 22:24
хахаха...кафа без шећера...нема шансе :D :D

Никола
10-03-08, 23:43

Мрзим кафу...

Иначе бурек је права ствар... Не могу да замислим доручак без бурека и јогурта... Може са месом, а може и са сиром...

Како кажу искусне бурекџије: ''Бурек је са месом, остало су пите''...:cool:

Serbska
11-03-08, 04:49

Тек када покушаш да пијеш кафу без шећера схватићеш који је прави укус кафе. Шећер не само да заслади кафу, него јој измијени и спектар укуса. :D

Весели пламичак
11-03-08, 08:57
Ја никад нисам разумео чему служи испијање кафе. Пио сам је у неколико наврата и није ми се допало... Поготово онај део на крају. Ако неко мисли да ће га то расанити ујутру боље нек дрмне једну чашицу ракије.

Љотићевка
11-03-08, 09:57
Тек када покушаш да пијеш кафу без шећера схватићеш који је прави укус кафе. Шећер не само да заслади кафу, него јој измијени и спектар укуса. :D

Ма какав спектар укуса... бежи... Горко! хехе... Не могу ја тако..ја сам овисник о шећеру :D

Србин
11-03-08, 15:55
Нисам знао ово за кафу...
Све у свему ја да је пијем не могу, одвратна ми је у сваком облику...

Што се тиче доручка, задњих пар месеци не једем редовно јер или га преспавам :o или једноставно не стигнем да једем пре 2 пола 3...

Serbska
11-03-08, 17:59
Ја никад нисам разумео чему служи испијање кафе. Пио сам је у неколико наврата и није ми се допало... Поготово онај део на крају. Ако неко мисли да ће га то расанити ујутру боље нек дрмне једну чашицу ракије.
Па јбг баш тај дио "на крају" те највише расани због одвратног укуса :D А за ракију се слажем ;)

Младен
11-03-08, 18:54
И ја се не трујем кафом, а што се доручка тиче, качамак је закон! :)

Љотићевка
11-03-08, 19:35
И ја се не трујем кафом, а што се доручка тиче, качамак је закон! :)

Брате мој потписујем ово на крају ;)

Никола
11-03-08, 21:35
Брате мој потписујем ово на крају ;)

Мука ми је више од качамака... :D

Весели пламичак
11-03-08, 22:28
Ma koji kacamak... proja ili neki hleb od kukuruznog brasna je najjaca stvar u kombinaciji sa sirem

Љотићевка
11-03-08, 22:32
Ma koji kacamak... proja ili neki hleb od kukuruznog brasna je najjaca stvar u kombinaciji sa sirem
хехе..ја то за вечеру практикујем :D али са Јогуртом :D
видим ја да смо почели овде да набрајамо ко шта конзумира... хехе

Живана
11-03-08, 22:42
хахаха...кафа без шећера...нема шансе :D

..обрано млеко..нема шансе:D
Шта је живот ако од раног јутра треба да се сустежемо,бројимо,итд.. ..

Може виткост да се решава другачије, током дана, а посебно ноћи;)
А и најмаснија и најкалоричнија храна за доручак не гоји ако ју је принела вољена рука,хехе..

Љотићевка
11-03-08, 22:47
..обрано млеко..нема шансе:D
Шта је живот ако од раног јутра треба да се сустежемо,бројимо,итд.. ..

Може виткост да се решава другачије, током дана, а посебно ноћи;)
А и најмаснија и најкалоричнија храна за доручак не гоји ако ју је принела вољена рука,хехе..

Е Сестро лепо си ово написала :D све све стоји :D